Молода Сіверська об’єднана територіальна громада: плани на майбутнє

Семаковська Тетяна 17:54, 18 Липня 2017

Утворена навесні Сіверська об’єднана територіальна громада має всі шанси стати спроможною, бо має природні і людські ресурси. Новообране керівництво громади розуміє, що дотаційний Сіверськ звісно не зможе жити за рахунок сільських територій, місту треба шукати варіанти наповнення бюджету. Почали з інвентаризації земельних ділянок і податкових надходжень. Крім міськради в місті активно діє громадськість, яка має на меті залучати не бюджетні кошти.

В найближчій перспективі утвориться об’єднана Бахмутська громада, до якої, крім міста, увійдуть п’ять сільських громад. В проекті «Децентралізація в деталях», ми ознайомили читачів з ОпитненьскоюІванівськоюПокровськоюЗайцівською та Клинівською сільрадами. В Бахмутському районі вже об’єдналися дві територіальні громади – Соледарська і Сіверська. В наступному матеріалі пропонуємо вашої уваги огляд Сіверської громади. 

Сіверська ОТГ складається з міста Сіверська та трьох сільських рад – Серебрянської, Різниківської, Дронівської. Загальний бюджет Сіверська в 2016 році – 9,7 мільйона гривень, власних надходжень лише 2,5 мільйона гривень, інше – субвенції та дотації з району, тобто бюджет був дотаційним. Поточний 2017 рік громада буде доживати по старому бюджету, а вже з 2018 – перейде на прямі бюджетні відносини та буде мати свій відокремлений бюджет. 

Снимок ab5fc

Зараз голова Сіверської ОТГ Василь Масюженко разом з командою аналізує резерви, за допомогою, яких буде формуватись загальний бюджет. Каже, що в першу чергу, проаналізують і передадуть у вигляді субвенцій надходження за оренду землі та земельний податок з територій Серебрянської та Різниківської сільрад. Але й вишукує нові джерела – для збільшення надходжень.

«Всі приватні підприємці будуть у нас, як на долоні – перевіряється оформлення землі за їх торговими точками. Ретельно будемо слідкувати за сплатою акцизного податку – а то деякі з підприємців сплачують десятки тисяч гривень податку, інші – 200 гривень» – каже Василь Масюженко.

Підприємець Олена Руденко вважає, що потенціал у громади великий:

«Ресурси нашої громади, які можна перетворити у фінанси, величезні.  Це і земля, і надри. Гроші лежать усюди, інша справа, що їх ніхто не збирає».

 

Олена Руденко – голова громадської організації «Для людей», депутат міста Сіверська в минулих скликаннях – енергійна, цілеспрямована, впевнена в собі жінка. Приймала участь у виборах, але на жаль, не пройшла до місцевого самоврядування ОТГ. Як кандидат в депутати Сіверської ОТГ мала чіткий план розвитку громади.

«Наша програма мала два важливіших напрямки – інвентаризація всієї власності вже об’єднаної громади та розроблений стратегічний план розвитку. Бо я розумію, що мине три роки – та фінансування закінчиться, яке надається молодим громадам. Ми вже і так два роки загубили» – каже Олена Руденко.

Результати виборів, не зупинили жінку та її команду. Вони працюють у створеній ними громадській організації, мета якої – згуртувати людей, зробити місто красивішим та комфортнішим, намагаються співпрацювати з владою – допомагають обирати вектор руху.

«Багато з людей пасивні, деякі просто не обізнані, що з владою можна працювати та контролювати її діяльність. А влада повинна знати, що перед своїми виборцями повинна звітувати» – каже Ірина Коваленко, співзасновник ГО «Для людей».

За ініціативою активістів у місті були проведені громадські слухання стосовно розміщення ЦНАПу.

«Ми запропонували, щоб центр надання адміністративних послуг був розміщений в центрі міста, в частині приміщення ліцею. Біля нього було б гарно зробити дитячий майданчик, невеликий парк зі сценою. Для цього подали заявку на участь у грантових коштах, та й знайшли людей, які на волонтерських засадах допоможуть її зробити» – розповідає Ірина. 

Доречи, з приводу розміщення ЦНАПу в місті триває діалог. Приміщення ліцею замале для розміщення центру – його треба добудовувати чи шукати інші варіанти.

«Одні хочуть, щоб ЦНАП був розташований у приміщенні ліцею, але там мало місця – 750 квадратних метрів. Інші в приміщенні минулої контори приватного підприємства ПрАТ «Ізосев», загальною площею три тисячі квадратних метра. До того ж дане підприємство заборгувало податків до місцевого бюджету  у сумі 2,5 мільйона гривень. Зараз шукаємо правові засади, на підставі яких громада зможе отримати приміщення – можливо в рахунок боргу, безоплатно» – каже Василь Масюженко.

