Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Семаковська Тетяна 22:01, 10 Червня 2019

7 3b63eНапередодні виборів у Верховну Раду наші журналісти провели дослідження аби спростувати чи підтвердити стереотип про те що, молодь не голосує. Щоб виміряти активність молоді, ми звернулись до експертів, вихователів, а також використали дані статистики. Під час відеоопитування студенти розказали, що вони очікують від нової Верховної Ради і яким має бути народний депутат.

Оновлена Верховна Рада і нардепи з народу

Опитування студентів бахмутських вузів показало, що молодь є досить свідомою, але мало обізнаною в питаннях стосовно функцій народних депутатів, передбачених законодавством. Більшість з опитаних планує брати участь у виборах, тому, що вважає сьогоднішній момент в історії країни вирішальним саме для свого покоління. Курс на Євроінтеграцію, зміни старої політичної системи, пільги для студентів і всіляка увага до їх потреб, мирне вирішення військового конфлікту на Сході – це основний запит до Верховної Ради нового скликання, який ми почули.

На питання «Що ви знаєте про функції народного депутата? Яким має бути ідеальний народний депутат?», більшість зазначила, що він має бути чесним, працювати в інтересах виборців, а не на власний гаманець, зустрічатись з народом і вислуховувати його потреби, бути людиною з народу, а не їздити «Мерседесом» і закриватись охороною.

Були студенти, які визнавали своє розчарування політичною системою і діючими політиками, чи свою пасивну позицію по відношенню до політики, але, тим не менше, більшість заявила, що піде голосувати. Респонденти були не дуже обізнані в функціях народних депутатів, але готові вивчати цю інформацію, цікавитись кандидатами. Більшість казали, що будуть обирати, спираючись не на обіцянки і передвиборчі програми, а на репутацію і попередній досвід кандидатів.

Ми визначили, що частина респондентів пов’язує свої надії і очікування саме з новообраним президентом Володимиром Зеленським та його командою.

Інстаграм-соціолог Анастасія Веселовська вважає, що «підвищення політичної активності і свідомості молоді в Україні підвищилось саме через активну діяльність Зекоманди в соцмережах».

1 67e41Скрін сторінки Зекоманди в Інстаграм. 

Ця думка підтверджується висновками наведеними в «Підсумковому звіті за результатами незалежного моніторингу висвітлення в медіа президентської виборчої кампанії в Україні».

«Кандидати не приділяли відчутної уваги залученню власної аудиторії до виборів, за винятком Володимира Зеленського, який регулярно розміщував короткі мотиваційні ролики (#непроєвибори) з поясненням практичних аспектів голосування (як зареєструватися, перевірити себе у списках тощо) – вочевидь, орієнтованих на молодіжну аудиторію. Висока кількість переглядів підтвердила ефективність такого формату», – відзначається у звіті.

Яка ж реальна активність молоді на виборах?

Для спростування усталеного в суспільстві міфу про пасивність молоді нам потрібно підтвердити протилежну думку, при чому фактами, а не просто опитуванням пари десятків людей.

В Державному реєстрі виборців Бахмутської міської ради нам відповіли, що виборки за віком в них немає, порадили звернутись до звітів ЦВК. Ми попросили суб’єктивно оцінити вік людей, які приходили особисто, щоб змінити місце голосування.

«На виборах Президента близько чотирьох тисяч людей звернулись за зміною місця голосування. З них близько половини переміщені особи, це орієнтовно, бо в системі такого обліку не передбачено. За віком це були різні люди», – повідомляє Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Бахмутської міської ради Наталія Іващенко.

Центральна виборча комісія оприлюднила звіт про вибори Президента України 2019, але в ньому тільки загальна активність виборців і немає розбивки за віком. З таким запитом ми звернулись до ЦВК.

6 0e308

За законом не передбачено аналітики за віковою категорією, рахують тільки загальну активність виборців.

