Росіяни поширюють фейкове відео, де бійці ЗСУ застрелили побратима

Семаковська Тетяна 14:31, 1 Червня 2023

3020067 yakoyu zbroeyu ukrayintsi mozhut zahistiti sebe ta sviy dim novini kompaniy f954eДнями на просторах пропагандистських каналів з’явилося відео, на якому начебто бійці ЗСУ самі через необережність вбили одного з побратимів. Таким чином російська пропаганда показує, мовляв, українська армія настільки ненавчена, немає налагодженості спільних дій, що в результаті отримує втрати в особовому складі.

Редакція «Бахмут. IN.UA» дізналася , чи має поширене відео фейкові ознаки, й що подібними роликами намагається продемонструвати росія, якщо воно штучне. Ми розглянули це відео із двох різних точок зору. За першою ставимо під сумнів саме відео та його зйомку. За другою, не виключаємо можливості, що відео оригінальне, а не змонтоване. 

Фейкове відео (ймовірні ознаки монтажу)

Screenshot 736 8ecc9

Чоловіки на фото в формі ЗСУ. Фото скріншот з відео

Пропагандистський канал опублікував відео, де начебто троє бійців ЗСУ йдуть на штурм ворога. Штурмові дії відбуваються в багатоповерхівці. В описі до відео росіяни дали наступні слова:

«В Артемовске (Бахмут) была найдена камера Гоу Про на которой видно как хохлы случайно прибаранели хохла. Это конечно была реально случайность, но кадры огонь», — підписали пропагандисти відео.

Ні дата, ні точка проведення зйомки невідомі, бо окупанти не вказують такі дані. Дії відбуваються у під’їзді типової багатоповерхівки.

Попри те, відео, опубліковане пропагандистами має 5 дивних фактів, які доводять, що ролик має фейкові ознаки, можливо воно змонтоване навмисно:

Screenshot 735 8aa6b

Чоловіки на відео. Фото: скріншот з відео

  1. Чоловіки вдягнуті у форму ЗСУ поводять себе незлагоджено, поки один кричить команди, йому ніхто не відповідає ні жестами, ні словами. На початку відео лунає фраза “За нами на право, працюй, давай». Однак, команда направо лунає, але звук пострілів не співпадає з нібито вистрілами, складається враження, що звук просто записаний поверх оригінального відео;
  2. Зброя, яку тримають чоловіки надто легка, вони розмахують нею наче іграшковою, ще один дивний факт, в одного з чоловіків гвинтівка перемотана скотчем. Навіщо зброю перемотувати скотчем? Невідомо, але ймовірно, герої відео хочуть приховати щось. 
  3. Окупанти стверджують, що українські воїни самі вбили свого побратима пострілом з гвинтівки
  4. На відео, коли лунають постріли рука чоловіка, ймовірніше за все, камера в нього прикріплена на шоломі, практично не змінює позицію, тобто не рухається.
  5. Зверніть увагу, що впали двоє чоловіків, а не один, хоча в описі пропагандистів сказано, що саме одного підстрелили.

https://www.youtube.com/shorts/GJRVDhoJtDQ

Ось, наприклад,  на цьому відео оборонці Бахмута зі зброєю вступили в бій. При пострілах зі зброї їхні руки рухаються, на відміну від героїв відео. 

Ми звернулися за експертним коментарем до військового, який переглянув це відео з погляду, навіть, якщо воно було б реальним, й чоловіки на ньому справді воїни ЗСУ. На його думку, двох солдатів, які йшли першими застрілили особи, які були зверху, але аж ніяк не побратим знизу, як запевняють окупанти.

«Знизу третій не стріляв. Їх обох одною чергою зверху (ред. вбили або поранили). А хто зверху був невідомо. Але так, як наші стріляли, то точно по оркам. Й черга по ним була із Калаша. Звук інший. Наші працювали одиночними», — вважає військовий.

Відео опубліковане пропагандистами, може бути частково правдивим, на ньому, й справді можуть бути зафіксовані поранення двох українських солдатів окупантами. Втім, цей ролик абсолютно не відповідає опису, бо немає жодного логічного підтвердження того, що чоловіки, яких відносять до лав ЗСУ, на відео поранили один одного. Чутно чіткий постріл зверху, після якого двоє людей падають на землю.

