61% бахмутян не подали документи, щоб отримати компенсацію за житло — опитування

Семаковська Тетяна 10:57, 11 Квітня 2023

a977a7f142853a43 4ef785 квітня редакція Бахмут IN.UA опублікувала опитування на тему «Зруйноване житло», згідно із результатами якого, виявилося, що близько 61% бахмутян ще не подали офіційне звернення, щоб надалі отримати компенсацію за зруйноване житло.

З результатами опитування — можна ознайомитися нижче. Загалом участь взяли понад 1000 бахмутян.

Житло в Бахмуті

скрін 1

Результати опитування. Більшість респондентів жили у багатоповерхівках. Фото: скріншот

Понад 61% опитаних респондентів раніше проживали в багатоповерхівках, близько 38% осіб у приватному секторі.

скрін 2

У більшості опитаних, житло зруйноване. Фото: скріншот

Близько 46% відсотків бахмутян заявили, що їхнє житло повністю зруйноване, приблизно 28% вважають, що оселі частково зруйновані. Ще 24% не знають в якому стані їхні домівки, тільки 6% бахмутян підтвердили, що їхнє житло має легкі пошкодження. 

Компенсація за житло для ВПО

скрін 3

Більшість опитаних бахмутян не знають про наявні механізми компенсації. Фото: скріншот

Майже 65% бахмутян не знають про наявні механізми компенсації за зруйноване житло. Близько 35% володіють цією інформацією.

Screenshot 613 613ed

Більшість опитаних ще не подали документи про компенсацію. Фото: скріншот

61% бахмутян не подавали документи, щоб в майбутньому отримати компенсацію, натомість 38% вже подали документи, які допоможуть їм отримати відшкодування.

скрін 4

Більшість опитаних респондентів хочуть повертатися в Бахмут. Фото: скріншот

52% бахмутян не розглядали можливість придбати житло в іншому місті чи області, але планують повертатися в Бахмут. 47% респондентів хотіли б придбати власну оселю, але не мають можливості це зробити. Жоден з опитаних не придбав власне житло.

Фото: Фейсбук

Читайте також: В Києві розпочала роботу амбулаторія для бахмутян: адреса та графік

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Семаковська Тетяна 17:00, 24 Квітня 2024
Пенсіонери / фото ілюстративне

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, кімнати та ліжка в гуртожитках.

Як вирішується питання придбання житла для пенсіонерів або інвалідів та чи розглядає уряд надання житла саме для літніх людей за якоюсь особливою схемою розповіла народна депутатка Олена Шуляк.

Допомога з житлом пенсіонерам ВПО

За словами Олени Шуляк наразі немає централізованої програми допомоги соцжитлом для людей літнього віку. Так склалося тому, що в держави немає такої можливості, більшість коштів направляють на обороноздатність нашої країни.

Держава максимально сплачує всі пенсії, проводить всі можливі індексації.Ми розуміємо, що цього дуже мало, щоб забезпечити гідний рівень життя наших пенсіонерів. Але сьогодні ми маємо таку проблему, що держава не може надати більший розмір пенсій, індексацій, як того потребують наші люди,

Олена Шуляк // народна депутатка

Шуляк також розповіла, що уряд сприяє тому, щоб громади могли викуповувати житло все наявне й потім його давати в оренду за пільговими цінами або на безоплатній основі. Але, наголошує спікерка, ця ініціатива не має масового характеру.

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації

На сьогодні законом не передбачено, що літні люди входитимуть до категорії числа тих, хто матиме право на першочергову компенсацію. Пріоритет нададуть:

  • учасникам бойових дій;
  • особам з інвалідністю;
  • ветеранам;
  • мобілізованим особам;
  • багатодітним родинам;
  • особам з інвалідністю І та ІІ групи.

За словами народної депутатки, в цьому переліку немає пенсіонерів. Однак, в державному бюджеті вистачить коштів в рамках компенсаційних механізмів. Всі люди, які звернуться отримують компенсацію.

Звідки держава візьме гроші на компенсацію

Олена Шуляк наголошує, що держава створила “Фонд ліквідації наслідків агресії російської федерації”, до якого вже надійшло понад 20 млрд гривень арештованих коштів від російських банків. Також в цей фонд спрямували 50% прибутку Нацбанку. У 2023 році сума надходжень вже складала більше ніж 62 мільярдів гривень, допомогу надав й Світовий Банк. Ці гроші зможуть використати для компенсації.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмут стане другим в черзі на експериментальний проєкт з компенсації

Семаковська Тетяна 15:00, 22 Квітня 2024
Ключ від нової квартири / фото ілюстративне

Аби бахмутяни могли отримати компенсацію за зруйноване житло, Бахмут стане другим містом в черзі, де планують провести мелітопольський експеримент. Йдеться про можливість проведення верифікації пошкоджень за допомогою супутників. Зараз держава чекає на результати, того, чи можуть супутники надавати 100% верифікацію пошкоджень житла за певними адресами. Якщо вони будуть задовільними, то супутники будуть використовуватися для роботи з іншими населеними пунктами на ТОТ або тими, де ведуться активні бойові дії, зокрема й для Бахмута.

Про це на презентації концепції відбудови Бахмута повідомив Олександр Марченко, заступник голови МВА.

Компенсація за зруйноване житло

Олександр Марченко
Олександр Марченко / фото Донеччини в евакуації

Олександр Марченко під час заходу в Кропивницькому повідомив, що Бахмут планують включити в еперементальний проєкт, за принципом Мелітополя. Якщо це станеться, то пошкоджене житло бахмутян зможуть верифікувати за допомогою супутникових знімків.

Відтак, люди зможуть отримати компенсацію за житло. Отримати компенсацію можна буде у вигляді житлового сертифікату, пояснює Марченко.

Що таке сертифікат на житло?

Житловий сертифікат, це віртуальний документ, у межах якого, держава надає грошову компенсацію за втрачене чи зруйноване житло. Житловий сертифікат дозволяє придбати оселю на вторинному ринку або ж інвестувати в нерухомість. Особа може купити новий дім у будь-якому регіоні України.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

12c5663 a1f0db5 pensionery 7219f

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, […]

Компенсація за житло

Бахмут стане другим в черзі на експериментальний проєкт з компенсації

Аби бахмутяни могли отримати компенсацію за зруйноване житло, Бахмут стане другим містом в черзі, де планують провести мелітопольський експеримент. Йдеться про можливість проведення верифікації пошкоджень […]

Довідка про право власності на майно

Куди звертатися бахмутянам, якщо в БТІ не видають довідку

Бахмутяни повідомляють про випадки, коли Бахмутське БТІ (Бюро технічної інвентаризації) затримувало видачу довідок про правову належність нерухомого майна. Саме вони потрібні для того, аби мешканці […]

Українцям, які стали жертвами сексуального насилля окупантів, виплатять компенсацію

Міжнародний фонд Global Survivors Fund почав збір даних від жертв сексуального насильства, пов’язаного з повномасштабною війною росії проти України. Це потрібно для того, щоб постраждалі […]

Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник