“Мені сказали: хочеш жити — потрібен інсулін”: бахмутянка розповіла, як майже 10 років живе з діабетом

Ганна Бокова 14:40, 22 Січня 2024
5 de015
Перевірка крові / фото ілюстративне

Не всі люди готові розказати про свій досвід боротьби з діабетом. Нам вдалося поговорити з Мариною Лебігою — жінкою, яка майже десять років живе з діабетом. Вона практикує здорове харчування, активно рухається, а лікарі дивуються, як їй вдається тримати себе на низьких дозах інсуліну.

Читайте про це в матеріалі Бахмут IN.UA.

Важливо навчитися розраховувати дозу інсуліну

1 0d654
Марина Лебіга / фото надане героїнею

Жінка каже, що пролонгований інсулін треба колоти щоденно. Це необхідно для підтримання середнього рівня цукру в крові. Своєю чергою, короткий — для перетравлення цукру, що потрапляє з їжею. У Марини виходить, що добовий складає 12-14 одиниць, а короткий — перед їжею не більше ніж 10 одиниць на день. Такі невисокі дози вдається тримати завдяки фізичній активності та здоровому харчуванню.

За тренування цукор падає на 2-4 одиниці. Навіть при ходьбі (піший хід) за кілометр цукор падає на дві одиниці. Якщо я йду на тренування, то колю менше. Якщо їм м’ясо й овочі, просто йду і рухаюся. Усе потрібно контролювати навіть вдома, коли стою на арбітрі, міряю цукор і розумію, що в будь-якому випадку на 2-3 одиниці цукор буде падати,

Марина Лебіга // у коментарі

Різкі стрибки цукру

Щоб уникнути ускладнень, які проявляються під час значних стрибків цукру, потрібно постійно контролювати його рівень, але уважності буває недостатньо. Не завжди вдається все прорахувати. Різке зниження рівня цукру може викликати:

  • сильне відчуття голоду;
  • слабкість;
  • втрату свідомості.

Такі симптоми викликають незворотні зміни в судинах очного дна у вигляді мікрокрововиливів. За словами Марини, це проявляється у вигляді крововиливу в одне і те ж місце, в результаті чого з’являється рубець.

Жінка зазначає, що люди з досвідом, як правило, замірюють рівень цукру зранку, і від цього відштовхуються у розрахунку дози інсуліну. Міряти ж декілька разів на день фінансово затратно. 50-тест смужок для глюкометру коштують від 400 гривень. Якщо інсулін можна отримати безкоштовно або з доплатою за державною програмою Доступні ліки, то тест-смужки можна купувати лише за повну вартість.

6 af0fc
Цукровий діабет в цифрах / інфографіка

Чи варто боятися переходити на ін’єкції інсуліну?

Коли людина коле собі інсулін, це називається діабетом першого типу. Ще існує діабет другого типу. При такому виді хвороби людина приймає пігулки, що знижують рівень цукру в крові. Перестати колоти інсулін чи пити таблетки не можна.

Існує упередження про те, що інсулінозалежний діабет — це більш ускладнена форма, і люди відтягують час, не бажаючи переходити на цей тип лікування. Як повідомила завідувачка відділення неврології Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Ганна Шаповаленко, таким чином пацієнт завдає собі шкоди і може отримати ускладнення, які можуть стати причиною інсульту.

Коли я вперше потрапила до інституту з високим рівнем цукру, мені відразу пояснили, що краще колоти інсулін, ніж просто пігулки приймати. Мені сказали: хочеш жити — потрібен інсулін! Пігулки лише знижують цукор, а інсулін замінює гормон. Якщо рівень глюкози в крові дуже низький, клітини голодують,

Марина Лебіга // у коментарі

Як уберегти себе від діабету?

За даними ВООЗ, захворюваність на цукровий діабет у світі постійно зростає. Окрім генетичних факторів, великий внесок у це роблять чинники, що пов’язані зі стилем життя:

  • незбалансоване харчування;
  • малорухомий спосіб життя;
  • надмірна маса тіла.

Результати тривалих досліджень свідчать, що здоровий спосіб життя може допомогти запобігти розвитку діабету і навіть сповільнити прогресування хвороби. І досягти цього можна саме завдяки зміні раціону харчування та достатньому рівню фізичної активності, наголошують у МОЗ України.