Screenshot 739 e0863

Навіть самі росіяни в коментарях до відео бачать, що постріл, після якого чоловіки впали був зверху, а не знизу. Фото: скріншот з відео

Для чого росія поширює фейкове відео, де ЗСУ вбивають побратимів?

Вже раніше росія поширювала наратив, мовляв, в української армії немає злагодженості, ЗСУ й командири не співпрацюють між собою й не знають, що коїться. Через відсутність досвіду та співпраці між собою гинуть люди, так запевняють пропагандисти, як приклад вони наводили саме Бахмут. 

Такі ролики, де українські солдати, мовляв, вбивають своїх тішать росіян, які вбачають в ЗСУ безпорадного ворога. Але й нагадують їм про власні проблеми в армії, які намагаються приховати в МО рф. Втім, це вже не вперше у пропагандистських роликах відбувається так зване явище як «криве дзеркало», коли окупанти транслюють власні проблеми на інших.

Трагічна випадковість 

Що у висновку? Ми не можемо достеменно встановити, що відбувалося тільки за рахунок цього відео. Однак, ми звернулися за ще одним коментарем до іншого військового. 

За його припущенням, є ймовірність, що саме хлопець, який саме знімав, зробив постріл з підствольного гранатомету, граната влучила у сходи і поранила і його і товариша, який рухався попереду. Такі випадковості не підтверджують безпорадності українських військових на нашу думку, а підкреслюють ту небезпеку, якій вони себе піддають, захищаючі Україну від окупантів.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

“Путінська” війна, премії від американців: як розпізнати маніпуляції “хороших росіян”

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:35, 23 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут.IN.UA

Громадяни російської федерації, що позиціюють себе ліберальною та антивоєнною частиною рф, щосили намагаються створити образ “хороших росіян” — кожен своїми методами. Редакція Бахмут.IN.UA розповість, які саме меседжі просувають росіяни, та чому їхня риторика є шкідливою для українців

Найголовніша опозиціонерка росії — вдова

Найсвіжіший приклад “хороших рускіх” — це юлія навальна, дружина опозиціонера олексія навального, який помер у лютому 2024 року, відбуваючи покарання у російській тюрмі. За версією журналу TIME, навальна увійшла у сотню найвпливовіших людей 2024 року. Жінка очолила категорію “Лідери”.

Після смерті чоловіка, навальна дала інтерв’ю журналісту TIME Саймону Шустеру, в якому знайшлося місце критиці української влади. Новонароджена лідерка російської опозиції юлія навальна заявила, що “великою помилкою України є ігнорування антивоєнних росіян”. Вчергове росіянка назвала повномасштабне вторгнення “війною путіна”, яку підтримує “агресивна меншість” населення рф.

“Хороші росіяни” — дуже погана фраза. Я вважаю, що вони (ред. Україна) просто не хочуть шукати цих антивоєнних росіян. Але такі росіяни таки існують. Просто важко очікувати, що вони вийдуть на вулицю, бо, як я вже сказала, не всі люди — герої. Вони готові вдатися до різних видів боротьби. Важливо підтримувати цих людей, і я вважаю, що їх ігнорувати — помилка уряду України”, – зазначила вдова російського опозиціонера.

Відзначимо, що теза навальної про “путінську армію” та “агресивну меншість” розбивається об реальність, яку показують опитування самих росіян. Це підтверджують навіть так звані опозиційні ЗМІ. Судячи з даних від “Левада-Центру” за 7 лютого 2024 року, 77% росіян підтримують війну проти України.

Примітка. “Левада-Центр” – російська дослідницька організація, яка не належить державі. У 2013 році в росії організація була визнана іноагентами. За інформацією генерального директора Київського міжнародного інституту соціології Антона Грушецького, “Левада-Центр” — одна з останніх умовно незалежних дослідницьких інституцій у росії”. Соціолог також зазначає, що до 15% росіян в опитуваннях можуть приховувати своє дійсне ставлення до війни проти України. Тобто дійсно підтримувати військові дії можуть не 77%, а 65%.

Захід прихильний до навальної

Очільниця “Інституту масової інформації” (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що сама наявність навальної у списку TIME “відображає глибокі дилеми і когнітивний дисонанс в зовнішній політиці західних країн”:

Навальна втілює собою “безпечний варіант” мучениці для західних держав. Таким чином, ми спостерігаємо інерцію і намагання всидіти в зоні комфорту: адже підтримуючи таких опозиціонерів як навальна, Захід може уникати прямого втручання в конфлікт і нічим не ризикує”, — пояснює Оксана Романюк.

“Безпека” у вигляді підтримки навальної дозволяє Заходу відповідати інтересам власних виборців, не надто ризикуючи втратити їхню підтримку, та витрачати гроші саме на внутрішню політику, продовжує Оксана Романюк. І це шкодить Україні:

“Підтримка навальної більше відповідає інтересам — зберегти статус кво, не приймати складних рішень, не ризикувати, і зрештою, тратити гроші десь на свого виборця. А не на ракети для ППО, що захистять сотню нікому невідомих українців. Тобто є публічно задекларовані ось такі цінності і переконання — а втілюються зовсім інші кроки. Трусливо притримуються Петріоти “про всяк випадок”, в той час, коли в Чернігові сьогодні росія убила 17 людей ракетою Іскандер, і понад 60 поранено”.

Дружина російського опозиціонера навіть мала аудієнцію із президентом США — Джоном Байденом, який висловив співчуття з приводу померлого навального. Відзначимо, що напередодні, 21 лютого, російська армія обстріляла 7 областей України, були загиблі та поранені. З цього приводу Джо Байден співчуттів не висловлював і цю тему із навальною не зачіпав.

Окрім того, самі ж росіяни порівнюють юлію навальну із… київською княгинею Ольгою. Ніколи такого не було — і ось знову: громадяни сусідньої країни намагаються присвоїти собі національну українську героїню.

Допис користувача у соцмережі Х / Джерело

Війна в Україні — як фон

Ще одна росіянка, яка отримала преференції від Заходу, використавши Україну як фонову картинку — журналістка марина овсянікова. Жінка стала відомою після того, як у березні 2022 року з’явилася у нібито прямому етері одного з російських рупорів пропаганди — “Першого каналу”. Вона тримала у руках плакат, який закликає припинити війну та не вірити російській пропаганді.

Ілюстрація Бахмут.IN.UA

Здавалося б: що не так? Вкрай сміливий вчинок, через який у тоталітарній росії жінці “світить” тюремний строк. Але, як завжди із росіянами, існує купа “але”.

Після свого “героїчного” вчинку марина овсяннікова приїхала до Києва, де збиралася провести пресконференцію на тему того як працює російська пропаганда. Через шквал критики захід було скасовано. Критика в основному стосувалася того, що овсяннікова кілька років поспіль працювала на “Першому каналі”, тобто була частинкою тієї самої машини пропаганди, яка систематично розпалювала ненависть до українців.

Після того, як марина овсяннікова влаштувала перформанс, на своїй сторінці в Instagram опублікувала допис із вже знайомою нам риторикою про “путінську війну” та те, що прості росіяни не мають відношення до “проісходящєго на Украінє”.

Своєю чергою, Центр протидії дезінформації при РНБО заявив про те, що овсянникова прямо продовжує працювати на російську пропаганду, просуваючи тези про зняття санкцій з рф. 

Частка користувачів у соцмережах погодилася із тезою ЦПД в думці про те, що прямий ефір, в якому з’явилася журналістка зі своїм плакатом — це спеціально влаштована акція, яку придумали та реалізували самі ж пропагандисти. Цілей декілька:

  • змістити акценти з кровопролитної війни та змінити порядок денний;
  • спробувати таким чином зняти відповідальність з тих, хто роками просував російську пропаганду проти України;
  • показати, що в росії все ж існує демократія. Мовляв, дивіться: смілива жінка вийшла у прямий етер з антивоєнним плакатом, а її за це не надто суворо покарали.

А й дісно, марині овсянниковій дуже пощастило. Після “інциденту” вона виїхала до Німеччини, там попрацювала деякий час на місцевому виданні Die Welt, повернулася до росії, де брала участь у “антивоєнних” протестах, за що отримувала адміністративні штрафи та домашній арешт. Втім, разом із донькою їй магічним чином вдалося виїхати за кордон.

Судячи з соцмереж овсянникової, вона зараз подорожує як Європою, так і США. У березні цього року вона отримала премію від Техаського технологічного університету за те, що вона — журналістка, якій вдалося втекти від диктаторського режиму. Отримані 3 тисячі доларів (119 тисяч гривень) марина овсянникова перевела на рахунок російських так званих опозиційних ЗМІ — “Медуза” та телеканал “Дождь”, які начебто допомагають українцям. Яким саме чином допомагають — історія замовчує. І знову ж таки, рішення перевести цю допомогу не напряму українським фондам (наприклад, “Повернись живим”), а саме російським опозиційним ЗМІ видається, як мінімум, дивним.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки також підтверджує те, що овсянниковій вдалося вкрай успішно використати ситуацію на свою користь:

“Центр стратегічних комунікацій та інформбезпеки констатує, що після свого «подвигу» вона отримала визнання та кредит довіри на Заході. Тепер це реноме журналістка використовує для просування на західну аудиторію наративу про необхідність зняття з рф санкцій”, — заявили у Центрі.

Ілюстрація Бахмут.IN.UA

Як навчитися розпізнавати маніпуляції

Отже, підсумовуючи вище написане, можемо виділити кілька порад споживання інформації:

  • звертайте увагу на своєчасність появи того чи іншого інфоприводу. На прикладі тієї ж овсянікової: її вихід із плакатом відбувся на початку повномасштабного вторгнення. Тоді багато українців ще вірили у те, що росіяни дійсно можуть повпливати на рішення їхньої влади про припинення війни, та намагалися знайти того самого “хорошого росіянина”, який підтримає Україну у складні часи;
  • шукайте інформацію в офіційних джерелах. До прикладу, Центр протидії дезінформації при РНБО оперативно реагує на те, аби проінформувати суспільство про черговий фейк або шкідливий наратив. Головне управління розвідки також публікує спростування неправдивої інформації, що пов’язана із війною, мобілізацією і так далі;
  • обов’язково цікавтеся бекграундом тих, хто вкидає меседжі в інформаційний простір;
  • поставте собі питання: кому може бути вигідною ця інформація? Які наративи стоять за інформаційним приводом?
  • звертайте увагу на фактаж. Звертайте увагу на те, скільки достовірної та доведеної інформації є в тій чи іншій публікації, або ж вона заснована на емоційних судженнях? Російська опозиціонерка юлія навальна стверджує, що “більшість росіян проти війни”, втім не приводить тому ніяких доказів, і водночас переносить відповідальність на українців, які, буцімто, “не хочуть бачити цих росіян”. 

Що стосується соціологічних опитувань від “Левада-Центру”, які ми наводили у тексті. Цифрами, що наводяться в соцопитуваннях, можна вдало маніпулювати. Цим не гребують політики під час виборів, і, звісно ж, російська пропаганда також може використовувати цей метод аби виправдовувати продовження повномасштабного вторгнення.

Для того аби навчити правильно сприймати інформацію, подану у соцопитуваннях, українські медійники створили безкоштовний курс “Це вам не клікбейт!”. Якщо ви хочете обґрунтовано сперечатися із сусідами в чаті ОСББ, які скидають неперевірену або маніпулятивну інформацію, цей курс вам у цьому допоможе. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Квартира у Києві та вологі мрії окупантів”: росЗМІ поширили агітаційне відео

Бахмут Брехомір Вінниченко Данило 12:00, 22 Квітня 2024
Арка Свободи українського народу, Київ / фото з відкритих джерел

Росіяни поширюють агітаційний відеоролик, у якому військові начебто роздумують над тим, де вони хочуть купити собі квартиру. Один хоче на Печерських пагорбах у Києві, а інший – в Одесі. У відеоролику демонструють кадри з окопів, бойові дії, шеврони з літерами “Z” та іншу пропагандистську символіку окупантів.

Чому це маніпуляція та з якою метою робляться подібні агітації, розповідає журналіст видання Данило Вінниченко.

Печерські пагорби у Києві / фото з відритих джерел

Росіяни зневажають територіальну цілісність України

Сам відеоролик є агітацією вступати до російського війська та рекламою сімферопольського окупаційного військомату. Ми вже раніше розповідали про подібні відеоматеріали в попередніх матеріалах, де росіяни зневажають територіальну цілісність України, привласнюють українську культуру, спотворюють назви міст та, звісно, пропагандують війну проти нашої держави. 

