Молодь Бахмута іде голосувати (Відео)

Семаковська Тетяна 13:32, 18 Липня 2019

vybory thinking2 f09f221 липня, у неділю, відбудуться позачергові вибори народних депутатів. За історію України вибори до Парламенту та Президента влітку ще ніколи не відбувались. Політичні експерти очікують низької активності виборців – сезон відпусток, сільськогосподарські роботи в полях. Якщо говорити про молодь, то багато хто з них – на канікулах, поїхали до додому. Чи приїдуть вони голосувати за місцем реєстрації? В минулих матеріалах ми намагались роз’яснити чому важливо брати участь у голосуванні, цього разу надаємо короткі інструкції для тих, хто буде вперше голосувати.

Виборчі дільниці будуть працювати з 08.00 ранку до 20.00 вечора, без перерви.  Перевірити себе у списках виборців можна в “Особистому кабінеті виборця“. Це треба зробити заздалегідь, бо 19 липня – це останній день, коли можна звернутись з позовом до суду, якщо ви не знайшли себе у списках. Також, до 15 липня можна було звернутись до відділу ведення реєстру виборців та змінити місце голосування.

Перевірити на якій дільниці треба голосувати можна за своєю адресою тут.

ф1 33ddf

Якщо виборець тимчасово не здатний голосувати на дільниці, то він має право зробити це за місцем перебування. Йому необхідно до 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування, 19 липня, повідомити про це членів своєї виборчої дільниці. Потрібно написати заяву і надати  медичну довідку.

На дільницю обов’язково треба взяти з собою паспорт громадянина України. Якщо ви маєте ID-паспорт, то вимагати у вас відомості про реєстрацію місця проживання не мають права, це затверджено Постановою ЦВК

На виборчій дільниці громадянин отримає два бюлетеня: один для голосування за політичну партію, їх цього разу – 22, за другим бюлетенем обирають депутата за одномандатному мажоритарному округу. По округу №46 – Бахмутський та Лиманський райони таких кандидатів сім, але навпроти одного вже буде стояти відмітка “вибув”, бо є Постанова ЦВК про скасування з реєстрації кандидата.

фото3 05ad7

При зіпсуванні бюлетеня, виборець має право замінити бюлетень. Необхідно звернутись до виборчої комісії, написати заяву. За законом це можна зробити лише один раз.

Сам процес голосування відбувається особисто в кабіні для таємного голосування, одночасно перебувати в кабінці може тільки один виборець. Тільки за дозволом голови дільничної комісії близькі родичі можуть допомогти виборцю, який сам не здатен проголосувати. Виборець немає права передавати свій бюлетень іншим особам. Більш детальніше про права та обов’язки виборця можна прочитати в Закону Україні “Про вибори народних депутатів України“.

фото4 a4955

Роль виборця після того, як він визначився та обрав депутата та партію, які будуть представляти інтереси всіх громадян, не закінчується. А, мабуть, саме після виборів розпочинаються  важливі та ключові завдання для громадянина. Бо відповідальність за майбутнє країни лежить не лише на депутатах, міністрах, Президенті, головах міських та селищних рад, а й на кожному з нас. Треба цікавитись роботою народних депутатів, вивчати їх звіти, приходити на зустрічі з виборцями, пропонувати власні ініціативи.

Які функції та обов’язки має народний депутат, чим він може бути корисним для виборця, які міфи існують у молоді про вибори, і як їх можна спростувати, чого молодь чекає від цих виборів, як правильно ухвалювати рішення за допомогою критичного мислення, читайте та дивіться в наших матеріалах.

Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років 

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Як люди приймають рішення (Відео)

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення (Відео)

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

      

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення? (Відео)

Семаковська Тетяна 20:51, 15 Липня 2019

66655766 2127931090833047 977551160913166336 n d8ee9У сучасному світі кожного дня на нас насувається великий потік інформації. У виборчий період він збільшується: телереклама, біг-борди, газети, постери, флаєри. Як не розгубитися у цьому потоці інформації, та виважено зробити вибір? У цьому нам допоможе критичне мислення.

Критичне мислення – це здатність людини усвідомлювати власну позицію з того чи іншого питання, приймати ретельно обдумані, зважені рішення щодо суджень або дій.

Майже кожна людина в країні на передодні парламентських виборів має власну думку про те, за кого буде голосувати. А ось якщо запитати на чому ґрунтується її вибір? Треба задати  критичні  питання, які дадуть вам змогу краще розуміти за кого голосувати.

Ніл Браун, автор посібника по критичному мисленню, стверджує, що два способи мислення – коли людина просто впитує інформацію, як губка, але не оцінює і не розглядає її критично. Та другий – він схожий на просіювання піску в пошуках золота. Така людина розуміє, що аргументи потрібні не для того, щоб їх запам’ятати, а для того, щоб оцінити їх силу.

Візьмемо декілька пунктів з програм кандидатів у народні депутати по округу №46 міста Бахмута та спробуємо їх критично оцінити.

1.Недопущення скорочення робочих місць в регіоні

2.Підтримка обдарованої молоді, розвиток молодіжного та соціального підприємництва.
3.Зниження тарифів на газ для населення України до 3800–4000 грн за тис. куб. м;

4.Припиненя війни  на Сході України.

Спочатку нам уявляється, що це дуже гарні та корисні пропозиції, тільки, на жаль, пункти №1 та №2 – дуже опосередковано відносяться до функцій народного депутата, бо народний депутат ніяк не зможе вплинути на власника бізнесу та заборонити йому звільняти людей.

Яким чином народний депутат зможе розвивати соціальне підприємництво? Це, по-перше, бажання та виважене рішення власника якогось бізнесу віддавати левову частку прибутку на соціальні напрямки. 
Пункт №3 – популізм, а пункт №4 – це гасло.

Говорячи простою мовою,  популізм – це емоційні обіцянки політиків вирішити складні проблеми простими засобами.

Щоб це визначити, необхідно, звичайно, знати про функції народного депутата та його повноваження. Про це ми розказували в попередніх випусках.

Якщо  кандидат у народні обранці вже працював у Верховній Раді – то треба вияснити для себе, чим він  відзначився та  що зробив корисного.

Як правило, під час виборчих перегонів всі кандидати проводять зустрічі з виборцями прямо у дворах. То варто завітати та спитати особисто у кандидата, що він планує робити, яка в нього програма, чим він відрізняється від своїх опонентів та чому, власне, голосувати треба за нього.

Але де ж тут критичне мислення?

Якщо ви прочитали ці пункти з програми і у вас не виникло ніяких сумнівів та запитань, значить ви сприймаєте інформацію не критично, просто впитує, як губка, та й ще добре, коли запам’ятовуєте.

Цілком можливо, що ваш мозок і подавав сигнали але ви їх не почули, бо популізму та гаслам дуже важко протистояти, до того ж трохи забракло обізнаності з деяких питань.

По-перше, будь-який навик потрібно тренувати, щоб він закріпився.
По-друге, ця ситуація для вас повинна бути важлива. Адже критичне мислення працює, коли є проблемне завдання.

По-третє,  читаючи програми партій та кандидатів, потрібно інформацію сприймати критично, роблячи власні висновки, ставлячи власні запитання, відповіді на які неоднозначні і вимагають пошуку в кількох джерелах.
Якщо у програмі багато гасел, популізму, обіцянок, які не входять до обов’язків депутата та замало конкретних пропозицій, можливо треба ставити під сумнів голосування за такого кандидата?

Займаючись пошуком відповідей, критично аналізуючи інформацію,  формується власна думка, а не та, що вам нав’язувалася піарниками, політиками і політтехнологами.

Питань багато, але дуже важливо використовувати надійні джерела інформації.
На сайті Верховної Ради України можна ознайомитись з програмами. На сайтах PolitHub.org та Вибори 19  можна перевірити програмні позиції партій політиків та проаналізувати їх.

Щоб покращити основи критичного мислення, ви можете скористатися спеціальними он-лайн курсами.

Якщо ви критично аналізуєте інформацію, у вас сформується власна думка, замість судження, що нав’язуються ззовні. Пам’ятайте, від свідомого вибору кожного буде залежати політична культура в країні і професійний склад нового парламенту.

Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років 

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Як люди приймають рішення (Відео)

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Як люди приймають рішення? (Відео)

Семаковська Тетяна 18:09, 14 Липня 2019

22222 9d8c6Сьогодні ми розповімо про те, як люди приймають рішення. Причому, критерії вашого вибору можуть бути різні: чи то ви купуєте смартфон, чи приймаєте співробітника на роботу, чи вибираєте свого майбутнього депутата. А ось саме напередодні парламентських виборів про це поговорити  досить цікаво.

Коли ми хочемо щось купити, наприклад сучасний смартфон, то ми дуже прискіпливі – уважно вивчаємо технічні характеристики, спілкуємось з експертами, порівнюємо з іншими моделями. І тільки потім приймаємо рішення.

“Я керуюся фірмою-виробником, читаю відгуки користувачів, детально консультуюсь з продавцем, та й від ціни також багато чого залежить. Зараз, як правило, чим вище ціна, тим вище якість продукту”, – розповідає про те, як робить покупки Микита Безмен, працівник освітньої сфери. 

Тобто приймаючи рішення про придбання нового обладнання, можна орієнтуватися на критерії ціни, продуктивності, експлуатаційних витрат і тому подібне.Та найголовніше – смартфон ми купуємо для себе.

А чому ж  коли ми обираємо народних депутатів, тих, від кого буде залежати наше життя протягом 5 років, ми чинимо по-іншому?

На думку одного з бахмутських психологів Оксани Мавріної, людина робить вибір на підставі почуттів або на підставі розуму.