2 ba8e7Фото зі звіту ЦВК по активності виборців. 

В ЦВК нам порадили звернутись до результатів екзит-полів. У відкритому доступі таких даних ми не знайшли. В результатах тільки загальна позиція виборців, без вказівки віку.

4 9e8c9Результати Національного екзит-полу, що проводився Центром Разумкова у 2-му турі виборів. 

Про кількість молоді, що брала участь в останньому виборчому процесі, ми спитали у представника кандидата у Президенти України Петра Порошенко Наталі Дроздової.

«В нас, на жаль, немає даних, як голосувала саме молодь, з приводу складу нашої команди ми теж не відслідковували вік. Я думаю, що на сьогодні взагалі не існує схеми порахувати виборців за віковою категорією, бо списки в яких людина залишає підпис після опрацювання на виборчих дільницях запаковують, а відкрити їх можна тільки за рішенням суду. Враховуючи закон про вибори ЦВК просто не має права давати на дільниці завдання рахувати виборців відповідного віку», – каже Дроздова.

Ми знайшли дані по членам виборчих комісій, там вікова категорія з 18 до 31 року взагалі не представлена.

3 72066Основні вікові групи членів виборчих комісій на виборах Президента 2019 за данними ЦВК. 

Як оцінюють виборчу активність студентів викладачі та вихователі?

В приміщенні Бахмутського педагогічного коледжу була розміщена дільниця для голосування. На ній же голосували іногородні студенти, що проживають у гуртожитку. Заступник директора Бахмутського педагогічного коледжу Оксана Каменецька каже, що в їхньому навчальному закладі молодь навіть завчасно приїхала з рідних міст, щоб проголосувати.

«Звичайно, що ми не мали права говорити за кого голосувати, наше завдання було розтлумачити, що це їх громадянський обов’язок і вони несуть за це особисту відповідальність», – каже заступник директора. 

Вихованням молоді в Бахмуті також займається Управління молодіжної політики та у справах дітей Бахмутської міської ради. Там ми теж поцікавились, чи допоможуть вони розвінчати міф про пасивність молоді.

«Ми не аналізували активність студентів на виборах, не підраховували явку. Тому розвінчати міф не можу. Ми не примушуємо молодь йти на вибори, але намагаємося сприяти їх соціально-політичний активності. В нас працював політичний клуб «Современник», було реалізовано два громадських проекти «Школа юного громадянина» і «Школа активної молоді», які були спрямовані саме на підвищення громадянської відповідальності студентів. Я розумію, що молодь є різна, частина, як і у суспільстві в цілому – пасивна. Є молодь, що не просто ходить голосувати, а й бере участь у створенні громадських організацій, вступає до політичних партій», – розповіла начальник Управління молодіжної політики та у справах дітей Людмила Махничева.

5 bdebb

За словами Махничевої позачергові вибори, що призначені на 21 липня, дуже ускладнять процес голосування для молоді:

«Студенти на канікулах у більшості виїжджають з міста, хтось працює, хтось їде до батьків, хтось відпочиває. Я навіть не знаю, чи зможуть вони приїхати проголосувати за місцем реєстрації?»

Щоб не втрачати своє право вибору, можна змінити місце голосування

Процедура проста, але про це треба потурбуватись заздалегідь. Виборці, що зареєстровані в інших містах, в тому числі на окупованій території, можуть змінити місце голосування. За рішенням ЦВК виборцю, до 15 липня включно, потрібно звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації або за місцем перебування у день голосування. В Бахмуті такий відділ знаходиться у приміщенні Бахмутської міської ради за адресою вул. Миру, 44. Розклад роботи можна подивитись за посиланням.

