В інтернеті можна знайти багато порад для породіль щодо їх харчування при грудному вигодовуванні. В цьому морі інформації заблукати дуже легко. Втім, в жодному підручнику, наказі чи будь-якому іншому офіційному документі не згадується про харчування годуючої мами або дієту для годувальниці. Ірина Галузинська, старша медична сестра амбулаторії 3 Центру первинної медичної допомоги м. Бахмута, розповіла нашій редакції про те, які міфи існують про раціон мами під час грудного вигодовування та яких порад дійсно варто дотримуватися.
Медицина, як і будь-яка наука, схильна до розвитку та удосконалення своїх методів з урахуванням нових досліджень або відкриттів. Раніше дійсно було заведено вважати, що мами мають дотримуватися певних правил харчування при грудному вигодовувані. Ірина Галузинська розповідає, що у сучасному світі дієта годуючої мами це давно застаріле поняття, але дехто іноді продовжує його вживати та будувати на ньому свої рекомендації. Годуючій мамі досить просто прислухатися до себе, довіряти своєму організму та їсти з апетитом не більше і не менше, ніж хочеться.
Міфи та правда про раціон молодих мам
Рекомендації щодо дієти при грудному вигодовуванні можна знайти у статтях в Інтернеті та почути від медичних працівників. Такі поради можуть містити міфи про те, що харчування матері про годування грудьми може вплинути на якість молока або на здоров’я дитини. Ірина розповідає, що насправді це не так і що медичним працівникам часто доводиться заспокоювати молодих мам, які турбуються, що їх раціон нашкодив новонародженому.
«Надлишок їжі не збільшує кількість молока! Не потрібно “їсти за двох”, не треба їсти більше, ніж хочеться. Міфом є те, що коли в дитини висипка, або кольки – мама має погрішність у своєму харчуванні. До нас, на Національну гарячу лінію “Спільно до здоров’я” часто телефонують з таким запитанням, то ми відповідаємо мамі, що її харчування тут не до чого», – розповідає Ірина Галузинська.
Ще одним міфом є те, що за допомогою дієти можна вплинути на склад молока, зробити його більш якісним та корисним. По-перше, харчування годуючої мами на все це впливати не може. По-друге, не існує дієти, яка б одночасно розв’язувала ці питання. Корисні саме ті страви та продукти, до яких жінка звикла, які вона любить і легко перетравлює, говорить Ірина.
«Якщо жінка чогось недоотримує, то тут вже може страждати її організм, бо склад молока він стабільний і при виникненні дефіциту будь-яких необхідних речовин може відбиратися у матері. Щоб впевнитись, що дитині достатньо їжі, треба спостерігати за прибавкою ваги. Достатньо одного зважування на місяць і, якщо дитина набирає не менше 500 гр на місяць та достатня кількість повних підгузків (6-8 на добу), це чудовий показник, дитині достатньо грудного молока матері», – радить Ірина.
Які продукти бажано їсти під час грудного вигодовування?
Оскільки спеціальної дієти при грудному вигодовуванні не існує, то конкретних правил щодо того, що можна їсти годуючій мамі немає. Ірина каже, що головне мати здоровий, збалансований та корисний раціон. А це насамперед розмаїття.
«Мамі обов’язково необхідно отримувати все, що потрібно в першу чергу для себе, а дитина обов’язково отримає все, що їй необхідно. Тож, вона не має голодувати, треба їсти повільно, не їсти на ходу, віддавати перевагу овочам, фруктам, злакам, збільшити фізичну активність і споживання рідини», – радить Ірина.
Ірина рекомендує представляти харчування мами, яка годує груддю у вигляді «Тарілки здорового харчування». Так простіше уявляти собі скільки й чого потрібно з’їдати протягом доби. Така собі умовна схема, за якою рекомендують сформувати раціон, щоб максимально задовольнити потреби організму в поживних речовинах.
- 1/2 тарілки мають становити овочі, фрукти і ягоди. В них міститься багато вітамінів та корисних речовин. Також клітковина, якою харчуються корисні бактерії в кишківнику. І ще один бонус, завдяки рідині, яка міститься в овочах і фруктах, матуся частково задовольняє свої щоденні потреби у воді.
- ¼ тарілки мають становити так звані складні вуглеводи, які дадуть годуючій мамі енергію на день, довго засвоюються і забезпечують тривале відчуття ситості. Це цільні крупи (рис, гречка, вівсяна крупа), макаронні вироби твердих сортів, хліб з цільних зерен.
- ¼ тарілки становлять продукти джерела білка. Білок це основний будівельний матеріал організму, з нього утворюються всі наші органи й тканини. Білок міститься в яйцях, рибі, птиці, м’ясі, молочних продуктах. Також він є у продуктах рослинного походження: бобових, тофу, горіхах, але засвоюється гірше.
