Відсутність демобілізації та летальні помилки військового командування: думки військових та експертів

Семаковська Тетяна 18:36, 17 Січня 2023

325391830 1340547820115668 5122690139686464396 n f07f9Повномасштабна війна в Україні триває вже майже рік, за цей час російські окупанти втратили понад 100 тисяч осіб. Збройні сили України стримують російську навалу ціною власного життя, без відпочинку вони воюють місяцями. На захист України стали не підготовлені люди, які часто записувалися в ТРО, причому навчання в таких частинах досі знаходиться на низькому рівні. Чим більше триває війна тим більше проблем виходить в публічний простір. Ми зібрали думки військових та експертні матеріали, щоб зрозуміти яка ситуація в лавах ЗСУ і ТРО, і чи очікують оборонці на відпустку або демобілізацію?

Сергій Огородник, журналіст-аналітик та координатор проєкту ЧЕСНО в матеріалі «Дзеркало Тижня»  досліджує питання ТРО, неефективних командирів, які призводять до людських втрат та важливість підготовки для бійців. Військові діляться досвідом перебування на фронті, помилок командування та способами їх вирішення.

Що таке ТРО і для чого його створювали?

Screenshot 357 0ebd1

ТРО. Фото: Фейсбук

За декілька років до повномасштабної війни, у 2019 році, коли в Україні тільки створювалися кадровані бригади ТрО, задум був такий, що в ТрО підуть резервісти оперативного резерву другої черги. Тобто, членами ТРО, мали стати, ті хто не служив і не воював, але може бути корисним у тилу для охорони стратегічних об’єктів. 

Для чого це було зроблено? Таким чином хотіли розвантажити Нацгвардію та прикордонників. Вже навесні 2022 року ВР прийняла поправку до Закону «Про основи національного спротиву», згідно з якою підрозділи ТрО стало можливо застосовувати на передовій по всій території України, звідси й почалися проблеми.

Без медкомісій й військового досвіду

25 original e1649241980123 bff37

Повістка до військкомату. Фото: Фейсбук

В перші дні повномасштабного вторгнення тисячі чоловіків і жінок стояли в черзі до лав ТрО, щоб захищати свою країну. Часто ТРО обирали саме тому, що не були впевнені, в тому, чи приймуть їх в інші підрозділи. Про це нам розповідав й бахмутянин Сергій, чоловік служить в лавах ТРО.

Відтак, до ТРО прийшли різні люди, здебільшого не готові до тривалої військової служби ні морально, ні за станом здоров’я, ні за досвідом та навичками. Крім того, добровольці 24 лютого не проходили медкомісії та часто просто підписували заяву, що вважають себе здоровими, бо воліли швидше отримати зброю і брати участь у бойових діях із захисту рідних міст. Наслідком цього стало те, що через короткий час, приблизно місяць — чимало таких людей через місяць уже були умовно боєздатні. 

Читайте також: «Я знаю друзів, які повернуться назад, навіть у вщент розбитий Бахмут»: військовий про службу в ТРО та фронтові будні

Кадрові помилки

6779d85 military health check war 2022 mobilization dc9dc

Військові на навчаннях. Фото: Фейсбук

За словами журналіста Сергія Огородника — вже на самому початку формування було допущено кадрову помилку. Річ у тому, що командирами підрозділів стали колишні цивільні, а не кадрові військовослужбовці з досвідом. Які наслідки цього? 

Подекуди було провалено бойову підготовку, на яку відводився цілий місяць. Такі командири не вчили підлеглих поводитися зі зброєю. Служби ракетно-артилерійського озброєння списували набої на навчальні стрільби, яких насправді не було. Мала місце і так звана “отманщина” і відсутність дисципліни. Командири не вміли налагодити взаємодію з суміжними підрозділами, внаслідок чого іноді міг виникнути «дружній» вогонь.

Часто після такого у військових виникає бажання перевестись в іншу частину. Однак зробити це можуть на всі, здійснюється воно у разі неможливості нести далі службу в даній частині, зважаючи на рішення ВЛК чи за сімейними обставинами. 

За яких умов може бути переведення пояснює ПП «Legal Way»:

ВЛК про обмежену придатність, є законною підставою для переміщення військовослужбовця в іншу частину;

Сімейні обставини – це також ще одна законна підстава для переведення військовослужбовця до іншої частини, в тому числі й тилової частини (також можливий варіант переміщення на пункт постійної дислокації).

Зауважимо, що переміщення військових має чітко закріплену процедуру переведення та вимагає наявності обовʼязкових документальних підтверджень, а також наявності підстав для переведення. 

Волонтерство не на користь

Screenshot 358 e41b9

Волонтери. Фото: Фейсбук

Чимало волонтерського ресурсу, який мав би бути спрямований у добре організовані підрозділи ЗСУ, пішло на «ополчення» ТрО. Люди, які раніше не були знайомі з військовою справою замовляли зброю, яка була недоцільна — наприклад страйкбольні коліматорні приціли на автомати. 

Крім того, як на початку війни так і зараз активізувалися недобросовісні шахраї, які спекулюють потребами для ЗСУ та відкривають незрозумілі збори під анонімним іменем. Зараз ця тема особливо гостра, про це зазначає й волонтерка Ірина Гук.

“Вибачте, але я зараз бачу під слово “Бахмут” відверто шахрайські збори від невідомо кого і невідомо на що. Будь ласка, будьте уважні й переказуйте гроші лише перевіреним волонтерам і фондам, а не ноунеймам, які вдало спекулюють на емоціях”, — пише волонтерка.

Навчання дорогою ціною

84d2afe 9b44438 b3c27e9 oos 300 f1e8c

Військовий біля побратима. Фото: Фейсбук

У травні 2022 року бригади ТрО були задіяні на різних ділянках фронту як підсилення Нацгвардії та ЗСУ. Мінус був в тому, що багато бійців ТРО не мали відповідної підготовки, а навички воювати здобували на полі бою. 

У деяких бригадах пішли місяці на те, щоб особовий склад навчився правильно нести службу на спостережних постах (СП), а в деяких і досі не вміє цього робити. Люди не вміють займати пости приховано, відкрито курять, світять ліхтариками, не ведуть спостережень і не доповідають вчасно про помічений рух ворога. 

Такі недоукомплектовані підрозділи ТрО, де не всі бійці розуміють, як правильно нести службу, опиняються на передовій і намагаються якось виконувати завдання. Це призводить до втрат, яких іноді можна було б уникнути.

Питання втрат піднімає й військовий Юрій Касьянов, за його словами значна частина людських втрат є наслідком некомпетентності командування, безглуздих наказів, незнання обстановки, поганої підготовки та нехтування елементарними правилами виживання. 

“Це в кіно солдати героїчно гинуть виключно від стрілянини, вибухів гранат, у багнетному бою, в рукопашній. Насправді велика кількість воїнів не встигає доїхати до горезвісного “передка”, віддаючи життя за батьківщину під обстрілами військових колон, тилових місць базування, підриваючись на своїх же мінах”, — пише Касьянов.

На думку військового, найпростіший спосіб зниження втрат полягає в усуненні від командування неефективних осіб, що збирають навколо себе великі колони, розселяють підлеглих у спортзалах і готелях, посилають машини неперевіреними польовими дорогами, а бійців – у заміновані посадки. 

Читайте також: Чи може Німеччина постачати Україні танки Leopard?

Некомпетентне командування

325398262 4950346455068587 6361358358597785209 n 83e62

Військовий Антон Філатов. Фото: Фейсбук

Через неефективність командування збільшуються випадки дезертирства серед особового складу. Військовий Антон Філатов поділився історію з фронту, яка змушує замислюватися над правильністю рішень командування.

“До ворога було близько 70 метрів. У нас було погане укріплення. І через постійні обстріли, штурми і мерзлу землю ми тупо не встигли викопати нормальні бліндажі…

А трохи згодом прилетів розвідувальний безпілотник. Ото вже реально стрьомна фігня – літає високо, так, що не підстрелиш, і як тільки з’являється, то по тобі одразу починає працювати російський міномет.

Ми різко забилися в окопи, голови попригинали. Поруч зі мною було троє хлопців, ми сіли, накрили голову руками і зжалися один до одного. Той, що був найближче до мене, сказав посунутися далі, бо неможливо було рухатися. Я відійшов кілька метрів убік, там де окоп робив невеличкий поворот. Через хвилину в те місце, де я тільки що знаходився, прилетіла міна. Усіх тих трьох хлопців розірвало.

Міномет продовжував працювати. В іншому кінці окопу сидів наш кулеметник. Йому нещодавно видали якийсь крутий американський кулемет. Він його дуже оберігав. Постійно чистив і тримав навидноті – клав зверху на бруствер. Між прильотами той боєць визирнув з окопу, та в цей момент прямо перед ним упала міна. Вибухова хвиля від неї так сильно штовхнула той крутий кулемет, що його дуло проткнуло бійця наскрізь. Не пам’ятаю, чи взагалі встиг він до того хоч раз постріляти з цього кулемета.

За півтори доби на тій точці нас залишилося менше половини. За весь цей час поспати вдалося хвилин 10. Ми вирішили відступити. Йти довелося трохи більше 10 км. Коли ми таки дісталися КСП, то офіцер почав нас матюкати і наказав негайно повертатися на вогневу позицію. Згодом після цього я помітив, що почав заїкатися”…

Очікувана демобілізація

2798948 demobilizatsiya pri narodzhenni ditini nardepi uhvalili noviy zakon 72491

Військовий з дитиною. Фото: Фейсбук

Нещодавно зібрала необхідні підписи петиція №22/163044-еп про демобілізацію за бажанням мобілізованих військовослужбовців, які відслужили один рік. Однак замість демобілізації уряд запропонував бійцям відпустки. 

Медіа “Рубрика” поговорило з військовим, який від початку війни захищає Україну та дізналося його думку стосовно демобілізації.

“Я служу з весни 2022-го. Повістку вручили на одному з блокпостів, і я одразу пішов на службу. Зараз на Донбасі. Якщо чесно, я готовий служити й ще маю сили, але хотів би розуміти, наскільки це затягнеться. З урахуванням того, що в тилу все ж є, ким нас міняти. А ще — розуміючи, що росія не планує зупинятися — зараз уже треба готувати резерв. 

Ніхто не каже, що я поїду додому завтра. Але морально важко від невизначеності, а в країні, де йде війна, кожен чоловік повинен бути готовим до мобілізації. Я не відмовляюся від служби, адже все одно буду в резерві й у разі ескалації війни, знову піду захищати країну”, — говорить військовослужбовець Євген.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла законопроєкт №8081, згідно із яким скасовується заборона щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану. Тепер військові мають можливість взяти 10 днів відпустки. Однак така альтернатива підходить не всім, зокрема й членам ТРО.

Фінансова винагорода

86 main v1661077715 c7a6d

Гроші в ЗСУ. Фото: Фейсбук

Нерідко можна зустріти думку про те, що військовим немає на що скаржитися, адже вони отримують велику зарплату. Ця думка пригнічує не лише самих бійців, а і їхніх рідних, які щодня переживають за близьку людину на фронті.

СЕО платіжного сервісу “Portmone”  Дмитро Басов висловив свою думку щодо високої зарплати в ЗСУ та які небезпеки вона несе.

“Треба одразу виокремити 100к, тому що там реальний ризик для життя, яке є безцінним. Цей пост не про 100к. І я не хочу обговорювати посмертну виплату 15 млн, тому що будь-яка спроба розрахунку вартості життя буде аморальною. Поговорімо про 30к, що отримують усі, хто не на передку.

Дали усім силовикам підряд. До речі, через пів року зрозуміли, що дали й тим, хто просто продовжував виконувати свою звичну роботу, наприклад патрульній поліції. І забрали”, — пише Басов.

Дмитро Басов зауважує, що зарплата військового в Україні приблизно 12-17 тисяч без надбавок. До війни більшість теперішніх мобілізованих та військових не отримували зарплату вище 15 тисяч гривень. Зараз, пише Басов, бійці можуть отримувати 40 тисяч гривень. Такий фактор може негативно вплинути на людину, бо вона може витрачати кошти на речі, які б не дозволила собі купити через їх доцільність.

Період звикання до високої зарплати – від 3-х до 6 місяців максимум, потім вона стає “звичайною”. Зниження її до попереднього рівня викликає глибоке розчарування і відчуття несправедливості типу “за що ви зі мною так”. 

Більшість людей після демобілізації не знайдуть роботу навіть на половину поточних сум, вважає Басов. На його думку, станом на сьогодні – це зарплата значно вище середнього. 

“Я бачу багато військових зараз, які й близько не збігаються з таким профілем проактивного, вмотивованого співробітника”, — розмірковує Басов.

Він додає, що інфляція неминуча, бо грошовий дощ не припиняється. 

“Найгіршим рішенням може бути довести інфляцію до рівня, коли 40к стануть мінімальною зарплатою на ринку. Я дуже насторожено дивлюся на період після перемоги. Тому бажано було б якось донести усім, хто отримує зараз 30к, що якщо в перші місяці логічно було витрачати ці гроші на особисте оснащення, то зараз краще їх зберігати на наступні важкі часи”, — резюмує Володимир Басов.

Які рішення пропонують?

donbasfrontliner soldier eat kitchen krymske 1d072

Обід в ЗСУ. Фото: Donbas Frontliner

Загалом, слід переглянути роль бригад ТрО на війні. Не потрібно тримати номінальні бригади і батальйони з некомплектом боєздатного складу у 60–70%. 

Небоєздатні підрозділи потрібно розпустити або, підучивши, використати в тилу, як це передбачалося 2019 року. Боєздатні — посилити досвідченими бойовими офіцерами ЗСУ і перетворити на механізовані підрозділи ЗСУ, вважає Сергій Огородник.

Журналіст резюмує сьогодні наближати нашу Перемогу можна єдиним шляхом — посилюючи якість підготовки людей. Для цього необхідно більше часу виділяти навчанню бійців, відпочинку та моральній складовій. Насамперед, забезпечення базових потреб повинно бути на належному рівні.

Здебільшого люди, психологічно не готові до бойових завдань, знаходять роботу в інших сферах у підрозділі. І це добре, бо прийти з бойових позицій і відпочити в підготовлених умовах, помитися в теплому душі, смачно поїсти — це неоціненно й дуже сприяє відновленню боєздатності.

Фото: Генштаб

Читайте також: росія не стикалась з такою армією, як наша: Інтерв’ю військового, Олександра Ширшина

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни закріплюються біля Кліщіївки та збільшили число військ

Семаковська Тетяна 09:31, 15 Січня 2024
Росіяни просуваються до Богданівки
ЗСУ / фото ілюстративне

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Про це повідомляє журналіст Богдан Мірошников.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Росіяни за минулу добу продовжили наступ, розширивши зону контролю, без закріплення. Інша ситуація поблизу села Кліщіївка, тут окупанти закріпилися майже впритул до села.

Ситуація на  Бахмутському напрямку
Карта боїв на Бахмутському напрямку / скриншот Deep State

Там насправді справжній хаос. Адже ми частково контролюємо досі залізницю, частину висот, але ворог проповзає на загрозливі рубежі,

каже Богдан Мірошников // про ситуацію на фронті

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 рік в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Мобілізація з 25: які зміни чекають українців з 2024 року

Семаковська Тетяна 11:14, 26 Грудня 2023
Військові на фронті / Генштаб

25 грудня Кабмін вніс новий законопроєкт під номером 10378 до парламенту, який має удосконалити сам процес мобілізації в Україні, військовий облік та проходження військової служби. У пояснювальній записці зазначають, що хочуть змінити призовний вік з 27 до 25 років, а також запровадити суворі обмеження для тих осіб, які є військовозобов’язаними, але не з’являються до військових частин.

Які зміни чекають військовозобов’язаних українців — читайте у матеріалі.

Новий законопроєкт про мобілізацію

Верховна Рада розглядає законопроєкт 10378, який має змінити процес мобілізації в Україні. Серед основних нововведень наступні:

  • зміна призовного віку з 27 до 25 років;
  • військові, які були звільнені з полону, можуть відпочити та пройти відновлення, взяти відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів;
  • мобілізовані, які прослужили 36 місяців (2 роки), мають право звільнитися від військової служби;
  • поняття “обмежено придатні” пропонують прибрати, а особи, які належали до цієї категорії, мають повторно пройти медкомісію. Після цього визначать, хто може бути частиною ЗСУ, а хто — ні;
  • строковиків зможуть призвати до служби, але тільки через шість місяців після звільнення зі строкової служби;
  • строкову службу можуть скасувати, але замість неї пропонують ввести базову військову службу, яку потрібно пройти до 25 років;
  • запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • удосконалять сам процес рекрутингу, обіцяють, що будуть звертати увагу на навички особи та її професійне залучення.

Хто має право на відстрочку?

Право на надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації, мають особи, які:

  • мають дружину (чоловіка) з інвалідністю І чи II групи та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов’язаного для здійснення за ними догляду;
  • опікуни особи з інвалідністю І чи ІІ групи, визнаної судом недієздатною;
  • члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи (не більше одного члена сім’ї);
  • члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю II групи або особи, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду;
  • зайняті постійним доглядом за такими особами (не більше одного члена сім’ї);
  • жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного
    віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, з визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
  • вагітні жінки;
  • тільки діючі народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом);
  • докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти,
    наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах за основним місцем роботи на повну ставку;
  • військовозобов’язані, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку зі звільненням з полону.
  • військовозобов’язані з числа громадян, які були звільненні зі строкової військової служби під час дії воєнного стану.

Що буде, якщо не прийти по повістці?

До військовозобов’язаних та резервістів, які мали прийти до центрів комплектування, але не зробили цього, пропонують запровадити суворі обмеження. Йдеться про заборону виїзду за кордон та відмову в кредитах, позиках.

Крім того, буде:

  • заборона проведення операцій з нерухомим і рухомим майном;
  • обмеження права на керування власним транспортом і отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування і розпорядження коштами й іншими цінностями;
  • призупинення отримання пільг і послуг від держави.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!