Що гальмує процес утворення Часовоярської територіальної громади?

Семаковська Тетяна 10:04, 20 Липня 2017

Процес об’єднання триває майже три роки і досягнень ніяких – на сьогоднішній час виникла тупикова ситуація: лише одна з чотирьох рад готова іти на об,єднання з Часів Яром, а депутати міськради не готові взагалі підтримати рішення по створенню громади з сільськими територіями. Як впливають на процес зацікавлені сторони: представники місцевої влади та Донецької обласної адміністрації, громадські активісти у нашому наступному матеріалі проекту “Децентралізація в деталях”.

Часовоярська територіальна громада за перспективним планом включає чотири сільські ради – Калінінська, Марківська, Предтеченська та Миколаївська з центром в Часів Ярі.

“Як тільки розпочалась реформа децентралізації, громадські активісти чекаючи ніякої допомоги від влади, розпочали інформаційну кампанію. Ми їздили саме в села Костянтинівського району – Марково, Предтечено та Миколаївку. Роз’яснювали мешканцям про переваги об’єднання та труднощі, які можуть виникнути, якщо будемо марно витрачати час” – згадує депутат Часовоярської міськради Руслан Макарович.

Олександр Хайнус, голова громадської організації “Успішна громада”, який активно приймає участь в просуванні реформи децентралізації рідного міста, доповнює, що, на жаль, і місто і села втрачають великі фінансові можливості.

“Ми марнуємо час, втрачаємо реальні фінансові ресурси та інвестиції, які б могли залучити в нашу громаду” – каже Хайнус.

Голова Миколаївської сільської ради Світлана Кіценко вважає, що об’єднатись з Часів Яром – це найкращий варіант для її громади. Село розташоване ближче до Часів Яру, наявна вся інфраструктура, мешканці, якщо працюють, то саме у місті Часів Яр, але більшість мешканців іншої думки.

“Ми вважаємо себе передмістям Часів Яру. Працююче населення має роботу саме у Часів Ярі. Маршрутне таксі до Костянтинівки коштує 18 гривень – це дуже дорого для населення, а до Часів Яру ми можемо пішки дійти. Але багато з сельчани хочуть бути, як склалося ще історично, разом з Костянтинівським районом” – розповідає Світлана Кіценко.

3 28b60

В селі Миколаївка немає магазинів, продукти та інше необхідне можна купити у одного з сельчан на території його двора 

Голови Марківської та Предтеченської сільради Валентина Лаврухіна та Світлана Попова основною причиною незгоди мешканців приєднатись до Часів Яру називають – відсутність транспортного сполучення.

“Ми звертались і до голови міста, і до керівництва Офісу реформ з проханням допомогти вирішити це питання. Але ніхто не може надати нам офіційного дозволу для проїзду по Канальські трасі – це єдина асфальтована дорога, по якій можна дістатись до Часів Яру” – каже голова Марківської сільради Валентина Лаврухіна.

“До Часів Яру дістатись дуже незручно. Навіть до Бахмуту ходе прямий маршрут, а до Часів Яру треба їхати через Костянтинівку” – говорить голова Предтечинської сільради Світлана Попова.

Зараз керівництво трьох сільських рад звернулось з пропозицією об’єднатись з селом Новодмитрівка. Поки не отримали офіційної відповіді, сподіваються, на позитивне вирішення питання.

Представники громадськості та місцевої влади, не зумівши переконати мешканців Марківської, Предтеченської та Миколаївської сільрад вирішили піти в розріз Перспективному плану та об’єднатись поки з селом Калинівка.

“На початку процесу ми провели громадські слухання, на яких громада села Калинівка вирішила об’єднатись з Часів Яром. Людей наперед всього приваблює міська лікарня. Зараз ми чекаємо офіційної відповіді від Часів Яру – рішення депутатського корпусу про початок об’єднання. Але час минає, я вже не знаю, що люди думають зараз ” – каже голова Калінівської сільської ради Наталя Бойко.

IMG 5801 56c1c d84be

В Часів Ярі вже давно працює воєний шпиталь, лікарі надають медичні послуги й міському населенню

Секретар Калінінської сільради Юлія Гороховик говорить, що на даний час немає іншої альтернативи, як об’єднання з Часів Яром, але побоюється, що місто не зможе розуміти проблеми села.

“Ми ще хотіли об’єднатись в сільську громаду, але не отримали на це “зелений світ”. Сільські жителі зможуть розуміти один одного краще. Зараз у нас немає іншого виходу, надіємось що місто буде приділяти нам потрібну увагу” – міркую Юлія Гороховик. 

Голова сільради також доповнює, що краще та вірніше було б об’єднатись, як по Перспективному плану.

