Жінка в кокошнику та брудний сарай: як росіяни представляють культуру Донеччини?

Семаковська Тетяна 13:36, 31 Травня 2023

БАХМУТ 12 3 1 ac6b4Після часткової окупації Донеччини росіяни та їхні колаборанти наввипередки намагаються перейменовувати міста, вулиці й запроваджувати свої так звані традиції. Книги українською мовою для них стали нічним жахіттям, тож вони називають їх націоналістичною літературою. Щоб применшити значення української ідентифікації на Донеччині в хід пішла шароварщина, як це загарбники робили при СРСР. Відтак, українські музеї росіяни не знищують, а висміюють та обезличують нашу культуру. 

Редакція «Бахмут. IN.UA» знайшла відео пропагандистів, на яких колаборанти показують так звану культуру Донеччини. Ми розпитали директорку Бахмутського краєзнавчого музею Олену Смирнову, як такі ролики впливають на соціум та, що робити із шароварщиною в самій Україні.

Ролик окупантів про культурну Донеччину містить грубі помилки

У відео пропагандисти кажуть, що в окупованій з 2014 Зуївці, мовляв, відкрився музей народної творчості. Загарбники хочуть показати, що після захоплення земель вони дбають про життя народу, навіть відкривають музеї. Однак, насправді цей заклад був ще понад рік тому, а не тільки відкрився, як запевняють окупанти. Ми знайшли відео з назвою музею опубліковане в YouTube й датоване ще 19 липня 2021 роком. 

«Музей народного творчества открылся в Зуевке под Донецком. Называется “Живые ремесла” и создан супругами Светланой и Валерием Чемерис. Валерий Чемерис говорит, что главная задача музея – сохранить и продолжить традиции предков», — підписали пропагандисти свій ролик.

Світлана та Валерій Чемирис — ймовірні колаборанти, достатньо відкритих даних про цих осіб немає. Вони або від початку залишалися жити в окупації, або ж це росіяни, які заселився в чужі оселі. Таким чином, наприклад, російська влада створює для себе зручне населення, яке не виходить на протести, не заперечує, а просто живе тихо, як й належить «рускому человеку».

За чотири роки Світлана Чемерис стала зіркою окупованої Зуївки

На цьому ролику Світлана Чемерис ще без кокошника розповідає про своє захоплення вишивкою й бісером, тут її представляють як художницю-аматорку. Однак, в 2021 році героїня ролику вже в статусі народної майстрині, пропагандисти наголошують, що вона «зуївчанка».

Screenshot 750 8f92e

Світлана Чемерис на пропагандистському ТБ в 2019 році.

Відео із Світланою Чемерис, де вона вже в народному музеї в Зуївці. В кінці відео героїня співає пісні Цоя, як це належить до народної культури, яку начебто пропагує жінка — невідомо. 

Світлана Чемерис вже в естрадному образі для телебачення рф.

Вочевидь, Світлана робить те, що їй накажуть робити на камеру — будь-то переспів Цоя або плетіння поясів на хантийському бердо. Останнє заняття Світлана Чемерис проводить вже в статусі майстра народної студії декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва “Натхнення” так званого “Республіканського дому народної творчості та кіно”. Роки проведені в окупації допомогли жінці у кар’єрному зрості, від аматорки вона стала експерткою.

Культурний сарай

Screenshot 748 15942

В такому злиденному приміщенні відбуваються заняття. Фото: скріншот з відео

«Буду… Дважды в неделю с детьми заниматься, посиделки будут у нас Зуевские. Здесь мы будем с детьми развлекаться, петь народные песни, играть народные игры и заниматься народным творчеством. Все, что я умею, я хочу передать детям. Сначала я хочу с ними из травы делать, идет Троица…», — каже Світлана Чемерис.

Зуївські «посиділки» будуть проходити у приміщенні, яке фасадом нагадує закинутий сарай. Попри те, що Зуївка окупована вже 9 років росіяни, які так вихваляються відновленням всього, що зруйнували, не змогли навіть косметично привести до ладу свій музей. 

