Як Червоний Хрест працює із пошуком полонених та зниклих безвісти українців

Семаковська Тетяна 17:06, 20 Липня 2023

chervonyj hrest 8bcb1Міжнародний Червоний Хрест — один із ланцюжків пошуку зниклих безвісти або полонених військовослужбовців. Хоча МКЧХ (ред. Міжнародний комітет червоного хреста) отримав не найкращу славу в Україні через бездіяльність, зокрема останній випадок був під час трагедії Каховської ГЕС. Попри те, Червоний Хрест залишається для українців надією знайти рідного, який опинився на території рф.

Редакція «Бахмут.IN.UA» дізналася, як працює Червоний Хрест із пошуком полонених та зниклих безвісти в рф. Коментарі надав Олександр Власенко, спеціаліст зі зв’язків зі ЗМІ від МКЧХ

Точна кількість звернень українців з питань зниклих до МКЧХ — невідома

Міжнародний комітет Червоного Хреста працює у зоні військових конфліктів (ред. організація не називай війну – війною), Україна зараз числиться серед таких зон. Одне із спрямувань роботи Червоного Хреста – фіксація зникнення та пошук полонених на території рф.

МКЧХ закликає людей звертатися до них у питаннях пошуку полонених та зниклих безвісти. Це можна зробити, заповнивши спеціальну форму на сайту Центрального агентства з розшуку (https://uruprecase.powerappsportals.com/uk-UA/), 

або телефоном:

  •  +41 22 730 3600 (дзвінки безкоштовні для абонентів Київстар, для абонентів інших операторів плата стягується згідно з тарифами оператора);
  • електронною поштою [email protected];
  • або звернутися до одного з офісів Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні (Київ, Одеса, Дніпро, Полтава, Львів, Донецьк, Луганськ) чи будь-якого відділення Товариства Червоного Хреста України.

«Сказати точну цифру таких звернень складно, тому що люди можуть звертатися й повторно, чийсь родич знайшовся і повернувся додому, але загалом з моменту створення Центрального агентства з розшуку ми понад 50 тисяч разів контактували з родичами осіб зниклих безвісти», – каже Олександр Власенко.

Читайте також: Як зарезервувати номер військового, який загинув чи зник безвісти?

Скільки часу МКЧХ опрацьовує звернення?

Якогось чіткого часового терміну немає, пояснюють у МКЧХ й додають, що крім Центрального агентства з розшуку МКЧХ кожна зі сторін міжнародного військового конфлікту створила власне Національне інформаційне бюро. За нормами міжнародного гуманітарного права, НІБ кожної зі сторін повинні надавати інформацію щодо таких затриманих осіб на вимогу МКЧХ. 

«Тільки-но ми отримуємо запит від родичів щодо особи зниклої безвісти, ми спрямовуємо запит до НІБ відповідної сторони з проханням надати нам інформацію щодо неї. Але час, який знадобиться на відповідь, не регламентується. Тому в деяких випадках ми отримуємо інформацію відносно швидко, в інших – довго, а в деяких випадках взагалі не отримуємо. Як тільки у нас з’являється інформація щодо місцеперебування розшукуваної людини ми відразу повідомляємо про це родичів, які відкрили у нас справу. Тільки наприкінці червня тисячі українців отримали від нас повідомлення про долю їх родичів, які вважалися зниклими безвісти», – пояснює представник організації.

Він додає, що жодні інші дані, опубліковані у соціальних мережах, враховуючи відеосвідчення, не є остаточним доказом місцеперебування людини. Такі свідчення МКЧХ аналізує й на їх підставі корегує запит до НІБ. Але інформація вважається підтвердженою тільки після того, як МКЧХ отримує інформації від НІБ відповідної сторони.

Як МКЧХ інформує рідних полонених або зниклих безвісти про процес пошуку особи на території РФ або ТОТ?

При відкритті запиту родичі осіб зниклих безвісти вказують, яким чином їм зручніше, аби з ними сконтактували. Як правило, це є телефонний дзвінок, пояснюють у МКЧХ.

Нагадаємо, У Києві відбулася акція на підтримку зниклих бійців 54-бригади. 

Родичі військовослужбовців 54 окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи повідомляють про масові зникнення, а можливо й загибель бійців 54 бригади під Білогорівкою, Спірним та Роздолівкою. Нагадаємо, що за ці населені пункти тривали важкі бої останні місяці.

