Війна через 79 років: розвінчуємо відомі міфи про деокупацію Бахмута

Семаковська Тетяна 20:53, 5 Вересня 2022

5 головна звільнення річниця c34dcСьогодні, 5 вересня, Бахмут має святкувати день визволення від нацистських окупантів. Так відбувалося щороку: кожен бажаючий міг взяти участь у святкуванні та принести квіти до монумента визволителів. Від проведення заходу відмовилися у 2014 році, зараз же місто знову зазнало щоденних обстрілів, але вже з іншого боку.

Журналісти «Бахмут.IN.UA» розвінчали популярні міфи про ті часи та дізналися, які паралелі можна провести між осінню 1943 та 2022 років. Для цього ми поспілкувалися із завідувачем відділу Бахмутського краєзнавчого музею Ігорем Аркадійовичем Корнацьким.

монумент квіти 1d87c

Як відомо, перед деокупацією Артемівська-Бахмута радянські війська захопили населені пункти на півночі, створивши противнику безпосередню загрозу. Коли загарбників притиснули, ті почали знищувати місто перед відступом. Існує думка, що тоді німці підірвали та спалили понад тисячу споруд, проте в Бахмутському краєзнавчому музеї не мають цьому підтвердження.

«Місто Бахмут, на той час Артемівськ, було звільнено частинами радянської армії. Це були 259 та 266 стрілецькі дивізії, а також танковий корпус під командуванням генерала Пушкіна. Радянські війська увійшли до міста зі східного боку. Спочатку було звільнено Забахмутку, потім центральну частину міста», – ділиться він.

корнацький 3da66

Ігор Корнацький. Фото з соцмереж

Тоді окупанти підготувалися до оборони: на підступах до міста створювалися широкі мінні поля та зводилися протитанкові перешкоди. Перші бої почалися вночі п’ятого вересня, а вже на ранок місто опинилося повністю під контролем тодішніх визволителів.

«Німецькі окупанти заздалегідь вигнали з міста частину місцевого населення у бік Часового Яру, Костянтинівки. Перед відступом окупантів відбувалося руйнування та спалення житлових будинків, промислових підприємств, всіляких установ. Центр міста був зруйнований переважно», – поділився він.

Проводячи паралелі з тим, що місто та його мешканці переживають зараз, Корнацький зазначає, що руйнування інфраструктури тоді не засуджувалися – це було необхідно. Щось подібне ми спостерігаємо й досі. Будинки підпалювали та підривали не лише німці: перед відступом у 1941 році радянська армія здійснила диверсії на промислових підприємствах, щоб ті не залишалися в руках окупантів.

місто в окупації 7008b

Центр Бахмут під час нацистської окупації. Фото з архіву Бахмутського краєзнавчого музею

«Та й під час окупації відбувалося бомбардування міста. Відомо, що бомби, які скидали на Бахмут, випустили з радянських бомбардувальників. Тоді знищили будівлю, в якій мешкали німецькі офіцери. Наразі ця вулиця називається Василя Першина, постраждали й інші об’єкти на території міста», – розповідає історик.

Проте повідомлення про значні руйнування у місті Корнацький спростовує. За його словами, очевидно, що залишити по собі сумнозвісну «випалену землю» – вигідно. Однак більшість будинків все ж або постраждали незначно, або взагалі вистояли цілими. Набагато небезпечнішими були пожежі, які тоді використовували приблизно з тією ж метою.

мапа 5 вересня річниця 07d42

Фрагмент аерофотозйомки Бахмута, зробленої 1943 року льотчиками Вермахта. «Піонерський садок» з 5-кінцевою зіркою, будівля школи №7 та «Совпартшколи» (на її місці пізніше була збудована швейна фабрика ім. 8 березня), стадіон (згодом «Авангард»), залізничний переїзд та вулиця Широка.

«Якусь потужну масовану артилерійську підготовку, яка призвела б до значних руйнувань у Бахмуті, ми не знаходимо у спогадах очевидців. Якщо говорити саме про період визволення міста від окупанта. Натомість розповідається про підпали з боку, як і німців, так і радянської армії перед відступом. Тобто місто мало не згоріло двічі», – додав Корнацький.

На запитання журналіста про справжність знаменитої у Бахмуті легенди про безцінну пляшку самогону Ігор Аркадійович відповідає ствердно. Йдеться про випадок, коли перед відступом німців і, відповідно, руйнуванням стратегічно важливих будівель, за допомогою удачі та кмітливості вдалося врятувати одну з найкрасивіших дореволюційних будівель Бахмута – колишній Азовсько-Донський банк.

«Є історія у спогадах колишнього працівника банку, на прізвище Корзун, який на той момент був охоронцем банку. Коли палії пересувалися містом, він зміг підкупити їх пляшкою самогонки. Таким чином вони справді оминули будівлю банку стороною», – резюмував Корнацький.

банк 270ecФото: Wikimedia

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

Семаковська Тетяна 13:00, 19 Квітня 2024
Кошти з бюджету / фото ілюстративне

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім сфери освіти, медицини чи спорту також кошти планують виділяти на комунальні підприємства, що нині перебувають в евакуації. 

На що саме потребують фінансування комунальники зруйнованого Бахмута? 

Загалом комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ потребуватиме більш ніж 25 мільйонів гривень з міського бюджету, йдеться у Програмі розвитку громади. 

В рамках Програми комунальники “Бахмут — вода”  планують придбати техніку для резервного водопостачання та живлення. Також влада розглядає можливість  забезпечення безперебійного функціонування підприємства та заробітної плати працівникам у сумі 7 мільйонів гривень. 

Оплата послуг програмного забезпечення підприємства оцінюється ще у 100 тисяч гривень, та оплата судового збору у 50 тисяч гривень. 

Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва Бахмутської міської ради хочуть придбати техніку й обладнання за 260 тисяч гривень,  також виконувати заходи із ліквідації наслідків стихійного лиха вартістю у 5 мільйонів гривень. 

КП “Бахмутський комбінат комунальних підприємств” планують надати фінансову підтримку для безперебійної роботи та фінансування заробітної плати працівникам.  Витрати планують й на поховання 15 безпритульних осіб — 100 тисяч гривень (цей пункт значиться, як такий, що його реалізація можлива після деокупації міста).

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС” — 4,5 мільйона гривень,  КП “Бахмутська житлова управляюча компанія” — 2,5 мільйона гривень.  Це ж підприємство має сплатити борг за спожиту енергію за 2022 у 140 тисяч гривень. 

КП “Бахмутське бюро технічної інвентаризації” планують надати фінансову підтримку на здійснення діяльності згідно з переліком витрат узгоджених з Управлінням муніципального розвитку Бахмутської міської ради вартістю більш як 2,3 мільйона гривень. 

Комунальна інфраструктура / скриншот
Комунальна інфраструктура / скриншот

Фінансування комунальних підприємств за минулий рік

У Програмі розвитку відзвітували й про торішні потреби підприємств. Зазначається, що підприємства працювали в штатному режимі та здебільшого виконували роботи зі складання звітності щодо критичного стану інфраструктури.

Так для безперебійної роботи під час воєнної агресії КП “Бахмутського комбінату комунальних підприємств” торік виділили понад 1 мільйон гривень фінансової підтримки.

Опитненське сільське комунальне підприємство “ПРОГРЕС”, як значиться в Програмі, наразі не надає послуги та не виконує роботи. Для його безперебійної роботи торік надали 1 мільйон гривень.

Фінансову підтримку на суму в понад 3,5 мільйона гривень надали у 2023 році КП “Бахмутська житлова управляюча компанія”

КП Бахмут-Вода торік також виконувало роботи зі складання звітності щодо інформації про пошкоджене майно підприємства. Для його безперебійної роботи минулого року з бюджету заплатили майже 5 мільйонів гривень, а також 79,2 тисячі гривень на оренду приміщення та комунальні послуги.

Витрати КП
Комунальна інфраструктура Бахмутської МТГ / скриншот програми

Разом для комунальних підприємств торік витратили понад 8,7 мільйона гривень. Цьогоріч згідно з Програмою соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади, плануються витрати у більш як 25 мільйонів для роботи комунальних підприємств.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Серцебиття Донецька: у Венеції провели тематичний перформанс

Семаковська Тетяна 12:00, 19 Квітня 2024
Лозано під час перформансу / фото Facebook

17 квітня 2024 року у Венеції відбувся перформанс “Агломерат пульсу”, поставлений мексикансько-канадським художником Рафаелем Лозано-Геммером. Митець згадав свій виступ в Донецьку в 2013 році, де він був за кілька місяців до окупації. Лозано тоді записав серцебиття близько 100 учасників акції, яка пройшла на базі платформи “Ізоляція”.

Про це художник повідомив у Facebook.

Донецьк Новини

Осінню 2013 року Рафаель Лозано-Геммер відвідав Донецьк, зокрема побував на базі мистецької платформи “Ізоляція”. Під час візиту він записав серцебиття близько 100 донеччан. У 2014 році він вперше представив в Монреалі записані звуки. Тоді виставкою “Кімната пульсу” Лозано хотів привернути увагу Європи до Донецька, який станом на 2014 рік вже перебував в окупації росіян.

У квітні 2024 року Лозано провів перформанс у Венеції, глядачі могли послухати звук серцебиття донеччан, крім того, митець пропонував відвідувачам “додати” своє серцебиття до аудіозаписів. Так, Лозано прагне нагадати про смерті в окупованому Донецьку.

Під час імпровізованої акції глядачі зупинялися, аби послухати звуки, а сам митець ходив з ввімкненими лампами, кожна з яких символізувала чиєсь серцебиття.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Кошти витрачені

Скільки планують витратити на комунальні підприємства Бахмута у 2024 році

У Програмі соціально-економічного розвитку Бахмутської міської територіальної громади на 2024 рік, яку затвердили у грудні минулого року йдеться про фінансування підрозділів Бахмутської міської територіальної громади. Крім […]

Перформанс Донецьк Венеція

Серцебиття Донецька: у Венеції провели тематичний перформанс

17 квітня 2024 року у Венеції відбувся перформанс “Агломерат пульсу”, поставлений мексикансько-канадським художником Рафаелем Лозано-Геммером. Митець згадав свій виступ в Донецьку в 2013 році, де […]

Садок в Маріуполі

Окупанти “відновили” садок в Маріуполі, який самі ж пошкодили

У Маріуполі окупанти “відкрили” садочок № 73 “Горішок”, який до цього постраждав від їх же приходу. Вулиця, на якій знаходиться садочок, активно прострілювалась російськими танками […]

11:04, 19.04.2024 Куряча Марія
Виплати ЮНІСЕФ

Хто отримуватиме допомогу від ЮНІСЕФ в 2024: детальне пояснення

Допомога від ЮНІСЕФ 2024 буде направлена одразу на кілька категорій, але пріоритет матимуть найбільш вразливі групи населення: багатодітні родини, родини, які виховують дитину з інвалідністю, […]

Бахмутський напрямок новини

Скільки штурмів відбили ЗСУ поблизу Бахмута

На Бахмутському напрямку за минулу добу наші війська відбили 25 штурмів. Росіяни зосереджують зусилля поблизу Часів Яру, використовуються для атак дрони та регулярно обстрілюють населені […]