Масштаби руйнувань в Бахмуті: що довелось пережити місту за 2022 рік?

Семаковська Тетяна 13:55, 3 Січня 2023

Screenshot 266 ae9052022 рік для Бахмуту став роком потрясінь та викликів через повномасштабне вторгнення росії. Місто не дивлячись на постійні обстріли та руйнування, продовжувало життя й працювало на благо містян. Міська Рада підводить підсумки року та оприлюднює наслідки обстрілів міста ворогом.

Росія руйнує 

Через постійні обстріли ворога понад чотири місяці наша громада потерпає від руйнувань та пожеж. Станом на 31 січня, 2022 року багатоквартирний житловий фонд по Бахмутські міській територіальній громаді складав 11 гуртожитків та 674 багатоквартирних будинків. В самому Бахмуті 614 будинків. 

Внаслідок постійних обстрілів пошкоджено 4101 житловий будинок з них: 355 багатоквартирних та 3746 приватних.

Магазини, бази, торговельні павільйони, склади будівельних матеріалів та інші об’єкти послуг окупанти щодня  знищують пострілами.

Наразі, повністю зруйновані наступні об’єкти:

  • Магазини та торговельні павільйони розташовані на території ПП «Торгово промисловий комплекс» по вул.Торговій,18.
  • Магазини «Фокстрот» та «Меблі» по вул. Незалежності, 81.
  • Магазин «Калач» по вул. Захисників України,1.
  • Торговельні павільйони по вул. Космонавтів, 5.
  • Торгова база «Реал строй» по вул. Леваневського, 16 б.
  • Торгова база  по вул. Садовій, 66.
  • Станція технічного обслуговування авто по вул. Горбатова, 69.
  • Автозаправки «Гефест» по вул. Горбатова, 80 та вул. Незалежності, 220.
  • Торговий комплекс «Україна» по вул. Горбатова, 27.
  • Магазин  розливу води по вул. Горбатова, 4.
  • Цех із переробки риби та магазин «Азов» по вул. Ростовській, 1.
  • Кафе «Хуторок» по вул. Садовій, 141.
  • Готель «Атлантик» по вул. Свободи, 20 а.
  • Готель «Україна» по вул. Миру, 54.

Загалом, різної міри пошкодження мають близько 300 об’єктів. Відбудова міста для його початкового вигляду (мова йде про вигляд до 24 лютого) може тривати не один рік, зауважують в міськраді.

Зима в Бахмуті 

Ця зима є найважчою в історії нашої незалежності. На сьогодні у громаді повністю відсутнє газо- та водопостачання, немає світла, майже не працює зв’язок, відсутній інтернет. Значних руйнувань зазнала дорожньо-транспортна інфраструктура: дороги, мости, зупинки, парки, вулична мережа.

Водопостачання та водовідведення

Screenshot 262 c98ca

Понівечений Бахмут. Фото: Роман Потапенко для Бахмут.IN.UA

Пошкодження водопровідних мереж у наслідок ворожих обстрілів складає 30 %, на 25 % знищено каналізаційні мережі, є руйнації  будівель на  водозаборах питної води у с. Кліщіївка та  с. Іванівське, на конструктивах резервуарів «Західний» та «Східний», пошкоджено 6 каналізаційних  насосних станцій, від уламків снарядів пошкоджені огорожа, будівлі очисних споруд м. Бахмут. 

Значних ушкоджень зазнала база підприємства: адмінбудівля, двоповерхова будівля служби реалізації, комплекс АЗС, ремонтні  майстерні, котельня, знищено і пошкоджено автомобілі підприємства.

Транспорт

Внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено 12 та зруйновано вщент 12 тролейбусів, 3 тягові підстанції, знищена контактна мережа, на території підприємства пошкоджена адмінбудівля, виробничі корпуси. Загалом, спалено 12 одиниць автотранспорту

Медицина 

За  час російської агресії всі будівлі та приміщення комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я мають пошкодження або повністю зруйновані.

Через активні бойові дії неможливо визначити ступінь руйнувань медичних закладів у населених пунктах: Зайцеве, Клинове, Кліщіївка та Зеленопілля.

В КНП «БЛІЛ м. Бахмут» пошкоджено лікувальні корпуси №1, 2, 3, 4, діагностичний корпус, будівлю пологового відділення, пральні, гараж, харчоблок, що становить 70% від загальної забудови КНП «БЛІЛ м. Бахмут».

