Зрадники з Бахмута: що нового розповідають колаборанти про ЗСУ?

Семаковська Тетяна 12:18, 2 Травня 2023

178832 1 large c7fccУкраїнці, які не евакуювалася з початку повномасштабного вторгнення тепер, опинившись на підконтрольній росії території, виправдовують російську агресію та дискредитують ЗСУ. Під приціл російської пропаганди  цього разу потрапив загін поліції “Білі янголи”, який був спеціально створений на Донеччині для евакуації цивільних та дітей.

Жертвою російської пропаганди став чоловік, як його представляє російський канал — біженець Андрій із Бахмута.

Андрій з Бахмута розповідає, що в лавах ЗСУ є професійні злодії, які грабують будинки

Screenshot 666 a1da1

Андрій із Бахмута. Як його представляє російський канал колишній поліцейський. Фото: скріншот з відео

Чоловіка на відео звуть Андрій. Окупанти запевняють, що він працював в українській поліції раніше. Андрій говорить, що ЗСУ на його очах відкривали квартири та начебто грабували будинки. Нагадаємо, що вже не вперше окупанти намагаються перекласти свої вчинки на українську армію, зокрема виставити ЗСУ — мародерами.

«Якщо не піддавалися двері в лоб, вони виламували цегляні стіни, підривали гранатами та розкладували противотанкові міни по поверхах, між поверхами…Виносили все поки, можна було вивозити. Цифрові телевізори, електроніка», — каже біженець.

Андрій згадує й за «іноземних найманців», які начебто стріляли по тваринах й по людях для розваги. Ця теза співзвучна із російськими гаслами, які у всьому звинувачують «колективний Захід». Попри те, саме росія використовує найманців, зокрема вагнерівців в Бахмуті. Згодом й ролику Андрій дякую вагнерівцям за порятунок та консерви, які йому принесли окупанти. 

Читайте також: Яке покарання загрожує українцям, які публічно підтримують росію? Пояснення від СБУ

Зазначимо, що в місто Бахмуті волонтери та влада й ЗСУ завозили гуманітарну допомогу на постійній основі, допоки це було можливо: це їжа, вода, ліки та інше необхідне.

Біженка Світлана з Бахмута розповідає про постановочні відео, які знімали українці

Screenshot 667 97cbd

Світлана з Бахмута не показує своє обличчя. Фото: скріншот з відео

Світлана теж з Бахмута, так її представляє російський канал. Жінка каже, що в місті знімали постановочні відео, щоб дискредитувати російську армію. Своє обличчя Світлана не показує, видно лише форму стрижки й руде волосся.

«Були якісь кореспонденти, приїжджали. Знімали відео. Виходить, що обман, знімали ніби жінка гола, вона була в тілесному костюмі… Знімали ніби біжить, а за неї росіянин біжить. А вона кричить: «Врятуйте! Допоможіть! Ґвалтують». Це все зі слів нашого знайомого… Росіян в той момент ще не було», — каже Світлана.

Зазначимо, що колишня Людмила Денісова, омбудсменка в Україні з прав людини, припускала, що сексуальне насильство (ред. зґвалтування) використовується як знаряддя війни російськими військами. Станом на 31 березня 2023 року в Україні офіційно зафіксували 175 фактів сексуального насильства окупантами, повідомляла раніше прокурор щодо ведення справ сексуального насильства Офісу Генерального прокурора України Ірина Діденко.

Кількість жертв може бути значно більшою, річ в тому, що жінки та чоловіки, які пережили сексуальне насилля не завжди можуть розповісти про це. Про таку тенденцію розповідала громадська діячка Галина Калініна.

Дискредитація Білого Янгола

Screenshot 670 539ad

«Білі Янголи» евакуювали з Бахмута 7-річну дівчинку Ганну, яка жила в підвалі. Фото: скріншот

Біженка Світлана з Бахмута запевняє, що за дітьми в Бахмуті, мовляв, полювали Білі Янголи. Нагадаємо, що  “Білі янголи” — це загін поліції, який був спеціально створений на Донеччині для евакуації цивільних та дітей. Через безвідповідальність батьків діти залишаються на прифронтових територіях, де їхньому життю загрожує небезпека. Відтак, влада прийняла закон, згідно із яким евакуація дітей із прифронтових міст — є примусовою.

Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

«Обов’язок держави – оберігати життя і здоров’я дитини. Прийняте сьогодні рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава», – прокоментувала рішення Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр.

Однак, батьки в Бахмуті, які перебувають там з неповнолітніми дітьми все одно продовжують ховатися від евакуації, тим самим наражаючи власних чад на небезпеку. Поліцейські ризикуючи своїм життям шукають батьків з дітьми, щоб вивезти їх в безпечне місце. 

 

Фото: Reuters

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: російські пропагандисти поширюють брехню про дітей-вбивць у Маріуполі

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:30, 9 Травня 2024

На російському телебаченні озвучили абсурдну брехню про 10-річних дітей у Маріуполі, які нібито вбивали російських окупантів. Ця вигадка є черговою спробою виправдати злочини росіян проти мирного населення, зокрема й дітей. 

Редакція Бахмут.IN.UA спростувала фейк

Діти, які “різали” російських військових

Російська пропаганда не припиняє поширювати фейки про Україну та українців. Цього разу російські ЗМІ вигадали історію про маріупольських дітей віком 10 років, які нібито “ходили окупованим містом і вбивали російських військових, встромляючи ножі їм під бронежилети”. Новину опублікував Денис Казанський, український блогер та журналіст

Катерина шугаєва: що відомо

В росзмі було поширене відео з катериною шугаєвою, телеведучою, блогером, ведучою стрима “Общероссийского народного фронта” на першому телеканалі. Відома своєю діяльністю у грудні 2023 року, увійшовши до складу команди підтримки путіна під час президентських виборів. Також є  інформація про проходження  курсів бойової підготовки на полігоні “університету спецназу” у чечні.

Спростування фейку

Таке твердження є абсолютно безпідставним і не відповідає дійсності. Це чергова брехня кремлівської пропагандистської машини, метою якої є:

  • виправдати численні воєнні злочини російської армії проти цивільних, зокрема дітей;
  • знецінити гуманітарну трагедію в Маріуполі;
  • сформувати викривлений образ українців як “звірів”.

Насправді, як повідомляють правдиві джерела та численні свідчення, саме російські окупанти розстрілювали та катували мирних жителів Маріуполя, включно з дітьми. Путінський режим веде відверту дезінформаційну кампанію проти України.

Небезпечна риторика

Окремо варто наголосити на вкрай небезпечному та цинічному характері такої пропаганди. Російські ЗМІ відверто заявляють, що “на війні як на війні” і дітей “шкодувати не треба”. Це риторика, яка виправдовує вбивства дітей і повністю суперечить нормам міжнародного права та елементарної людяності.

Такі фейки від російських каналів лише посилюють образ держави-терориста, який веде відкриту інформаційну війну проти інших країн. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Маніпуляція: “фінський журналіст” розповідає про вбивство ЗСУ мирного населення в Авдіївці

Лідія Гук Гук Лідія 18:00, 7 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Днями росмедіа поширювали відео нібито фінського медійника кості хейсканена, де він заявляє, що українська армія знищила Авдіївку зброєю НАТО, та висловлює підтримку населенню міста.

Однак, це маніпуляція. Журналіст вже давно співпрацює з пропагандистами, а більшу частину свого життя провів у росії. Хто такий кості хейсканен та навіщо рф такі як він, — розповідаємо на Бахмут IN.UA

Журналіст хейсканен

Хейсканен народився в ленінграді у фінсько-російській родині. До того, як він почав просувати антиукраїнські та антизахідні наративи в медіа, журналіст переважно писав про туризм.

