Соледарська ОТГ – нова формація з новими можливостями

Семаковська Тетяна 17:44, 1 Серпня 2017

Соледарська об’єднана громада – існує трохи більше півроку. Місто Соледар, завдяки єдиному державному підприємству – ДП “Артемсіль” мало великі податки до бюджету. Але на розвиток, у вигляді субвенцій та дотацій, поверталось зовсім мало. Тепер, фінансові рішення громада приймає на місцевому рівні. Що робить керівництво для спроможності громади: чим привертає молодих лікарів, де знаходить гроші для комунального автобусу,  і яке обладнання купує для комунального “Водоканалу”? Відповіді є в нашому наступному матеріалі проекту “Децентралізація в деталях”.

Ми вже знайомили читачів з сільрадами, які увійдуть в Бахмутську громаду – Опитненьска, Іванівська, Покровська, Зайцівська та Клинівська. Сіверська ОТГ вже існує, Часівоярська призупинилась у своєму створенні. Сьогодні до вашої уваги надається Соледарська ОТГ.

Соледарська об’єднана територіальна громада утворилась наприкінці 2016 року. До її складу увійшли дев’ять сільських рад з центром у місті Соледар. Голова Соледарської ОТГ – Олександр Степаненко каже, що кожен працівник-управлінець націлений на поповнення бюджету. Працюють по різним напрямкам:  проводять інвентаризацію землі, торгівельних точок. Та є вже чим похвалитися – за перше півріччя перевиконання бюджету склало 3,5 мільйону гривень.   

Снимок6 a5d1d

Задаючи питання місцевим мешканцям про зміни, які вони відчули після об’єднання, можна почути позитивні відгуки.

“У нас в школах з першого по четвертий клас зробили безкоштовне харчування для дітей, по місту ходить комунальний автобус. Послуги по водопостачанню для населення надає наше комунальне підприємство. Поки вода подається за графіком, але я думаю, що поступово ця проблема вирішиться” – говорить місцевий підприємець Ольга Бабкина.

Втрати води і відсутність очисних споруд

З постачанням води та роботою стоків, звісно є труднощі. Сіверському КП “Водоканал” доводиться працювати на зношеному обладнанні, але нова громада за державну субвенцію планує придбати новий екскаватор, вартістю 1,7 мільйона гривень.

 «Водопровідні мережі, які ми прийняли, знаходяться в стані 86% зносу, обладнання до 80% зносу. Тому вода подавалася по три годи зранку і ввечері. Зараз вода подається по п’ять годин на вихідних цілий день. Плануємо вийти на цілодобове водопостачання» – розповідає міський голова.

6 df783

Протяжність водоводу від фільтрувальної станції до Соледару складає 9,5 кілометрів. І головна проблема – неможливість отримати ту кількість води, яку замовляє місто.

“Втрати води складають 60-70% лише по цьому водоводу. Зараз ми придбали необхідне обладнання, за допомогою якого знаходимо проблемні міста та усуваємо їх” – каже директор Соледарського КП “Водоканал” Костянтин Чуйко.

Також Чуйко додає, що ведуться роботи по виявленню незаконних підключень до водоводу, складають акти порушень, та юридичній відділ підприємства розглядає можливості стягнення шкоди через суд. 

Очисні споруди також знаходяться в аварійному стані і не працюють майже десять років. На жаль КП «Бахмут-Вода», яка обслуговувала очисні брала з абонентів плату за водовідведення, але не вирішило цієї екологічної проблеми. Керівництво громади має плани по їх ремонту, та веде заходи по залученню інвесторів.

 

Нова громада – нова структура управління

Керівництво Соледарської ОТГ запровадило нову структуру управління громадою, та вже з початку року по ній працюють. Деякі відділи вважають вкрай необхідними.

“Ми створили Центр надання первинної медично-санітарної допомоги, відділ охорони здоров’я, управління освіти, відділ молоді та спорту. Фінансове управління, яке займається розподілом доходної та витратної частини бюджету громади – це одна з головних та необхідних структур для керівництва всієї громади” – розповіла секретар Соледарської ОТГ Світлана Редченко.

Загальна чисельність виконуючого апарату громади складає 142 посадовця.

Однак, депутат Соледарської міської ради Роман Махник вважає, що структура надзвичайно роздута і від того, що утворилася громада вигоду отримали лише чиновники, оскільки більша частина бюджету розподіляється саме на утримання апарату.

“Якщо порівняти Сіверську ОТГ і нашу, то бачимо, приблизно з однією кількістю населення, доходна частина нашої громади перевищує в десятки доходи Сіверської громади. В них три мільйона гривень, у нас – 72 мільйона гривень. Але й цих грошей нам не вистачає” – каже Роман Махник.

Володимир Боровик, ще один депутат Соледарської міської ради та в минулому головний інженер ДП “Артемсіль”, підтверджує, що грошей на розвиток громади поки залишається дуже мало.

“Штат працівників міської ради збільшився, кожного з них треба забезпечити комп’ютерною технікою. Тобто гроші направляються на утворення та утримання нової структури. Та ще не мало важно – майбутню зиму треба пережити без проблем, на це також потрібні кошти” – говорить  Володимир Боровик.

Депутат розповідає, що у новій громаді багато закладів потребує ремонтів: приміщення дитячих садочків, ФАПів, шкіл. Для цього приймають участь у спільних програмах фінансування, коли 10-15% виділяю місцева рада інше надається з державного бюджету. 

Для молодих лікарів громада дарує квартири

Головне, що турбує людей – це лікарня з кваліфікованими кадрами. Приміщення Соледарської міської лікарні було побудоване в 1978 році, розраховане на 200 ліжок, зараз працює лише 40. Воно велике, просторе, але потребує ремонту. В лікарні майже не залишилось лікарів. На сьогоднішній час є проект для ремонту покрівлі поліклінічного приміщення, ремонт планують зробити в найближчі два місяці. В селі Бахмутському та  Парасковієвці капітально ремонтується ФАПи.

“Розроблений проект ремонту основного чотириповерхового приміщення, вартістю 64 мільйона гривень. На першому поверсі буде шпиталь, на інших трьох паліативна медицина” – каже Віктор Безкровний, начальник відділу охорони здоров’я Соледарської міськради.

3 96850

“У нас є лікарня, але лікарів там зовсім немає. Якщо звертаємось з приводу операції, то треба їхати до Бахмуту. А там не приймають” – каже мешканка Соледару Людмила.

Віктор Безкровний каже, що дійсно лікарів бракує, майже всі вони пенсійного віку, але люди вдячні за їх працю. Вакантні такі ставки, як кардіолог, ендокринолог, чотири ставки педіатри, три – терапевти. У лікарні поки приймає один лікар сімейної медицини, з десяти потрібних, та скоро штат поповниться ще одним лікарем, який переїжджає з непідконтрольної території та залишиться працювати і жити в Соледарі.

“За програмою місцевих стимулів керівництво громади надає лікарю однокімнатну квартиру. Тобто ми намагаємось створити гарні умови для молодих лікарів, заохочуємо їх працювати в маленьких містах” – каже начальник відділу охорони здоров’я.

Голова Сіверської ОТГ додає, що з міського бюджету виділили один мільйон гривень, який стане запорукою обслуговування мешканців Соледарської ОТГ в лікарнях Бахмуту. Хоча в Бахмутському відділі охорони здоров’я кажуть, що цієї суми не вистачить і будуть надавати допомогу тільки в межах отриманих коштів.

Спелеосанаторій для громади

Наявність на території Соледарської громади шахт по видобутку солі дають не тільки гарні надходження в бюджет і приплив туристів, але й перспективи розвитку санаторно-курортного лікування. Мрія створити на території Соледару міський спелеосанаторій цілком може здійснитися.

“Вартість путівки в приватний спелеосанаторій дорожче ніж у державний в декілька разів. Зараз у Солотвіно санаторій не працює, тому ми будемо розвивати свій, до того ж є можливості зробити його комунальним – доступним для всіх мешканців, це можливість заробляти гроші в бюджет громади” – ділиться планами на майбутнє Олександр Степаненко.

Маршрут між центром та селами обслуговує комунальний автобус. Але дороги залишають бажати кращого…

Досягнення нової громади – працює комунальний транспорт по міжміському маршруту – охоплює декілька сіл від Соледару до Бахмуту. Залишилось привести дороги в належне становище. Дороги між селами та містом є власністю держави, громада не має права туди вкладати гроші. Але щоб прискорити процес ремонту, вирішили за гроші громади зробити проекти.

Роман Махник з цього приводу іронізує:

“Уявіть, на ремонт доріг, ми заклали лише 600 тисяч, а на утримання бібліотек – один мільйон гривень. А межі громади не маленькі – від Лисичанська до Славянська та від Бахмуту до Попасної”.

Як розподіляються гроші між центром громади та сільрадами?

Секретар Соледарської міськради відмічає позитивні зміни у ставленні самих людей до участі у місцевому самоврядуванні. Так, жителі села Роздолівка прийняли участь у реалізації грантової програми від ПРООН- ремонт дитячого садочку на загальну суму 370 тисяч гривень.

“Люди приймали безпосередню участь: допомагали встановлювати вікна, збирали гроші. Сельчани і надалі думають пробувати свої сили в таких проектах. Це дуже важливо” – каже Світлана Редченко.

Голова Соледарської громади бажає, щоб гості, які відвідують місто, бачили його красу відчували що це саме центр громади. Зараз розроблюється проект відбудови центрального парку, реконструкції приміщення ЦНАПу, центру безпеки.

“Для відбудови приміщення ЦНАПу від ДФРР отримали 22 мільйона гривень. Зараз ведуться торги на відбір підрядника. Протягом двох років, в приміщенні минулої школи створимо ЦНАП” – каже Степаненко.

4 3a50a

Приміщення для майбутнього ЦНАПу

8 4d3ac

Тут планують розтушувати Центр безпеки

2 46551Дитячий майданчик біля кафе у центрі міста

І саме головне – кошти виділяються не лише для центру територіальної громади – Соледару. Про села депутати не забувають. У цьому році в двох селах – Бахмутське та Парасковіївка побудують спортивні майданчики з тренажерами. У клубі відпочинку села Міньківка буде проведено ремонт та відкриють Центр для молоді.

“Об’єднана територіальна громада – це нова формація з можливістю приймати рішення самостійно та направляти фінансові кошти туди, куди необхідно. А не чекати крихт, як раніше, та задовольнятися ними. Це пряма участь міського та сільського населення в житті своєї громади!” – резюмує Світлана Редченко – секретар міськради.

 150 2c28f be3cb f2087

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]