Заклади освіти 

Від бомбардувань та обстрілів наявні пошкодження різного ступеня всіх 46 закладів шкільної та дошкільної освіти, а також будівлі комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр м. Бахмут» та Управління освіти. Значних пошкоджень та руйнувань зазнали заклади дошкільної освіти –  «Малятко» (с. Опитне), «Берізка» (с. Зеленопілля), «Івушка» (с. Зайцеве),  «Калинонька» (с. Клинове). У Бахмуті – сім садочків,  п’ять шкіл, НВК №11, а також Зайцівський, Клинівський, Опитненський заклади загальної середньої освіти, Покровський НВК та вщент вигорів Бахмутський міський центр дітей та юнацтва.

Внаслідок активних бойових дій навчальні корпуси та гуртожитки закладів вищої, фахової передвищої та професійно технічної освіти зруйновані або значно пошкоджені. 

Заклади культури

Screenshot 270 55cc2

Бахмутський міський народний дім. Фото: Роман Потапенко для Бахмут.IN.UA

До повномасштабної російської агресії на території Бахмутської громади працювали 28 закладів культури. Через ворожі обстріли зруйновано повністю – 17 (61%) закладів культури, зруйновано частково – 11 (39%), не має жодного вцілілого закладу.

Спорт 

Спортивна інфраструктура міста зазнала значних руйнувань, пошкодження деяких об’єктів сягають 100%.  Внаслідок ворожих обстрілів постраждали спортивні та адміністративні споруди, гордість нашого міста база олімпійської та паралімпійської підготовки спортсменів легкоатлетичного комплексу СК «Металург». Також є незначні ушкодження спортивного майданчика по вул. Ювілейна, 81А.

Фото: Роман Потапенко для Бахмут.IN.UA

Читайте також: Тенденції 2022: що стало з Бахмутом і бахмутянами

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

“Армія відновлення”: як працює ініціатива на Донеччині

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:50, 27 Березня 2024
Суспільно корисні роботи / фото ілюстративне

“Армія відновлення” — урядовий проєкт, який був запроваджений восени 2022 року для залучення людей, які тимчасово втратили роботу, до відбудови країни через виконання ними суспільно корисних робіт. Зараз він вже функціонує та займається безпосереднім відновленням України.

Про те, як працює державний проєкт на Донеччині та які умови праці у громадян, дізнавайтесь в матеріалі Бахмут IN.UA

“Армія відновлення” в Україні

Уперше про “Армію відновлення” заговорив уряд у жовтні 2022 року, коли міністерка економіки України Юлія Свириденко розповіла про високий рівень безробіття через війну. За її словами, цей показник за підсумками лише 2022 року досягнув близько 30%.

Для розв’язання проблеми було запропоновано реалізувати механізм залучення тимчасово безробітних громадян до виконання суспільно корисних робіт в регіонах. Згодом проєкт отримав назву “Армія відновлення”.

На які роботи можуть залучати “Армію відновлення”

Громадяни, які були залучені до ініціативи, можуть бути залучені до виконання робіт оборонного характеру та багатьох інших. Ось лише частина робіт, до яких залучалися громадяни з “Армії відновлення”:

  • облаштування та зміцнення блокпостів;
  • вирубка дерев для формування окопів;
  • заготівля дров для військових і населення;
  • розбір завалів та відновлення будинків, пошкоджених у результаті бойових дій;
  • розчищення автомобільних доріг від завалів;
  • укріплення дамб;
  • розвантаження гуманітарної допомоги;
  • надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.
До яких робіт залучають “Армію відновлення” / фото Міністерство економіки України

Яка зарплата в “Армії відновлення”

Робота в рамках урядової ініціативи оплачується з бюджету. Сума зарплати за виконання суспільно корисних робіт з відбудови країни здійснюється відповідно до відпрацьованого часу в розмірі не менше 10 650 гривень. Своєю чергою, ця сума з 1 квітня 2024 року зросте до 12 000 гривень.

Які результати в “Армії відновлення”

Міністерка Свириденко у березні 2024 року заявила, що  за увесь час існування ініціативи було видано майже 102 тисячі направлень для українців на участь у суспільно корисних роботах із відновлення країни. 

Роботи ведуться майже в усіх регіонах країни. Донецька область серед усіх посідає друге місце за кількістю виданих направлень — 12 800. 

У Лиманській громаді учасники “Армії відновлення” брали участь в розбору завалів, розчищені автомобільних доріг та відновлення об’єктів інфраструктури. Їх також залучали до роботи з гуманітарною допомогою для місцевих жителів.

