Покровська сільрада: прибутковий бюджет, музична студія, талановиті діти (Відео)

Семаковська Тетяна 13:59, 4 Липня 2017

Покровська сільська рада має хоч і невеликий, але прибутковий бюджет, навіть і без районних субвенцій. Вагому частину складають податки від сільських господарств, орендаторів землі. За власні кошти вдається зробити деякі ремонти, але великі надії покладають на майбутню об’єднану громаду. Відновлення водоводу, тепломодернізація школи, збереження амбулаторії, дитячого садочку та школи  – це великі надії сельчан від Бахмутської громади.

В найближчій перспективі утвориться об’єднана Бахмутська громада, до якої, крім міста, увійдуть п’ять сільських громад. Що ми знаємо один про одного, чого чекаємо і які ресурси маємо на момент об’єднання, розбираємося разом в серії матеріалів «Децентралізація в деталях». Ми вже ознайомили  читачів з Опитненьскою та Іванівською сільрадами, сьогодні пропонуємо до вашої уваги Покровську сільську раду. 

Марія Ладік – секретар сільради та виконуюча обов’язки голови села Покровське. Ще одна жінка, яка несе нелегку ношу керівництва – минулий голова Сергій Гайдабука покинув свій пост ще у 2014 році.

Марія Ладік вважає, що мешканці села забезпечені всім необхідним – є школа, дитячий садочок, амбулаторія, бібліотека, клуб відпочинку з чудово оснащеним музичним залом, налагоджено транспортне сполучення.

инфографика f1f70

На території сільради працюють 10 приватних підприємців та 9 фермерських господарств. Власні надходження до бюджету Покровської громади за 2016 рік склали 1,3 мільйона гривень, та більше півмільйона з них – це податок з фермерів. 

«Ми маємо більше восьми тисяч гектар землі, де підприємці  вирощують зернові та соняшник.  Два великих підприємства – ТОВ «Кнауф Гіпс Донбас» та «Деконський торговий дім» орендують землі. Ці надходження – істотно наповнюють наш бюджет. За 2016 рік вони склали майже 300 тисяч гривень» – говорить секретар сільради.

Однак, фермери відзначають, що є труднощі для сільськогосподарських робіт, які пов’язані з війною. 

«Ось, наприклад, сподобались воєнним наші чотири поля. Вони постійно їх займають. А ми не можемо їх опрацьовувати. Поки буде війна – будуть постійні труднощі» – розповідає Надія Кононченко, яка керує справами ФГ «Артеміда».

Ще однією з актуальних проблем Покровського є відсутність питної води.

«Вода у нас буває два рази на тиждень – у середу та неділю, та навіть в ці дні не все село має воду. Район «Чапаїв» та мешканці, які живуть за річкою не мають питної води, її доводиться купувати у магазині» – каже мешканця села, Надія Пархоменко, голова ради ветеранів.

Зробити в Покровському власні свердловини неможливо. Марія Ладік розповідає, перевірка наявності підземних вод показала, що таких на селі немає. Секретар вважає, що для забезпечення сельчан водою необхідно відновити водовод, який доставляє воду з боку села Бахмутського. По попереднім розрахункам для таких робіт потрібно приблизно 50 мільйонів гривень.

«Я дуже сподіваюсь, що в об’єднаній громаді знайдуться кошти для будівництва водоводу. Бо живемо ми в таких умовах, починаючи з 90-х років. В минулому працювала станція перекачування води, та мешканці району «Чапаїв» ще отримували воду, потім їм підвозили воду машинами. Зараз вони пробурили свердловини, а ось мешканці Покровського в складніших умовах» – каже Марія Ладік.

Садочок та школа в одному приміщенні

Майже 13 років, у селі не було дитячого садочку. Керуюча справами ФГ «Артеміда» Надія Кононченко каже, що здобути дозвіл на відкриття садочку, а потім підготувати приміщення було дуже важко, тому важливо, щоб дитсадок обов’язково залишився в селі. Дошкільний заклад відкрили в 2013 році, сьогодні його відвідують 35 малят. До того ж,. Та ще й відкриття садочку допомогло вирішити проблему браку робочих місць для жінок.

