Обмороження у прифронтовому Бахмуті: як запобігти?

Семаковська Тетяна 14:58, 17 Січня 2023

Screenshot 355 58c5bЗ приходом морозів в соціальних мережах почала з’являтися інформація про загибель військових та цивільних від обмороження. Чи є зафіксовані випадки в Бахмуті та як допомогти людини при переохолодженні, читайте в нашому матеріалі.

У січні, коли температура опустилась нижче нуля, в місцевих Телеграм каналах почала розповсюджуватись інформація про смерті цивільного населення в Бахмуті через обмороження. Ми запитали, чи були такі випадки, у Олени Молчанової, лікарки Центру первинної допомоги Бахмута, яка досі залишається в Бахмуті, щоб надавати медичну допомогу місцевим.

Пані Олена запевнила, що випадків смертей від обмороження в Бахмуті не зафіксовано, та за медичною допомогою люди також не звертались. 

Можливо, проблема в тому, що випадки обмороження стались в районах, з яких неможливо виїхати та заїхати. 

Обмороження у ворогів

Також, багато інформації шириться про обмороження кінцівок у росіян, які атакують під Бахмутом, та у наших військових, через погіршення погодних умов. Але ворожих втрат в п`ять або навіть шість разів більше:

“Дуже холодно, намагаємося рухатися, а тим хто чергує на статичних позиціях, звісно, важче. У нашого батальйону є втрати, але не катастрофічні, стоїмо на позиціях вже третій місяць після ротації, і я оцінюю наші втрати як 1 до 5 або навіть 1 до 6, тобто втрати атакуючого ворога вшестеро більші. Проте, з нашого боку вмирає цвіт України, а з їхнього – непотріб”, – про це розповів боєць батальйону “Свобода” НГУ Ярослав Лисенко в ефірі Апостроф TV.

Як запобігти обмороженню?

snow g651841834 1920 fe56f

Людина на вулиці зимою. Фото: ілюстративне, Pixabay

Під час війни, взимку, важливо пам’ятати про основні симптоми переохолодження та розуміти, як за потреби надати першу допомогу собі чи оточуючим. Міністерство охорони здоров’я оприлюднило поради, як запобігти переохолодженню та обмороженню, а також, що робити якщо воно вже сталось.

Перше що треба знати це симптоми загального переохолодження:

  • Спочатку в постраждалого з’являються лихоманка, слабкість, втома й сонливість, розвивається дрібне тремтіння м’язів і «гусяча шкіра».
  • Якщо несприятливі фактори продовжують діяти, холодове тремтіння досягає максимуму, з’являється поверхнева гіпотермія (зниження температури/охолодження), сонливість починає переходити в розлад свідомості.
  • Якщо ж холодове тремтіння пригнічується, це свідчить про дуже небезпечну гіпотермію, яка може призвести до зупинки дихання та серця. На цьому етапі вкрай важливо терміново надати допомогу — без неї людина може померти.

Місцеве або локальне обмороження розвивається поступово:

1 ступінь — відчуття оніміння, поколювання, обпечення.

2 ступінь — поява пухирців із прозорим вмістом.

3 ступінь — змертвіння всіх шарів шкіри.

4 ступінь — некроз шкіри і м’язів. Це найважчий стан, лікування та реабілітація може тривати довго.

Читайте також: «Одяг — це важлива частина життя»: як Олена Хизуненко допомагає бахмутянкам розпочати нове життя

Для того, щоб, не допустити виникнення переохолодження необхідно:

  • Одягатися в кілька шарів вільного теплого одягу. Повітря, що потрапляє між шарами одягу, діє як ізоляція від холоду. Варто носити вітрозахисний і водонепроникний верхній одяг, щоби захиститися від вітру, снігу та дощу.
  • Обирати спідню білизну, яка відводить вологу від шкіри. Краще відмовитися від бавовняної, адже вона поглинає вологу.
  • Змінювати мокрий одяг якомога швидше.
  • Носити капелюх або пов’язку, яка повністю закриває вуха. Важкі вовняні або вітрозахисні матеріали є найкращими головними уборами для захисту від холоду.
  • Носити рукавиці, а не рукавички. Рукавиці забезпечують кращий захист.
  • Носити шкарпетки та устілки, які добре сидять, відводять вологу та забезпечують ізоляцію. 
  • Шукати тепле укриття, якщо ви помітили ознаки обмороження.

Дуже важливо відмовитися від алкоголю, якщо ви плануєте бути на вулиці в холодну погоду. Алкогольні напої змушують організм швидко втрачати тепло. Кращий спосіб зігрітись, аніж алкоголь, є фізичні вправи. Саме вони можуть допомогти.

Читайте також: Окопні свічки, дрони та акумулятори: як допомогти армії своїми руками

Що робити у випадку обмороження?

tea gfcaf7aab1 1920 49e72

Чай. Фото: ілюстративне, Pixabay

Надаючи першу медичну допомогу постраждалому з холодовою травмою чітко дотримуйтесь порядку надання допомоги, затвердженого МОЗ України:

Перед наданням допомоги переконайтеся у відсутності небезпеки для себе, оточуючих, постраждалого. Тільки тоді можна перейти до наступного кроку, а саме припиненню дії низької температури на постраждалого. Головне та найперше, якщо у вас є мобільний зв’язок, заспокойте постраждалого та викличте екстрену медичну допомогу й дотримуйтеся вказівок диспетчера;

Якщо в постраждалого ознаки загального переохолодження:

По можливості, перемістіть людину в тепле приміщення та зніміть із неї холодний, вологий одяг. Якщо людина при тямі, дайте їй безалкогольні теплі напої.

Якщо в постраждалого ознаки відмороження:

Перемістіть людину в тепле приміщення та обережно, без зусиль зніміть із постраждалого холодний, вологий одяг та взуття та якщо постраждалий при тямі, дайте безалкогольні теплі напої. Необхідно накласти на уражені ділянки тіла чисті, стерильні, сухі марлеві пов’язки без здійснення додаткового тиску на шкіру. 

Дуже важливо! Не масажуйте й не розтирайте уражені ділянки, не застосовуйте місцеві джерела тепла та не пошкоджуйте наявні на місці обмороження міхурі. 

При погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги повторно зателефонуйте диспетчеру екстреної медичної допомоги.

За можливості зберіть у постраждалого чи оточуючих максимально можливу інформацію щодо обставин отримання травми. Всю отриману інформацію передайте фахівцям бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або диспетчеру.

Фото: Pixabay

Читайте також: У Бахмутських пунктах обігріву можна буде зарядити телефон і поїсти

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни закріплюються біля Кліщіївки та збільшили число військ

Семаковська Тетяна 09:31, 15 Січня 2024
Росіяни просуваються до Богданівки
ЗСУ / фото ілюстративне

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Про це повідомляє журналіст Богдан Мірошников.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Росіяни за минулу добу продовжили наступ, розширивши зону контролю, без закріплення. Інша ситуація поблизу села Кліщіївка, тут окупанти закріпилися майже впритул до села.

Ситуація на  Бахмутському напрямку
Карта боїв на Бахмутському напрямку / скриншот Deep State

Там насправді справжній хаос. Адже ми частково контролюємо досі залізницю, частину висот, але ворог проповзає на загрозливі рубежі,

каже Богдан Мірошников // про ситуацію на фронті

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 рік в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!