Українці тільки за паспортом: як “ждуни” із Соледару дискредитують ЗСУ та владу?

Семаковська Тетяна 12:40, 27 Січня 2023

Screenshot 401 f5b7dЧерез активні бойові дії та захоплення російськими військами Соледару, багато мешканців міста вивезли на території самопроголошеного ДНР або росії. Відтак, люди, які мешкали в Україні та отримували допомогу від держави та волонтерів тепер розповідають ворожим каналам фейки.

Щоб спростувати слова зрадників, наша редакція поспілкувалась з волонтеркою Наталею Качур та дізналась у міської влади Соледару, яку допомогу надавали містянам, а також, які можливості для евакуації створювали. 

Волонтерська діяльність в місті

zsu soledar 5b12b

Соледар. Фото: Фейсбук

Наталя Качур, до 24 лютого жила в Соледарі та працювала на державному підприємстві «Артемсіль» інженером транспорту. Після повномасштабного вторгнення волонтерка працює у штабі “Волонтерський центр міста Соледара”. Нагадаємо, що історію героїні ми вже писали раніше.

Наталя, розповіла нам, як проходило життя в Соледарі з лютого місяця, та чи відповідає дійсності те, що розповідають соледарці на російському телебаченні.

Всю весну 2022 року “Волонтерський центр міста Соледара” працював в стовідсотковому режимі. Центр постійно щось замовляв і отримував. Сюди приходили щонайменше 3000 людей з Соледару й серед них багато тих, хто зараз виїхав до росії:

«‎‎Воду завжди привозили, продукти також. Щодо засобів гігієни, з квітня місяця місто було повністю забезпечено всім необхідним. Навіть в червні наші хлопці ще залишались й роздавали все, їжу, воду, засоби гігієни, одяг та взуття. Сім’ї які малозабезпечені та люди похилого віку з нашого центру майже не виходили», – згадує Наталя. 

Також гуманітарну допомогу розвозили по районах, для тих хто не в змозі дістатись центру. Про гуманітарну допомогу знали всі мешканці, впевнена Наталя, бо місто маленьке й всі один одного знають:

325425097 544823614270380 6931393355549211778 n 855ff

Гумдопомога в Соледарі. Фото: Фейсбук

«‎‎В районі де п’ятиповерхівки кожен один одного знає й інформацію передавали всім: коли й хто може отримати у нас допомогу. Хто міг, бачив у нас в фейсбуці оголошення, дзвонив розповідав. Навіть коли ЗСУ вийшли з міста й були на окраїнах вже, продукти продовжували привозити. Тільки після історії з двома хлопцям, які везли гуманітарну допомогу й зникли десь на Донеччині, багато хто боявся їхати».

Надалі гуманітарною допомогою займалась Соледарська ОВА та волонтери, вони вивозили їжу, ліки та корм майже до грудня. 

Зрадників знаємо в обличчя 

«‎‎Обличчя людей, які зараз розповідають, що Україна їм нічого не давала, красуються у нас на фотографіях з українською гуманітарною допомогою», – запевняє пані Наталя. 

Приклад так званих “перевзувшихся”, це мешканці Соледару, які ще знаходились якийсь час, після 24 лютого, в місті, й систематично отримували гуманітарну допомогу від українських волонтерів. Зараз ці люди виїхали на ворожі території й розповіли пропагандистському змі “РиаНовости”, як важко їм було, поки росія не “допомогла”:

«Українські військові могли стріляти по місту, й казали, що це росія. Привозили гуманітарну допомогу або іноземці або віруючі люди, один або два рази на тиждень. Борошно, макарони, олія та каші й все, більше нічого. Воду ніколи не привозили», – розповідають соледарці російському телебаченню рф. 

Screenshot 398 e07fa

Соледарці розповідають фейки, допомагаючи російському телебаченню. Фото: скрін

Ми знайшли відео, на якому цей самий чоловік отримує допомогу від нашого волонтера та розповідає про важке життя під обстрілами. Чоловік навіть просить, щоб в місто привезли куртки більших розмірів.

Screenshot 400 e2670

Соледарець, який розповсюджує фейки про відсутність допомоги в місті, стоїть біля гумдопомоги Фото: скрін

Як працювала Соледарська міська військова адміністрація?

Сергій Гошко, начальник Соледарської МВА розказав нам, що з водою дійсно були проблеми, але все що залежало від влади, робили максимально:

«Централізованої води дійсно в місті не було, останній раз її підвозили в серпні. З питною водою постійно допомагали ДСНС. З серпня ми просили про допомогу волонтерів і разом з ними привозили людям питну воду, разом з продуктами та засобами гігієни».

Також, пан Сергій зауважив, що були також місцеві мешканці, які за гроші везли воду.

«На тиждень декілька разів возили гуманітарну допомогу в місто точно. Допомоги були дуже багато, їжі вистачало всім».

Евакуація

На ще одному пропагандистському ролику жінка розповідає, що жодних евакуацій зі сторони України не було:

«Ні, ніяких евакуацій не було. Вони прикривались нами як живих щитом. Вони не знаходились в пустих будівлях, вони стояли саме в тих будинках де люди. “Вагнер” молодці, вони евакуацію проводили й евакуювали нас», – розповідає зрадниця.

Screenshot 397 ae7d2

Мешканка Соледара розповсюджує фейки. Фото: скрін

Евакуацію пропонували щодня, але люди самі відмовлялись їхати, а коли захотіли виїжджати, було вже занадто небезпечно.

Screenshot 402 0832b

Оголошення про евакуацію в Соледарі від міської ради. Фото: Фейсбук

«Я особисто їздив, забирав людей і вмовляв евакуюватись. Ми навіть збирали від батьків відмови від евакуації, бо боляче було дивитись, як діти живуть в підвалах під обстрілами. Люди облаштовували собі житло в підвалах багатоповерхівок і свідомо залишались там», – згадує Сергій Гошко.

Необхідно пам’ятати, що кожен сюжет або відеоролик ворога – це або фейк або інформація, яка подана методом “гнилого оселедця”. Мешканці Соледару, яких українські волонтери й влада вмовляли евакуюватись та підтримували усі місяці від початку повномасштабного вторгнення, або залякані російськими силами, або справжні зрадники. В будь-якому разі, вся інформація, що вони розповідають, не є дійсною. 

Фото: Еспресо

Читайте також: Світлодарськ: як це жити в російській окупації?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни закріплюються біля Кліщіївки та збільшили число військ

Семаковська Тетяна 09:31, 15 Січня 2024
Росіяни просуваються до Богданівки
ЗСУ / фото ілюстративне

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Про це повідомляє журналіст Богдан Мірошников.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Росіяни за минулу добу продовжили наступ, розширивши зону контролю, без закріплення. Інша ситуація поблизу села Кліщіївка, тут окупанти закріпилися майже впритул до села.

Ситуація на  Бахмутському напрямку
Карта боїв на Бахмутському напрямку / скриншот Deep State

Там насправді справжній хаос. Адже ми частково контролюємо досі залізницю, частину висот, але ворог проповзає на загрозливі рубежі,

каже Богдан Мірошников // про ситуацію на фронті

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 рік в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!