Зайцеве – із «сірої зони» в Бахмутську об’єднану громаду

Семаковська Тетяна 10:37, 12 Липня 2017

Незважаючи на близькість до лінії розмежування, Зайцеве може похвалитись деякими досягненнями – в селі відновлено водопостачання, налагоджено вуличне освітлення. Мешканці відчули позитивні зміни – за кошти бахмутських підприємців і меценатів відремонтували фельдшерський пункт. Від об’єднання з Бахмутом мешканці села очікують насамперед збільшення робочих місць. Про те, як живуть, чого бракує та на що сподіваються мешканці Зайцевської громади докладніше у наступному матеріалі проекту «Децентралізація в деталях».

В найближчій перспективі утвориться об’єднана Бахмутська громада, до якої, крім міста, увійдуть п’ять сільських громад. Що ми знаємо один про одного, чого чекаємо і які ресурси маємо на момент об’єднання, розбираємося разом в серії матеріалів «Децентралізація в деталях». Ми вже ознайомили читачів з ОпитненьскоюІванівською, Покровською сільрадами, сьогодні пропонуємо до вашої уваги Зайцівську сільську раду. 

Головою Зайцівської сільради є Олександр Пономаренко. Останніх місцевих виборів у селі не було, тому він займає посаду вже другий термін з 2010 року. Як і його колеги – голови інших сільрад, очікує на об’єднання з Бахмутом, має лише позитивні надії, але й висловлює свій погляд щодо реформи.

«Якщо ми хочемо зберегти села, то треба розробити стратегію їх розвитку. Скоро ми станемо однією сім’єю, тому повинні рівнозначно відповідати і за місто, і за село. Виявили проблеми сільської місцевості – забезпечення медицини, освіти, ремонти доріг, соціальних закладів – і вирішуємо їх поступово, згідно розробленого плану. А не кидаємо гроші, щоб тимчасово заткнути діри» – говорить  Олександр Пономаренко.

зацеве инфо1111 47a3d

До складу Зайцівської громади входять три села – Зайцеве, Вершина та Весела Долина. На її території працюють державні підприємства –– Донбаська підстанція, РЕС, психоневрологічний інтернат, які сплачують податок на доходи фізичних осіб. Такі надходження істотно формують районний бюджет, що потім, в свою чергу, частково надходить до сільської ради у вигляді субвенцій і дотацій. Працюють приватні підприємці та фермерські господарства, які також наповнюють бюджет. 

І хоча бюджет громади  дефіцитний, все рівно, за власні кошти проводять ремонти об’єктів соціальної інфраструктури. Власні доходи сільради складають 2,3 мільйона гривень, видатки – 4,4 мільйона гривень. Для утримання органів місцевого самоврядування та соціальної сфери отримують дотації з району.

«Своїми силами ми відремонтували дах, замінили вікна на двох поверхах приміщення сільради. Замінили вікна у дитячому садочку, купили нові меблі, білизну. У сільському клубі, у двох кімнатах, також зробили ремонт, щоб дітям було комфортне проводити там час» – розповідає  Олександр Пономаренко.

 Саме заклади бюджетної сфери і є головною, та мабуть єдиною можливістю, де можна знайти роботу для сельчан. Для села Зайцеве, як і для інших сіл, брак робочих місць – це актуальна проблема.

«Люди працюють в школі, дитячому садочку, у сільраді. Для молоді – це великі труднощі, бо вони перебиваються випадковими заробітками. У фермерів також робочих місць дуже небагато» – розповідає мешканка громади Галина Петрівна.

Це підтверджує і приватний  підприємець Юрій Поповський, який обробляє землі та ремонтує сільськогосподарську техніку.

«До мене часто звертаються з проханням взяти на роботу. Щоб взяти людину на роботу, її треба чимось загрузити. У мене 300 гектар землі, збільшити об’єми виробництва не можу – землі розподілені, то й брати занадто робітників не можу» – каже підприємець.

Мешканці села згадують, що раніше село процвітало. Майже кожен хазяїн, розводив корів, свиней, курей, уток. Зараз залишились одиниці, хто займається скотарством – бо це дуже дорого, складно, та саме головне не рентабельно.

 «Ті люди, що мають корову – не мають ні свят, ні вихідних, ні лікарняних. Вони багато вкладають, але дуже мало отримують. Літр молока повинен коштувати по ціні бензину, щоб людина змогла отримати гідну оплату свого труда» – міркує Юрій Поповський.

Тому й голова сільради додає, що обов’язково повинна бути програма державного значення розвитку громад. Олександр Пономаренко вважає, що не можна концентрувати робочі місця лише в одній місцевості – треба залучати інвесторів, створювати робочі місця по всім громадам.

«Якщо фермер орендує землі, обробляє їх та отримує прибуток, то він повинен надавати робочі місця саме на цій території. А зараз як? Він сплачує лише орендну плату, бо його підприємство зареєстровано зовсім в іншому місті. Податок на прибуток фізичних осіб – істотну частину бюджету – село не отримує, та й місцеві сельчани не можуть працевлаштуватись» – говорить Олександр Пономаренко.

Зайцівський фельдшерський пункт має капітальний ремонт

Ще у 2016 році по програмі об’єднання громад в Зайцівському фельдшерському пункті зробили капітальний ремонт.

19840159 1867682056830163 936540388 o 9c324

19867099 1867682053496830 1955899553 o 1f90f«Поміняли все – починаючи з підлоги та закінчуючи дахом. У нас стало дуже комфортно та зручно. Але дуже надіємось, що в нас відкриється амбулаторія, тоді людям не прийдеться їздити до сімейного лікаря, зараз наші люди їздять в амбулаторію до селища Опитного» – розповідає завідуюча фельдшерським пунктом Людмила Мальцева.

У дитячому садочку навчились економити теплову енергію

Головна задача для дитячого садочка – це впровадження системи енергозбереження. За кошти сільського бюджету в садочку вдалось встановити два енергозберігаючі котли. Це дозволило зекономити до 15 тон вугілля, тобто 25% твердого палива.

«В 2015-16 роках нам потрібно було 58 тон вугілля, у цьому році обійшлись 43 тонами вугілля. Якщо замінимо систему опалення, то зможемо ще більше економити енергоносіїв» – піклується завідуюча дитсадочка Наталя Євтушенко.

19885951 1867682060163496 1038348141 o 54326

Зайцеве має загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів чи одинадцятирічну. Наповнюваність в класах низька, загальна кількість учнів у школі – 56 дітей, і голова сільради побоюється, що школу можуть закрити та вважає, що це не вихід з ситуації.

«Можливо, школу утримувати буде нерентабельно. Але закриття школи приведе до загибелі села. Потрібно думати, як її зберегти, нехай у школі буде лише навчання до 4-го класу, але вона повинна залишитись» – говорить Олександр Пономаренко.

Мешканці села Зайцеве мають регулярне водопостачання та вуличне освітлення

Про це говорять задоволені люди, а голова доповнює, що й зараз продовжуються роботи по заміні водопроводу.

«Не так давно замінили шість кілометрів труби, а по вулиці Центральній – 1,3 кілометри за обласні кошти» – розповідає голова сільради.

У сільському клубі одружуються, проводять різні свята, працюють кружки для дітей

«У нас в клубі відремонтували дві кімнати, де ми проводимо свята, одружуємо молодих, діти займаються цікавими справами. Є актовий зал, але в ньому немає опалення. Голова обіцяє вирішити це питання, сподіваємось, що скоро і у ньому буде тепло. А біля приміщення клуба голова хоче зробити спортивний майданчик» – каже робітник клуба Наталя.

Очікування від об’єднання з Бахмутом – налагодження транспортного забезпечення

«Через наше село проходить автобус «Бахмут –Новолуганка», три рейси – вранці, в обід та ввечері. Але сісти на цей маршрут для мешканців села дуже проблематично.  А, якщо їхати на таксі, то це в два рази дорожче – білет на автобус коштує 9 гривень, таксі 20 гривень» – каже мешканка села Галина Петрівна.

Олександр Пономаренко розповідає, що в Бахмуті, майбутньому центрі ОТГ, періодично відбуваються робочі зустрічі усіх голів сільрад та голови міста Олексія Реви. Там обговорюються майбутні плани, фіксуються проблемні напрямки та приймаються пропозиції. Так, голова Зайцівської громади має своє бачення, який повинен залишитись керівний склад села.

«Насамперед староста села, який крім своїх обов’язків, буде надавати різні довідки, бо їздити за кожною до міста, не зручно. Землевпорядник вкрай потрібен. Після об’єднання в громаді буде більше 45 тисяч гектар землі. Посадовці у Бахмуті не зможуть впоратись з таким об’ємом роботи, до того ж, по кожному району треба знати свої землі досконально. Також потрібен бухгалтер, діловод та водій» – міркує голова сільради.

Не зважаючи на позитивні очікування від об’єднання, як і в інших сільрадах, є побоювання, що скорочення штату може знизити рівень послуг, тому вже зараз в сільраді готують свої пропозиції, щоб мешканці цього не відчули.

 150 2c28f be3cb

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]