Жири також є продуктом, що можна їсти на грудному вигодовуванні. Адже вони забезпечують маму енергією та допомагають засвоювати деякі вітаміни та мінерали. Замість насичених жирів (що містяться в жирному м’ясі, маслі, жирному сирі чи ковбасі), віддавати перевагу кориснішим ненасиченим. Ненасичені жири містяться в рибі, горіхах, насінні та оліях, які мають насичений запах і колір. Найкориснішими оліями є оливкова, холодного віджиму, лляна, з гарбузового насіння.
Що не бажано їсти під час грудного вигодовування?
Не зважаючи на те, що конкретних дієт в цьому випадку немає, існує перелік продуктів, що їсти при годуванні груддю не варто, принаймні часто. Ірина надала кілька порад щодо тих продуктів та страв, які бажано уникати або зменшити споживання при годуванні груддю.
- Краще мінімізувати споживання смажених на олії продуктів. Та якщо мама вже смажить, краще обирати жири з високою температурою горіння: вершкове масло, тваринний смалець, рафіновану оливкову олію.
- Звести до мінімуму вживання цукру, що більше цукру їсть матуся, то більше їй його хочеться, надлишок споживання цукру може призводити до порушень стану здоров’я у годуючої мами (підвищення кров’яного тиску і рівня холестерину, надлишку ваги). Цукор міститься не тільки в цукерках чи кондитерських виробах, його можуть додавати й в не солодкі продукти для поліпшення смакових якостей. Наприклад у білий хліб, соуси, напівфабрикати, продукти з тіста, сири та кисломолочні продукти, овочеві консерви, сосиски та ковбасу.
- Теж саме стосується і вживання солі. Сіль – це не отрута. Ризики для здоров’я пов’язані саме з надлишковим вживанням. Надлишок солі призводить до підвищення кров’яного тиску та порушень роботи серцево-судинної системи. Особливо обережними треба бути мамам з вживанням солі, які мають діабет, метаболічні порушення, надлишкову вагу, хронічні захворювання нирок. Краще обмежити вживання готових пакетованих продуктів, напівфабрикатів, снеків, саме в них зазвичай міститься найбільше солі.
«Суттєвою частиною раціону сучасних годувальниць є ультра оброблені продукти: сосиски, чипси, солодкі напої. Простим способом оцінювання ступеня оброблення продукту є інформація на пакованні. Що довший список складників, то ймовірніше, що перед вами ультра оброблений продукт. Вживання таких продуктів на постійній основі може додати в раціон надлишок солі, цукру та насичених жирів. А це своєю чергою може призводити до набору ваги, розвитку запальних процесів, серцево-судинних та онкозахворювань. Надання переваги в раціоні мінімально обробленим продуктам та більше домашнім – це вагомий внесок у власне здоров’я», – говорить Ірина.
Крім того, Ірина розповідає про те, що харчові алергени можуть вплинути на дитину або маму.
«Це речовини частіше білкової природи. Алергічні реакції можуть виникати як досить швидко після годування, так і через декілька годин або днів. Які продукти підозрюємо? Будь-які продукти, що викликають алергію у когось із членів сім’ї. Продукти, які мама нещодавно з’їла у великій кількості. Будь-яка “нова їжа” (якщо симптоми у дитини раніше не спостерігалися). Їжа, яку мама не любить, але їсть під час годування груддю, або під час вагітності, для користі здоров’я дитини. У так звану “велику вісімку” продуктів, що найчастіше викликають алергічні реакції, входять: коров’яче молоко, курячі яйця, горіхи, пшениця, соя, морепродукти, риба, арахіс. Але це не означає, що ці продукти не треба вживати, їх підозрюють в першу чергу», – розповіла Ірина.
Якщо в матусь, котрі годують груддю, мають дітей віком до 3-х років, залишаться або виникнуть питання, або проблеми з харчуванням, для цих питань існує Національна гаряча лінія МОЗ-ЮНІСЕФ “Спільно до здоров’я” 0800351896. Лікарі, медсестри та консультанти з грудного вигодовування консультують батьків щодо вакцинації дітей та дорослих, грудного вигодовування та харчування маленьких дітей.
Лінія працює з понеділка по п’ятницю з 8:00-20:00, у суботу з 11:00-20:00.
Якщо Ви цікавитесь темами:
- щеплення дітей та дорослих;
- вакцинацію за національним календарем щеплень;
- рекомендовані щеплення;
- екстрену вакцинацію (у разі травми чи укусу тварин);
- вакцинацію від COVID-19;
- підтримку та збереження грудного вигодовування;
- питний режим дитини;
- введення прикорму;
- здорове харчування дітей до 3-х років;
- здорове харчування жінок, що годують грудьми.
Телефонуйте!!!
Читайте також: Як підібрати ім’я дитині?
Нагадаємо, лікар акушер-гінеколог з багаторічним досвідом роботи Андрій Кулешов, який наразі працює в Броварах у Бахмутській лікарні розповів редакції «Бахмут. IN.UA», як підготуватися до вагітності.
Фото: з відкритих джерел
Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео
А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!