
Літо — час кавунів та динь. Ці представники баштанних культур не тільки смачні, але й дуже корисні. Розпал сезону кавунів і динь, без яких неможливо уявити літо, припадає на серпень. Вибір і купівля цих дарів природи — непроста і дуже відповідальна справа. Адже потрібно обрати стиглі, солодкі та смачні плоди, які не нашкодять здоров’ю. Кавуни бувають різних сортів, розмірів та форм. Водночас усі сорти можуть бути смачними. Тому під час вибору баштанних новачки можуть розгубитися.
Фермер із Часовоярської громади Олег Удовенко розповів редакції “Бахмут IN.UA”, як правильно вибрати найсмачніший кавун або найароматнішу диню.
Мешканець Бахмутського району понад 10 років вирощував баштанні для себе і на продаж. Тому чоловік має неабиякий досвід у цій справі.
Мешканець Часів Яру Олег Удовенко виростив кавуна-красеня / фото надане героєм
Як вибрати смачний кавун?
Спробувати на смак
“Смак залежить від того, чи дозрів плід. Стиглість кавуна важко оцінити, коли він вже зірваний. Це більше на совісті фермера чи продавця. Треба розуміти, що першими дозрівають великі кавуни. Тому більші шанси отримати спілий кавун, коли він крупніший. Такі ж кавуни, як правило, і смачніші”, — пояснив експерт.
На ринку можете попросити продавця вирізати шматочок. Так, можна спробувати на смак прямо на місці.
Баштан мешканця Часів Яру / фото надане героєм
Оглянути ззовні
У будь-якому випадку кавун має бути цілим, без ушкоджень. Ознака хорошого кавуна — це жовтий бочок, на якому він лежав. Якщо цей бочок сірий — це підозра на нітрати.
Послухати звук
Можна постукати — звук повинен бути дзвінкий. Можна також стиснути — добрий кавун буде “хрустіти”.
Перевірка на нітрати
Забагато нітратів значно погіршують смак. У таких випадках м’якоть стає аж занадто яскраво-червоною.
Коли вже купили — можна в склянці з водою розвести м’якоть і подивитися на колір. Якщо вода стала насиченого червоного кольору, не варто куштувати такий кавун.
Також вважається, що кавун, який плаває у ємності з водою — це хороший кавун. Якщо тоне, то, ймовірно, плід з нітратами.
На що впливає сорт?
Від ранніх баштанних культур я б не відмовлявся. Чим пізніші сорти, тим смачніші, бо в них є час накопичити цукри і інші елементи. Але це лише тенденція, і все залежить від багатьох факторів. Це скоріше випадковість, а не правило.
Урожай пана Олега / фото надане героєм
Як правильно вибрати диню?
Правила вибору ароматної і стиглої дині подібні до правил вибору кавуна, але зі своїми особливостями. Умовно, кавун ми обираємо “на око”, а диню — “на нюх”.
“Солодкість дині залежить від сорту та кількості сонця. Тому ранні не раджу брати. Треба нюхати. Сильний запах — краще. Тому що їх часто недостиглими знімають. Звісно, диня лежить і достигає, але це буде вже не той аромат і смак”, — пояснює Олег Удовенко.
Оглядаємо ззовні
На дині не повинно бути ніяких плям і пошкоджень. Колір плоду повинен бути рівномірним незалежно від сорту.
Сухе стебло
Хвостик дині повинен бути сухим і товстим.
Аромат
Стигла та солодка диня повинна мати насичений солодкий аромат, який нагадує мед.
Звук і пружність
Якщо постукати, то у стиглої дині звук буде глухим. Важливо оцінювати диню й на дотик. Плід повинен бути повністю пружним. Шкірка після натискання має повернутися до попереднього положення.
Нарізані скибки дині / фотосток
Зазначимо, що після купівлі кавуни і дині можна тривалий час зберігати у темних і прохолодних місцях за температури близько + 3°С. Якщо плоди періодично перевертати, то вони збережуться ще краще і набагато довше.
Читайте також:
- Як обрати обприскувач для саду? Поради від експерта з Бахмута
- Де провести вихідні в Києві?
- Креативні ідеї: як надати нове життя старим меблям?
- Де провести вихідні в Дніпрі?
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!