Сайт СПБ Туркит / скриншоти

Після початку повномасштабного вторгнення тревел-журналіст коментує політичні процеси у рф, зокрема “чудово організовані вибори” президента росії, поширює фейки про стан економіки Фінляндії та просуває думку про нібито вбивство ЗСУ мирного населення Донецька.

Маніпуляційний допис Telegram-каналу Донбасс решает / скриншот

Наступ на Авдіївку та російська пропаганда навколо нього

10 жовтня 2023 року російська армія розпочала наступ на Авдіївку, задіявши близько шістдесяти одиниць техніки. Станом на 16 лютого 2024-го українські військові вийшли з міста. За даними Нацполіції, на той момент в Авдіївці залишилося близько 700 цивільних, які відмовились від евакуації, а згодом деякі з них, за словами учасника евакуаційного загону “Білий янгол” Павла Дяченка, з’являлись на пропагандистських роликах. Саме до цих людей у своїх відео звертається кості хейсканен.

Приміром, в цьому відео хейсканен згадує, що обіцяв мешканцям Донецька повернутись, тому зараз він перебуває в Авдіївці: “мені вдалось потрапити в Авдіївку і побачити цей моторошний момент нашої історії, як натовськими боєприпасами вбивали мирне населення Донбасу і тут видно, що українська армія просто знищувала мирне населення”. Далі він додав: “ви дуже сильні люди й ми, іноземні журналісти, повинні розповідати про всі звірства, про вбивство мирного населення Донбасу”.

Раніше він також звертався до донеччан, коли рф захопила Авдіївку, назвавши ЗСУ “нацистами, які обстрілюють мирне населення”, а російську армію “доблесним військом”. Також у відео він стверджує, що нібито через програш на фронті, ЗСУ обстрілює мирне населення Донецька та Луганська. Таким чином він намагається змусити мешканців переходити на бік окупантів.

Навіщо росії журналісти-іноземці

Ворожі ЗМІ активно користуються фінським громадянством хейсканена, запаковуючи агітацію під погляд “міжнародного журналіста”. Минулого року кремль розпочав широкомасштабну інформаційну кампанію “Іноземні журналісти за росію”, до якої  залучив як закордонних, так і зі змішаним громадянством медійників для поширення брехні. кості хейсканен — один з учасників цього пропагандистського проєкту.

кості, як й інші “іноземні” журналісти, цінні для кремля виключно через своє громадянство. Псевдожурналіст хейсканен виконує завдання кремля з дезінформації місцевого населення, аби ті ставали рупорами роспропаганди.

Так рф намагається змусити цивільних, як на окупованих українських територіях, так і міжнародну аудиторію, повірити в правдивість та незалежність думки “зі сторони”. Це ще один спосіб росії виправдати агресію проти України та висвітлювати події з вигідних для окупантів позицій. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: російські пропагандисти поширюють брехню про дітей-вбивць у Маріуполі

На російському телебаченні озвучили абсурдну брехню про 10-річних дітей у Маріуполі, які нібито вбивали російських окупантів. Ця вигадка є черговою спробою виправдати злочини росіян проти […]

Фейки

Маніпуляція: “фінський журналіст” розповідає про вбивство ЗСУ мирного населення в Авдіївці

Днями росмедіа поширювали відео нібито фінського медійника кості хейсканена, де він заявляє, що українська армія знищила Авдіївку зброєю НАТО, та висловлює підтримку населенню міста. Однак, […]

18:00, 07.05.2024 Гук Лідія

Тисяча доларів за підписку та лайки у TikTok: підводні камені Інтернет-вакансій

За понад два роки повномасштабної війни матеріальне становище українців погіршилося. Цим намагаються скористатися аферисти, які сподіваються на довірливість людей. Команда “Бахмут IN.UA” підготувала список шахрайських […]

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це […]

Хочеш виграти електросамокат? Завітай у військомат: проросійські канали поширюють фейк

Антиукраїнські Telegram-канали поширюють повідомлення від начебто Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому йдеться про отримання промокодів за оновлення особистих даних. В […]

14:50, 02.05.2024 Гук Лідія