“Давайте спонукати всі села об’єднуватись, я про це говорю постійно. Чим більше буде сіл, тим більше буде доход громади, тим спроможна вона буде” – говорить Наталя Бойко.

Ольга Опанасенко, голова міста Часів Яру, підтверджує, що місцеві мешканці також згодні на  об’єднання з селом Калінінка, але є непорозуміння з депутатським корпусом.

“Депутати, які захищають інтереси ПАТ “Часовоярський вогнетривкий комбінат”, відмовляється голосувати за об’єднання громад. Вони пояснюють це тим, що місту після злиття з селами стане гірше, та треба об’єднуватись з Бахмутом” – каже Ольга Опанасенко.

У телефонній розмові депутат Андрій Оніщук, який фактично є головою неформальної фракції вогнетривкого комбінату, заявив, що за Законом про добровільне об’єднання громада повинна керуватися не Перспективним планом, а перспективами. Для Часовоярської громади він бачить єдину перспективу – об’єднання з існуючими центрами Бахмутом чи Костянтинівкою. На думку Оніщука, яку підтримують інші депутати їх групи – коли місто від’єдналось від Бахмуту, Часів Яр загуби досягнення останніх років, але й нічого нового не збудувало. Що саме мається на увазі він не конкретизував.

7 7b5e0

Андрій Оніщук, який очолює неформальну фракціїю депутатів вогнетривкого комбінату

Ось тут і виникає кризисна ситуація реалізації реформи децентралізації. Виборів у місцеву владу у місті Часів Ярі не було з 2010 року, спочатку розглядали можливість введення воєнно-цивільної адміністрації, зараз чекають на об’єднання громади. Так пояснює гальмування реформи депутат Часовоярської міської ради Руслан Макарович:

“Щоб реформа здвинулась з мертвої точки – необхідна перезавантаження місцевої влади. Я ініціював звернення до Верховної Ради України, його підтримав депутатський корпус, щоб у нашому місті провели вибори”.

Згідно аналізу податкових надходжень міста Часів Яру та всіх сільських рад, нова об’єднана територіальна громада буде цілком спроможна. Так на території Калінінської, Миколаївської та Предтеченської сільрад знаходяться залежи глини, яку видобуває ПАТ “Часовоярський вогнетривкий комбінат”, за що сплачує суттєві податки. За 2016 рік плата за землю склала майже шість мільйонів гривень у загальному бюджеті, а це 76% всіх власних надходжень.

Снимок7 2cfe7

 Паспорт потенційної Часовоярської ОТГ

Снимок8 025c9

Фінансова спроможність Часовоярської ОТГ за Перспективним планом

Але поряд з цим є і побоювання громадян, що поступово місто, в центрі якого знаходяться шари глини, стане великим кар’єром.

“Людям говорють, що місто перекопають та на його місці буде лише кар’єр” – каже голова громадської організації “Успішна громада” Олександр Хайнус. 

Ольга Опанасенко каже, що корисні копалини глини є за межами міста, керівництву підприємства треба розвивати добичу за його межами, що в свою чергу допоможе зберегти інфраструктуру Часів Яру, і місцевий бюджет поповнювати, і задовольнити інтереси власників підприємства.

Олександр Солонтай, керівник програми практичної політики, експерт Інституту Політичної Освіти, громадський діяч, говорить, що в цій ситуації рятівником стане конструктивний діалог, але обов’язково повинні бути враховані інтереси мешканців громади. Експерт радить представникам місцевої влади розробити «План стратегічного розвитку Часовоярської громади”, залучивши до участі у процесі представників підприємства та громадськість. Але чи можливий діалог, коли більша частина працездатного населення працює на комбінаті і висловлює позицію керівництва?

Те, що разом з селами можна результативніше поповнювати бюджет, шукати нові можливості, розвивати існуючу інфраструктуру, впевнений і місцевий приватний підприємець Руслан Петренко.

“У нашому місті все є, треба лише утримувати в належному стані всі соціальні заклади та фінансувати їх розвиток. Найближчі села мають сільське господарство, землі. За допомогою цих ресурсів, об’єднана громада зуміє формувати бюджет та рівномірно його розподіляти між містом та селами” – пояснює приватний підприємець. 

MVI 7650.00 06 11 0849c

Для комунального підприємства з міського бюджету виділено 1,5 мільйона гривень. За ці кошти ремонтують арку в міському парку відпочинку, прибирають аварійні дерева, косят траву

В місті і зараз є кошти, але з браком порозуміння в депутатському корпусі їх не можуть розподілити.