Screenshot 749 67e7c

Росіяни в першу чергу перейменовують захоплені міста та вулиці. Фото: скріншот з пропагандистського каналу

Будинок неприбраний, на подвір’ї валяється непотріб, й сама оселя не була ремонтована, або хоча б підлатана. Втім, це не заважає колаборантці проводити тут заняття. Зовні все схоже на типову шароварщину, коли українську культуру знецінювали, як це зробили в музеї Зуївці. Речі, які тут знаходяться не мають національної прив’язки, вони не несуть в собі цінності.

Культура Донеччини — це не набір картинок

Олена Смирнова — директорка Бахмутського краєзнавчого музею розповідає, що за час війни не раз бачила агресивні «продукти» ворожої пропаганди спрямовані на українську культуру, а точніше її знецінення.

«Зібрано все разом: школа, Бандера, Шевченко. Все, що становить тригери для ворожого  тилу. Навіть не турбувався ніхто про монтаж, текст, хоч якийсь професійний рівень. Впізнаваний почерк. Не можна дивитися, бо роз’їдає від огиди, забирає рештки психічного здоров’я», — коментує пані Олена пропагандистські ролики. 

Культура Донеччини — це не набір картинок, музики, чи співів, пояснює експертка. Вона розмірковує, що неоднорідність населення на Донбасі, складні і неоднозначні історичні процеси, які проходили крізь соціум дали такий емоційний продукт. Спочатку люди ненавиділи й гребували совком (ред. СРСР), а потім перейшли до його звеличення.

Шароварщина: що робити?

На думку пані Олени, в Україні безумовно, є заангажованість псевдоукраїнською темою і є глибоке переживання української долі регіону. 

«Національні, вікові, особистісні вектори – це нормально для створення єдиної мови емоцій, якою і є культура. На що б ми не звернули увагу, ми бачимо різнобарвність. Живопис, музика, література — це все вільне вираження, різні майданчики для реалізації, різна аудиторія. Якщо ми будемо допомогати, а не заказувати – нічого не треба буде викорінювати, відпаде саме. Треба тільки пам’ятати, що культура — то не обслуговування, культура — це важко і не зовсім зрозуміло, то шлях наверх. Безумовно, БахмУт – культурна столиця Донеччини, і з нашого спільного досвіду можна сказати, що потрібен час. Намагатися зберегти надбання, намагатися створити нове», — резюмує Олена Смирнова.

Музей в Бахмуті та музей в Олександро-Калиновому: які справжні українські традиції?

В Бахмуті та селі Олекса́ндро-Кали́нове до повномасштабної війни були свої музеї, які насправді зберігали традиції та поляризували народну творчість. В 2015 році в Бахмутському народному домі відкрили музей народної творчості, експонати до нього створили жінки з майстерні «Оберіг». 

Загалом, протягом десяти років виставковий фонд накопичував сотні екземплярів виробів народної творчості, зокрема петриківського розпису, вишивки, народної ляльки, плетіння. Згодом, кімната музею була в приміщенні Центру технічної творчості. Бахмутян, які виявляли бажання навчатися — залучали до майстер-класів. Мистецтво створення ляльки-мотанки викладала народна майстриня Наталя Роменська, яка в евакуації продовжує займатися цією справою.

А ось так, наприклад, виглядав музей в Олександро-Калиновому. Зверніть увагу на доглянутість приміщення, та наповнення цього закладу. Навіть фасад оселі прикрашений малюнками. В середині музеї активна громада зібрала речі, які ідентифікували їхню самобутність, тут були й артефакти з СРСР, всі мали свою приналежність до тієї чи іншої епохи, натомість у відео пропагандистів всі експонати нагадують випадкове зібрання.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 8 Травня 2024
Першокласник / фото ілюстративне

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та розвинути необхідні навички.

Про це повідомляє  Центр підтримки бахмутян у місті Київ

Підготовка до школи для дошкільнят 

Для полегшення адаптації майбутніх учнів до шкільного життя Фонд “Карітас-Київ” організовує курс підготовки “Школа маленьких магістрів”. Програма підійде для дітей віком 5-7 років, які цього року йдуть до 1 класу.

