Як правильно замаринувати шашлик: цікаві рецепти

Семаковська Тетяна 11:00, 14 Липня 2024

Шашлик, це популярна страва, яка готується на грилі. Запорука приготування смачного й ароматного м’яса полягає в процесі маринування. Адже це не тільки покращує смак, але й допомагає зробити м’ясо м’яким та соковитим. Наша редакція знайшла кілька цікавих рецептів маринаду для шашлику, якими ми хочемо поділитися з вами. 

Як правильно замаринувати шашлик

Спека та сезон відпусток є гарним приводом забратися компанією та приготувати шашлики. Адже таке дозвілля у багатьох асоціюється саме з літнім сезоном. Для того, щоб ви могли не тільки відпочити, але й отримати дуже смачну страву, потрібно знати, як правильно замаринувати м’ясо для шашликів. Ми зібрали у цій статті кращі рецепти маринадів, серед яких швидкий маринад з цибулею, медовий маринад, маринад на кефірі й маринад на мінеральній воді.

Швидкий маринад з цибулею

Цибуля додає неповторний смак до страв. Ось простий рецепт швидкого маринаду для шашлику:

Інгредієнти:

  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана;
  • 3 зубчики часнику, подрібнені;
  • 1/4 склянки оливкової олії;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • 2 чайні ложки паприки;
  • 1 чайна ложка кмину;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте дрібно нарізану цибулю, подрібнений часник, оливкову олію, лимонний сік, паприку, кмин, сіль і перець;
  • добре перемішайте, щоб всі інгредієнти змішалися.
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
  • поставте в холодильник принаймні на 2 години або на ніч для максимального насичення смаку;
  • вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі.

Медовий маринад для шашлику

Для тих, хто насолоджується солодким смаком шашлику, медовий маринад – ідеальний вибір. Ось, мабуть, кращий маринад для шашлику для тих, хто любить додати трохи солодких ноток своїх страв:

Інгредієнти:

  • 1/4 склянки меду;
  • 2 столові ложки соєвого соусу;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка меленого імбиру;
  • Сік 1 лимона;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • У мисці змішайте мед, соєвий соус, оливкову олію, подрібнений часник, мелений імбир, лимонний сік, сіль і перець.
  • Залийте маринадом м’ясо шашлику в поліетиленовому пакеті, що закривається. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою. 
  • Нанесіть маринад на м’ясо, переконавшись, що воно добре покрите.
  • Закрийте пакет і поставте в холодильник принаймні на 1 годину, щоб аромати змішалися.
  • Вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до бажаного рівня готовності.

Медовий маринад додасть солодких ноток до смаку вашого шашлику / фото відкриті джерела

Маринад на кефірі

В якості унікальної маринадної основи для шашлику можна використовувати кисломолочний напій – кефір. Кремовий характер цього продукту додає характерний смак м’ясу. Ось рецепт правильного маринаду для шашлику на кефірі, який варто спробувати:

Інгредієнти:

  • 1 стакан кефіру;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 2 столові ложки свіжого лимонного соку;
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка сушеного орегано;
  • 1 чайна ложка сушеного чебрецю;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте кефір, оливкову олію, лимонний сік, подрібнений часник, сушений орегано, сушений чебрець, сіль і перець;
  • добре перемішайте, доки всі інгредієнти не змішаються;
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
  • поставте в холодильник принаймні на 4 години, щоб м’ясо проникло ароматами;
  • вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до повної готовності.

Кефір незвичний, але смачний спосіб замаринувати м’ясо / фото відкриті джерела

Маринад з мінеральною водою

Мінеральна вода може здатися нетрадиційним вибором для маринування шашлику, але вона може додати освіжаючу нотку вашій страві на грилі. Ось незвичний рецепт для вашого наступного пікніка

Інгредієнти:

  • 1 стакан мінеральної води;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • Сік 1 лайма;
  • 2 столові ложки подрібненої свіжої зелені (наприклад, петрушка, кінза або м’ята);
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка кайенского перцю;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте мінеральну воду, оливкову олію, сік лайма, подрібнену свіжу зелень, подрібнений часник, кайенский перець, сіль і перець;
  • добре перемішайте всі інгредієнти;
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, щоб він добре розподілився;
  • поставте в холодильник принаймні на 2 години, щоб аромати проникли в м’ясо;
  • вийміть м’ясо з маринаду та смажте на грилі, поки воно не досягне бажаного рівня готовності.

Як підібрати маринад для різних видів м’яса

Якщо у вас є бажання поекспериментувати зі смаками та замаринувати шашлик по власному рецепту, то варто враховувати кілька рекомендацій щодо тих смаків, які підходять для різних видів м’яса. 

Наприклад, легкі та цитрусові смаки ідеально підходять до маринаду для шашлику з курки. Водночас для яловичини варто обрати насичені та пікантні смаки. Маринади для шашлику з яловичини можуть містити такі спеції, як чорний перець, кмин, коріандр або порошок чилі. Це додасть смаку глибину.

Маринад для шашлику зі свинини краще обрати із додаванням солодких або гострих смаків, адже так ви врівноважите природну насиченість цього м’яса.

На закінчення варто сказати, що маринування шашлику – важливий крок у створенні апетитної страви на грилі. Наведені вище рецепти пропонують різноманітні смаки для людей з різними смаковими уподобаннями. Експериментуйте з цими рецептами й придумуйте свої власні.

Читайте також:

“Бодьо каже…” та “Однією ногою під Києвом”: 5 цікавих книг для дітей

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 2 Лютого 2025
Література для дітей та підлітків / фото ілюстративне, Getty

Читання — це не лише хобі, але й справжній шлях для пізнання світу. Особливо це актуально для дітей та підлітків, які тільки роблять свої перші кроки у доросле життя.

Редакція Бахмут. IN.UA публікує добірку книг для дітей та підлітків.

Література для дітей та підлітків

Читання літератури для дітей та підлітків відіграє важливе значення для розвитку особистості та формування її світогляду. Книги не лише розважають, але й сприяють вихованню моральних цінностей, розвитку критичного мислення та творчої уяви. До того ж вони дозволяють дитині поринути в цікаві світи.

Бодьо каже: “Доброго ранку!”

Книга “Бодьо каже: “Доброго ранку!” / фото ілюстративне, boombook

Марта Галевська-Кустра — це відома українська логопединя та педагогиня, яка створила унікальну серію інтегративних книг “Бодьо каже…”. Ця книга допомагає дітям зрозуміти важливість багатьох аспектів життє на прикладі Бодьо та Мисі.

Книга “Бодьо каже: Доброго ранку!” — це видання для наймолодших із тієї ж серії, котра розповідає про ранкові ритуали, такі як вмивання, сніданок і одягання. Книга допомагає дітям зрозуміти важливість щоденних звичок, розвиваючи відповідальність та самостійність через прості, але надзвичайно важливі дії.

“Гав” гучніше за вибухи

“Гав” гучніше за вибухи / фото ілюстративне, видавницство “Ранок”

Щемка книга української письменниці Мар’яни Горянської, яка має сильний психотерапевтичний ефект для переживання реалій війни.

Вона розповість історію пса Джо і кота Ліама, які застають початок повномасштабної війни у прифронтовому місті. Вони змушені жити в умовах постійної загрози, коли їм треба думати й про виживання, й про дружбу та взаємодопомогу. Попри всі труднощі, сюжет книги закінчується на добрій ноті, що дозволяє юному читачеві повернути віру в краще.

Що б не було

Що б не було / фото ілюстративне, Читаріум

Нова книга талановитої письменниці Дебі Ґліорі розповідає про маленького вередуна, який хвилюється, що його ніхто не любить. Та звичайно, для мами – він найдорожчий у всьому світі, і вона буде любити його, що б не було. Книга стане міцним вогником віри дитини у себе, який жеврітиме протягом всього життя! Окрім зворушливого сюжету, книга наповнена безліччю ілюстрацій в ніжних кольорах.

