Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

Семаковська Тетяна 15:38, 10 Квітня 2023

зрадники з Часів ЯраНа телебаченні рф після успіхів російської армії в Бахмуті, все частіше почали з’являтися інтерв’ю із колаборантами з України, які виїхали до країни-агресорки. Люди діляться «страшними історіями свого перебування в Україні». Серед найбільш частих проблем зрадників — так звані українські нацисти, та «ущемление русского язика».

Хто такі зрадники та яку пропаганду вони поширюють на росії — розбиралися в редакції «Бахмут. IN. UA».

Нещодавно на пропагандистському каналі «Россия 1» опублікували відео із мешканцями Бахмута, родиною Удовенків. Станом на сьогодні це відео вже видалено з Ютубу.

скрін 1

Відео видалено. Фото: скріншот

Родина зрадників в росії

Сім’я з відео — це родина Удовенків, які раніше жили в Часів Ярі, місцеві підприємці, які перейшли на сторону окупантів. В росію Лариса Удовенко переїхала з сином, онуком та невісткою, вся сім’я вже отримала російські паспорти. По телебаченню вони розповідають про страшне життя з нацистами, якого начебто зазначали в Часів Ярі. 

скрін 2

Бахмутяни не підтримують позицію Удовенків. Фото: скріншот

На відео родина розповідає, що, мовляв, в місті не показували нічого російського по телебаченню, все забороняли. Волонтерка з Часів Яру пані Аліса каже, що не пригадує випадків, коли забороняли спілкуватися російською на вулиці, чи в школі.  

У Часів Ярі військовий Руслан Петренко розповідає дітям російською мовою про будні на фронті

На цьому відео за рік до повномасштабного вторгнення люди в Бахмуті спокійно спілкуються й російською, й українською мовою

«Є закон України про державну мову згідно з яким викладання ведеться виключно державною мовою. Як школа може щось забороняти? Ніби якісь розпорядження видавалися чи що? Діти теж відповідали українською мовою, цей етап перехідний ми пережили без жодних нарікань. В магазині обслуговували теж українською мовою, це тішило, що люди починали поступово переходити на обслуговування українською мовою. Звісно, в побуті, продовжували спілкування російською, або суржиком. Але не відчувала напруги чи незадоволення суспільства з цього приводу», – пригадує волонтерка.

Колаборантка Лариса Удовенко каже, що чекає «побєди» росії. Її онука Владислава також долучили до пропаганди, хлопець запевняє, що його ледь не розстріляли «українські націоналісти». 

скрін 3

Бахмутяни не підтримують позицію Удовенків. Фото: скріншот

За словами хлопця, до нього вдерлися в квартиру й заламали руки. В коментарях до цього відео, бахмутяни, які впізнали родину Удовенків висловлюють свою думку стосовно інциденту із заламуванням рук.

скрін 4

Коментарі під дописом в інстаграмі. Джерело: скріншот

скрін 5

Олексій Удовенко розповідає про заборону всього російського в Україні. Фото: скріншот

Олексій Удовенко — уродженець Часів Яру каже, що в місті забороняли все російське, зокрема телебачення та школу.

Громадські слухання в Часів Ярі в 2015 році відбувалися російською мовою

Активісти, депутат і сама міський голова говорять російською мовою

Родина Удовенків мала в місті бізнес, зараз вони хочуть відкрити власну справу й в росії, прийманні так запевняють на відео.

«Чувствуем себя русскими, всю жизнь по-русски разговаривали. Нам Россия ближе, чем Украина», — каже на відео Олексій Удовенко.

скрін 6

Місцеві впізнали родину на відео. Фото: скріншот

Колаборанти в Польщі? 

скрін 7

Удовенки в росії. Фото: скріншот

Родину Удовенків впізнали читачі «Бахмут. IN. UA», в коментарях під дописом декілька читачів стверджують, що хтось з членів сім’ї знаходиться в Польщі. Перевірити ці дані неможливо, однак випадки, коли з росії українці потрапили в Польщу чимало.

скрін 8

 В коментарях під дописом припускають, що один із Удовенків знаходиться в Польщі. Фото: скріншот

Фото: скріншот з відео

Читайте також: Фейки на центральних каналах: продовжуємо розбирати брехню російського телебачення про Бахмут

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Тисяча доларів за підписку та лайки у TikTok: підводні камені Інтернет-вакансій

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 11:00, 6 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

За понад два роки повномасштабної війни матеріальне становище українців погіршилося. Цим намагаються скористатися аферисти, які сподіваються на довірливість людей. Команда “Бахмут IN.UA” підготувала список шахрайських схем аби наочно показати як дурять людей, а також пояснити як не попастися на обман

Робота у міжнародній компанії онлайн

Ця схема — не нова, але й досі ефективна. Абоненту приходить RCS-повідомлення (аналог SMS) з українського номера із привабливою пропозицією: робота із дистанційним працевлаштуванням на імениту фірму (Ebay, Amazon тощо). Звісно ж, за обіцянкою з повідомлення робота не займатиме багато часу, а грошей робітник отримуватиме багато. Для того, аби дізнатися подробиці, пропонується перейти для подальшого спілкування у месенджер WhatsApp – вже на іноземному номері.

В особистому спілкуванні менеджер пояснює, що: так, дійсно, робота є і вона високооплачувана та не потребує багатьох зусиль. Аби її отримати, потенційному працівнику треба заплатити гроші — за доступ до сайту із клієнтською базою.

Колаж Бахмут.IN.UA

Як уникнути цієї схеми:

  • не переказуйте грошей за роботу в інтернеті. Частіше за все такі “вакансії” пропонують шахраї;
  • будьте уважними до легких заробітків. Тут працює проста логіка: жоден роботодавець не буде платити великі кошти за пару годин роботи на день;
  • поцікавтеся, звідки вашу кандидатуру взяв менеджер. Нечіткі та “розмазані” відповіді — майже 100% гарантія того, що із вами спілкується злодій.

Гроші за підписку на Телеграм-канал

1 тисяча доларів (понад 39 тисяч гривень) обіцяють за просту підписку вами на Telegram канал. Подібні дописи публікуються із приблизно наступним текстом: “В Україні повно вакансій, де навіть новачкам платять від $1000, а більшість населення досі працює за копійки, думаючи, що без досвіду роботу не знайти, треба гарне резюме та вища освіта. Підписуйтесь, та отримуйте гарні гроші, навіть якщо нічого не вмієте”.

Колаж Бахмут.IN.UA

Мета цієї схеми полягає у тому, щоб перелити трафік з одного великого каналу на інший, який має меншу кількість підписників. Після адміністратори каналів перепродають їх іншим людям, часто перейменовуючи їх та повністю змінюючи тематику акаунта. До прикладу, якщо ви за подібним посиланням підписалися на паблік зі схемами з в’язання гачком, не дивуйтеся, якщо через деякий час він перетвориться на акаунт онлайн-казино.

Звісно, немає ніяких гарантій того, що вам дійсно заплатять (тим паче аж тисячу доларів). Натомість ви можете просто стати черговим підписником недобросовісного Telegram каналу, який зароблятиме на рекламі.

Заробіток у TikTok

Популярність цієї соцмережі бачать шахраї, тому вигадали схему “заробітку” у ній. Шукачу роботи пропонують оплату за… лайки під відео або за відгуки на ресторани й готелі в Google Maps. Пропозиції цієї “роботи” приходять в особисті повідомлення месенджерів, найчастіше — WhatsApp.

Вартість одного лайку або відгуку — від 30 гривень. Таким чином, людині за день обіцяють платити 600-1 500 гривень. За першу виконану роботу навіть дійсно платять, але це лише гачок для подальшого виманювання грошей. Заступниця голови ПриватБанку з питань керування ризиками Лариса Чернишова розповіла виданню Forbes, у чому полягає схема:

“Після кількох вдалих транзакцій шахраї пропонують переказати їм від декількох сотень до десятків тисяч гривень, які обіцяють повернути швидко та з відсотками. «Коли користувач зробив переказ, шахраї припиняють спілкуватись із жертвою та блокують її в месенджерах”.

Проходження платних курсів/внесення страхового внеску

Роботодавець після проведення співбесіди може повідомити вам про те, що ви підходите на посаду, втім маєте недостатню кількість досвіду. Він може запропонувати пройти додаткові курси підвищення кваліфікації. Навчання, звісно ж, є платним.

Також у цієї схеми існує інша варіація: так званий страховий внесок. Цей варіант більше стосується працевлаштування віддалено. Роботодавець повідомляє, що вас беруть на роботу, видаючи корпоративний ноутбук, за який треба внести круглу суму як страховий внесок.

Практична порада: не переказуйте гроші “роботодавцям”, адже це давно відома схема шахраїв. Це вам повинні платити гроші за роботу, а не навпаки.

Робота у “шлюбних агенціях”

Зазвичай у таких вакансіях вказаний рівень зарплати — від 16 до 60 тисяч гривень. Людині пропонують різні умови роботи: перекладача, менеджера зі спілкування із клієнтами тощо. Обіцяють щотижневу зарплату у доларах.

За цією пропозицією ховається стара як світ шахрайська схема із виманювання грошей з іноземців, які хочуть познайомитися із дівчатами. Звісно, ви можете погодитися на цю вакансію — це вже питання вашої совісті. Але чи хочете ви бути причетними до незаконних дій? І, якщо ви працюєте на шахраїв, то де гарантія того, що вони не “кинуть” вас?

Як не потрапити на шахраїв під час пошуку роботи?

  • майте критичне мислення. Якщо вакансія або рекрутер викликає у вас сумніви — не бійтеся ставити додаткові питання;
  • пошукайте в Інтернеті інформацію про компанію. Існують сайти, де користувачі мережі залишають відгуки про місця робіт. Наприклад, “Правда працівників”. Завдяки цим сервісам ви зможете дізнатися більше;
  • не перечислюйте гроші за “працевлаштування” або за “робочу техніку”;
  • не діліться особистими, а тим паче банківськими даними із невідомими особами;
  • ставте питання. Чесний роботодавець, якому немає що приховувати, відповість на них та розкаже подробиці про вакансію.

Що робити, якщо втрапили на гачок шахрая?

Необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. До цього треба зібрати інформацію, яка підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Для отримання правової допомоги ви можете звернутись у найближчий до вас місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, адресу і контактний телефон яких ви зможете дізнатися за номером Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги − 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів), або за посиланням.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 15:09, 3 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це неправда — пояснює редакція Бахмут.IN.UA.

Хто поширює фейк?

Фейк опублікував офіційний канал російського Інформаційного Козачого Агентства ПІКА. Окрім цього, допис є й у проросійському пабліку “На самом деле в Днепре”, який налічує 26 тисяч підписників та нібито інформує про новини міста Дніпро. Адміністратори каналів використали риторику про так звану «могилізацію», аби вкотре просувати тезу про те, що українцям варто скласти зброю і не вступати до лав ЗСУ.

Скриншот допису / Первый казачий

Що не так із цією “молитвою”?

Ми перевірили фото на наявність ознак будь-якого редагування за допомогою сервісу FotoForensics.

Скриншот з сервісу перевірки зображень / Foto Forensics

Ділянки зображення виділені білими крапками, тож фото зазнавало редагування: накладення додаткових зображень та елементів. Тож ми здійснили пошук оригінального зображення за допомогою Google Lens. Виявилось, що оригінальне фото фейкомети взяли з оголошення на сайті українського маркетплейса Prom.

Скриншот Google Lens
Скриншот справжнього оголошення на Prom

Як бачимо, фото відредагували у графічних редакторах:  до оригінального фото з маркетплейса  додали інші елементи, щоб відтворити нібито рекламу оберега  з “молитвою”. На це зображення наклали назву товару “Браслет з молитвою від ТЦК”, опис матеріалу “Нержавіюча сталь” та довжину “20 см”. 

Варто звернути увагу на головний елемент – “молитву від ТЦК”, текст якої також турботливо надрукували. Та чи відповідає переклад українською справжньому змісту напису? Ми зробили переклад напису браслета  в Гугл-перекладачі і з’ясували, що це молитва Отче Наш іспанською мовою, яка українською звучить наступним чином:

«Отче наш, що єси на небесах. Нехай святиться ім’я Твоє. Прийде Царство Твоє. Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліба нашого насущного дай нам сьогодні. Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. Не введи нас у спокусу і визволи нас від лукавого. Амінь».

Жодного збігу з оригінальним написом, і тим паче жодної згадки про ТЦК у молитві —  головна ознака недостовірності зображення. До того ж відсутня інформація про те, який саме інтернет-магазин має такий “оберіг” у своєму асортименті : ані назви, ані посилання на сторінку чи сайт.

Отже, враховуючи все вищенаписане, робимо висновок: це справжнісінький фейк. Перш ніж розповсюджувати таку інформацію, варто перевірити: чи правдива вона? Звісно, не всі вміють користуватися спецсервісами для перевірки фото на наявність редагування графічними редакторами. Але, аби перевірити конкретно даного роду інформацію, можна просто вбити у пошуковик “купити браслет із молитвою від ТЦК”, та побачити, що жодного реально існуючого товару на торговельних майданчиках немає.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Тисяча доларів за підписку та лайки у TikTok: підводні камені Інтернет-вакансій

За понад два роки повномасштабної війни матеріальне становище українців погіршилося. Цим намагаються скористатися аферисти, які сподіваються на довірливість людей. Команда “Бахмут IN.UA” підготувала список шахрайських […]

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це […]

Хочеш виграти електросамокат? Завітай у військомат: проросійські канали поширюють фейк

Антиукраїнські Telegram-канали поширюють повідомлення від начебто Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому йдеться про отримання промокодів за оновлення особистих даних. В […]

14:50, 02.05.2024 Гук Лідія

Україна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини: що коїться

Мережею шириться хвиля “зради” з приводу того, що український Мінюст подав до Ради Європи нову заяву з приводу переліку прав і свобод людей в Україні. […]

ФЕЙК: понад 100 тисяч випадків СЗЧ в Збройних силах України

В ефірі Новини.LIVE адвокат Ростислав Кравець повідомив про кількість випадків самовільного залишення частини в Збройних силах України. За його словами, нібито понад 100 тисяч осіб […]

18:12, 29.04.2024 Гук Лідія