Що пропонує курс? 

На учасників чекає комплексна підготовка, яка імітуватиме шкільний день. Заняття допоможуть розвинути в дітей низку навичок, необхідних першокласникам:

  • увага та концентрація;
  • логічне мислення;
  • мовленнєві навички;
  • творчі здібності;
  • комунікативні вміння.

Крім того, майбутні школярі вивчатимуть основи читання, письма, математики та англійської мови.

“Діти відчують себе справжніми учнями, отримають практичний досвід та позбудуться страхів перед школою”, – пояснюють організатори.

Заняття триватимуть 2 години щоп’ятниці, починаючи з 7 червня. 

Курс підготовки розрахований на 3 місяці. Уроки проходитимуть у Соціальному центрі Фонду за адресою: вулиця Малокитаївська, 82.

Батьки зможуть записати дитину на курс, заповнивши спеціальну форму

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Валентина Славінська Славінська Валентина 16:00, 8 Травня 2024
Верхній замок у Луцьку / фото з відкритих ресурсів

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, харчуванням, медичною та психологічною підтримкою.

Ситуація із вимушеним переселенням громадян через війну залишається складною. У Луцьку працюють кілька центрів, готових надати допомогу біженцям.

Безплатне житло у Луцьку для ВПО

Цілодобова “гаряча лінія” допоможе з терміновим розселенням:

  • телефон: (0332) 778 211;
  • телефон: +380 (66) 657 0915 
  • координаційний центр Волині: +380 (68) 233 4608
  • телефон: +380 (96) 881 8091

Повідомте свою локацію та кількість осіб, а далі вас скерують до найближчого вільного місця.

Тривале розміщення можливе в Арт-хостелі “Адреналін”, тут є 84 ліжко-місця. Якщо ви потребуєте допомоги – телефонуйте за номером +380 (95) 124 9008.

Центри допомоги біженцям

Центр допомоги біженцям (вулиця Карбишева, 1) пропонує:

  • безкоштовне тимчасове перебування;
  • до 500 місць для ночівлі;
  • гаряче харчування;
  • цілодобову медичну допомогу;
  • психологічну підтримку;
  • юридичні консультації.

Більше деталей за телефоном: +380 (95) 1249 008.

Гуманітарна допомога

Пункти гуманітарної допомоги для ВПО:

  • Територіальний центр соцобслуговування (вулиця Д. Галицького, 18);
  • “Центр взаємопідтримки ВПО” (проспект Соборності, 18);
  • Палац учнівської молоді (вулиця Шопена, 18);

Тут можна отримати продукти, одяг, засоби гігієни, постільну білизну.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Києві стартує безкоштовний курс підготовки для першокласників: як ВПО подати заяву

Фонд “Карітас-Київ” запрошує дітей ВПО, майбутніх першокласників на спеціальний безкоштовний курс підготовки до школи. Протягом 3 місяців діти матимуть змогу адаптуватися до навчального процесу та […]

ВПО у Луцьку: де знайти притулок, харчування та підтримку під час вимушеної евакуації

Для внутрішньо переміщених осіб у Луцьку організовано низку пунктів гуманітарної допомоги.  Редакція Бахмут.IN.UA зібрали всю необхідну інформацію про те, куди можна звернутися за тимчасовим житлом, […]

Зміни від Кабміну: хто зможе не платити за оренду майна

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови КМУ від 27 травня 2022 року № 634 “Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного […]

Сімейні та групові: де переселенцям у столиці отримати безплатні консультації психолога

Центр Психічного Здоров’я у Києві оголошує про безкоштовні заходи для внутрішньо переміщених осіб у період з 6 по 12 травня. ВПО з різних регіонів можуть […]

У Києві презентують виставку “Скорботний шлях Бахмуту”: адреса

7 травня о 16:00 у Національному заповіднику “Софія Київська” відбудеться безкоштовна презентація виставки “Скорботний шлях Бахмуту” для бахмутян.  Експозиція покликана розповісти світовій спільноті про героїчну […]