Рецепти страв із ревеню: як урізноманітнити харчування

Семаковська Тетяна 10:00, 28 Квітня 2024

Весною та літом серед українців популярними стають легкі страви та поєднання незвичних смаків. Ідеальним овочем для кулінарних експериментів є ревінь. Він має кисло-солодкий смак, тож ідеально підходить для приготування салатів та пирогів.

Бахмутська кондитерка Ганна Полосухіна поділилася з редакцією Бахмут IN.UA незвичайними рецептами із ревенем, які вразять своїм смаком та простотою приготування.

Рецепти страв із ревеню

Десерти з ревенем не важкі у приготуванні, а сам ревінь має невелику ціну, тож з ним можна сміливо експериментувати. Наприклад, з нього можна зробити:

  • пироги;
  • компоти;
  • киселі;
  • кекси;
  • гарніри для м’яса.

Споживати ревінь можна використовуючи самі стебла рослини. Зверніть увагу, що їхній колір може бути від малинового до темно-зеленого. 

Пиріг з ревенем

5ea711c10b36d 98ea4
Пиріг з ревенем / фото з відкритих джерел

Для створення тіста потрібні:

  • 400 грамів пшеничного борошна;
  • дрібка солі;
  • 1,5 чайної ложки розпушувача;
  • 2 столових ложки крохмалю;
  • 150 грамів цукру;
  • 1 упаковка ванільного цукру;
  • 200 грамів вершкового масла (твердого);
  • 3 жовтки.

Для начинки ж потрібно підготувати:

  • 500 грамів ревеню;
  • 50 грамів цукру.

Спосіб приготування:

  • розігрійте духовку до 180 градусів$
  • у миску покладіть борошно, сіль, розпушувач, крохмаль, цукор і ванільний цукор$
  • додайте нарізане кубиками холодне масло (можна натерти на терці); 
  • подрібніть інгредієнти до утворення дрібної крихти$
  • додайте жовтки та змішайте інгредієнти в однорідне тісто$
  • сформуйте кулю та розділіть її на 2 рівні частини$
  • одну частину тіста поставте у холодильник, другу розкатайте та викладіть у форму.

Для приготування самого ж ревіню потрібно помити його, обсушити, обірвати листя, а стебло почистити та нарізати скибочками. Потім потрібно викласти вже оброблену рослину на тісто та засипати цукром. Зверху натираємо залишки коржа з холодильника, випікаємо хвилин 40, до золотистого кольору.

Варення з ревеню

foto 2057 0 61069
Варення з ревеню / фото з відкритих джерел

Рецепти смачних страв із ревеню не вимагають кулінарних вмінь, тож навіть, якщо ви не вмієте готуватися — страви із ревенем будуть вам під силу. Простий спосіб зберегти вітаміни — зробити консервації, а саме варення з ревеню. Ось найпростіший рецепт:

Інгредієнти:

  • 1,5 кілограма ревеню;
  • 2 кілограми цукру (цукру можна дати трохи менше, на свій смак);
  • 2 склянки води.

Приготування

Щоб приготувати смачне варення із ревеню маємо зробити хороший сироп: для цього цукор потрібно розвести разом з водою у каструлі чи іншій зручній місткості, суміш кілька хвилин тримаємо на маленькому вогні.

Потім попередньо нарізаний ревінь заливаємо отриманим сиропом і тримаємо на вогні ще 25 хвилин. Періодично помішуйте суміш. Після 25 хвилин вимкніть вогонь, та покладіть каструлю із ревенем вбік. Потрібно витримати варення 12 годин за кімнатної температури.

Краще за все робити варення на вечір, щоб за ніч воно настоялося, потім ревінь у каструлі ставимо на повільний вогонь і варимо до загустіння. 

Для перевірки готовності варення потрібно взяти дерев’яну ложку й занурити її в суміш, крапля готового варення не має розтікатися. Гаряче варення переливаємо в чисті банки та закупорюємо кришкою. Варення зберігати в темному прохолодному місці.

Ревеневий лимонад

Ревінь / фото ілюстративне

Ревінь також може стати основним інгредієнтом для лимонаду, адже він має багатий та свіжий смак. Для приготування незвичайного лимонаду потрібно:

Інгредієнти:

  • ревінь;
  • вода;
  • лайм або лимон;
  • сироп агави або бюджетний варіант цукор.

Приготування:

  • ревінь помийте, наріжте кубиками й перекладіть у каструлю з водою;
  • до суміші додайте сік лайму, або лимону;
  • ввімкніть вогонь та на слабкому вогні повільно доведіть до кипіння суміш, варіть 10 хвилин;
  • вимкніть газ, остудіть напій та процідіть його;
  • готовий лимонад подавайте із кубиками льоду.

Соус до м’яса із ревеню

rhubarb 5145911 1280 d6a83
Ревінь / фото з відкритих джерел

Ревінь гарно поєднується з м’ясом. Для цього можна приготувати смачний й корисний соус.

Інгредієнти:

  • ревінь;
  • мед — у рідкому стані 1 столова ложка;
  • цибуля червона 1 штука;
  • оцет, краще брати винний, можна яблучний — 1 столова ложка;
  • сіль до свого смаку.

Приготування: 

Ревінь та цибулю помийте, покришіть кубиками, покладіть у каструлю та додайте всі інші складники. Проваріть суміш 20 хвилин на малому вогні, помішуйте регулярно, допоки все не перетвориться у пюре. Отриманий соус остудіть, можна збити в блендері та подавати до м’ясних делікатесів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сезон починається: як обрати якісну черешню

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:00, 11 Травня 2024
Черешня / фото ілюстративне

Літо неможливо уявити без солодкої та соковитої черешні. Однак часто, купуючи ці ягоди, ми розчаровуємося у їхньому смаку. Як же вибрати саме ту черешню, від якої неможливо відірватися? 

