Куди передавати дані про зрадників, переміщення техніки рф та як шкодити колаборантам?

Семаковська Тетяна 15:44, 14 Серпня 2023
СБУ бореться з колаборантами
Табличка СБУ / фото ілюстративне

Чимало українців зараз перебувають в окупації, оскільки не встигли евакуюватися. На тимчасово окупованих територіях (ТОТ) люди ведуть приховану партизанську боротьбу й передають дані про розміщення ворожих військ та тих, хто їм допомагає.

Куди передавати інформацію про пересування ворога, як робити це без шкоди для себе та навіщо знати про канали збуту зрадників потрібно навіть тоді, коли ви на підконтрольній Україні території — пояснює редакція Бахмут IN.UA.

Куди повідомляти про колаборантів та зрадників

Навіть проживаючи на територіях підконтрольних Україні можна зустріти людей, які є відвертими прихильниками росії або колаборантами. Повідомляти про таких осіб можна в спеціальний бот:

  • Чат-бот https://t.me/dvb_np_bot
  • +380503527277 — а за цим телефоном можна повідомити про зрадників із деокупованих та окупованих територій.
  • Чат-бот @Traitor_Search_bot — сюди можна надсилати інформацію про зрадників і колаборантів, які співпрацювали з окупантами. Крім того, якщо ви знаєте осіб, які передають ворогу важливу інформацію або поширюють у соцмережах контент на підтримку загарбників, то його також можна надсилати в бот.

Чат-бот від Мінцифри @evorog_bot — сюди можна повідомляти про проросійську позицію особи, до цього можна віднести:

  • особу, яка бере участь у бойових діях на боці росії;
  • особу, яка закликає до повалення незалежності нашої країни та виступає проти її територіальної цінності;
  • особу, яка здає стратегічно важливі локації;
  • місцевих підприємців, підриває довіру до місцевої влади чи допомагає окупантам;
  • організаторів фейкових виборів на тимчасово окупованих територіях;
  • тих, хто публічно заперечує збройну агресію рф або намагається її виправдати.

Кожне звернення буде опрацьоване, але зверніть увагу, що Вас можуть попросити залишити свій контакт для зворотного зв’язку. Великим плюсом буде й те, якщо ви матимете фото або відео докази щодо дій конкретного колаборанта. Зверніть увагу, що подана інформація про зрадника має бути правдивою.

Російська техніка на окупованих територіях та мародери: куди повідомляти?

Чат-бот @stop_marauder_ua_bot, він призначений для збору інформації про мародерів, які розкрадають чуже майно під час війни. Ці дані будуть перевірені та розміщені на створеному СБУ сайті: stopmarauder.com.ua

Чат-бот @stop_russian_war_bot, сюди можна передавати дані про позиції і техніку ворога на окупованих територіях.

Як приєднатися до руху опору на ТОТ?

Для жінок на ТОТ є телеграм-канал “Зла Мавка”. Його організатори ведуть підпільну діяльність, щоб максимально сильно зіпсувати життя російським окупантам на українській землі. Важливо зазначити, що участь в об’єднаннях проти окупантів на ТОТ може бути небезпечною, тому варто робити все максимально обережно, без ризику для себе.

Вам буде цікаво:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Воювали на боці рф під Бахмутом та Лисичанськом: четверо бойовиків отримали вирок суду

Микола Ситник 14:08, 12 Жовтня 2023
Бойовик «днр»
Бойовик самопроголошеної «днр» / фото росЗМІ

Четверо найманців, які вступили до окупаційних угруповань рф і воювали проти Сил оборони на Сході, отримали реальні терміни ув’язнення. Зловмисники проведуть за ґратами 15 років.   

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Зрадниками виявились четверо мешканців тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Служба в армії рф

Влітку та восени 2022 року зловмисники добровільно прибули до «мобілізаційних пунктів рф», щоб приєднатися до російських загарбників у війні проти України. Там їх зарахували на посади стрільців у складі батальйону «Призрак» та оперативно-бойового тактичного формування «Каскад» Південного військового округу зс рф.

