Як бахмутські майстрині відновлювали унікальні орнаменти з Чорнобиля: згадуємо події

Семаковська Тетяна 14:00, 26 Квітня 2024
Чорнобильська АЕС / ілюстрація Бахмут IN.UA

26 квітня 1986 року відбулася Чорнобильська катастрофа. Ця аварія на Чорнобильській АЕС забрала життя тисячі людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу, дата трагедії стала днем, коли в Україні вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також тих, хто ліквідовував наслідки аварії.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з майстрами вишивки з Бахмута, які відновили автентичні орнаменти сіл з Чорнобильської зони.

Культура Чорнобильської зони

174611726 1903279623181893 2888837259515622825 n fe886
Орнамент / фото Людмили Огнєвої

За словами дослідниці Людмили Огнєвої, зазвичай ми розглядаємо Чорнобильську трагедію, як втрату аварію, яка несла загрозу для фізичного життя людей. Однак, разом з цим ми втрачаємо культурні традиції, які були характерні для району.

Це трагедія не тільки техногенна, не тільки екологічна, а й культурна. Полісся — найстаріша частина України відокремлена лісами, там збереглися старовинні народні традиції та це був заповідний у культурному розумінні край. І це все згоріло у вогні Чорнобилю,

Людмила Огнєва // дослідниця

Зберегти спадщину вдалося завдяки небайдужим, які самостійно ходили та збирали по покинутих хатах те, що там лишилося.

Аналогічний процес проходив й з орнаментами цього краю. Знайдені матеріали відправляли до Львова, де професорка Раїса Захарчук-Чугай на основі зібраних даних відтворила на комп’ютері орнаменти з рушників. Вперше за цими схемами створили колекцію у 80 робіт (пари семплер та хоругва), ще у 2010 році до 25 річниці Чорнобильської трагедії. Колекцію передали громадській організації “Чорнобиль-Допомога”. На базі громадської організації її засновник Віктор Топілко створив музей “Смолоскип”. Цю виставку презентували у Парижі, Мюнхені, Тирасполі, Ризі та Києві. Після 2014, подальша доля робіт невідома, адже вони залишилися в Донецьку.

176476487 1903279836515205 9166763111997128165 n ababd
Майстрині працювали за малюнками та схемами, щоб відновити точні орнаменти та техніку вишивання на семплерах / фото Людмили Огнєвої

Відновлення колекції

У 2020 році до Людмили Огнєвої звернулася бахмутська вишивальниця із творчої майстерні “Оберіг” Світлана Кравченко із пропозицією відновити втрачену колекцію.

У 2010 році над відтворенням орнаментів з Чорнобиля працювали 25 майстринь із Бахмута і Слов’янська, а також до Донецького клубу вишивальниць, осередку на Київщині, до якого належала і Людмила. Своєю чергою, до підготовки відновленої колекції у 2021 році на 35-ту річницю аварії долучилася бахмутська майстриня “Оберегу” Лариса Комісарова. За збереженими на комп’ютері схемами орнаментів їй вдалося вишити заново 14 робіт із 80.

До колекції додали ще кілька об’ємних семплерів та схеми орнаментів рушників із Чорнобильської зони, які дослідниця передала майстриням Слов’янська.

176773593 1903278709848651 901157441776793150 n ce4fb
Семплери квадратні картини із зображенням композиції орнаментів, до них ще вишили хоругви / фото Людмили Огнєвої
Яскрава культурна спадщина / фото Людмили Огнєвої
Автентичні орнаменти / фото Людмили Огнєвої

Значення орнаментів

На кожне село був свій семплер та назва орнаменту, як його називали місцеві жителі. Квадрат символізував землю. Вписана у нього восьмипроменева зірка та вільне місце між зіркою та квадратом — орнамент, що нагадує колючий дріт. В середині зірки — хрест, тому що більшість орнаментів саме хрести.

178195184 4146150335437399 8881063482820976334 n 80ac3
Історія ініціативи / фото з відкритих джерел
178415989 4146146335437799 7302911330818583054 n 9523d
Колекцію експонували в різних країнах світу / фото з відкритих джерел

Реставрація згорілих картин присвячених Чорнобилю

Народна майстриня Любов Гольц з Бахмута зараз перебуває в евакуації. Там вона продовжує працювати та допомагати творчій майстерні “Оберіг” відновлювати згорілі внаслідок війни вишивальні роботи. Це була колекція присвячена Чорнобилю, яка виставлялася в Лиман.

За словами майстрині, наразі йде реставрацією вишитих картин, на яких були зображені Чорнобильські пейзажі. Завдяки збереженим схемам та фотографіям жінка хрестик за хрестиком відновлює картину. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:30, 26 Липня 2024
Українці можуть повернути кошти
Застосунок Дія / фото Мінцифра

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має певні умови та обмеження.

Про це повідомляє Маріупольський ЦНАП.

Перереєстрація через Дію

Міністерство цифрової трансформації України запровадило послугу онлайн перереєстрації транспортних засобів через застосунок “Дія”. Ця ініціатива значно спрощує процес купівлі-продажу автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб.

Категорії транспортних засобів, доступні для онлайн перереєстрації:

  • легкові автомобілі;
  • мотоцикли;
  • мопеди.

Послуга онлайн перереєстрації доступна виключно для власників транспортних засобів, при цьому переоформлення авто за довіреністю через онлайн-сервіс неможливе. 

Важливо зазначити, що ця послуга не поширюється на першу державну реєстрацію транспортних засобів в Україні. 

Щодо річних лімітів, встановлено обмеження на продаж – дозволяється реалізувати лише один транспортний засіб протягом календарного року. Натомість, кількість придбаних транспортних засобів не обмежується, що дає можливість купувати стільки авто, скільки потрібно.

Які документи потрібні

Необхідні документи та дані для продавця:

  • верифікований податковий номер;
  • паспорт, посвідка на проживання або закордонний біометричний паспорт;
  • зареєстроване місце проживання;
  • технічний паспорт на транспортний засіб.

Для уникнення проблем з перереєстрацією рекомендується перевірити та актуалізувати відомості про зареєстроване місце проживання. Це можна зробити в адміністраторів ЦНАП в центрах “Я Маріуполь”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Україна запускає проєкт для обміну колаборантів на полонених українців

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:30, 26 Липня 2024
Засідання Координаційного штабу / фото ГУР

В Україні стартував державний проєкт “Хочу до своїх”, спрямований на обмін засуджених за колабораціонізм на українських полонених. Ініціатива об’єднує зусилля Головного управління розвідки Міноборони, СБУ та Секретаріату уповноваженого з прав людини.

Про це повідомили у пресслужбі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Обмін полоненими: колаборанти

Проєкт “Хочу до своїх” створений для оприлюднення інформації про засуджених російських агентів та колаборантів та надання можливості обміну колабораціоністів на українських полонених. Також це дозволить інформувати громадян про шляхи припинення вимушеної співпраці з ворогом

На сайті ініціативи публікується інформація про засуджених колабораціоністів, яким надається можливість дати згоду на обмін через спеціальну опцію.

Водночас, проєкт надає можливості для активної участі громадян. Вони можуть повідомляти про відомих їм ворожих агентів у своєму оточенні, заповнюючи спеціальну форму на сайті.

Для забезпечення прозорості процесу на сайті також публікується інформація про тих засуджених, які вже погодились на обмін і відправлення до рф. Це дозволяє громадськості слідкувати за ходом обмінів та їх результатами.

Як пояснив Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, інформація про засуджених колабораціоністів буде розміщена на веб-сайті проєкту. На сайті передбачена спеціальна опція “згода на обмін”, завдяки якій засуджені зможуть висловити своє бажання бути обміненими на українських громадян, які утримуються в російському полоні. 

Для того, щоб дати таку згоду, засудженим необхідно знайти та заповнити відповідну форму на сайті проєкту.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українці можуть повернути кошти

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має […]

Україна запускає проєкт для обміну колаборантів на полонених українців

В Україні стартував державний проєкт “Хочу до своїх”, спрямований на обмін засуджених за колабораціонізм на українських полонених. Ініціатива об’єднує зусилля Головного управління розвідки Міноборони, СБУ […]

“Росіяни знищують міста, аби захопити, бо по-іншому не вміють”: як боронять Часів Яр. Історія бійця 225 ОШБ

Олександр — харків’янин, батько 3 дітей. До повномасштабної війни він не був задіяний в армії. Вранці 24 лютого 2022 року чоловік зібрав родину та вивіз […]

Боти на роботі. Як фейкові акаунти у соцмережах підіграють росії

Засилля ботів, які заполонили соціальні мережі — одна з головних проблем в інтернеті. Не кожен користувач мережі може зрозуміти, що бере участь у перепалці в […]

БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися

Благодійний фонд “Право на захист” пропонує українцям безплатну консультацію психолога. Таку допомогу надаватимуть в межах нової просвітницької кампанії “Бути в горі — це нормально”. Про […]

11:05, 26.07.2024 Скопіч Дмитро