“Встигла прикрити сина”: згадуємо трагедію вокзалу Краматорська зі слів очевидців

Семаковська Тетяна 11:22, 8 Квітня 2024
Удар по вокзалу Краматорька
Краматорьк, 8 квітня 2022 рік / фото з відкритих джерел

8 квітня 2022 року російська армія завдала удару по залізничному вокзалу Краматорська. Донеччина тоді була в розпачі — десятки загиблих, сотні поранених. Жах відчули не лише українці, а й мешканці всього світу. Тоді нам вдалося взяти інтерв’ю у родини з Бахмута, яка в той день перебувала на вокзалі та на власні очі побачила трагедію — їх спогади читайте в матеріалі.

Наша кореспондентка Софія Бамбуля зустрілась з сімейною парою в Хмельницькому, щоб поговорити про все, що відбулось, герої попросили не вказувати імен та прізвищ. Чоловік з дружиною були дуже привітними та відкритими. Зустрівши їх на вулиці або говорячи на іншу тему, ніколи не зрозумієш, що їх сім’я пережила такі події.

Удар по вокзалу Краматорька

277761544 521316189550940 8798427172658148021 n 5920a

Фото с залізничного вокзалу у Краматорську зроблене 8 квітня / фото з відкритих джерел 

“Ми вирішили евакуюватись родиною до Хмельницького за два дні до трагедії. Приїхали на краматорський вокзал ще в четвер та чекали на потяг в неймовірно довгій черзі. Взагалі на кожний потяг своя черга, яка формується в окремому місці. На Хмельницький — була на вулиці, біля волонтерського шатра з чаєм та водою. Спочатку нам сказали, що потяг повинен прибути о першій, потім перенесли на третю, але о третій посадку не оголосили. В решті решт о пів на сьому нам повідомили, що за технічних причин потяг не приїде сьогодні до Краматорську та евакуація за цим напрямом не відбудеться. Нас попросили покинути вокзал”, — згадує жінка.

Родина була не готова до такого розвитку подій. Вони не знали куди їхати та де шукати притулок на ніч. Вимушеним переселенцям запропонували переночувати в одному з міських прихистків, але людей будо дуже багато, тому родина вирішила не чекати чи вистачить їм місця. Пригадали про далеких знайомих, які могли прихистити.

Важко передати словами емоції, які кожного дня відчувають люди, які чекають на евакуацію: страшна втома від постійного очікування, шумний натовп в якому важко знаходитись. На той момент вони ще не знали, який іспит чекає на їх родину наступного дня.

278324463 573396107168493 5881160307866702247 n 6f3a7

Фото надане родиною бахмутян, зроблене 7 квітня під час евакуації на вокзалі у Краматорську.

“Наші друзі так оптимістично розповідали про свій досвід евакуації: зібрали речі, прийшли на вокзал, сіли в потяг, а через декілька годин були вже в новому місті. В нашій уяві також було все дуже легко, поки не почали перевіряти на практиці”, — згадує бахмутянка.

Наступного дня родина вирішила ставати в чергу на Львівський напрямок, що врешті решт і врятувало їх від поранень:

“Черга на цей потяг формувалась поблизу та в самому вокзалі. Волонтери виводили групи по сто осіб та саджали у вагон”, — каже бахмутянка.

Жінка додає, що їх родину врятувало те, що вони знаходились у вокзалі під стіною. Там не було чутно гулу або шуму.

“Просто в один момент ніби навпіл зламалась велика гілка або бахнула петарда, а через мить полетіли вінка. Ми встигли посадити молодшу доньку під лавку, прикрити старшого сина собою та схопити за шкурку кота, який неймовірним чудом миттєво виліз з ошийника. Перші секунди була тиша. Ні паніки, ні істерики – тільки зібраність та злагодженість дій. У цей момент немає часу панікувати”, — ділиться голова родини.

А вже потім був плач дітей, кров і непорозуміння, розпач.

Краматорський вокзал жертви

Вокзал у Краматорську після російського терору / фото з відкритих джерел

Служба безпеки України повідомила, що тоді під час удару по вокзалу Краматорська, росія забрала життя 61 людини, ще 121 отримала поранення. За даними Human Rights Watch, кількість жертв не менша за 58 (різниця може бути пов’язаною з труднощами ідентифікації фрагментарних решток). 38 людей загинули одразу, решта — згодом у лікарні. Серед загиблих було 7 дітей.

“Там був хлопець, молодий, може років 20-25. Він так кричав, було стільки крові: напевно один з осколків задів артерію. Ми встигли зробити йому джгута, щоб стало трішки легше. А ще маленький хлопчик, що був біля нас… Його мама вийшла на перон, а він не розумів що робити. Ми почали телефонувати цій жінці, щоб вона забрала дитину. Все, що я почув у трубку: ридання та фразу, яка пробиває до мурах: “Я не можу, в мене роздроблена нога”. А ще дівчинка, зовсім юна. Їй прилетіло скло в лице. Було так багато крові, напевно, в неї розрізало губу”, — пригадує подружжя з того дня.