Поради про те, як уберегти себе та своїх близьких від цукрового діабету, підготувала заступниця головного лікаря Центру первинної допомоги м.Бахмута, лікарка-терапевт Олена Сологуб. За її словами, повністю вилікувати діабет неможливо. Саме тому треба задуматися про профілактику.

Уникати стресу

Це буде чудовою профілактикою абсолютно всіх захворювань, а не тільки цукрового діабету. Слід уникати контактів з негативно налаштованими людьми. Якщо ж це неминуче, контролюйте себе і зберігайте спокій. У цьому можуть допомогти тренінги або консультації з фахівцями.

Стреси безпосередньо пов’язані з тиском, тому необхідно контролювати його. Підвищений артеріальний тиск порушує здорові процеси вуглеводного обміну. Усі серцево-судинні захворювання підвищують ризик виникнення цукрового діабету.

Актуальною також можна назвати відмову від цигарок. Вони лише створюють ілюзію спокою, при цьому продовжуючи страждання нервових клітин та зміни гормонального фону. До того ж сам нікотин сприяє розвитку діабету та його подальших ускладнень.

Фізична активність

Регулярні фізичні навантаження ефективний метод профілактики цукрового діабету. Найочевидніша причина такого взаємозв’язку профілактика ожиріння. Але є й інші причини. До прикладу, жирові клітини спалюються природним шляхом і в потрібних кількостях, а клітини м’язів підтримуються в здоровому та активному стані. Глюкоза не застоюється в крові, навіть якщо є певний її надлишок.

Гарними способами підтримки власного здоров’я в тонусі є:

  • ходьба по сходах замість ліфта;
  • прогулянка на роботу замість поїздки автомобілем;
  • прогулянка в парку з друзями замість вечора в кафе;
  • активні ігри з дітьми замість комп’ютера.

Необхідно хоча б 30 хвилин на день займатися будь-яким видом спорту. Це не обов’язково повинно бути активне і виснажливе тренування. Для багатьох складно витримати півгодини спортивного навантаження. Можна розділити свою фізичну активність на три підходи по десять хвилин протягом дня.

изображение viber 2020 11 24 13 09 47 a54de
Скандинавська ходьба / фото ілюстративне

Водний баланс не менш важливий, ніж дієта

Підшлункова залоза, крім інсуліну, повинна виробляти водний розчин речовини бікарбонату, яка здатна нейтралізовувати природні кислоти в організмі. Якщо відбулося зневоднення, то пріоритет віддається виробництву цієї речовини, а тому пріорітет на вироблення інсуліну в підшлунковій залозі тимчасово знижується. Це може призвести до постійних перепадів рівня цукру в крові, що слугує фактором ризику захворювання на діабет. Тобто потрібно стежити за дотриманням водного балансу.

Існує просте правило: пити склянку води вранці і перед кожним прийомом їжі обов’язково. Це необхідний мінімум. Газовані напої, кава, чай, соки і пиво не заповнюють водний баланс. Для клітин все це їжа, а не вода.

Процес проникнення глюкози в клітини вимагає не тільки інсуліну, але і присутності води. Клітини, як і весь організм, на 75 відсотків складаються з води. Частина цієї води при прийомі їжі витратиться на вироблення бікарбонату, частина на засвоєння поживних речовин. У результаті знову ж страждає процес вироблення інсуліну і його сприйняття організмом.

Здорова дієта

Така профілактика дається сучасній людині складніше за все, але без здорового харчування всі інші заходи практично марні. При цьому виключати повністю продукти з вмістом цукру не варто, це може принести тільки шкоду.

При ризику захворювання слід, перш за все, скоротити споживання легкозасвоюваних вуглеводів. Вони дають значне навантаження на підшлункову залозу. При цьому енергії організму дають мінімум, а почуття насичення від такої їжі триває зовсім недовго. Для тих, хто потрапляє в групу ризику захворювання або вже має деякі проблеми з утриманням рівня цукру в крові, слід включити в свій раціон:

  • капусту;
  • буряк;
  • моркву; 
  • редис;
  • болгарський перець; 
  • брукву (кормова ріпа);
  • зелену квасолю; 
  • цитрусові.
Овочі — гарний спосіб підтримувати власне здоров'я
Корисні овочі / фото ілюстративне

Тим, хто вже має надмірну вагу, варто звернути увагу на кількість споживаних калорій. Калорійність їжі визначається зовсім не вмістом цукру. Жири тваринного і рослинного походження так само повинні міститися в їжі в розумних кількостях. Ідеальним варіантом профілактики діабету в цьому випадку буде дробове харчування 5-6 разів на день невеликими порціями. Так навантаження на підшлункову залозу буде мінімальним і постійним, а вага поступово буде знижуватися.