У ролику, який привернув нашу увагу, окупанти в окопах сидять та розмірковують над тим, як будуть розпоряджатись українськими територіями:

— Ти випадково не знаєш, де Печерські пагорби? У Києві.

— Це центр, у мене там тітка живе. Крутий район, а що?

— Мрія у мене. Квартиру хочу там купити.

— Війна закінчиться, Київ повернемо, сім’ю туди перевеземо. 

Окупанти розмірковують над українськими територіями / скриншот

Далі у відеоролику демонструють плашку зі словами: “Обери місто своєї мрії” та плашку з довідковою інформацією про військомат в окупованому Сімферополі. 

Вже наприкінці відео другий окупант також ділиться емоціями: “А я в Одесу рвану, море люблю…”. 

Зауважимо, що у цьому відео намагаються підкреслити привабливість українських міст, які, на думку росіян, треба “звільняти”. Натомість ніяк не згадуються саме російські міста. Тим самим росіяни пропагандисти намагаються власному суспільству підкреслити, що війна та окупація — це нормальне явище, однак потрібно долучатись до лав зс рф. 

РосЗМІ просувають наративи про окупацію Києва

Андрій Юсов
Андрій Юсов / фото з відкритих джерел

Як ми вже зазначили, окупанти зневажають територіальну цілісність України. А щоб ефективніше вести війну, ворог застосовує різні техніки, як, наприклад, інформаційно-психологічні операції.

Після відходу зс рф з низки регіонів України, зокрема з півночі, росЗМІ поширюють ІПСО про напад з Білорусі, накопичення військ біля північних областей України, неминуче захоплення міста та взагалі, що лівобережжя Дніпра — історично російська територія. Допомагати в цьому росіянам приходять різноманітні західні експерти та топ-пропагандисти рф. 

Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР МО) в етері телемарафону зазначив, що все це робиться заради того, щоб посіяти паніку.

“Ось знову активізувалася білоруська тема, наприклад, та й  інші, які ворог любить використовувати для того, щоб збурювати панічні настрої, зокрема, всередині країни. Нічого стратегічно нового по формуванню модерних угруповань не відбулося”, — підкреслив представник ГУР МО Юсов. 

Підкреслимо, що росЗМІ активно маніпулюють темою наступу своїх військ по всій лінії фронту. Провали на фронті та відступи з півночі країни, Харківщини та Херсонщини пропагандисти намагаються всіляко приховати від власного населення та привернути увагу на провали в українському війську, або на міжнародній арені. Будьте пильними та не піддавайтесь на вороже ІПСО!

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Путінська” війна, премії від американців: як розпізнати маніпуляції “хороших росіян”

Громадяни російської федерації, що позиціюють себе ліберальною та антивоєнною частиною рф, щосили намагаються створити образ “хороших росіян” — кожен своїми методами. Редакція Бахмут.IN.UA розповість, які […]

Арка Дружби народів Київ

“Квартира у Києві та вологі мрії окупантів”: росЗМІ поширили агітаційне відео

Росіяни поширюють агітаційний відеоролик, у якому військові начебто роздумують над тим, де вони хочуть купити собі квартиру. Один хоче на Печерських пагорбах у Києві, а […]

Зеленський

Маніпуляція: Президентство Зеленського закінчується навесні

У російських та проросійських Telegram-каналах поширюють інформацію, що повноваження чинного глави України Володимира Зеленського нібито вже завершились, або діятимуть до кінця травня 2024 року. Однак, […]

14:30, 19.04.2024 Гук Лідія
Експеременти над дітьми росія

“В Маріуполі проводили експерименти над дітьми”: вигадка роспропаганди

У мережі шириться відео з сенаторкою рф від днр наталією ніканоровою в студії кремлівського радіо комсомольська правда. Колаборантка розповіла “журналістам”, що в окупованому Маріуполі вс […]

Депутатка держдуми рф

“Деструктив, тероризм, міжнаціональна ворожнеча”: чиновниця рф поширює антиукраїнські наративи

У мережі шириться відео депутатки держдуми рф анни кузнецової, яка розповіла пропагандистам про “деструктивні заклики” в українських Telegram-каналах, які збільшились начебто на 28%. Чиновниця розповіла, […]