Мамо як це тягнути: пояснюємо як зібрати тривожну валізу і евакуаційну сумку

Семаковська Тетяна 13:03, 12 Квітня 2022

IMGP8551 1 bbd42Що таке тривожна валіза? Чим вона відрізняється від евакуаційної сумки? Що в першу чергу з собою брати – наводимо лайфхаки які допоможуть зберегти якомога більше місця. На ці та інші питання відповіла Софія Бамбуля у новому ефірі свого проєкту «Важливі балачки». А також спеціально для «Бахмут IN.UA» активістка зібрала інформацію щодо створення аптечки для надзвичайних ситуацій.

На цю тему я вирішила поговорити після ситуації, що трапилась зі мною 2 тижні тому, коли посеред ночі ми побачили яскраве світло та почули вибух через який в нас затрусило стіни. Тоді я не думала про речі й що мені хватати: у моїй голові була тільки евакуація студентів у підвал. Але коли ти сидиш в одних кімнатних тапцях та піжамі в бомбосховищі три години починаєш замислюватись: «Чому не була зібрана евакуаційна валіза?». Саме це надихнуло мене в обов’язковому порядку зібрати свою сумку й поділитись досвідом, як досвідченої мандрівниці, з іншими. Тут я зібрала всі свої секрети, які допомагають мені під час мандрівок вже багато років, а також поради, які довго шукала під час підготовки до «Важливих балачок».

Тож, беріть свою валізу й перевіряйте чи все необхідне лежить на місці або щось забули!

Не кожна евакуаційна сумка може бути тривожною валізою

Тривожна валіза – це сумка, яка завжди у вас напоготові до будь-якої ситуації. Вона легка, знаходиться в доступному місці та містить в собі набір речей та продуктів на перший час. В той час, коли евакуаційна сумка – це те все, що ми намагаємося врятувати, коли переїжджаємо свідомо, найчастіше такий вантаж не потягнеш з легкістю до укриття.

Неважливо де ви знаходитесь: в Бахмуті, на Донеччині, Київщині чи Закарпатті – зараз наша країна не має абсолютно безпечного місця. Немає гарантій, що завтра не буде обстрілу на Заході або в Центральній Україні. Тож, якщо ви не покинули Батьківщину, тривожна валіза повинна завжди бути на готові.

Почнемо з тепла та одягу

Тут одразу даю два головні лайфхаки, які допоможуть в будь-якій подорожі: ЗІП-пакети – ваші найкращі друзі, баночки  їх легко знайти, дешево придбати, але ці штуки допомагають все чітко розсортирувати та зекономити купу місця.

Не кладіть об’ємний спортивний костюм або светр до валізи – ці речі займатимуть дуже багато місця, краще підготуйте їх та покладіть комплектом зверху тривожної сумки. Це буде ваша так звана «форма до підвалу» яку ви зможете одягнути швидко та вона зігріє вас у перші часи надзвичайної ситуації.

Також, намагайтесь покласти з собою темний одяг: його не так сильно помітно при переміщенні, він не так швидко брудниться й такі речі не дуже шкода. Ось список речей, що зберігаються у моїй валізі:

  • Теплий, але не дуже об’ємний плед;
  • Банний рушник – він теж може зігріти, якщо не буде альтернативи;
  • Один чорний вовняний светр та темна водолазка;
  • Спортивний костюм (лосини, топ та кофта), цей набір може замінити вам термобілизну;
  • Набір нижньої білизни: два бра та троє трусів, кладіть щось спортивне та зручне – мереживо не врятує вас у підвалах;
  • Запаковані колготи та три пари шкарпеток;
  • Чорні кеди – обув, що легко гнеться й не займає багато місця;
  • А як «спецодяг» на валізі заготовлений об’ємний спортивний костюм та термобілизна.

Гігієна та ліки

Беріть все в маленькому об’ємі: тривожна валіза не те місце, куди потрібно складати баночки гелів, шампунів, масок для волосся по 500 мл. Застосовуйте баночки для подорожей або скляночки маленького розміру – впевнена, що у вас точно завалялась парочка на кухні. Ось невеличкий перелік найнеобхіднішого:

  • Шампунь;
  • Засоби жіночої гігієни. Не кладіть всю пачку, краще міксуйте їх з альтернативними засобами, які займають менше місця;
  • Зубна щітка, можна навіть придбати нову, та паста, рекомендую маленький розмір;
  • Ватні диски та палички;
  • Манікюрні ножиці;
  • Засіб для вмивання або мило маленького формату;
  • Дезодорант, краще взяти кульковий – менше шансів його пошкодити;
  • Вологі та сухі серветки, напевно єдиний виняток, що потрібно покласти великого розміру;
  • Туалетний папір;
  • Набір для шиття: вони вже є зібрані для подорожей й коштують невеличку суму;
  • Ліки, залишаю вам посилання, де спеціально зібрала Аптечку для надзвичайних ситуацій.

Список виглядає об’ємно, але насправді в мене він вліз в один ЗІП-пакет.

Їжа та документи

Рекомендую відсканувати всі юридичні документи й завантажити їх на всі носії, що ви маєте, а також зробити друк мінімум двох копій та покласти до валізи.

Тепер переходимо до їжі – збираємо мінімальний набір, що дасть максимальну насиченість організму. Це потрібно бо існує ймовірність застрягнути в укритті на довгий час, або вірогідність того, що не буде можливості потрапити додому й забрати щось ще з собою:

  • Одна-дві банки консерви/паштету;
  • 1 кг. каші. Я рекомендую вівсянку, бо ви можете зробити її як гарніром, так і солодким сніданком;
  • Сухі супи, 3-5 пакетиків;
  • Сушка/сухофрукти;
  • Чай та кава, беріть в індивідуальних упаковках;
  • Цурок/мед теж в стіках, доза глюкози на всяк випадок завжди повинна бути поруч
  • Вода 1,5 літрів;
  • Посуд: не беріть купу всього, мій must have 2 предмети – ніж-мультитул та чашка-трансформер. Ці речі можуть замінити весь інший посуд та займають мінімум місця.

Мій головний лайфхак – друга сумка

Так, тривожних валізи дві. Друга сумка/рюкзак, це та річ, без якої ви не виходите на вулицю. Вона менше тривожної валізи, але в ній найнеобхідніше: копії та оригінали документів, носії та техніка, гроші, мінімальний набір гігієни та невеличка аптечка. Це дуже важливо, бо в наш час ми не знаємо що й коли відбудеться, тому ви завжди повинні бути готові до зміни ситуації. Тож, перевіряйте свої речі та складайте валізу.

Пам’ятайте, не важливо де ви знаходитесь – зараз ми всі повинні бути готові до переміщення або до надзвичайної ситуації. Іноді організація заздалегідь може врятувати життя.

Бережіть себе й пам’ятайте: все буде Україна, бо ми є Україна!

Текст свідома активістка, Софія Бамбуля.  

Фото фотохудожник Олександр Дяченко.

ЗСУ звільнили село Сторожове

Семаковська Тетяна 10:22, 12 Червня 2023

photo 2023 06 12 08 21 46 e3bb235 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського звільнила село Сторожове на Донеччині. Тепер тут знову майорить український прапор.

Про це повідомили в Об’єднаному пресцентрі Сил оборони таврійського напрямку.

«Державний прапор знову майорить над Сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю.  Дякуємо 35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського», — повідомили в ЗСУ.

Днями раніше, ЗСУ також звільнили село Благодатне на Донеччині, це зробили воїни 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, підтвердили в Сухопутних військах ЗСУ.

photo 2023 06 12 09 20 37 71cc7Звільнене село. Фото: DeepStateMAP

Що передувало? 

За минулу добу ЗСУ продовжили наземні атаки навколо Бахмута, щоб вибити окупантів. Штурми проводили й росіяни. Російські блогери стверджують, що українські сили атакували поблизу Кліщіївки, і що підрозділи російського спецназу намагаються витіснити українські сили з позицій поблизу Кліщіївки, однак безуспішно.

Тим часом у ЗСУ є успіх в районі Берхівського водосховища, там наші сили просунулись вперед на 250 м. Днями раніше пресофіцерка 93-ОМБР Холодний Яр Ірина Рибакова повідомила, що росіяни знаходяться в Бахмуті у менш зручному становищі, ніж ЗСУ.

Зазначимо, що ЗСУ досягли успіхів навколо Бахмута 8 червня. Геолокаційні кадри, опубліковані 7 червня, вказують на те, що українські сили досягли просування поблизу Берхівки — це 6 км на північний захід від Бахмута.

Фото: Фейсбук

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Семаковська Тетяна 15:02, 14 Квітня 2023

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Наприкінці березня в Одесі розпочав роботу центр підтримки для жителів Бахмутської громади. На сьогодні у штабі зареєстровано 1064 людини, з яких 236 дітей.

Про це інформує Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації.

Гуманітарний хаб «З Бахмутом в серці» у м. Одеса розташований за адресою: вулиця Канатна, 71.

Співробітники штабу проводять майстер-класи та розважальні заходи для дітей, організують походи до театру та цирку. Так, нещодавно маленькі бахмутяни, які відсвяткували свої іменини у березні, взяли участь у святі День іменинника. Дітлахи танцювали, розважалися та знайшли нових друзів.

День іменинника1 ded19Подарунок до дня народження отримали маленькі бахмутяни, які наразі проживають у Одесі. Фото: Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Найближчим часом фахівці центру підтримки надаватимуть бахмутянам юридичну допомогу та проводитимуть зустрічі з представниками Пенсійного фонду України. За період роботи гуманітарного центру жителі Бахмутської громади отримали 50 жіночих наборів.

Фото: Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 06 12 08 21 46 e3bb2

ЗСУ звільнили село Сторожове

35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського звільнила село Сторожове на Донеччині. Тепер тут знову майорить український прапор.

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Наприкінці березня в Одесі розпочав роботу центр підтримки для жителів Бахмутської громади. На сьогодні у штабі зареєстровано 1064 людини, з яких 236 дітей.

49476372 10156325420169335 6649748034462679040 n b6eaa

«Вічний двигун, який працює на енергії любові», — Оксана Писарева про життя без світла

Бахмутянка Оксана Писарева, як й тисячі українців, навчилася жити без світла. Жінка поділилася роздумами про свій народ, який вміє адаптовуватися до будь-яких труднощів. Екстрені відключення […]

36637587 2168088466811656 3028012120466784256 n 5102c

«Йдучи литовськими вуличками, я завжди шукаю якусь схожість з Бахмутом. І знаходжу…» ‒ Євгенія Буднік про своє місто

Через обстріли Росії тисячі жителів Бахмуту змушені були покинути рідні домівки. Серед евакуйованих бахмутян ‒ вчителька української мови та літератури місцевої школи Євгенія Буднік. Жінка […]

285538720 5067165163321287 7946903981186088117 n 1bd0d

«Зараз головне зберегти життя та психологічне здоров’я!» – мешканка Бахмута про евакуацію

«Я переселенка, маю статус ВПО. Ще два місяці тому я жахалась цього статусу, не хотіла реєструватись, брати запропоновану гуманітарну допомогу. «Є люди, яким набагато важче […]