Що робити на вихідні: підбірка від редакції “Бахмут IN.UA”

Семаковська Тетяна 08:25, 12 Серпня 2023

21 c022c

Вихідні можна провести по-різному, але важливо набратися сил, щоб продовжувати працювати, підтримувати збори для армії та допомагати волонтерам.

Редакція “Бахмут IN.UA” зібрала свою добірку цікавих ідей, як можна провести вихідні.

image 2023 08 11 16 44 32 e8d60

Це заспокоює, надихає і надає енергії. Люблю гуляти на самоті, щоб залишитись сам на сам зі звуками, запахами, відволіктись від звичного і поринути у світ природи. Люблю робити це саме у вихідний, бо можна нікуди не поспішати, не планувати час, а дозволити собі прогулянку по відчуттю. 

Я починаю зі швидких кроків: динамічні рухи, особливо синхронні, вже заспокоюють і переносять думки в іншу площину. У лісі зупиняюсь послухати пташок, роздивитись гілки на ялинках, квіти чи мох, можу відчути його на дотик, оцінити гармонію кожного стебельця. Цікаво знаходити гриби, ягідки.

По дорозі в ліс, де я зараз живу, відкривається велике поле. Обожнюю стояти тут і слухати, як метушаться комахи… здалеку кричать птахи. Ти бачиш це широке поле, милуєшся ним, прислухаєшся до приємних звуків. Можна закрити очі і поринути у світ нескінченного стрекотіння. Це своєрідна медитація, коли ти відпускаєш всі думки і зосереджуєшся на одному звуку. 

Бажаю й вам знайти час для себе, релаксу і відновлення.

image 2023 08 11 16 44 33 6d909

Читання допомагає мені розвантажитись, воно навчає рефлексувати та допомагає знайти нові рішення. “Маріуполь. Надія” – це книга журналістки, яка перебувала в окупації. Фактично, це її записи із міста, яке зникає руками росіян.

image 2023 08 11 16 44 32 2 f655a

Зараз літо, тож можна зробити чудовий недільний сніданок. Прокидаємось не дуже пізно, готуємо вдома те, що до вподоби: сир з фруктами, грінки з джемом, круасани, смачну яєчню, варимо запашну каву або травʼяний чай. Все упаковуємо і гайда в ліс, на дачу чи озеро!

Вже на місці розкладаємо сніданок на улюблену скатертину, красиві тарілки, наливаємо каву або чай у фарфорові чашки. Так разом з природою, сонцем, свіжим повітрям впереміш з присмаком шоколадної кави, насолоджуємося ранком. Повірте, цей ранок зробить настрій на всі вихідні!

image 2023 08 11 16 44 33 2 29575

На вихідних раджу провести час із сім’єю. Обов’язково реагуйте на сигнали повітряної тривоги. У більш безпечних населених пунктах можна запланувати прогулянки або посиденьки на свіжому повітрі. Одягайтесь по погоді!

Цього вікенду стартує Англійська Прем’єр-ліга. Любителям футболу рекомендую переглянути матч-відкриття Бернлі — Манчестер Сіті. Вже сьогодні новачок АПЛ одразу зіграє з кращою командою минулого сезону в Англії. Для Бернлі — це справжня перевірка на «міцність».

У суботу цікаво буде подивитися на протистояння Ньюкасл Юнайтед — Астон Вілла. Обидві команди добре посилилися перед початком сезону і претендують на високі місця чемпіонату. У неділю в «битві титанів» зустрінуться Челсі та Ліверпуль. Не пропустіть!

image 2023 08 11 16 44 33 3 20b59

Якщо маєте можливість, їдьте в гори. Це моя порада на всі випадки життя. Свіже повітря, друзі чи сім’я та відсутність зв’язку дуже добре допоможуть перезавантажитись навіть за 1-2 дні. Можна зібрати рюкзак, взяти намет і піднятись на вершину, або ж пошукати недороге житло у гірському селі. У наш час дуже важливо відпочивати морально, щоб мати змогу далі працювати, а, відповідно, донатити. Пам’ятаймо, завдяки ЗСУ ми маємо можливість відпочивати!

image 2023 08 11 16 44 33 6 59040

Якщо  на вихідних у вас буде настрій подивитися серйозний драматичний фільм, то дуже рекомендую переглянути “Памфір”. Неймовірна картинка, сюжет та діалекти української мови. Актори зіграли свої ролі настільки професійно, що за їх долі починаєш перейматися ще на початку стрічки. Для мене цей фільм був важкий, адже я ще довго не могла змиритися з кінцівкою та тою несправедливістю життя, яка спіткала героїв. Проте, він став моїм улюбленим українським фільмом за останній час та вразив мене до глибини душі. Дивіться стрічку на офіційних платформах, аби підтримати українських творців

Якщо ж у вас є бажання провести час у легкому та веселому форматі, то я рекомендую ознайомитися з книгою Євгенії Кузнєцової “Готуємо в журбі”. Це короткий опис українських кулінарних традицій, який просочений гумором. З цим твором можна ознайомитися як у паперовому форматі, так і у вигляді аудіокниги у додатку Абук. В останньому текст читає сама авторка, а музичний супровід виконує фантастичний гурт ДахаБраха. Незалежно від формату, книга подарує вам купу позитивних емоцій та сміху.

image 2023 08 11 16 44 33 5 36fae

Якщо в шалені будні у вас не вистачає часу на зустрічі та теплі розмови, все можна виправити у вихідні. Погода у ці дні так і заохочує до прогулянки містом чи смачної кави на літній терасі. 

Для тих, хто ще не встиг знайти нових друзів, рекомендую відвідати безкоштовні події, які відбуваються чи не в кожному місті на вихідних. Так можна знайти і гарну компанію для розмов, і цікаво провести час.

Також не забувайте про переваги онлайн-спілкування: комунікація з рідними та друзями можлива навіть на відстані, тож вихідний зум стане для вас гарним зарядом на наступний тиждень.

image 2023 08 11 16 44 33 4 8212d

Відволікаюсь від буденних справ і потоку думок фільмами та серіалами, у яких треба багато думати. Нелогічно, але факт! Обожнюю захопливі трилери сюжетними поворотами, які інтригують, та неочікуваною розвʼязкою.

З останнього, подивилась серіал «Пітьма» від Netflix. Спойлер: при перегляді відчуваєш себе тупою, у голові 350 питань і кожні 15 хвилин натискаєш на паузу, щоб переварити те, що там відбувається.

IMG 7781 a7c1a

Якщо б вам раптом хотілось більш лінивих або ж просвітницьких вихідних, рекомендую познайомитись з відеоконтентом, який робить Слух медіа. Це добре відзняті відеоматеріали, з приємним озвученням та чимось дуже рідним по сенсовому наповненню. 

Добірка документальних фільмів «Спалах» розповідають про українську культуру в найрізноманітншіих її проявах – від українського гумору, до гастрономії. Ви точно почерпнете для себе нові знання про рідну культуру та розиширите світогляд.

Також актуальною для багатьох буде серія історій про українських переселенок «Далі». Попри те, що я не мала досвіду евакуації чи вимушеного виїзду – все одно пустила сльозу на одному з епізодів. Не обіцяю вам таких же сентиментів від перегляду, але якщо ви шукали досвіду до якого можна “притулитись” і зрозуміти, що не одна/ин в своїх переживаннях, думках, тривогах та страхах – то це те, що потрібно.

Читайте також: Як підготуватися до першого вересня батькам: список покупок?

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:00, 17 Травня 2024
Відключення світла / фото ілюстративне

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Щоб залишатися на зв’язку та мати доступ до інтернету в екстрених ситуаціях, команда Дії надає кілька корисних порад.

Причина відключень світла

Росія продовжує обстріли української енергетичної інфраструктури, що призводить до серйозного дефіциту потужностей в енергосистемі. Щоб запобігти її повному колапсу, енергетики змушені вдаватися до стабілізаційних відключень електроенергії.

Відключення електрики можуть торкнутися і роботи інтернет-провайдерів, а також базових станцій мобільних операторів. Це може позбавити доступу до мережі Інтернет та унеможливити здійснення дзвінків та надсилання SMS на певний період.

Мапа Пунктів незламності 

Представники Мінцифри радять почати із завантаження в додатку Дія спеціальної мапи з Пунктами незламності. Вона допоможе швидко знайти найближчий пункт, де можна зарядити телефон, приєднатися до інтернету або зателефонувати рідним під час блекауту.

Провайдери з технологією xPON 

Перевірте, чи ваш інтернет-провайдер використовує технологію xPON, що дозволяє зберігати доступ до мережі до 72 годин при відсутності електрики. Для цього скористайтеся інтерактивною картою від Мінцифри та LUN. Якщо провайдер має xPON, придбайте повербанк і підключіть його до роутера.

Національний роумінг 

Для доступу до мобільного інтернету в разі відключення електрики можна скористатися національним роумінгом між операторами. Вимкніть автовибір мережі, знайдіть доступні мережі Vodafone UA, Київстар чи Lifecell і під’єднатися до однієї з них. Перевірте можливість здійснювати дзвінки та відправляти SMS.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Семаковська Тетяна 13:00, 17 Травня 2024
Ощадбанк / Фейсбук

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно.

Що роботи у такому випадку пояснили у Мінсоцполітики.

Інструкція для ВПО. Виплати

Переселенці, які мають статус ВПО та відповідають вимогам нарахування коштів, щомісяця отримують гроші від держави. Станом, на 1 травня 2024 року грошова допомога від держави для ВПО складає: для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень, а для інших осіб — 2000 гривень.

Якщо виплати затримуються ви можете звернутися за контактними номерами:

  • номер гарячої лінії Мінреінтеграції – 15-48;
  • номер Офісу уповноваженого з питань ВПО – +38 (066) 813-62-39;
  • зверніться у ЦНАП за місцем проживання.

Після особистого звернення ваші дані перевірять і надішлють кошти.

У Мінсоцполітики зауважують, що найімовірнішою причиною для затримки виплат стають технічні проблеми.

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Ощадбанк затримка Виплат ВПО

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно. Що […]

Безплатна психологічна допомога постраждалим від сексуального насильства російських військових: як отримати

В Україні запустили проєкт GIDNA, який надає анонімну психологічну підтримку жінкам, що зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів під час війни.

Що почитати у травні: ТОП-8 новинок для дітей

Травень — особливий місяць, якщо йдеться про читання! Бо починається той період, коли можна читати десь назовні — в парку, на дачі, на лавочці біля […]

10:30, 17.05.2024 Скопіч Дмитро
Прийом у психолога

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття […]