Монастирський острів, парк Шевченка та музей: що подивитись в Дніпрі на вихідних

Семаковська Тетяна 12:00, 21 Квітня 2024
Бахмутяни в Дніпрі / ілюстрація Бахмут IN.UA

Цікаві місця в Дніпрі варті уваги, як туристів, так й місцевих. Дніпро від початку повномасштабного вторгнення прийняло до себе тисячі бахмутян, тут працює Центр підтримки мешканців Бахмута, а також активно розвивається громада на Дніпропетровщині, зокрема у Вільногірську працює психологічний осередок. Саме Дніпро полюбилося бахмутянам. Вони знайшли свої секретні місця та вже точно знають куди сходити в Дніпрі.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з бахмутянами та дізналась у них, що можна подивитись туристу в Дніпрі.

Що подивитись в Дніпрі

Цікаві місця в Дніпрі для наших бахмутян виявилися дуже різними, однак всі зауважують, що місто гарне та привітне.

Катерина Чернова родом з Бахмута. У Дніпро вона евакуювалася разом з сином. Тут же вона продовжує працювати й волонтерить. В Дніпрі, каже Катерина, їй подобається місцева філармонія імені Леоніда Когана та вечірній парк Перемоги. Також бахмутянка любить погуляти у місцевому парку Шевченка. До вподоби дівчині яхт-клуб “Січ”, де можна проводити незвичайні фотосесії.

photo 2021 05 08 09 18 58 c8694
Яхт-клуб “Січ” / фото Наше місто 

Що відвідати у Дніпрі 

8999 800x600 Monastyrskii ostrov 1 df4de
Монастирський острів у Дніпрі / фото з відкритих джерел

Бахмутянин Андрій Парахін — фотомитець. В Дніпро він евакуювався минулого року. Тут чоловік проводить заняття з дітями й популяризує фотографію серед молодого покоління. Він також поділився своїми улюбленими місцями.

Урочище Тунельна балка

Вид на Тунельну балку / фото з відкритих джерел

Балка у південно-східній частині Соборного району міста Дніпро — це одне з найбільш незвичайних місць. Вона являє собою незвичайну паркову майже в самому центрі мегаполіса, яка відтворює степову та лісисту місцевість Придніпров’я.

Сама назва виникла у 1930-ті роки, коли був відкритий залізничний тунель у вищій, західній частині балки.

Мистецький провулок

Мистецький провулок / фото Відкритий

Він розташований на площі Троїцькій. Тут є  артоб’єкти, які присвячені українським митцям різних епох та напрямків творчості.

Наразі мистецький куточок не має велику популярність, адже більшість містян та гостей проходять повз, не помічаючи всієї краси незвичайної локації

Монастирський острів

Монастирський острів / фото з відкритих джерел

Його називають романтичною візитівкою Дніпра, а ще звідси відкривається неймовірний краєвид на місто

У цих локаціях пану Андрію подобається візуальна складова, але місць куди сходити в Дніпрі вистачає, каже бахмутянин. На думку героя, тут дуже схожа на бахмутську архітектура, що тішить око й душу.

Куди сходити в Дніпрі з дітьми

Бахмутянка Галина Лук’янова разом з донькою зараз живуть в Дніпрі. Тут вони відвідують заходи, які організовує Центр Підтримки бахмутян, але крім цього ходять й у туристичні місця Дніпра.

Пані Галина радить, сходити на циркову виставу на льоду під назвою “Незламні”. Також цікаві  вистави для дітей та дорослих показують в театрах Дніпра, каже бахмутянка. Героїня також радить сходити з дітьми  до наступних місць:

Парк Шевченка

Він має оглядовий майданчик, атракціони та просто затишний

Парк імені Глоби

Тут є атракціони для малечі, й контактний зоопарк, нещодавно тут відкрили Дитячу залізницю

Парк Гагаріна

Він розташований при біофаці універу, там же є Ботанічний сад

Набережна

Красиве місце, яке варто відвідати, щоб насолодитися величним Дніпром.

Парк “Зелений гай”

Популярна локація для прогулянок з дітьми. Тут є “Dino-парк” — це парк динозаврів, й розваг для дітей

Парк “Сагайдак”

Парк, що розташований  на лівому березі міста

Бахмутянка також радить проїхатися ретро-трамваєм, який курсує вихідними днями від Центру до Вокзалу.

Кращі місця де варто погуляти в Дніпрі

1 600 ca515
Дніпровський планетарій / фото з відкритих джерел

Якщо в Дніпро ви приїхали тільки на вихідні й вперше — варто детально спланувати маршрут, щоб пізнати Дніпро за 2 дні. До основних туристичних пам’яток, які потрібно побачити в Дніпрі належать:

Центр “Менора”

Центр “Менора” / фото з відкритих джерел

Культурно-діловий центр у Дніпрі вважається найбільшим єврейським комплексом у світі. Тут панує атмосфера багатокультурності. Також в центрі проводять багато різних подій такі, як, наприклад, кінопокази.

Будинок органної музики

Будинок органної музики / фото з відкритих джерел

Тут проводять концерти метри музики та молоді виконавці, особливої краси надає те, що заклад розташований в приміщенні Свято-Миколаївського собору.

Художній музей

Експонати музею / фото з відкритих джерел

В колекції музею майже 9 тисяч творів. Триповерхова будівля зібрала найкращі колекції митців, серед них обов’язково варто побачити роботи майстрів петриківського декоративного розпису.

Театр “Крик”

Виступ Михайла Мельника / фото Театра “Крик”

Особливий театр, який варто відвідати у Дніпрі, хоча б тому, що це єдиний в Україні та в Європі заклад, у якому ролі режисера, сценариста, сценографа, художника, музредактора і гримера та костюмера виконує всього одна людина — це народний артист України Михайло Мельник.

Дніпровський планетарій

Дніпровський планетарій / фото Дніпропетровська обласна військова адміністрація

Ідеальне місце прогулянки для любителів космічних саг. У 2021 році це місце оновили й зараз планетарій в Дніпрі виглядає сучасно та стильно.

Дніпро — особливе місто, воно поєднало в собі безліч контрастів, й під час війни стало прихистком для бахмутян. Щоб провести вихідні в Дніпрі з користю дотримуйтеся нашого маршруту, не забувайте заглядати до місцевих парків й просто насолоджуватися подорожжю.

Читайте також: 

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Семаковська Тетяна 13:00, 30 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян в Києві.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 1 травня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:35, 29 Квітня 2024
Школа / фото ілюстративне

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці потрібно розв’язувати нагальні питання, зокрема ті, що стосується освіти дитини.

Про те, як влаштувати дитину, що зазнала вимушеного переміщення, до державного або комунального закладу освіти, розповіли експерти Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Як влаштувати дитину ВПО у місцеву школу

За словами експертів, держава гарантує кожній дитині, у тому числі й ВПО, доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти. Це прописано у частині 2 статті 19 Закону України “Про охорону дитинства”.

Як ВПО здобути дошкільну освіту

Діти з-поміж ВПО чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають першочергове право на зарахування до державних або комунальних закладів дошкільної освіти.

Для того, щоб дитина здобула дошкільну освіту, потрібно надати заявку про зарахування до того чи іншого навчального закладу. Це повинен зробити особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини. До заяви також потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • копія документа про право на пільгове зарахування (довідка ВПО або документ, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів).

Прийом заяв про зарахування дітей може організовуватися, зокрема, з використанням системи електронної реєстрації чи через ЦНАП.

Як ВПО отримати загальну середню освіту

Для того, щоб дитину ВПО зарахували до закладу середньої освіти, одному з батьків, опікуну чи іншому законному представнику потрібно звернутися до адміністрації закладу з відповідною заявою. До неї потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми;
  • копія довідки ВПО або документа, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Як ВПО отримати професійну, фахову та вищу освіту

Діти ВПО мають право на здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти на загальних підставах. 

Одночасно з цим, діти ВПО, які проживали на нині тимчасово окупованій  території (ТОТ), мають право на здобуття або продовження здобуття освіти певного рівня освіти в інших регіонах України коштом держави або місцевого бюджету. Їм також надається місце в гуртожитку на час навчання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці […]

15:35, 29.04.2024 Скопіч Дмитро

“Можна купити нову тумбу, але зробити цікавіше”: майстриня з Бахмута про переробку меблів

Майже в кожного вдома, в тому числі у тимчасовому житлі, можна знайти старий стільчик, стіл чи шафу. Зазвичай на вигляд ці речі через свій вік […]

children g589d22510 1920 19355

Як батькам жити в постійній тривозі за своїх дітей: поради психологині Ганни Сердюкової

Майже рік Україна страждає від повномасштабної війни, через що багато українців постійно перебувають у стані гострого стресу. Багато хто відчуває втому, апатію, ступор. І це […]

Допомога на дитину 2024

Як переселенцям оформити допомогу на дитину: детальна інструкція

Переселенці, які мають довідку ВПО та хочуть оформити допомогу на дитину можуть зробити це двома способами: офлайн та онлайн. Детально пояснюють у Мінреінтеграції. Оформити допомогу […]