Крім того, кажуть рідні, багато бійців з бригади оголошені, як такі, що самовільно залишили позиції, хоча близькі впевнені, що їхні чоловіки, не залишали своїх позицій.

Читайте також: Куди звертатися родинам зниклих безвісти, аби знайти рідних?

Міжнародний Червоний Хрест й полонені в рф

Міжнародний Червоний Хрест мав б допомагати у організаційних питаннях та обміні українських полонених, які опинилися в росії. Однак, сприяння МЧХ у цьому процесі не активне. Анна залишила свою заявку про зниклого чоловіка, а відповідь отримала майже через пів року.

Фото: з вільних джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 8 Травня 2024
Першокласник / фото ілюстративне

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та розвинути необхідні навички.

Про це повідомляє  Центр підтримки бахмутян у місті Київ

Підготовка до школи для дошкільнят 

Для полегшення адаптації майбутніх учнів до шкільного життя Фонд “Карітас-Київ” організовує курс підготовки “Школа маленьких магістрів”. Програма підійде для дітей віком 5-7 років, які цього року йдуть до 1 класу.

Що пропонує курс? 

На учасників чекає комплексна підготовка, яка імітуватиме шкільний день. Заняття допоможуть розвинути в дітей низку навичок, необхідних першокласникам:

  • увага та концентрація;
  • логічне мислення;
  • мовленнєві навички;
  • творчі здібності;
  • комунікативні вміння.

Крім того, майбутні школярі вивчатимуть основи читання, письма, математики та англійської мови.

“Діти відчують себе справжніми учнями, отримають практичний досвід та позбудуться страхів перед школою”, – пояснюють організатори.

Заняття триватимуть 2 години щоп’ятниці, починаючи з 7 червня. 

Курс підготовки розрахований на 3 місяці. Уроки проходитимуть у Соціальному центрі Фонду за адресою: вулиця Малокитаївська, 82.

Батьки зможуть записати дитину на курс, заповнивши спеціальну форму

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Валентина Славінська Славінська Валентина 16:00, 8 Травня 2024
Верхній замок у Луцьку / фото з відкритих ресурсів

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, харчуванням, медичною та психологічною підтримкою.

Ситуація із вимушеним переселенням громадян через війну залишається складною. У Луцьку працюють кілька центрів, готових надати допомогу біженцям.

Безплатне житло у Луцьку для ВПО

Цілодобова “гаряча лінія” допоможе з терміновим розселенням:

  • телефон: (0332) 778 211;
  • телефон: +380 (66) 657 0915 
  • координаційний центр Волині: +380 (68) 233 4608
  • телефон: +380 (96) 881 8091

Повідомте свою локацію та кількість осіб, а далі вас скерують до найближчого вільного місця.

Тривале розміщення можливе в Арт-хостелі “Адреналін”, тут є 84 ліжко-місця. Якщо ви потребуєте допомоги – телефонуйте за номером +380 (95) 124 9008.

Центри допомоги біженцям

Центр допомоги біженцям (вулиця Карбишева, 1) пропонує:

  • безкоштовне тимчасове перебування;
  • до 500 місць для ночівлі;
  • гаряче харчування;
  • цілодобову медичну допомогу;
  • психологічну підтримку;
  • юридичні консультації.

Більше деталей за телефоном: +380 (95) 1249 008.

Гуманітарна допомога

Пункти гуманітарної допомоги для ВПО:

  • Територіальний центр соцобслуговування (вулиця Д. Галицького, 18);
  • “Центр взаємопідтримки ВПО” (проспект Соборності, 18);
  • Палац учнівської молоді (вулиця Шопена, 18);

Тут можна отримати продукти, одяг, засоби гігієни, постільну білизну.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та […]

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, […]

Зміни від Кабміну: хто зможе не платити за оренду майна

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови КМУ від 27 травня 2022 року № 634 “Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного […]

Сімейні та групові: де переселенцям у столиці отримати безплатні консультації психолога

Центр Психічного Здоров’я у Києві оголошує про безкоштовні заходи для внутрішньо переміщених осіб у період з 6 по 12 травня. ВПО з різних регіонів можуть […]

У Києві презентують виставку “Скорботний шлях Бахмуту”: адреса

7 травня о 16:00 у Національному заповіднику “Софія Київська” відбудеться безкоштовна презентація виставки “Скорботний шлях Бахмуту” для бахмутян.  Експозиція покликана розповісти світовій спільноті про героїчну […]