Однією ногою під Києвом

Однією ногою під Києвом / фото ілюстративне, Прометей

Книга, яка стане цікавим варіантом для читання дітям старшого віку. Вона розповість історію хлопця, на ім’я Свят, який живе у 2101 році. Волею долі він потрапляє у сферу підпільних боїв без правил, де йому доведеться зустрітися з багатьма викликами.

Читач зможе поринути у світ незвичайного майбутнього, де можна знайти відповіді на багато важких моральних питань. Наприклад, що ж таке справжня дружба та на що готові такі друзі заради благополуччя кожного.

Галант

Галант / фото ілюстративне, bookclub

Вікторія Шваб — авторка бестселерів за версією New York Times, яка завершила понад двадцять книжок, серед яких відомі серії “Відтінки магії”, “Кессіді Блейк”, “Лиходії” і міжнародний бестселер “Незриме життя Адді Лярю”. Книга “Галант” — це нова її книга, яка прийдеться до смаку дітям старшого віку та підліткам.

Вона розповідатиме читачеві історію Олівія Пріор — сироти, яка мешкає в школі для дівчат Мерілен. Єдина річ, яку залишила їй матір — божевільний щоденник, що приховує багато таємниць, зокрема, загадкове повідомлення про те, що дівчині варто триматися якнайдалі від Галанта.

Одного дня дівчина отримує дивний лист із запрошенням повернутися додому — до маєтку Галант. Але коли Олівія з’являється на порозі — розуміє, що нікому тут не потрібна. Саме в цей же момент вона розуміє, що маєток приховує секрети та справжні надприродні явища, котрі варто розкрити для виживання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Класичні та незвичайні: три рецепти смачних млинців до Масниці-2025

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 26 Січня 2025
Млинці зі сметаною / фото ілюстративне, iStock

Головним атрибутом світлого свята Масниця — це млинці. Наші пращури вважали їх уособленням сонця, адже вони були такими ж теплими, що навіть додавали затишку в будинку.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала до Масниці три цікавих рецепти млинців, які варто спробувати приготувати вдома та подати до святкового столу.

Рецепти млинців на Масницю

Млинці є символом і невід’ємною частиною святкування Масниці в українській та інших слов’янських культурах. Навіть у наш час, коли традиції Масниці зазнали змін, млинці залишаються центральним атрибутом святкувань, який об’єднує родини за столом, а їх приготування та споживання наповнюють свято особливим теплом і затишним. Особливо в цьому допоможе підбір правильних рецептів, серед яких можна знайти як класичні варіації страви, так і незвичайні.

Класичні млинці на молоці

Класичні млинці / фото ілюстративне, iStock

Рецепт млинців на молоці дуже простий, але в результаті можна отримати ніжну випічку, яку можна споживати майже з будь-яким елементом, зокрема, вареннями чи навіть м’ясом.

Для приготування класичних млинців потрібні:

  • 340 мілілітрів молока;
  • 130 грамів борошна;
  • 50 грамів вершкового масла для змащування млинців;
  • 2 яйця;
  • 2 столових ложки цукру;
  • 2 столових ложки соняшникової олії;
  • 1/3 чайні ложки солі.

Додайте 130 грамів борошна та продовжуйте замішувати тісто. Вбийте 2 яйця, додайте ложки цукру, сіль та влийте туди соняшникову олію. Суміш потрібно перемішати до об’єднання компонентів. Далі додаємо туди молока та знову перемішуємо віничком. Цукор і сіль мають повністю розчинитися.

Наступним кроком стане порційне додавання 130 грамів борошна та вимішування маси віничком. Результатом має стати рідке тісто, яке варто залишити відпочивати на 10 хвилин.

Далі в приготуванні стане випікання млинців на пательні, яку потрібно спершу змастити соняшниковою олією за допомогою кулінарного пензлика. Ополоником виливайте тісто на середину сковорідку та розподіляйте її по всьому дну, нахиляючи пательню з боку в бік.

Після того, як краї млинця млинця стануть коричневими, перевертайте його на інший бік. Так само смажте всі млинці та викладайте їх на тарілку.