Робота “Армії відновлення” / фото Харківська обласна військова адміністрація

Людей регулярно залучають й до робіт в Слов’янську, де вони нещодавно прибирали медичні заклади та території парків, кладовищ.

Своєю чергою, роботи ведуться й на деокупованих територіях. Наприклад, у Святогірську, де існують проблеми з водопостачанням, учасники “Армії відновлення” долучилися до роботи соціальної пральні. Вони допомагають місцевим з пранням та сушінням одягу.

Контакти “Армії відновлення” в Донецькій області.

Для того, щоб долучитися до урядової ініціативи, потрібно зателефонувати до обласного call-центру за номером: +38 (080) 033 6167. Також для звернень існує чат-бот в месенджері Telegram.

До робіт можуть бути залучені працездатні особи, які за віком і станом здоров’я не мають обмежень до роботи в умовах воєнного стану. Також в рамках “Армії відновлення” можуть отримати люди зі статусом ВПО, студенти, самозайняті особи та працівники підприємств, які не залучені до виконання мобілізаційних замовлень.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Соляні копальні Соледара відтворили у грі: фото

Семаковська Тетяна 10:15, 22 Березня 2024
Соледар у грі / скриншот

Платформа United24 разом із французьким розробником Endorah створили гру Minesalt, у якій відтворила соляні копальні Соледара. Тепер їх можна знайти у всесвіті Minecraft.

Про це повідомляє United24.

Соледар шахти

Платформа United24 та Endorah презентують Minesalt, яка відтворює місце найбільшого солевидобутку в Європі. У грі є 16 локацій, 500 кілометрів тунелів та 140 кристалів, які мають зібрати гравці. Згодом 24 найкращі гравці отримають призи. Йдеться про подарункові картки Twitch, ігрову консоль XBox Series X і пачки солі “Міць. Українська камʼяна” з підписом Володимира Зеленського й амбасадорів United24.

Нагадаємо, що лютого 2023 року Соледар окупований росією. Розробники гри таким чином хочуть нагадати світу про війну в Україні та зібрати кошти на відбудову Великокостромської гімназії, яку зруйнували росіяни на Дніпропетровщині.

Соледар у Майнкрафті
Соледар у Minecraft / скриншот

Серед донаторів, які пожертвують кошти на відбудову школи, розіграють сто пачок солі “Міць. Українська камʼяна”. Ті гравці, які зроблять донат від десяти доларів, братимуть участь у розіграші десяти фігурок персонажів із гри. Також гравці, які задонатять від 24 доларів розіграють пʼять пачок солі “Міць.Українська камʼяна” з підписом Зеленського.

Міць сіль
Сіль Соледару, яку можна виграти за донат / фото з відкритих джерел

Перейти до гри можна за посиланням.

Персонажами гри стали амбасадори UNITED24: засновник Virgin Group Річард Бренсон, лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології або медицини Пол Нерс, актор Міша Коллінз, боксер Олександр Усик, астронавт Скотт Келлі, футболіст Олександр Зінченко, актриси Кетрін Винник та Іванна Сахно. Ці персонажі супроводжують гравців у віртуальних шахтах Соледара.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Армія відновлення”: як працює ініціатива на Донеччині

“Армія відновлення” — урядовий проєкт, який був запроваджений восени 2022 року для залучення людей, які тимчасово втратили роботу, до відбудови країни через виконання ними суспільно […]

11:50, 27.03.2024 Скопіч Дмитро
Соледар

Соляні копальні Соледара відтворили у грі: фото

Платформа United24 разом із французьким розробником Endorah створили гру Minesalt, у якій відтворила соляні копальні Соледара. Тепер їх можна знайти у всесвіті Minecraft. Про це […]

Проєкт відбудови Бахмута

“Місто 15 хвилин”: у столиці презентували концепцію післявоєнної відбудови Бахмута

Вчора, 20 березня, в Києві відбулась презентація проєкту “Сталева мрія Бахмут”. Він є концепцією післявоєнної відбудови кварталу міста у межах вулиць Чайковського, Захисників України, Декабристів […]

16:00, 21.03.2024 Микола Ситник
Відбдова Токіо

Досвід відбудови Токіо: як може бути корисний для Бахмута

Україна та Японія насправді мають багато спільного у своїй історії. Після Другої Світової війни чимало міст тут було вщент зруйновано бомбардуваннями, одне з них — […]

Бахмут до війни

Бахмутян запрошують на публічне обговорення відбудови міста: реєстрація

20 березня у Києві відбудеться презентація та обговорення концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Йдеться про квартал у межах вулиць Чайковського, Захисників, України, Декабристів, […]