Для зміни місця голосування потрібно написати заяву, де вказати бажану дільницю для голосування та причину зміни місця голосування, надати копію паспорта. Після чого ви зможете отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування на 21 липня 2019 року з номером виборчої дільниці для голосування. Якщо ви пересуваєтесь не в межах свого виборчого округу, ви зможете проголосувати тільки за кандидати по партійним спискам, другий бюлетень де голосують за кандидатів по мажоритарному округу на виборчій дільниці вам не дадуть.

«Не ходиш на вибори – не маєш морального права чогось вимагати від держави»

В пошуках істини ми звернулись до експертної думки з приводу об’єктивної оцінки участі молоді у виборчому процесі. Через сервіс HelpSMI ми отримали декілька коментарів. Думку Інстаграм- соціолога Анастасії Веселової ми навели вище. На наш запит також відгукнувся Віталій Голубєв, секретар Національної спілки журналістів України, викладач кафедри журналістики Національного університету “Острозька академія”, керівник Школи універсального журналіста, головний редактор Видавничого дому “ОГО”:

«Не думаю, що молодь варто “тягнути за вуха” на вибори. Як на мене, важливішим є усвідомлення іншого: вибори – це один із тих інструментів демократії, які нам реально доступні. Відкликання депутатів – не працює. Референдумів – немає. А право піти і проголосувати – було і залишається. Хто саме ним користується і в якій пропорції – молодь, люди середнього віку, пенсіонери – думаю, це питання не віку, а свідомості. Я б іншу думку пропагував: не ходиш на вибори – не маєш морального права чогось вимагати від держави. Незалежно від віку».

Цим матеріалом ми починаємо просвітницьку кампанію «Прозорі вибори в Бахмуті» до позачергових виборів до Верховної Ради. В наступних матеріалах ми розповімо про міфи, які є у суспільстві про вибори, та як їх подолати. Яка в Україні чинна система виборів, чим мають займатись народні депутати та як їх обирати, використовуючи критичне мислення.

Слідкуйте за інформацією на сайті і будьте відповідальними громадянами!

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Молодь Бахмута іде голосувати (Відео)

Семаковська Тетяна 13:32, 18 Липня 2019

vybory thinking2 f09f221 липня, у неділю, відбудуться позачергові вибори народних депутатів. За історію України вибори до Парламенту та Президента влітку ще ніколи не відбувались. Політичні експерти очікують низької активності виборців – сезон відпусток, сільськогосподарські роботи в полях. Якщо говорити про молодь, то багато хто з них – на канікулах, поїхали до додому. Чи приїдуть вони голосувати за місцем реєстрації? В минулих матеріалах ми намагались роз’яснити чому важливо брати участь у голосуванні, цього разу надаємо короткі інструкції для тих, хто буде вперше голосувати.

Виборчі дільниці будуть працювати з 08.00 ранку до 20.00 вечора, без перерви.  Перевірити себе у списках виборців можна в “Особистому кабінеті виборця“. Це треба зробити заздалегідь, бо 19 липня – це останній день, коли можна звернутись з позовом до суду, якщо ви не знайшли себе у списках. Також, до 15 липня можна було звернутись до відділу ведення реєстру виборців та змінити місце голосування.

Перевірити на якій дільниці треба голосувати можна за своєю адресою тут.

ф1 33ddf

Якщо виборець тимчасово не здатний голосувати на дільниці, то він має право зробити це за місцем перебування. Йому необхідно до 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування, 19 липня, повідомити про це членів своєї виборчої дільниці. Потрібно написати заяву і надати  медичну довідку.

На дільницю обов’язково треба взяти з собою паспорт громадянина України. Якщо ви маєте ID-паспорт, то вимагати у вас відомості про реєстрацію місця проживання не мають права, це затверджено Постановою ЦВК

На виборчій дільниці громадянин отримає два бюлетеня: один для голосування за політичну партію, їх цього разу – 22, за другим бюлетенем обирають депутата за одномандатному мажоритарному округу. По округу №46 – Бахмутський та Лиманський райони таких кандидатів сім, але навпроти одного вже буде стояти відмітка “вибув”, бо є Постанова ЦВК про скасування з реєстрації кандидата.

