Гриби — це не рослини, а інша форма життя, до якої входять різноманітні представники. Вони вже давно стали звичним елементом раціону людей по всьому світу. І причина тут одна — деякі з їх представників дуже корисні для здоров’я.
Редакція Бахмут IN.UA розповідає, чому гриби корисні для здоров’я та як вони впливають на здоров’я.
Яку користь несуть гриби для людини
Головна привабливість і користь грибів перебуває в їх збалансованому складі всіх цінних для організму людини компонентів. Тут і білки, і жири, і вуглеводи. Так, в 100 грамах грибів міститься 4 грами білка, 3 грами вуглеводів і всього 1 грам жиру. Всі вони засвоюються організмом у повному обсязі
В складах грибів можна знайти й корисні органічні кислоти та інші мікроелементи, які сприятливо впливають на серцево-судинну систему, обмін речовин, імунітет та навіть на вироблення меланіну в шкірі. Зокрема, мова йде про масляну, пальмітинову і стеаринову кислоти, а також наступні мікроелементи:
- калій;
- мідь;
- сірка;
- фосфор;
- марганець.
Шкода від грибів
Попри користь грибів, вони мають й ряд серйозних мінусів. Найбільшу шкоду несе надмірне їх споживання, що може викликати безліч проблем шлунково-кишкового тракту, наприклад, гастрит. Це пов’язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашим організмом.
Гриби також можуть стати причиною серйозного харчового отруєння, якщо споживати несвіжі, червиві або старі продукти. Саме тому гриби варто купувати тільки в магазинах, де шанс натрапити на несвіжий або отруйний гриб значно менше.
Найбільш розповсюджені гриби в Україні
На території України ростуть дуже багато різних видів грибів, які можна вживати. В першу чергу, мова йде про білі гриби, зеленушки та лисички.
Білий гриб
Білий гриб — це найбільш розповсюджений представник саме їстівних грибів у нашій країні. Він має білий м’якуш навіть після термообробки та висушування, а його капелюшок зазвичай буває темного кольору.
Білі гриби ростуть як у хвойних, так і в листяних або змішаних лісах під такими деревами, як сосни, дуби, берези, граби, ялиці.
Маслюк
Один з найпоширеніших видів їстівних грибів, по своїй врожайності в хвойних лісах займає перше місце. Їстівний, смачний гриб другої категорії, по смакових якостях дуже близький до білих грибів. Перед уживанням шкірочку з капелюшка краще зніміть. Вживається в сушеному, свіжому, маринованому і солоному виді.
Лисички
Лисички — це один з найвідоміших їстівних грибів у нашій країні, який відрізняється від усіх інших увігнутими та нерівними капелюшками, а також характерним жовтим забарвленням. Його можна знайти у хвойних і змішаних лісах з липня по жовтень.
Використовують лисички для готування інших страв, зокрема, для смаження. Їх також можна засолювати та використовувати пізніше.
Читайте також:
- Отруйні павуки України: які види існують та як вберегти себе
- Експерти з Донеччини розповіли, як вибрати якісний мед
- Фермер із Часів Яру розповів, як вибрати смачний кавун або диню
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!