На півдні Донеччини фермери регіону в складних умовах розпочали збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур. Завершити жнива планують за 15-20 днів.
Про це інформує Донецька обласна військово-цивільна адміністрація.
Другій рік поспіль аграрії ризикують життям, виробляють продукцію сільського господарства та забезпечують основними продуктами харчування населення регіону.
На окремих ділянках фермери вже збирають урожай озимої пшениці, озимого ячменю, ріпаку та зимуючого гороху.
Скільки території вдалося засіяти?
Наразі під урожай 2023 року зернові культури посіяно на площі близько 200 тис. га (53,5% від загальної посівної площі).
З цієї площі ранні зернові та зернобобові культури підлягають до збирання на території — 167,5 тис. га, зокрема:
озимі культури на зерно 83 тис. га;
ранні ярі зернові 75,3 тис. га;
озимий та ярий ріпак на зерно 9,2 тис. га.
Формування врожаю ранніх зернових культур у поточному році відбулося за різних природно-кліматичних умов та труднощів воєнного часу, які виникали через активні бойові дії та руйнування аграрної інфраструктури.
«Вологість зерна озимої пшениці коливається в межах 15-18% що дає змогу найближчим часом прискорити темпи збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур. За сприятливих погодних умов аграрії області мають можливість провести збирання врожаю за 15-20 робочих днів», — прогнозують в облдержадміністрації.
Глінтвейн — ароматний напій, який вважається невіддільною частиною холодної пори року через свої зігріваючі властивості. В основному, для його приготування використовують вишукане червоне вино. Утім, його можна легко замінити на сік, що дозволить насолоджуватися глінтвейном навіть дітям.
Редакція Бахмут IN.UA зібрала добірку з трьох цікавих рецептів домашнього безалкогольного глінтвейну, який зможе приготувати кожен.
Користь глінтвейну
Келих смачного глінтвейну добре зігріває морозного дня. І на цьому користь солодкого напою не завершується, адже він дозволяє отримати величезну кількість вітамінів та мікроелементів зі всіх складників: соку, прянощів та фруктів. До того ж глінтвейн підтримує імунітет завдяки антиоксидантній дії, цілюще впливає на нервову систему та навіть стає профілактикою простудних захворювань у зимову пору.
Більш конкретна користь гарячого напою залежить від обраних інгредієнтів, особливо спецій, фруктів та ягід. Наприклад:
кориця містить коричні альдегіди, які підтримують серцево-судинну систему;
в апельсинах і лимонах, які додають до глінтвейну, є вітамін С — хороший антиоксидант;
імбир, який діє як блокатор кальцію, розслабляє судини та розширює їх;
гвоздика містить евгенол, що запобігає утворенню ракових клітин.
Безалкогольний глінтвейн на виноградному соку з апельсином, лимоном та журавлиною
Смачний та корисний напій на основі виноградного соку — основи для створення вина. Його можна вживати як дорослим, так і дітям.
Для приготування глінтвейну за цим рецептом потрібно:
1 літр червоного виноградного соку;
1 апельсин;
1 шматочок імбиру;
1 паличка кориці;
1 зірочка бадьяна;
6 бутончиків гвоздики;
2 кружечки лимона;
жменю свіжих або заморожених журавлин;
1 столова ложка меду або 1/2 столової ложки цукру.
Приготування потрібно розпочати з вливання виноградного соку в невелику каструлю. Апельсин і очищений імбир наріжте кружальцями, після чого додавайте до соку.
Наступним кроком стане додавання до суміші кориці, бадьяна, гвоздики, лимона, журавлини та меду чи цукру. Якщо використовуєте мед, кладіть його в готовий глінтвейн або в келихи з розлитим напоєм.
Суміш потрібно далі поставити на повільний вогонь та довести до кипіння, після чого зняти з плити та дати настоятися під кришкою 30 хвилин. Для того, щоб температура напою не знижувалася, можна додатково закутати каструлю чимось теплим.
Готовий глінтвейн треба процідити через сито та подавати гарячим.
Безалкогольний глінтвейн на журавлинному, апельсиновому, та яблучному соку
Вишуканий та солодкий напій з терпким смаком, в основі якого журавлинний апельсиновий, та яблучний сік, стане ідеальним доповненням до столу. Для його приготування потрібні:
600 мілілітри журавлинного соку;
250 мілілітри яблучного соку;
150 мілілітри апельсинового соку;
50 грамів цукру;
10 бутончиків гвоздики;
5 коробочок кардамону;
2–3 кружечки апельсина;
2 палички кориці;
2 зірочки бадьяна;
2 сушених лаврових листків;
2 чайні ложки меду;
трохи дрібно натертої апельсинової цедри;
мелений імбир та щіпка меленого мускатного горіха — до свого смаку.
У невеликій каструлі змішайте апельсиновий сік та цукор. Цю суміш потрібно варити на повільному вогні поки суміш не стане сиропом та не загусне. При цьому її потрібно помішувати.
Далі потрібно влити журавлинний та яблучний сік. До них додайте апельсин, корицю, бадьян, гвоздику, лаврові листки, імбир, цедру, мускатний горіх та кардамон. Доведіть напій до кипіння.
Потім зніміть глінтвейн з вогню та залиште під кришкою на 30 хвилин або довше. Можна додатково укутати каструлю чимось теплим. Перш ніж подавати, процідити через сито.
До готового напою можна додати мед або вже в самі келихи з гарячим напоєм, що вже розлитий.
Безалкогольний глінтвейн на гранатовому чи вишневому соку з яблуком, апельсином та лимоном
Ароматний безалкогольний глінтвейн, в основі якого яскраві гранатові чи вишневі нотки, зданий закріпити приємну зимову атмосферу в колі друзів чи сім’ї. Для його приготування потрібні:
800 мілілітри гранатового чи вишневого соку;
200 мілілітри води;
3 бутончики гвоздики;
2 палички кориці;
1 яблуко;
½ апельсина;
½ чайної ложки меленого мускатного горіха;
½ лимона;
невеликий шматочок імбиру;
мед — до свого смаку.
Наріжте очищений імбир кружальцями, а апельсин напівкруглими скибочками. З яблука видаліть серцевину і наріжте.
У невеликій каструлі закип’ятіть воду та викладіть туди корицю, гвоздику, імбир та мускатний горіх. Прокип’ятіть хвилину. Додайте яблуко, апельсин і вичавлений з лимона сік. Перемішайте та влийте гранатовий або вишневий нектар.
Грійте напій, не доводячи до кипіння. Вимкніть вогонь та залиште під кришкою мінімум на пів години. Напій можна укутати чимось теплим, щоб зберегти високу температуру.
Готовий глінтвейн процідіть через сито та подавайте гарячим, додавши мед.
В Україні бувають випадки, коли людям, які від держави, не приходять гроші в межах цієї програми. Це може бути пов’язано з великою кількістю проблемних питань, серед яких і проблеми з документацією, і наявність боргів.
Редакція Бахмут IN.UA розповідає, що робити, якщо не прийшла субсидія.
Житлова субсидія 2024-2025
Субсидія — особливий вид соціальних виплат, який покриває певну частину витрат домогосподарства на оплату житлово-комунальних послуг. Вона розраховується індивідуально для кожної сім’ї.
У 2024-2025 роках загальний розмір субсидій буде перерахований в автоматичному порядку, адже жодних змін у процедурі їх призначення не відбувалось. Це означає, що більшості українців, яким призначали субсидію, не потрібно нікуди додатково звертатися з приводу її продовження. Водночас звернутися за призначення субсидій потрібно:
громадянам, які раніше не одержували допомоги від держави та планує вперше оформити субсидію ;
тим, кому не була призначена субсидія у попередньому періоді через наявну заборгованість, проте її вдалося погасити;
громадянам, які отримували допомогу, але в сім’ях яких відбулися зміни у майновому стані чи складі, змінився соціальний статус чи перелік житлово-комунальних послуг, потрібно подати інформацію про такі зміни упродовж 30 днів.
Що робити, якщо не прийшла допомога у 2024-2025
Головною причиною, через яку можуть відмовити в наданні відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг, є знайдена помилка у документаціях. Якщо громадянин зіштовхнувся з подібною проблемою, то у нього є 14 днів на те, щоб доповнити або виправити дані з офіційних джерел інформації.
Вже після оновлення документів, представники Пенсійного фонду Україні (ПФУ) можуть призначити виплати, повідомивши про нове рішення.
Іншою проблемою, через яку субсидія може не прийти — це наявність боргу. Для того, щоб вирішити цю ситуацію, потрібно поступово його погасити, регулярно сплачуючи борг і не пропускаючи поточні платежі. У такому разі можна розраховувати на державну пільгу. Тоді під час звернення за субсидією потрібно буде додати копію договору про реструктуризацію з надавачем послуги.
Глінтвейн — ароматний напій, який вважається невіддільною частиною холодної пори року через свої зігріваючі властивості. В основному, для його приготування використовують вишукане червоне вино. Утім, […]
В Україні бувають випадки, коли людям, які від держави, не приходять гроші в межах цієї програми. Це може бути пов’язано з великою кількістю проблемних питань, […]
Представники Jam Factory Art Center, що у Львові, запрошують дітей взяти участь в святкових воркшопах, де вони зможуть навчитися створювати різдвяні прикраси. Для дітей з […]
Технічний паспорт нерухомості — це детальний документ, що містить опис фізичних характеристик об’єкта, таких, як площа, об’єм чи конструктивні елементи. Цей документ є невіддільною частиною […]
В Україні діє комплексна допомога дітям, які отримали поранення під час війни. Йдеться про ушкодження здоров’я, одержані від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння. Такі […]