Для розробки проектної документації ЦНАПу вже виділено майже 200 тисяч гривень. Також є гроші на проектну документацію для переведення трьох дитячих садочків на індивідуальне опалення. На сьогоднішній час вже ведуться ремонтні роботи опорної школи №2 міста Сіверська.

6 50382

У місті триває ремонт опорної школи, але на сьогодні закривати школи в сільській місцевості керівництво громади не планує.

«У нас є позитивний приклад: дитсадочок «Сонечко» витрачає 150 тисяч гривень на опалення, інші 290-320 гривень» – каже голова Сіверської ОТГ.

У планах голови Сіверської ОТГ – максимально економити на утриманні апарату

Поки Сіверськ та приєднані до нього сільські ради продовжують жити за старою системою управління, але керівництво має бачення майбутньої структури. Деяких спеціалістів доведеться скоротити, щоб зекономити гроші.

Громаді доведеться економити кошти, тому керівництво прийняло рішення землевпорядників перевести до міста.

«Якщо є архіви землі, то начальник та два спеціалісти впораються з цією справою. І така кількість посадовців – це набагато менше, ніж у кожному селі мати землевпорядника. Навіть одна зекономлена посада – це вже досягнення» – пояснює Василь Масюженко.

Управління освіти: утримувати недоцільно

«Поки ми ще міркуємо над цім питанням, але утримувати управління освіти буде  нераціонально, скоріш за все зробимо відділ при міськради. Його склад – начальник та інспектор. Культура та дошкільні заклади, можливо, будуть в одному відділі. Але в цьому році ніякі зміни не відбудуться, зміни почнуться з наступного бюджетного року» – розповів голова Сіверської ОТГ.

Лікарні Сіверська бракує молодих спеціалістів та потрібен капітальний ремонт приміщення

Лікарня у Сіверську побудована у 1967 році і досі не мала капітального ремонту. В поточному році капітального ремонту не буде, тому що лікарня, лише з січня 2018 року перейде до Сіверської ОТГ. Зараз замінюють вікна та купують обладнання за кошти Бахмутського району, фінансування роботи лікарні до кінця року продовжується за рахунок районного бюджету.

«Бракує кваліфікованих спеціалістів – майже всі лікарі – пенсіонери. Молоді спеціалісти залишаються в середніх та великих містах. Доводиться працювати на старому обладнанні, те що вдається замінити – дуже мало» – розповідає головний лікар Сіверської міської лікарні Тетяна Курилко.

8 86f03

В дитяче інфекційне відділення на обстеження і тимчасове перебування привозять дітей позбавлених батьківського піклування.

Лікарня має терапевтичне відділення з неврологічними койками та хірургічне відділення с гінекологічними койками, а також дитяче інфекційне відділення. Приймають мешканців Сіверську та прилеглих сел.

Комунальне підприємство в робочому стані має лише ручну косарку

Після проведення інвентаризації обладнання комунального підприємства Сіверська було встановлено, що в робочому стані знаходиться лише ручна косарка. Підприємство займається збором і вивозом сміття, при ньому працював міський автобус, надавалися ритуальні послуги. На момент нашого перебування у Сіверську вся техніка вийшла з ладу і потребувала ремонту.

Директор міського Сіверського комунального підприємства Олександр Пшенка вважає, щоб відновити роботу треба повертатись к послугам по похованню населення.

«Буде жити підприємство, зможемо самі виплачувати заробітну плату робітникам, а також зможемо надавати послуги людям та утримувати місто в чистоті та порядку» – говорить Олександр Пшенка.

 MG 7229 f8276

Єдине авто, яке працює на комунальному підприємстві по збору сміття – технічно застаріле і весь час виходить з ладу. Під час перебування журналістів в місті воно стало учасником ДТП, відказали гальма – ніхто не постраждав.

Місто має велику протяжність, приватні підприємства надавати послуги по перевезенню відмовляються – не рентабельно, а свій автобус зламався. Голова громади каже, що будуть просити допомоги в районі, мовляв Соледару автобус купили, тож можна претендувати і Сіверську.

Перлина Сіверська – Палац спорту

«У місті працює, відомий на весь район, Палац спорту. Дітей та дорослих приймає басейн, функціонують секції дзюдо, футбол, волейбол, бокс, шейпінг, вартість якого за годину – вісім гривень, важка атлетика. Керівництво району для наших атлетів придбало тренажерів на суму 400 тисяч гривень» – розповідає Світлана Нечипорук.

