Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Семаковська Тетяна 14:31, 1 Червня 2023

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954eДнями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, українська армія настільки ненавчена, немає налагодженості спільних дій, що в результаті отримує втрати в особовому складі.

Редакція «Бахмут. IN.UA» дізналася , чи має поширене відео фейкові ознаки, й що подібними роликами намагається продемонструвати росія, якщо воно штучне. Ми розглянули це відео із двох різних точок зору. За першою ставимо під сумнів саме відео та його зйомку. За другою, не виключаємо можливості, що відео оригінальне, а не змонтоване. 

Фейкове відео (ймовірні ознаки монтажу)

Screenshot 736 8ecc9

Чоловіки на фото в формі ЗСУ. Фото скріншот з відео

Пропагандистський канал опублікував відео, де начебто троє бійців ЗСУ йдуть на штурм ворога. Штурмові дії відбуваються в багатоповерхівці. В описі до відео росіяни дали наступні слова:

«В Артемовске (Бахмут) была найдена камера Гоу Про на которой видно как хохлы случайно прибаранели хохла. Это конечно была реально случайность, но кадры огонь», — підписали пропагандисти відео.

Ні дата, ні точка проведення зйомки невідомі, бо окупанти не вказують такі дані. Дії відбуваються у під’їзді типової багатоповерхівки.

Попри те, відео, опубліковане пропагандистами має 5 дивних фактів, які доводять, що ролик має фейкові ознаки, можливо воно змонтоване навмисно:

Screenshot 735 8aa6b

Чоловіки на відео. Фото: скріншот з відео

  1. Чоловіки вдягнуті у форму ЗСУ поводять себе незлагоджено, поки один кричить команди, йому ніхто не відповідає ні жестами, ні словами. На початку відео лунає фраза “За нами на право, працюй, давай». Однак, команда направо лунає, але звук пострілів не співпадає з нібито вистрілами, складається враження, що звук просто записаний поверх оригінального відео;
  2. Зброя, яку тримають чоловіки надто легка, вони розмахують нею наче іграшковою, ще один дивний факт, в одного з чоловіків гвинтівка перемотана скотчем. Навіщо зброю перемотувати скотчем? Невідомо, але ймовірно, герої відео хочуть приховати щось. 
  3. Окупанти стверджують, що українські воїни самі вбили свого побратима пострілом з гвинтівки
  4. На відео, коли лунають постріли рука чоловіка, ймовірніше за все, камера в нього прикріплена на шоломі, практично не змінює позицію, тобто не рухається.
  5. Зверніть увагу, що впали двоє чоловіків, а не один, хоча в описі пропагандистів сказано, що саме одного підстрелили.

https://www.youtube.com/shorts/GJRVDhoJtDQ

Ось, наприклад,  на цьому відео оборонці Бахмута зі зброєю вступили в бій. При пострілах зі зброї їхні руки рухаються, на відміну від героїв відео. 

Ми звернулися за експертним коментарем до військового, який переглянув це відео з погляду, навіть, якщо воно було б реальним, й чоловіки на ньому справді воїни ЗСУ. На його думку, двох солдатів, які йшли першими застрілили особи, які були зверху, але аж ніяк не побратим знизу, як запевняють окупанти.

«Знизу третій не стріляв. Їх обох одною чергою зверху (ред. вбили або поранили). А хто зверху був невідомо. Але так, як наші стріляли, то точно по оркам. Й черга по ним була із Калаша. Звук інший. Наші працювали одиночними», — вважає військовий.

Відео опубліковане пропагандистами, може бути частково правдивим, на ньому, й справді можуть бути зафіксовані поранення двох українських солдатів окупантами. Втім, цей ролик абсолютно не відповідає опису, бо немає жодного логічного підтвердження того, що чоловіки, яких відносять до лав ЗСУ, на відео поранили один одного. Чутно чіткий постріл зверху, після якого двоє людей падають на землю.

Screenshot 739 e0863

Навіть самі росіяни в коментарях до відео бачать, що постріл, після якого чоловіки впали був зверху, а не знизу. Фото: скріншот з відео

Для чого росія поширює фейкове відео, де ЗСУ вбивають побратимів?

Вже раніше росія поширювала наратив, мовляв, в української армії немає злагодженості, ЗСУ й командири не співпрацюють між собою й не знають, що коїться. Через відсутність досвіду та співпраці між собою гинуть люди, так запевняють пропагандисти, як приклад вони наводили саме Бахмут. 

Такі ролики, де українські солдати, мовляв, вбивають своїх тішать росіян, які вбачають в ЗСУ безпорадного ворога. Але й нагадують їм про власні проблеми в армії, які намагаються приховати в МО рф. Втім, це вже не вперше у пропагандистських роликах відбувається так зване явище як «криве дзеркало», коли окупанти транслюють власні проблеми на інших.