Зелені млинці на шпинаті з вершковим сиром і лососем 

Шпинатні млинці / фото ілюстративне, Cookpad

Шпинатні млинці — це та сама різновидність звичної страви, яка здатна створити вау-ефект. До того ж, вона поєднує в собі неймовірний вітамінний склад від шпинату.

Для приготування млинців за цим рецептом потрібні:

  • 500 мілілітрів молока;
  • 200 грамів борошна;
  • 100 мілілітрів води;
  • 100 грамів свіжого шпинату;
  • 2 столових ложки цукру;
  • 2-3 яйця;
  • дрібка солі та розпушувача.

Для начинки треба вершковий сир та слабосолоний лосось.

Приготування розпочинаємо з підготовки тіста. Для цього змішуємо шпинат, яйця, цукор, сіль, рослинну олію, 1/2 молока. Перебиваємо суміш блендером до однорідної консистенції та додаємо до неї борошно з розпушувачем. Кладемо в кінці залишок молока, теплу воду.

Далі випікаємо млинці на пательні з обох боків, після чого дати їм охолонути. На вже підготовлені млинці додаємо тонкий шар вершкового сиру та викладаємо рибу. В кінці скручуємо у своєрідний рулет та подаємо до столу.

Креп сюзетт від Євгена Клопотенка

Креп сюзетт / фото Евгена Клопотенко

Креп сюзетт — це традиційні французькі  тонкі млинці, які зазвичай згортають учетверо та ароматизують солодким апельсиновим сиропом із коньяком.

Для їх приготування потрібні:

  • 340 мілілітрів молока;
  • 130 грамів борошна;
  • 2 яйця;
  • 2 столових ложки соняшникової олії;
  • 2 столових ложки цукру;
  • дрібка солі.

Для соусу:

  • 1 апельсин з соком та цедрою;
  • 2 столових ложки цукру;
  • 3 столових ложки коньяку.

Для приготування потрібно змішати яйця, цукор, ванільний цукор, сіль, цедру апельсина, рослинну олію, половину молока та борошно. Пробити блендером до однорідної консистенції. Додати залишок молока і теплу воду. Перемішати та після випікати млинці на пательні з обох боків. 

Особливості починаються під час приготування соусу. Для початку потрібно висипати цукор на суху пательню та тримати його до утворення карамелі. Далі вливаємо коньяк до карамелі та гарячий апельсиновий фреш, м’якуш апельсина та цедру. Всю суміш варимо 3-4 хвилини, після чого заливаємо млинці соусом.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Бодьо каже…” та “Однією ногою під Києвом”: 5 цікавих книг для дітей

Читання — це не лише хобі, але й справжній шлях для пізнання світу. Особливо це актуально для дітей та підлітків, які тільки роблять свої перші […]

13:00, 02.02.2025 Скопіч Дмитро

Класичні та незвичайні: три рецепти смачних млинців до Масниці-2025

Головним атрибутом світлого свята Масниця — це млинці. Наші пращури вважали їх уособленням сонця, адже вони були такими ж теплими, що навіть додавали затишку в […]

12:00, 26.01.2025 Скопіч Дмитро

Коли святкуватимуть Великдень у 2025 році: точна дата

Великдень — традиційно одне з найголовніших релігійних свят у християнському календарі. Воно присвячене воскресінню Ісуса після того, як він був розп’ятий на хресті та спокутував […]

11:00, 26.01.2025 Скопіч Дмитро

“Піноккіо” та містичний “Уперед”: добірка з п’яти мультфільмів, які стануть до вподоби усій сім’ї

Мультфільми полюбляють як дорослі, так і діти за легкість сюжетів та яскравість образів, котрі запам’ятовуватимуться надовго. Редакція Бахмут IN.UA підготувала добірку з п’яти різних мультфільмів, […]

10:00, 26.01.2025 Скопіч Дмитро

“2 000 метрів до Андріївки”: у США презентували фільм про звільнення села під Бахмутом

Фестиваль незалежного кіно в США “Сандерс” випустив у публічний доступ відеопрезентацію нового документального фільму оскароносного режисера Мстислава Чернова, яка розповідає про звільнення одного з сіл […]