Що таке діабет

Про особливості захворювання та методи діагностики нам також розказала заступниця головного лікаря Центру первинної допомоги м. Бахмута, лікарка-терапевт Олена Сологуб.

Цукровий діабет — це захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня глюкози в крові (гіперглікемією). Залежно від причини та механізму виникнення стану хронічного підвищення рівня глюкози, розрізняють два основні типи цукрового діабету.

Цукровий діабет 1 типу, або інсулін залежний цукровий діабет (ІЗЦД) — пов’язаний із руйнуванням бета-клітин підшлункової залози, що продукують інсулін. Тобто організм хворого на цукровий діабет першого типу не виробляє інсуліну, настає стан абсолютного дефіциту (недостатності) інсуліну. Для лікування цукрового діабету 1 типу призначають замісний інсулін.

Цукровий діабет 2 типу, або інсулін незалежний цукровий діабет (ІНЦД) — пов’язаний із виробленням неефективного інсуліну чи втратою чутливості тканин організму до інсуліну, наприклад, м’язів, печінки. Бета-клітини підшлункової залози виробляють інсулін, але він або залишається в неактивній формі, або клітини організму перестають бути чутливими до нього. Настає так званий стан відносного дефіциту (недостатності) інсуліну. Лікування на початкових стадіях цукрового діабету 2 типу може включати корекцію харчування — із метою зменшення споживання багатих на цукор продуктів, дотримання правил здорового харчування, споживання переважно корисної здорової їжі, а також призначення цукрознижувальних засобів і протидіабетичних препаратів. 

7 4eda6
Групи ризику / інфографіка

Що таке інсулін

Інсулін — це гормон, який допомагає глюкозі, що є джерелом енергії, потрапити в клітину. Інсулін синтезується бета-клітинами підшлункової залози й виділяється, коли рівень глюкози в крові підвищується (стан гіперглікемії). При відсутності або неефективній дії інсуліну настає стан хронічної гіперглікемії — хвороба цукровий діабет.

Які симптоми у діабету?

Діагноз цукрового діабету легко встановити за наявності  класичних його симптомів — поліурія (збільшення кількості сечі), полідипсія (вживання великої кількості рідини), поліфагія (вживання великої кількості їжі) і втрата ваги.

Інші симптоми, які можуть вказувати на гіперглікемію, включають порушення зору, парестезії нижніх кінцівок або часті грибкові інфекції (особливо статевих органів). Проте, у багатьох пацієнтів перебіг цукрового діабету 2 типу є безсимптомним і їх захворювання залишається не діагностованим протягом багатьох, за даними досліджень іноді протягом 4-7, років і виявляється лише під час лабораторного обстеження.

Пацієнти з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету з такими факторами ризику у рамках медичної реформи на первинному рівні у свого сімейного лікаря можуть один чи два рази на рік проходити безкоштовне обстеження з метою виявлення цукрового діабету. Цим можуть скористуватися люди:

  • з надлишковою вагою;
  • з обтяженим спадковим анамнезом (ред. сукупність відомостей про захворювання найближчих родичів пацієнта); 
  • з гестаційним діабетом;
  • які зловживають алкоголем.

Лікування цукрового діабету розпочинається зі зміни способу життя, яке полягає у дієті та достатній фізичній активності, а за їх неефективності у застосуванні пероральних цукрознижувальних препаратів або інсуліну.

55 f9990
Спорт — гарний спосіб побороти діабет / фото надане героїнею

Якщо діагноз цукрового діабету вже встановлено, то за Урядовою програмою “Доступні ліки” при наявності електронного рецепту від сімейного лікаря, пацієнт може отримувати безкоштовно або з доплатою (в залежності від виробника) цукрознижувальні препарати.

Пацієнтів із цукровим діабетом 1 типу лікує ендокринолог. За призначенням лікаря такі пацієнти безкоштовно за рецептом отримують інсулін. Пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу лікує сімейний лікар. У випадку необхідності консультації з лікарем-ендокринологом сімейний лікар надає електронне направлення.

Цукровий діабет у дітей

Стереотипно вважаємо, що цукровий діабет — хвороба літніх людей. Та, на жаль, лікарі нерідко діагностують це захворювання у дітей та підлітків. В Україні зареєстровано понад вісім тисяч дітей, хворих на цукровий діабет. Удвічі збільшилася кількість хворих серед дітлахів наймолодшої вікової групи — до шести років. Станом на 2020 рік, у Бахмуті усього було 27 дітей з діабетом. 

Лікарі дедалі частіше виявляють випадки неонатального діабету, на який хворіє малеча до року. Майже у 90 відсотках у дітей діагностують діабет першого типу. Факторами, які провокують недугу, може бути стрес або гостра вірусна інфекція, як грип або вітряна віспа.

Ця хвороба може бути й спадковою. Передається не лише сам діабет, а й схильність до нього. Діти з масою при народженні понад 4,5 кг  група ризику розвитку цукрового діабету. Швидкий обмін речовин та остаточно не сформована нервова система, є причиною коливань рівня цукру в крові. Маленька підшлункова залоза теж може стати причиною збою при виробленні інсуліну. Якщо плід під час вагітності розвивався при підвищеному цукрі  підшлункова залоза дитини може навантажуватися більше, ніж потрібно. Так збільшується ризик захворювання.

Основні симптоми цукрового діабету в дітей:

  • постійна спрага;
  • часте сечовипускання;
  • підвищений апетит, але зі зниженням ваги;
  • часті простудні захворювання;
  • швидка стомлюваність;
  • дратівливість;
  • свербіж шкіри; 
  • молочниця; 
  • зниження пам’яті;
  • уваги, мислення; 
  • ожиріння;
  • вульвіт у дівчаток.

Якщо ви помітили якісь із цих симптомів, слід звернутися до лікаря. Він проведе огляд, призначить аналіз крові. Діагностувати діабет допоможе аналіз сечі та УЗД підшлункової залози. Глюкозотолерантний тест — ще один спосіб визначити чи є в дитини діабет. Норма цукру в крові у дітей  3,3-5,5 ммоль/л.

Головними порадами у якості профілактики також є:

  • зміцнення імунітету;
  • регулярні медичні огляди у спеціалістів;
  • правильне харчування;
  • активний спосіб життя;
  • психологічний комфорт для дитини.

За статистикою пацієнти з цукровим діабетом першого типу помирають від ускладнень, таких як гангрена, ниркова недостатність та діабетична кома. Тому дуже важливо для профілактики ускладнень підтримувати цукор крові у межах норми. Дотримуватися здорового способу життя і порад лікаря, щоб не дати хворобі шансів перемогти.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Лайфхаки, після яких Ви перестанете боятися уколів

Семаковська Тетяна 11:00, 22 Лютого 2024
Страх під час вакцинації / фото ілюстративне

Щеплення відіграють вирішальну роль у збереженні нашого здоров’я та запобіганні поширенню інфекційних захворювань. Однак у багатьох людей сама думка про ін’єкцію може викликати почуття тривоги та страху. Цей страх, відомий як трипанофобія. В деяких випадках він може утримувати людей від отримання необхідного лікування.

Редакція Бахмут IN.UA вирішила розібратися в тому, якими методами людина може побороти страх перед уколами у дитячому та дорослому віці. 

Як побороти страх перед голками

Трипанофобія, яку зазвичай називають боязнь голок або ін’єкцій, може походити з різних джерел. Це може бути пов’язано з:

  • попереднім болісним досвідом під час ін’єкції;
  • спостереженням за чиїмось стражданням під час медичної процедури;
  • загальною тривогою щодо медичних маніпуляцій.

Однак, в сучасному світі саме ін’єкції є важливою складовою будь-якого лікування або запобігання хвороб. Тому, важливо знати та пробувати методики, що допомагають не боятися уколів та позбутись фобії щеплень, щоб не ставити своє здоров’я під загрозу. 

Страх уколів називається трипанофобія / фото ілюстративне

Одним із найефективніших способів побороти страх перед уколами вважають поступове занурення у цей досвід. Тобто, поступове піддавання себе страху в контрольованих межах. Наприклад, це можна зробити за допомогою перегляду відео з ін’єкціями або потім перейдіть до того, щоб тримати шприц без прикріпленої до нього голки.

З часом варто переходити на новий рівень — до того, щоб спостерігати за тим, як інші отримують ін’єкції. Це, зрештою допоможе виявити, коли Ви будете готові самі зробити безболісну ін’єкцію. Цей поступовий підхід допомагає зменшити реакцію страху та створити відчуття знайомства.

Глибоке дихання допоможе справитися зі страхом перед уколами / фото ілюстративне

Крім того, спробуйте побороти трипанофобію через використання технік релаксації. Вони можуть значно допомогти впоратися з тривогою, пов’язаною з ін’єкціями. Спробуйте перед уколами наступні кроки:

  • глибоке дихання, краще за допомогою носа. Для цього виберіть зручне для себе положення і закрийте очі. Покладете одну руку на груди, а іншу на живіт. Спочатку спробуйте дихати, як завжди, зосереджуючись на тому, як піднімаються і опускаються грудна клітка та живіт. Виконуючи цю вправу вперше, фокусуйтеся на вдиху, щоб рука, лежача на животі, змогла першою відчути його, після чого піднімуться ваші грудна клітка і плечі;
  • прогресивна м’язова релаксація шляхом послідовного нарощування напруги в мязах та їх розслабленні;
  • медитація. Для неї Вам треба заплющити очі та звільнити голову від тривожних думок. Підтримуйте глибоко дихання, а ще краще буде, якщо комбінувати його з промовам позитивні фрази, які допомагають налаштувати свідомість на позитивну хвилю. Наприклад, до них можна віднести “Усе добре” та “Я спокійний”.

Як позбутись страху перед болем від уколів 

Страх ін’єкцій часто обертається навколо очікування нестерпного болю. Однак, розуміння того, що біль від ін’єкцій зазвичай короткочасний і терпимий, може заспокоїти. Крім того, дискомфорт, який відчувається під час ін’єкції, є мінімальним порівняно з потенційними перевагами вакцини з точки зору профілактики захворювань.

Улюблена іграшка зможе відволікти дитину від страху перед уколами / фото ілюстративне

Спробуйте для себе якийсь з наступних методів боротьби з цим страхом:

  • Застосування методів відволікання може відвернути увагу від страху болю під час ін’єкцій. Для дітей може бути ефективним пропонування улюбленої іграшки або залучення їх до ігрової розмови. Так само дорослі можуть слухати музику, зосереджуватися на своєму диханні або займатися розумовими завданнями, які перемикають їхню увагу від процесу ін’єкції;
  • Для тих, хто вважає ін’єкції особливо болючими, можна розглянути місцеві анестетики. Ці засоби для знеболювання наносяться на шкіру перед ін’єкцією та допомагають звести до мінімуму відчуття болю під час процедури. Перед використанням будь-яких знеболювальних кремів рекомендується проконсультуватися з медичним працівником;
  • Позитивна візуалізація може дати можливість дітям і дорослим сприймати ін’єкції з більшою впевненістю. Перед процедурою уявляйте собі позитивний результат, наприклад, отримання якогось заохочення для себе у вигляді смаколиків або уявляйте вакцину як щит супергероя. Ці позитивні асоціації можуть протидіяти реакції страху та зробити досвід більш терпимим.
Вакцина від коронавірусу / фото з відкритих джерел

Використовуючи подібні методики, можна впоратися зі страхом ін’єкцій і навіть перемогти його. Важливо пам’ятати, що пошук професійної допомоги, особливо у важких випадках трипанофобії, завжди є мудрим кроком до здорового майбутнього.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Бахмутських амбулаторіях можна отримати психологічну допомогу: як це працює

Семаковська Тетяна 18:12, 15 Січня 2024
Сімейні лікарі можуть надавати психологічну допомогу / фото ілюстративне

Фахівці бахмутських амбулаторій відтепер надаватимуть й психологічну підтримку своїм пацієнтам. Це стало можливим завдяки навчальній програмі ВООЗ mhGAP, у межах якої сімейні лікарі навчилися розпізнати, діагностувати, допомогти або ж у разі потреби направити до вузького спеціаліста людину. Звернутися з таким запитом до медика можна буде майже в усіх областях України.