З огляду пережитого родина радить під час евакуації дотримуватися таких правил:

  • тримайтесь якомога далі від натовпу й майте мінімум два шляхи виїзду;
  • обов’язково сфотографуйте своїх дітей на вокзалі, бо ймовірність, що в паніці ви згадаєте в чому вони були, дуже низька,
  • зробить дітям записки з ім’ям, адресою та кількома номерами телефонів.

“Краще підготуватись і не скористатися, ніж у критичний момент цього не буде”, — наголошує чоловік.

Відповідаючи на питання “Що змінилось для вас після того дня?”, бахмутяни кажуть, зрозуміли, що найголовніше – зберегти своє життя та життя своєї родини. У критичній ситуації матеріальні речі всього лише речі, які можна замінити.

У такі моменти приходить розуміння, що нічого окрім життя не має значення. Ти не згадуєш про речі, документи або техніку. Найдорожче, що в тебе є – діти та родина,

кажуть у коментарі // бахмутяни

    Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Інвестиція в Перемогу: навіщо купувати військові облігації?

Семаковська Тетяна 10:00, 11 Травня 2024
money g1c2412616 1920 f9b22
Гроші та облігації / фото ілюстративне

Військові облігації не нова ініціатива, їх застосували для підтримки економіки ще в часи Першої Світової війни. Американський фінансист Джей Кук був першим, хто почав продавати облігації громадськості, а та радо його підтримувала, бо відчувала свій вклад в Перемогу. З 1862 до 1864 року через посередників Кук продав воєнні облігації на суму 500 доларів США. Сьогодні купити облігації в Україні може кожен охочий.

Навіщо їх купляти й на що варто звернути увагу — розбиралася редакція Бахмут. IN. UA.

Що таке військові облігації

322017779 935880500686915 4516926714752326615 n ac3ef
Військовий / фото Генштаб

За словами експерта та засновника просвітницької ініціативи “Останній капіталіст” Валентина Красноперова, військові облігації — це інструмент демократичних країн у військовий час, задача якого не вилучати капітал у людей, а давати їм інструмент, який допоможе використовувати власний капітал для захисту держави. 

Мова йде не про збагачення й збільшення своїх капіталів, каже експерт. Це добровільна інвестиція в захист країни, яку з часом віддадуть з надбавкою.

Українське суспільство активне і всіма можливими способами намагається наблизити перемогу. Хтось шиє дитячі розпашонки, хтось робить окопні свічки, а дехто ризикуючи власним життям вивозить людей з-під обстрілів. Придбання військових облігацій неабияк допомагає підтримати економіку під час війни.

Якими бувають військові облігації

Screenshot 361 a85b8
Військові облігації / фото Монобанк

Купуючи військові облігації, не слід вважати, що це спосіб заробити кошти. Так, є певні проценти, але вони мізерні, адже насамперед облігації — спосіб допомогти державі. Тож обирати слід відштовхуючись від власної купівельної спроможності. Є два види військових облігацій: короткострокові й довгострокові. Короткострокові тривають близько шести місяців, а довгострокові близько року. Придбати їх можна у мобільному банку Monobank. Одна облігація вартує приблизно 1000 гривень.

Хто купує військові облігації в Україні

Купують облігації всі ті, хто хоче підтримати країну. Експерт Валентин Красноперов каже, що, на його думку, придбати облігації наважуються люди до 45 років, які заробляють у валюті. 

Хто має дохід зараз в Україні нормальний, це ті хто був залучений до глобальної економіки. Це в основному IT-спеціалісти, потім заробітчани, частково фермери, хоча по них був удар — вони все одно намагаються експортувати й допомагати. Частково — це працівники сфери послуг,

Валентин Красноперов // засновник просвітницької ініціативи “Останній капіталіст”

Гроші, які людина вкладає в облігацію йдуть на підтримку макрофінансового стану України. Зараз вагома частина бюджету країни йде на оборону:

Ми цими облігаціями підтримуємо економіку у воєнному стані. Це не означає, що на ваші гроші куплять танк — ви підтримуєте каркас, базис економіки, яка намагається максимально працювати,

Валентин Красноперов // засновник просвітницької ініціативи “Останній капіталіст”

Як купити військові облігації

Screenshot 362 f2ec9
Короткострокова та довгострокова облігація / фото Монобанк

Насправді все дуже просто. Ми розповімо на прикладі нашої журналістки Тетяни. 

Тетяна придбала в травні 2022 року короткострокову облігацію через мобільний банк Monobank, вартувала одна облігація тоді 954 гривні, в листопаді 2022 журналістці повернулися кошти на картку — 1000 гривень. 

Щоб придбати облігації завантажте застосунок Monobank, якщо ви ще його не маєте. Далі перейдіть у сам додаток, оберіть кнопку — Накопичення — Купити облігації, а далі оберіть зручний для вас формат, 6 чи 12 місяців. Натисніть кнопку — Купити.