У цьому році Палац отримав 2,2 мільйона гривень субвенцій на заробітну плату персоналу, комунальні послуги, сплату енергоносіїв, загальне утримання. Це майже дорівнює сумі власних надходжень Сіверська. У подальшому Палац спорту буде утримуватись за рахунок коштів Сіверської ОТГ, та керівництво Палацу переймається, що виникнуть труднощі. Тому звернулись до обласного керівництва з проханням підтримати фінансово.

Художня майстерня у Центрі культури виховує майбутніх архітекторів

В Сіверському центрі культури існує клуб за інтересами, дітей привчають до українських традицій, є художня студія, люди різного віку займаються вокалом, колектив Клубу організовує проведення міських свят. 

Випускники народного хору «Надвечір’я» та художньої студії «Палітра» з аматорів клубу за інтересами виросли у професіонали своє справи – виступають на великих сценах, стають художниками і архітекторами. На жаль бракує техніки, приміщення потребує капітального ремонту.

90 79197

Ігор Любченко співає в хорі з дитинства. Каже, що для всіх учасників колективу “Надвечір’я” участь у хорі – це отдушина.    

«Завдяки уряду Японії ми зможемо відремонтувати санвузол та малу залу, на що ми отримали грантових коштів у сумі тридцять п’ять тисяч доларів» – розповіла директор Сіверському міського центрі культури Любов Драненко.

У Центрі культури розташована бібліотека, яка продовжить працювати в об’єднаній громаді, її керівництво сподівається, що книжковий фонд зможуть поповнювати з Бахмутської районної бібліотеки, як було в минулому.

Серебрянка – село, за допомогою якого буде жити місто

Село Серебрянка – одне з надвеликих, що увійшли в нову громаду. Власні доходи Серебрянки – 900 тисяч гривень, 400 тисяч отримували від району, як дотації на утримання соціальних закладів. На території села працює кар’єр, підприємство «Слобожанська кераміка», сплачує податок за оренду землі, саме воно формує сільській бюджет.

На території є школа, дитячий садочок, магазини, ФАП, почтове відділення. Існує транспортне сполучення зі Сіверськом, маршрутне таксі ходить три рази на тиждень.

5 4fc1d

Серебрянка має великі туристичні можливості: навкруги села – ліс, протікає Сіверський Донець, стоїть Свято-Преображенський храм, збудований у др. пол. ХVІІІст., над селом височіє пам’ятка природи Мар’їна гора, зі смотрового майданчику якої відкривається надзвичайний краєвид. 

Серебрянку в об’єднаній громаді представляє три депутати та член виконкому – в.о. старости Віктор Ходак, у минулому голова сільради.

 «Я вважаю, що проводити вибори посеред року – це безглуздя. Бюджети не закриті, мене, як виконуючого обов’язки старости включили в структуру Сіверської міськради, а бухгалтер, землевпорядник залишились в сільраді. Хоча коштів виплачувати заробітну плату, навіть мені, бракує» – каже в.о. старости села Серебрянкі Віктор Ходак.

Віктор додає, що створення громади спричинило ряд незручностей:

«Я виписую різні довідки мешканцям, їду до міста, щоб підписати та поставити печатку, бо її в мене досі немає. Все можна було налагодити, але чомусь поки не сталось».

Начальник відділу з питань впровадження реформ та децентралізації Департаменту інформації та внутрішньої політики Донецької обласної державної адміністрації Ірина Фролова також підтверджує, що вибори посеред року це дійсно не зручно, але є і свої переваги.

“Законодавець передбачив, що в таких випадках, як з Сіверською ОТГ, громади залишаються до кінця року в тих фінансових відносинах, в яких і були. Але вони мають час, щоб передати всю комунальну власність, вивчити законодавство, зрозуміти всі переваги об’єднання, скласти свій план на майбутнє, утворити структуру виконавчого комітету, та скласти статут, регламент громади” – сказала  Ірина Фролова.

Стосовно печатки, Ірина Фролова говорить, що надати печатку в.о. старостам сіл – це місцеві завдання і в їх інтересах та силах зробити, якомога скоріше. В міськраді вже до цього прислухались, планують на сесії передати ряд повноважень старостам.

Сіверська ОТГ робить перші кроки на шляху до спроможної громади. Навколо багато плодючих земель з корисними копалинами, облік яких керівництву громади потрібно упорядкувати, щоб збільшити надходження до бюджету. Тим паче, що поряд з представниками місцевого самоврядування готові працювати активні представники громадськості. Вони знають, що гроші можна взяти не лише у держави, а й у донорів, мають бачення по відновленню інфраструктури, готові користуватись креативними методами для досягнення спільних цілей. І, мабуть тісна співпраця громади з органами місцевого самоврядування, буде тим інструментом, за допомогою якого можна побудувати спроможну Сіверську громаду.   

 150 2c28f 4446c

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]