фото3 05ad7

При зіпсуванні бюлетеня, виборець має право замінити бюлетень. Необхідно звернутись до виборчої комісії, написати заяву. За законом це можна зробити лише один раз.

Сам процес голосування відбувається особисто в кабіні для таємного голосування, одночасно перебувати в кабінці може тільки один виборець. Тільки за дозволом голови дільничної комісії близькі родичі можуть допомогти виборцю, який сам не здатен проголосувати. Виборець немає права передавати свій бюлетень іншим особам. Більш детальніше про права та обов’язки виборця можна прочитати в Закону Україні “Про вибори народних депутатів України“.

фото4 a4955

Роль виборця після того, як він визначився та обрав депутата та партію, які будуть представляти інтереси всіх громадян, не закінчується. А, мабуть, саме після виборів розпочинаються  важливі та ключові завдання для громадянина. Бо відповідальність за майбутнє країни лежить не лише на депутатах, міністрах, Президенті, головах міських та селищних рад, а й на кожному з нас. Треба цікавитись роботою народних депутатів, вивчати їх звіти, приходити на зустрічі з виборцями, пропонувати власні ініціативи.

Які функції та обов’язки має народний депутат, чим він може бути корисним для виборця, які міфи існують у молоді про вибори, і як їх можна спростувати, чого молодь чекає від цих виборів, як правильно ухвалювати рішення за допомогою критичного мислення, читайте та дивіться в наших матеріалах.

Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років 

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Як люди приймають рішення (Відео)

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення (Відео)

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

      

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення? (Відео)

Семаковська Тетяна 20:51, 15 Липня 2019

66655766 2127931090833047 977551160913166336 n d8ee9У сучасному світі кожного дня на нас насувається великий потік інформації. У виборчий період він збільшується: телереклама, біг-борди, газети, постери, флаєри. Як не розгубитися у цьому потоці інформації, та виважено зробити вибір? У цьому нам допоможе критичне мислення.

Критичне мислення – це здатність людини усвідомлювати власну позицію з того чи іншого питання, приймати ретельно обдумані, зважені рішення щодо суджень або дій.

Майже кожна людина в країні на передодні парламентських виборів має власну думку про те, за кого буде голосувати. А ось якщо запитати на чому ґрунтується її вибір? Треба задати  критичні  питання, які дадуть вам змогу краще розуміти за кого голосувати.

Ніл Браун, автор посібника по критичному мисленню, стверджує, що два способи мислення – коли людина просто впитує інформацію, як губка, але не оцінює і не розглядає її критично. Та другий – він схожий на просіювання піску в пошуках золота. Така людина розуміє, що аргументи потрібні не для того, щоб їх запам’ятати, а для того, щоб оцінити їх силу.

Візьмемо декілька пунктів з програм кандидатів у народні депутати по округу №46 міста Бахмута та спробуємо їх критично оцінити.

1.Недопущення скорочення робочих місць в регіоні

2.Підтримка обдарованої молоді, розвиток молодіжного та соціального підприємництва.
3.Зниження тарифів на газ для населення України до 3800–4000 грн за тис. куб. м;

4.Припиненя війни  на Сході України.

Спочатку нам уявляється, що це дуже гарні та корисні пропозиції, тільки, на жаль, пункти №1 та №2 – дуже опосередковано відносяться до функцій народного депутата, бо народний депутат ніяк не зможе вплинути на власника бізнесу та заборонити йому звільняти людей.

Яким чином народний депутат зможе розвивати соціальне підприємництво? Це, по-перше, бажання та виважене рішення власника якогось бізнесу віддавати левову частку прибутку на соціальні напрямки. 
Пункт №3 – популізм, а пункт №4 – це гасло.

Говорячи простою мовою,  популізм – це емоційні обіцянки політиків вирішити складні проблеми простими засобами.

Щоб це визначити, необхідно, звичайно, знати про функції народного депутата та його повноваження. Про це ми розказували в попередніх випусках.

Якщо  кандидат у народні обранці вже працював у Верховній Раді – то треба вияснити для себе, чим він  відзначився та  що зробив корисного.

Як правило, під час виборчих перегонів всі кандидати проводять зустрічі з виборцями прямо у дворах. То варто завітати та спитати особисто у кандидата, що він планує робити, яка в нього програма, чим він відрізняється від своїх опонентів та чому, власне, голосувати треба за нього.

Але де ж тут критичне мислення?

Якщо ви прочитали ці пункти з програми і у вас не виникло ніяких сумнівів та запитань, значить ви сприймаєте інформацію не критично, просто впитує, як губка, та й ще добре, коли запам’ятовуєте.

Цілком можливо, що ваш мозок і подавав сигнали але ви їх не почули, бо популізму та гаслам дуже важко протистояти, до того ж трохи забракло обізнаності з деяких питань.

По-перше, будь-який навик потрібно тренувати, щоб він закріпився.
По-друге, ця ситуація для вас повинна бути важлива. Адже критичне мислення працює, коли є проблемне завдання.

По-третє,  читаючи програми партій та кандидатів, потрібно інформацію сприймати критично, роблячи власні висновки, ставлячи власні запитання, відповіді на які неоднозначні і вимагають пошуку в кількох джерелах.
Якщо у програмі багато гасел, популізму, обіцянок, які не входять до обов’язків депутата та замало конкретних пропозицій, можливо треба ставити під сумнів голосування за такого кандидата?

Займаючись пошуком відповідей, критично аналізуючи інформацію,  формується власна думка, а не та, що вам нав’язувалася піарниками, політиками і політтехнологами.

Питань багато, але дуже важливо використовувати надійні джерела інформації.
На сайті Верховної Ради України можна ознайомитись з програмами. На сайтах PolitHub.org та Вибори 19  можна перевірити програмні позиції партій політиків та проаналізувати їх.

Щоб покращити основи критичного мислення, ви можете скористатися спеціальними он-лайн курсами.

Якщо ви критично аналізуєте інформацію, у вас сформується власна думка, замість судження, що нав’язуються ззовні. Пам’ятайте, від свідомого вибору кожного буде залежати політична культура в країні і професійний склад нового парламенту.

Народний депутат – ваш представник у Верховній Раді на наступні 5 років 

Прозорі вибори в Бахмуті: чим народний депутат може бути корисний для виборців? (Відео)

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

Чого бахмутська молодь чекає від парламентських виборів? (Відео)

Як люди приймають рішення (Відео)

Проект «Прозорі вибори в Бахмуті» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

vybory thinking2 f09f2

Молодь Бахмута іде голосувати (Відео)

21 липня, у неділю, відбудуться позачергові вибори народних депутатів. За історію України вибори до Парламенту та Президента влітку ще ніколи не відбувались. Політичні експерти очікують […]

66655766 2127931090833047 977551160913166336 n d8ee9

Як аналізувати програми кандидатів за допомогою критичного мислення? (Відео)

У сучасному світі кожного дня на нас насувається великий потік інформації. У виборчий період він збільшується: телереклама, біг-борди, газети, постери, флаєри. Як не розгубитися у […]

22222 9d8c6

Як люди приймають рішення? (Відео)

Сьогодні ми розповімо про те, як люди приймають рішення. Причому, критерії вашого вибору можуть бути різні: чи то ви купуєте смартфон, чи приймаєте співробітника на […]

01 f19ce

ТОП-5 міфів про вибори, які легко спростувати (відео)

У суспільстві живуть міфи, що заважають демократичним перебудовам в Україні. Наші журналісти і відеографи вирішили зібрати і спростувати ці міфи напередодні позачергових виборів до Верховної […]