Про те, як працює послуга, редакції у коментарі розповіла Світлана Шабаліна, головна лікарка КНП “Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута”.

Сімейні лікарі можуть надавати психологічну допомогу

Бахмутяни можуть звертатися до будь-якої бахмутської амбулаторії чи у Києві, чи у Дніпрі, аби отримати психологічну допомогу, пояснює Світлана Шабаліна. Фахівчиня додає, що спершу лікар розпізнає проблему, а вже потім надасть необхідне направлення чи допомогу.

У пацієнтів часто виявляють тривожність, депресію, депресійні стани, проблеми зі сном тощо. Психологічна допомога є абсолютно безплатною, наголошує пані Світлана.

Ми (ред. бахмутські медики) ще минулого року навчилися працювати з пацієнтами, які потребують психологічної допомоги, коли нам дали договір з первинною медичною допомогою. А з минулого року, з листопада 2023, ми вже уклали таку угоду. І на цей рік також вона є. Вона не приносить багато коштів, але це ми розуміємо, що це комплексний рівень, який допомагає виявити проблему на ранній стадії,

Світлана Шабаліна // головна лікарка КНП “Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута”.

Коли треба звертатися до сімейного лікаря?

Депресивний стан може проявлятися по-різному / фото ілюстративне
Депресивний стан може проявлятися по-різному / фото ілюстративне

Якщо ви помітили у себе:

  • порушення сну;
  • тривалу відсутність апетиту;
  • тривожність, напругу в тілі, панічні атаки;
  • нав’язливі думки про те, що може статися щось погане;
  • пригніченість, апатію, бажання сховатися від усього світу тощо.

Світлана Шабаліна пояснює, що кожна людина може відчувати на різних етапах життя депресивні стани, це нормально, але не варто їх ігнорувати. Особливо уважно слід ставитися до стану горювання, коли ви або ваша близька людина втратили рідного.

“Ми досить часто бачимо пацієнтів, які звертаються начебто з соматичними скаргами. Наприклад, головні болі, болі в животі чи грудях, оніміння кінцівок. І ми шукаємо причину, але причини цієї соматично не знаходимо. Тобто ми проводимо дослідження та розуміємо, що у людини всі органи працюють нормально, тож це є саме психологічна проблема.
Психосоматичних проблем дуже-дуже багато. Тому потрібно принаймні прийти до лікаря і сказати, що мене це турбує”,
— каже головна лікарка.

Медик допоможе вам впоратися зі своїм станом, така послуга є індивідуальною та конфіденційною. Якщо у вас досі немає сімейного лікаря, і ви не знаєте, до кого звернутися, скористайтеся онлайн-мапою (у розділ “Е-дані” оберіть “Аналітичні панелі (Дашборди)” та перейдіть до кнопки “Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога”) на сайті НСЗУ або ж зателефонуйте за номером 16-77.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Обіди для переселенців

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують. […]

14:15, 27.03.2024 Микола Ситник
Будівля міськради в Бахмуті

Відеоконтент, комп’ютерна техніка та сувенірна продукція: на що Бахмутська міськрада планує витрачати кошти у 2024 році

У  Бахмутській міській раді затвердили Програму економічного та соціального розвитку на поточний 2024 рік, а також проаналізували розвиток громади за минулий 2023 рік. У Програмі йдеться […]

18:30, 26.03.2024 Марія Лященко

Виплати ВПО: на які зміни чекати переселенцям з 1 квітня

Кабінет міністрів України затвердив новий проєкт, який розширює перелік категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО), котрі отримуватимуть грошову допомогу на проживання. Про те, які ще зміни […]

17:30, 26.03.2024 Скопіч Дмитро
Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 27 березня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

16:55, 26.03.2024 Микола Ситник
пенсія військовим

Які документи потрібні військовому для призначення пенсії: список

Військові, які претендують на отримання пенсії мають подати до районного ТЦК перелік документів разом із заявою. Пенсію можна отримати за вислугу років, через набуту інвалідність, […]