Після перекидання на фронт бойовики разом із найманцями російської ПВК «пагнер» брали участь у боях на Бахмутському та Лисичанському напрямках. Крім обстрілів позицій українських військ, зрадники допомагали «вагнерівцям» облаштовувати фортифікаційні споруди та укріпрайони.

Сили оборони взяли зрадників у полон під час боїв поблизу Кліщіївки та Лисичанська влітку 2023 року.

Покарання

Суд визнав усіх чотирьох зловмисників винними у державній зраді та колабораційній діяльності. За матеріалами СБУ, суд призначив їм 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Читайте також

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Воювали проти України під Авдіївкою та Бахмутом: п’ятьох бойовиків відправили за ґрати

Микола Ситник 15:55, 12 Вересня 2023
Бойовики рф

Служба безпеки зібрала докази вини учасників окупаційних угруповань рф, які воювали проти України на Сході. Один із зловмисників отримав 12 років тюрми, інші троє — 10 років, ще одного фігуранта засудили до 9 років ув’язнення.


Про це повідомляє Служба безпеки України.

Українські захисники взяли чотирьох бойовиків у полон під час боєзіткнень у районах Бахмута та Авдіївки. Ще одного зрадника затримали при виконанні розвідзавдань на Запоріжжі.

Зрадники України

Одним із засуджених виявився командир підрозділу окупаційних угруповань рф, який ще задовго до повномасштабного вторгнення вступив до лав терористичної «народної міліції лнр».

Реальний термін також отримав мешканець тимчасово окупованої Луганщини, який вже двічі був у полоні Сил оборони. Першого разу його обміняли, але невдовзі зрадник знову опинився у лавах регулярних військ рф. У складі ворожого підрозділу злочинець брав участь у стримуванні українського контрнаступу на Сході.

За ґрати потрапили ще двоє бойовиків підконтрольного росії батальйону «восток». Один з них у складі артилерійського розрахунку утримував позиції окупантів у районі Ясинуватої. 

Інший фігурант у 2014 році пройшов «вишкіл» у військовому таборі на тимчасово окупованій Донеччині. Потім його призначили на посаду механіка-водія ворожого БТР та відправили воювати проти сил Антитерористичної операції на Сході України (АТО). Згодом зловмисник приховано переїхав до Запоріжжя. На початку повномасштабного вторгнення рф зрадник відновив зв’язок з бойовиками та збирав для них розвідінформацію в Запорізькій області. СБУ затримала його в березні цього року.

Окрім цього, реальний термін отримав учасник російського угруповання «оплот», який брав участь у боях проти ЗСУ поблизу Донецька та Маріуполя.

Читайте також: Хотів утекти до Придністров’я: на Вінниччині СБУ затримала ексбойовика «днр»

Раніше контррозвідка Служби безпеки викрила російську агентку, яка передавала загарбникам розвіддані про дислокацію Сил оборони під Бахмутом. Зловмисницею виявилась вчителька одного з ліцеїв у Краматорську. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Фото: росЗМІ

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Ягоди 23d7d

Що робити при алергії на ягоди у дитини? Поради від фахівців Бахмутської лікарні

Ягоди є одними з найкорисніших літніх смаколиків. Вони містять вітаміни та поживні речовини, які збагачують організм. Особливо корисними ці дари природи будуть для малечі, яка […]

15:30, 09.05.2024 Микола Ситник
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 15 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Стільці в обмін на житло для ВПО: у Києві відкриють благодійну виставку

У київській Avangarden Gallery за адресою вулиця Січових Стрільців, 23а, з 16 до 21 травня відбудеться виставка-аукціон колекції ексклюзивних стільців від українських митців та дизайнерів. […]

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та […]

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, […]