Трагічна випадковість 

Що у висновку? Ми не можемо достеменно встановити, що відбувалося тільки за рахунок цього відео. Однак, ми звернулися за ще одним коментарем до іншого військового. 

За його припущенням, є ймовірність, що саме хлопець, який саме знімав, зробив постріл з підствольного гранатомету, граната влучила у сходи і поранила і його і товариша, який рухався попереду. Такі випадковості не підтверджують безпорадності українських військових на нашу думку, а підкреслюють ту небезпеку, якій вони себе піддають, захищаючі Україну від окупантів.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: Bloomberg назвав воєнну операцію в курську найпровальнішою за 21 століття

Лідія Гук Гук Лідія 14:00, 31 Серпня 2024
Ілюстрація Бахмут.IN.UA

Пропагандисти поширюють інформацію, що американське фінансово-економічне медіа Bloomberg нібито розмістило відео про воєнну операцію в курській області. У ньому, мовляв, військовий аналітик та генерал армії США у відставці Бредлі Герік заявив, що за співвідношенням інвестицій і результату операція в курську є найпровальнішою за 21 століття.

Однак, це фейк. Bloomberg не публікувало такого відеосюжету, а цитати Бредлі Геріка є вимислом пропагандистів.

У пропагандистському відеосюжеті сказано,що військовий аналітик, генерал армії США у відставці Бредлі Герік в інтерв’ю для подкасту Military.com нібито сказав: “Операція ЗСУ в Курську стала найбільш невиправданою за витратами у XXI столітті” та “жодна операція в новітній історії не була настільки невдалою”. Також йому приписують слова: “ЗСУ стягнули найпотужніші людські та технічні ресурси в курську область. Їх безглузде знищення — справа кількох тижнів. Відступати українцям нікуди, а росія має величезний досвід операції, які вони називають «м’ясорубкою». Усі ті люди та обладнання, які союзники так важко збирали для України по всьому світу, приречені». Утім, насправді Герік ніколи не давав інтерв’ю для подкасту Military.com та ніколи деінде не говорив того, що йому прописуються у відео.

Відеосюжет нібито авторства Bloomberg поширюють виключно прокремлівські Telegram-канали (2, 3) та акаунти у соцмережах Х (2, 3, 4) (ред. — колишній Twitter), Instagram, Tik-Tok. На офіційному сайті медіа, сторінці у X, Instagram, Tik-Tok, Youtube, Facebook не публікували такого відео. Як й інших матеріалів, щоб містив текст з сюжету.

Публікації фейкового сюжету про воєнну операцію в Курську / скриншоти

На фейковому відео присутній згори анімований логотип нібито Bloomberg. Однак, медіа не використовує такої позначки на своїх відео для жодних із соціальних платформ, де публікують сюжети, короткі інтерв’ю, рілси чи шортси.

Показово, що відеосюжет активно поширювався пропагандистами у соціальній мережі X, де зосереджена значна іноземна аудиторія. Це свідчить про те, що російська дезінформація націлена не лише на внутрішню, але й на зовнішню аудиторію, намагаючись посіяти сумніви серед користувачів з інших країн.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: Глава МАГАТЕ закликав російську армію наступати

Лідія Гук Гук Лідія 15:00, 30 Серпня 2024
Колаж Бахмут.IN.UA

Колаборант володимир рогов у своєму Telegram-каналі поширює інформацію про те, що глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі нібито закликав російську армію наступати для визволення української території та припинення ядерного тероризму, що, мовляв, спричинив режим Зеленського.

Утім, це фейк. Рафаель Гроссі ніколи не закликав російську армію до наступу. У своїх заявах він не підтримує жодних військових дій і зосереджується виключно на питаннях ядерної безпеки.

  • Примітка. володимир рогов — проросійський політичний діяч українського походження, який активно підтримує агресію рф проти України. У 2014 році його внесли до бази “Миротворець” як особу, що співпрацює з окупантами. Рогов відомий своїм Telegram-каналом, де поширює викривлені інтерпретації подій в Україні, особливо в Запорізькій області. У березні 2022 року колаборант самопроголосив себе головою окупованого міста Мелітополь. Того ж року Європейський Союз запровадив проти нього санкції через його участь у підтримці незаконних збройних формувань. На території України рогов був засуджений до 15 років позбавлення волі за державну зраду та пособництво державі-агресору. Слідство встановило, що з 2014 року рогов співпрацює з російськими окупантами, активно дискредитує українську владу та військових, а також збирає кошти на підтримку російських збройних сил.

МАГАТЕ про ЗАЕС

22 серпня, внаслідок російських обстрілів, тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) втратила підключення до однієї з лінії живлень. Наступного дня, 23 серпня, Міжнародне агентство з атомної енергії на своєму офіційному сайті оприлюднило інформацію, що зовнішню резервну лінію живлення станції відновлено. За інформацією МАГАТЕ, під час відключення ЗАЕС була під’єднана до своєї єдиної лінії 750 кВ “Дніпровська”, що залишилася. У повідомленні також міститься заява генерального директора Рафаеля Гроссі щодо інциденту.