“На сьогоднішній час в Часів Ярі присутні нерозподілені фінансові кошти – 2,5 мільйона гривень, за підсумками першого півріччя буде ще 700 тисяч гривень, однак депутатський корпус не може винести рішення, як їх розподілити” – розповідає Ольга Опанасенко.

За державні кошти, по ініціативі президента України, в Часовому Ярі проводиться капітальний ремонт загальноосвітньої школи №17, яка, в майбутньому, стане опорною для жителів об’єднаної громади.

“На весь проект виділено майже 30 мільйонів гривень. В рамках проекту планується заміна тепло-, енергомережі, каналізаційної системи, тепломодернізація фасаду. Класні кімнати будуть оснащені комп’ютерної технікою” – розповіла директор школи Світлана Гречишкіна.

6 2d81a

Загальносовітня школа №17, яку вибрали опорною школою

Це не єдине фінансове джерело, де можна взяти гроші на розвиток новостворених громад. Згідно з прийнятим нормативним актам, на розвиток інфраструктури в сільській місцевості у новостворених громадах, в 2016 році (таких було 155) було виділено один мільярд гривень, у 2017 році заплановано 1,5 мільярда гривень, але вже для 366-ти громад. Тобто кількість ресурсів та можливостей зменшується, каже Сергій Попов, секретар Ради донорів з питань децентралізації в Україні.

Сергій Попов, один з розробників перспективного плану Донецької області, також вважає, що відтягування створення громади тільки погіршує становище сільських територій і самих мешканців.

“Кількість громад зросла, більш ніж в два рази, а сума фінансування пропорційно не збільшилася. Причому, субвенції будуть надаватись лише три роки, до 2018 року. Потім, все фінансування перейде в Фонд державного регіонального розвитку, а там відкритий ринок, за ресурси потрібно змагатися “- пояснює Попов.

В блокуванні процесу децентралізації в Часовому Ярі, громадськість, деякі депутати звинувачують керівництво Костянтинівської районної та обласної адміністрації.

“Ми зустрічаємо перешкоди з боку Костянтинівської районної адміністрації, а з боку обласної адміністрації бачимо лише байдужість. Зовсім недавно, наша організація, проводила проект стосовно перспектив розвитку Часовоярської громади. На спільні зустрічі мешканців сіл та експертів з децентралізації по Україні – Олександр Солонтай та Сергій Попов, представники обласної адміністрації, навіть не приїжджали” – згадує Олександр Хайнус.

Руслан Макарович також вважає, що саме представники виконавчої влади Донецької області гальмують процес децентралізації.

“Деякі представники обласної адміністрації просто не відповідають на телефонні дзвінки, не приїжджають на зустрічі. Нам потрібна сумісна праця – організаційна, інформаційна між представниками влади та мешканцями сіл, а ми її, на жаль, не маємо” – каже депутат Часовоярської міської ради.

За коментарями щодо процесу децентралізації в Часовоярській територіальній громаді ми звернулись до Донецької обласної адміністрації.

“В минулому і в цьому році ми проводили по дві зустрічі в Бахмутському районі. Запрошували всіх представників – владу, громадськість. Хто зацікавлений в процесі – відвідував наші зустрічі. З деякими представниками громадськості ми постійно спілкуємось по телефону – з Олександром Хайнусом, наприклад. Тобто, навіть активісти з нашими роз’яснюваннями, допомагають депутатам впроваджувати реформу” – прокоментувала Ірина Фролова, начальник відділу з питань впровадження реформ та децентралізації Департаменту інформації та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації.

IMG 7755 a3f59

Ірина Фролова, начальник відділу з питань впровадження реформ та децентралізації Департаменту інформації та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації.

Стосовно об’єднання Часів Яру лише з однією сільрадою – Калінінською – Ірина Фролова не бачить перешкод.

“Цей процес мав би закінчитись ще на початку року. Законодавець надає можливість об’єднатись тим радам, які надали згоду, бо перш за все, суть даної реформи – це добровільність, без протиріч методиці Перспективного плану.  До того ж, загальна чисельність такої б громади, була б не менше половини від загальної кількості. А тоді, інші сільради, також приєднаються, якщо виявлять бажання” – сказала чиновниця.

І представники місцевого самоврядування, і громадські активісти, і керівництво сільських рад розуміють, що, марнуючи час, майбутня Часовоярська об’єднана громада втрачає фінансові можливості для розвитку. Виявляється, що одного добровільного бажання не вистачає для утворення нової територіальної одиниці. Є непорозуміння в депутатському корпусі, присутні побоювання сільських мешканців. Але треба з чогось починати. Можливо прикладом народження та розвитку, в майбутньому успішної громади, як раз послужило б злиття Часів Яру та сільської Калінінської ради.

 150 2c28f d774b    

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]