Screenshot 363 71542
Одна облігація / фото Монобанк

Після цього з вашого рахунку спишуться кошти залежно від кількості обраних облігацій. Мінімальна покупка — одна облігація, зараз вона коштує 1008 гривень на пів року, чи 1026 гривень на рік.

Купити облігації також можна в застосунку “Дія”. Наприклад, на початку року на платформі з’явилися нові військові облігації в честь українських міст, які зараз перебувають під окупацією рф:

  • Залізний Порт. Ставка від 16,25%. Дата виплати — 05.06.2024;
  • Асканія-Нова. Ставка від 16,50%. Дата виплати — 20.11.2024;
  • Джанкой. Ставка від 17,96%. Дата виплати — 23.07.2025;
  • Керч. Ставка від 18,00%. Дата виплати — 15.10.2025.

Своєю чергою, нещодавно цей список поповнився ще декількома містами:

  • Макіївка: ставка від 16%, дата виплати — 12.03.2025;
  • Бахчисарай: ставка від 17%, дата виплати — 28.01.2026

Детальна інструкція у відео:

Зазначимо, що ви, купуючи облігації, не сплачуєте жодних комісій чи додаткових платежів, а надаєте гроші державі з відсотком, який вам повертається.

Читайте також

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як зберігати внутрішню стійкість під час війни: поради бахмутського психолога 

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:00, 10 Травня 2024
Психологічна підтримка / фото ілюстративне

Психолог Андрій Кузнєцов розповів про те, як зберігати психологічну стійкість серед постійних викликів і тривоги війни. Його рекомендації допоможуть бахмутянам знайти баланс між надією та конкретними діями для покращення емоційного стану.

Редакція Бахмут.IN.UA зібрала основні поради психолога.

Як покращити самопочуття під час війни

Головним наративом для бахмутян у 2023 році стало повернення додому та отримання компенсацій за зруйновані оселі. Люди покладалися на швидкі успіхи в контрнаступі, що давало їм надію та зменшувало тривогу.

Однак з часом, коли очікування не справджувалися, люди впадали у відчай. Потім з’являвся новий інформаційний привід, і надія поверталася. Такі емоційні гойдалки лише виснажували бахмутян.

Ключі до стійкості 

Психолог Кузнєцов радить зосереджуватися на тому, що можна зробити вже зараз для покращення свого становища. Це допоможе знизити стрес і реалістичніше планувати майбутнє. Важливо також збалансувати надію з конкретними діями для формування стійкості.

“У таких емоційних гойдалках люди тільки більше виснажували себе.  Ніхто не може заборонити людині надіятись і вірити у краще майбутнє, перемогу і повернення додому. Але, якщо ці думки залишаються лише думками, то вони з часом перетворюються на переконання, що все станеться само собою і не потрібно докладати власних зусиль”, – пояснює фахівець.. 

Водночас  однією зі складових стійкості, тобто здатності відновлюватися і протистояти труднощам, і є вміння бачити реальність та нові виклики, концентруючись на цьому, що зараз можна зробити, щоб покращити своє становище. Звісно, спираючись на власний досвід та ресурси, які є поруч.

Тому важливо робити те, на що зараз можете вплинути, завдяки цьому ви покращуєте свій емоційний стан, знижуєте рівень стресу і більш реалістично плануєте майбутнє. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

money g1c2412616 1920 f9b22

Інвестиція в Перемогу: навіщо купувати військові облігації?

Військові облігації не нова ініціатива, їх застосували для підтримки економіки ще в часи Першої Світової війни. Американський фінансист Джей Кук був першим, хто почав продавати […]

Як зберігати внутрішню стійкість під час війни: поради бахмутського психолога 

Психолог Андрій Кузнєцов розповів про те, як зберігати психологічну стійкість серед постійних викликів і тривоги війни. Його рекомендації допоможуть бахмутянам знайти баланс між надією та […]

“Втрату житла проживають, як власне поранення”: психологиня про те, як спілкуватися з ВПО

Малі громади, села та великі міста поповнилися новими мешканцями з різних регіонів України. Внутрішньо переміщені особи змушені заново починати життя, однак, подекуди цей і без […]

Евакуація мешканців Донеччини

Евакуація з Соледарської громади: як записатися

На території Соледарської громади триває евакуація населення з прифронтових районів до більш безпечних регіонів України. Місцева військова адміністрація організовує для жителів громади безоплатний евакуаційний автобус. […]

Ягоди 23d7d

Що робити при алергії на ягоди у дитини? Поради від фахівців Бахмутської лікарні

Ягоди є одними з найкорисніших літніх смаколиків. Вони містять вітаміни та поживні речовини, які збагачують організм. Особливо корисними ці дари природи будуть для малечі, яка […]

15:30, 09.05.2024 Микола Ситник