Редакція Бахмут.IN.UA зібрала 5 основних порад.

Який сорт черешні найкращий та найраніший?

Одним з найперших ласувати стиглими черешнями дозволяє сорт “Мелітопольська рання”. Ці ягоди достигають наприкінці травня, на початку червня. Крім раннього періоду плодоношення, Мелітопольська рання відрізняється високою врожайністю, здатністю до самозапилення та відмінною транспортабельністю ягід. Втім й інші сорти черешень можуть бути смачними, якщо знати, як їх вибирати.

Перша порада — слідкуйте за кольором

Черешня / фото ілюстративне

Колір черешні має бути рівномірним, насиченим, без блідих чи зелених плям. Жовті ягоди повинні мати яскравий золотистий відтінок, червоні – сяючий рубіновий колір без потемнінь.

Друга порада — звертайте увагу на консистенцію 

Хороша черешня повинна бути пружною на дотик, але не твердою. М’якувата, соковита, але не розсипчаста чи масляниста консистенція буде ідеальною.

Третя порада — розмір 

Звичайно, розмір черешні може варіюватися залежно від сорту. Але все ж краще обирати ягоди середнього розміру та однакової форми.

Четверта порада — цінуйте аромат і смак 

По можливості, обов’язково спробуйте черешню перед покупкою. Запитайте продавця про сорт та його смакові якості. Ідеальна черешня має інтенсивний аромат і солодкий злегка терпкуватий присмак.

П’ята порада — гладенька шкірочка без вад 

Якісні ягоди черешні повинні мати рівненьку, блискучу шкірочку без тріщин чи плісняви. Одразу відкиньте ягоди з пошкодженнями.

Як зберігати черешню?

Якісну і стиглу червону черешню можна зберігати в холодильнику до 10 днів, тоді як жовті та рожеві сорти краще з’їсти якнайшвидше, оскільки вони не зберігаються так само довго.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Куди звертатися переселенцям у Львові: повний перелік адрес та контактів

Валентина Славінська Славінська Валентина 12:00, 11 Травня 2024
Допомога переселенцям / фото ілюстративне

Редакція Бахмут IN.UA  зібрала інформацію про центри допомоги, гуманітарні штаби, та притулки у Львові, де переселенці можуть отримати харчування, тимчасове житло, одяг, медикаменти тощо.

Центри допомоги переселенцям у Львові

Арена Львів 

На території стадіону “Арена Львів” працює центр для прийняття та координації переселенців. Сюди вони можуть приїхати на безкоштовних шатл-басах з Головного залізничного вокзалу Львова. Телефони гарячої лінії: +380 (68) 414 7963, +380 (97) 182 1860, +380 (96) 232 8193.

Гуманітарний штаб Львівського Палацу мистецтв 

Штаб збирає та розповсюджує гуманітарну допомогу (одяг, медикаменти, їжу) для військових, переселенців та дитячих будинків. Адреса штабу —  вулиця Коперника, 17. Телефон: +380 (98) 941 6236.

Житло для переселенців

Переселенці можуть отримати тимчасовий прихисток у Центрі підтримки, за адресою вулиця Князя Романа, 6  Графік роботи: 10:00 – 20:00.

Храм Святого Лазаря Костел на вулиці Коперника, 27 облаштував притулок для понад 50 сімей переселенців. Телефон: +380 (68) 227 4324.

Дім Милосердя святого Миколая (вулиця Короленка, 7), це ще один пункт тимчасового поселення для вимушених переселенців.

Гуманітарна допомога у районах міста 

Координацію допомоги у різних районах Львова здійснюють місцеві адміністрації:

  • Залізничний район — вулиця Виговського, 34;
  • Личаківський район — вулиця Костя Левицького, 67;
  • Шевченківський район —  вулиця Липинського, 11;
  • Галицький район — вулиця Ференца Ліста, 1;
  • Сихівський район —  проспект Червоної Калини, 66.

Також у Львові працює Центр підтримки бахмутян за адресою проспект  В’ячеслава Чорновола, 45а, корпуc 6 (з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 17:00). Реєстрація здійснюється за номером: +380 (99) 195 2156.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сезон починається: як обрати якісну черешню

Літо неможливо уявити без солодкої та соковитої черешні. Однак часто, купуючи ці ягоди, ми розчаровуємося у їхньому смаку. Як же вибрати саме ту черешню, від […]

Куди звертатися переселенцям у Львові: повний перелік адрес та контактів

Редакція Бахмут IN.UA  зібрала інформацію про центри допомоги, гуманітарні штаби, та притулки у Львові, де переселенці можуть отримати харчування, тимчасове житло, одяг, медикаменти тощо.

Лимонна кислота та окріп: топ дієвих засобів від ягідних плям

Літом діти та дорослі полюбляють смакувати свіжими ягодами. Крім користі вони приносять ще й плями на одязі, які важко відіпрати. Вивести забруднення від ягід — […]

money g1c2412616 1920 f9b22

Інвестиція в Перемогу: навіщо купувати військові облігації?

Військові облігації не нова ініціатива, їх застосували для підтримки економіки ще в часи Першої Світової війни. Американський фінансист Джей Кук був першим, хто почав продавати […]

Як зберігати внутрішню стійкість під час війни: поради бахмутського психолога 

Психолог Андрій Кузнєцов розповів про те, як зберігати психологічну стійкість серед постійних викликів і тривоги війни. Його рекомендації допоможуть бахмутянам знайти баланс між надією та […]