«Виходячи зі своїх потреб, людина обирає або спираючись на «personality» –  про що говорили в її родині, як її виховували, що говорять в близькому її оточенні, що вона відчуває сама, або на підставі розуму та чіткого аналізу. Це стосується різних сфер нашого життя – чи ми купуємо телевізор, чи обираємо роботу, чи якогось з кандидатів у президента своєї країни», – каже Оксана Мавріна.

Так чому ж ми інколи ставимося до вибору свого депутата не так серйозно та відповідально, ніж коли робимо покупки?

Хтось може сказати, що в нас ще несформована політична культура, хтось зневірився обіцянкам політиків і голосує на зло всім або по приколу.

6666666666 8d3c3«Цього разу я буду голосувати, свій вибір зроблю виходячи з декільких факторів. Для мене головне — до якої партійної сили відноситься той чи інший кандидат, який в нього досвід у політиці. Його біографія мені також буде цікава, що він конкретно обіцяє зробити – тобто буду вивчати його предвиборчу програму», – розповідає Микита, Безмен, працівник освітньої сфери.

Під час передвиборчої кампанії, партії та кандидати у депутати  готові вдаватися до різних методів, щоб сподобатись.
«Багато хто з людей тільки під впливом телереклами з емоційними виступами кандидатів приймають рішення  за кого голосуватимуть. Комусь може сподобатись голос чи обличчя кандидата, а хтось проаналізує всі виступи, прочитає додаткову інформацію і лише потім зробить вибір», – каже Оксана Мавріна, психолог.

Експерти громадського руху «Чесно» підготували список критеріїв, за якими виборець зможе перевірити свого кандидата.

1) Політична міграція. Зверніть увагу, наскільки часто політик “перефарбовувався”, змінюючи партію чи фракцію? Перевірити, у яких партіях чи фракціях перебував політик, можна на сайті Верховної Ради України.

2) Фігурування в антикорупційних розслідуваннях. Про звинувачення політика у корупції можна дізнатись:

3) Кнопкодавство. Конституція України зобов’язує народних обранців голосувати особисто. Кнопкодавство – Конституція України зобов’язує народних обранців голосувати особисто. Кожен прокнопкодавлений законопроект може бути скасованим рішенням Конституційного Суду.  Кнопкодавство – це прояв політичної корупції, за який жодного депутата не було покарано. Тому карати маємо ми – виборці. Як? Не голосувати за кнопкодавів. 4) Прогули. Якщо ви не ходите на роботу без поважної причини – ймовірніше за все вас звільнять. У народних обранців інша історія: вони можуть взагалі не ходити на засідання парламенту протягом п’яти років і максимум покарання за це – у них заберуть зарплату у 18 тисяч гривень на місяць і опублікують прізвище у парламентській газеті “Голос України”. Якщо серйозно, то народного депутата обирали для того, щоб він представляв інтереси своїх виборців. Якщо ви віддали свій голос за людину, яка не представляє ваші інтереси взагалі – вважайте, що ви свій голос змарнували.

5) Декларації та стиль життя. Якщо у політика суцільні нулі у декларації, але він чи вона, наприклад, постійно їздить на власному дорогому авто та відпочиває на дорогих курортах – це, щонайменше, привід запитати, від якого доходу так живе ваш представник.

6) Програма. Людина, яка збирається представляти інтереси виборців, повинна мати план дій чи хоча б конкретні наміри, що вона планує здійснити. Якщо у програмі кандидата немає інформації про погляди кандидата, його бачення ключових проблем країни та методів їх вирішення – не думаємо, що голосувати за нього – хороша ідея.

Перед тим, як вибрати депутата, варто  у себе запитати: Що для мене буде важливо в майбутньому? У якій країні я хочу жити? Коли ви відповісте саме собі, прочитаєте уважно програму кандидата, тоді ви зможете зробити виважений вибір. Ну а після зробленого вибору потім все буде залежати, знов-таки, не лише від обранця, а й від нас – ми постійно повинні контролювати та вимагати дій від своїх депутатів.

Читайте також:

Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

            

66655766 2127931090833047 977551160913166336 n d8ee9

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення? (Відео)

У сучасному світі кожного дня на нас насувається великий потік інформації. У виборчий період він збільшується: телереклама, біг-борди, газети, постери, флаєри. Як не розгубитися у […]

22222 9d8c6

Як люди приймають рішення? (Відео)

Сьогодні ми розповімо про те, як люди приймають рішення. Причому, критерії вашого вибору можуть бути різні: чи то ви купуєте смартфон, чи приймаєте співробітника на […]

01 f19ce

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

У суспільстві живуть міфи, що заважають демократичним перебудовам в Україні. Наші журналісти і відеографи вирішили зібрати і спростувати ці міфи напередодні позачергових виборів до Верховної […]

7 3b63e

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Напередодні виборів у Верховну Раду наші журналісти провели дослідження аби спростувати чи підтвердити стереотип про те що, молодь не голосує. Щоб виміряти активність молоді, ми […]