«Це надто часте явище, коли найбільша атомна електростанція Європи знову змушена покладатися лише на одне зовнішнє джерело електроенергії для підтримки своїх основних функцій ядерної безпеки та захисту підкреслює вразливість цього великого об’єкта. Це не прийнятно, зараз важливо докласти зусиль для дотримання п’яти конкретних принципів захисту об’єкта» (“This all too often occurrence whereby Europe’s largest nuclear power plant is once again forced to rely on only one external source of electricity to maintain its essential nuclear safety and security functions underlines the vulnerability of this major facility,” Director General Grossi said. “This is not sustainable and it is essential that strengthened efforts be taken now to uphold the five concrete principles for protecting the facility.”) — заявив Рафаель Гроссі.

У цьому повідомленні немає жодних закликів до російської армії, тим паче до наступу, як це інтерпретував колаборант рогов. Генеральний директор МАГАТЕ чітко висловився, що для захисту ЗАЕС важливо дотримуватись п’яти принципів формування безпеки:

  1. Необхідно підтримувати фізичну цілісність об’єктів – хай то реактори, паливні ставки чи сховища радіоактивних відходів.
  2. Усі системи безпеки та обладнання, а також обладнання мають бути повністю функціональними в будь-який час.
  3. Обслуговуючий персонал повинен бути в змозі виконувати свої обов’язки з безпеки та безпеки та мати здатність приймати рішення без надмірного тиску.
  4. Для всіх ядерних майданчиків має бути забезпечене надійне електропостачання від мережі.
  5. Повинні існувати безперебійні логістичні ланцюжки поставок і транспортування до та з об’єктів.
  6. Повинні існувати ефективні системи радіаційного моніторингу на місці та за його межами, а також заходи готовності до надзвичайних ситуацій та реагування.
  7. Має бути надійний зв’язок з регулятором та іншими.

Про те, що буцімто по-справжньому ефективним захистом Запорізької АЕС може бути лише припинення “бойовиками ЗСУ обстрілів станції та прилеглої до неї території з важких видів озброєння — артилерії та РСЗВ, а також позбавлення бандерівців можливості завдавати ударів із застосуванням дронів-камікадзе” — є особистою думкою колаборанта володимира рогова, який інтерпретував заяву Гроссі у своїй пропагандистській манері.

Фейковий допис про заяву глави МАГАТЕ / скриншот

Як генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, Рафаель Гроссі зобов’язаний зберігати нейтральну позицію і не може ставати на чийсь бік у війнах чи втручатися у політичні питання. Нейтралітет є ключовою умовою збереження довіри до МАГАТЕ як міжнародного арбітра з питань ядерної безпеки. Як голова МАГАТЕ, Гроссі може висловлювати занепокоєння щодо безпеки ядерних об’єктів у зонах конфліктів і закликати до стриманості, але він не може підтримувати або засуджувати будь-яку сторону.

Читайте також:

Фейк: Bloomberg назвав воєнну операцію в курську найпровальнішою за 21 століття

Пропагандисти поширюють інформацію, що американське фінансово-економічне медіа Bloomberg нібито розмістило відео про воєнну операцію в курській області. У ньому, мовляв, військовий аналітик та генерал армії […]

14:00, 31.08.2024 Гук Лідія

Фейк: Глава МАГАТЕ закликав російську армію наступати

Колаборант володимир рогов у своєму Telegram-каналі поширює інформацію про те, що глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі нібито закликав російську армію наступати для визволення української території та […]

15:00, 30.08.2024 Гук Лідія

МАНІПУЛЯЦІЯ: “Щоб не розвинулась залежність”: Міністерка соцполітики про виплати українцям

У мережі поширюють скриншот матеріалу із нібито цитатами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, де вона начебто заявила: “Ми не міністерство виплат. Україна не повинна все […]

14:00, 29.08.2024 Гук Лідія

Мобільні крематорії для спалення тіл, бізнес органів та “справжні” власники території України: комбо-фейк від пропагандистів

Пропагандисти поширюють інформацію, що Україна нібито спалює тіла загиблих воїнів у мобільних крематоріях у Сумах, оскільки, мовляв, компанія Blackwater не дозволяє поховання на українській землі, […]

15:00, 28.08.2024 Гук Лідія

Фейк: Польський центр зайнятості пропонує українцям ряд вакансій з низькою оплатою

У мережі поширюють оголошення від нібито польського центру зайнятості, який, мовляв, через припинення допомоги українцям, пропонує роботу прибиральника, санітара, посудомийника з низькою оплатою. Однак, це […]

13:00, 27.08.2024 Гук Лідія