«У нас в планах є упорядкувати дитячий майданчик. Хочемо зробити критий павільйон, викласти стежки, бо гуляти в спекотний день чи по траві після дощу не можливо» –  розповідає заступниця директора Покровського Учбово-виховального комплексу Ірина Печонкіна.

555 0e983

Діти у садочку мріють про новий майданчик

Садочок знаходиться в одному приміщенні зі школою. Після того, як частину приміщень віддали садочку вільних класів в школі не залишилось, навіть деякі приміщення розділили, щоб дітям було зручніше навчатись. 

Директор УВК Тетяна Машарова пишається своїми учнями, які займають призові місця на різних олімпіадах, і бажає покращити їм умови навчання.

«Ми мріємо про тепломодернізацію школи. Після того, як нам встановили вікна в нас стало тепліше, але ми хочемо максимально мінімізувати витрати на опалення, щоб бути конкурентними в нових умовах. Зараз ми своїми силами підтримуємо приміщення, щоб майбутнє нове керівництво об’єднаної громади не робило багато фінансових вкладень в нашу школу» – говорить Тетяна Машарова.

Дитячий садочок та школа для жителів Покровської громади – це велика надія для існування самого села. І депутати, і мешканці – всі турбуються, щоб їх не закрили.

«Якщо не будуть працювати школа і садочок, село помре. Коли на селі відбуваються якісь заходи – в організації допомагають діти. Прибираються, прикрашають, готують концертні номери» – говорить депутат Покровської сільради Олександр Галушка.

Музична студія «Адріа» народжує таланти

А пишатись сельчанам дійсно є чим. У Покровську є великий Будинок культури. І хоча приміщення побудували давно, воно виглядає сучасно і всередині, і  зовні. Під час святкування свої концертні номери готують і дорослі, і діти. Мешканці села дуже полюбляють святкувати День села. Є колектив хору «Покровчанка», хореографічними танцями займаються жінки, віком від 30 до 45 років, працює музична студія «Атріа».

«В студії я вчусь грати на гітарі, заняттям присвячую до шести годин вільного часу на добу. Мені та моїм друзям дуже подобаються навчання. На сам перед – це заслуга нашої викладачки» – такі відгуки залишає юна музикантка Тетяна про свою вчительку.

111 645de

Едуард Левітов постійно забеспечує студію дорогим музичним інструментом та апаратурою

Керівник колективу «Атріа» Анастасія Гордієнко сама колись прийшла займатись вокалом до Едуарда Левітова – власника ФГ «Артеміда», який потім запропонував залишитись і навчати дітей.

«Наша студія працює вже п’ять років. Своєму існуванню ми вдячні саме Едуарду Левітову. Бо він постійно закупає музичну апаратуру, гітари, проводить навчання по скайпу. У мене зараз займаються 20 дітей, сама старша вже народила доньку, але продовжує приходити до нас. Мій колектив – це моє життя» – розповідає Анастасія.

Амбулаторія повинна працювати і далі – надії сельчан Покровська

В селі Покровському працює амбулаторія, яку обслуговують два сімейних лікаря. На момент відкриття медичного закладу – 2015 рік, там обслуговувалося більше трьох тисяч осіб. Але після створення об’єднаної Соледарської громади кількість населення значно зменшилась. Тому керівництво амбулаторії побоюється, що у селі може залишитись лише ФАП.

«Коли відкрилась амбулаторія, мешканці села були задоволені. До того їм доводилось їздити в селище Опитне. Я вважаю, що амбулаторія у Покровському повинна залишитись, бо наявність лікарів у ФАПі не обумовлена» – розповідає завідуюча амбулаторії Ганна Черепанова.

Покровська громада покладає великі надії на нову Бахмутську громаду. Так, у сільраді є два проекти на будівництво ремонт доріг – кожен по 1,5 мільйона гривень, потрібен ремонт системи опалення у Будинку культури, вкрай потрібен водовод. Поки коштів  на все бракує, але за власні надходження.  Зараз ремонтують дах у Будинку культури – на що виділено більше 600 тисяч гривень власних коштів. Тому громада, звичайно ж, очікує лише позитивних змін, але й не приховує побоювань – закриття школи, садочку, амбулаторії.

Stopka PKWD 72 RGB uk 7eb5a a0589 51313

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]