Обстріл жінки з дитиною: росіяни поширюють фейкове відео про ЗСУ

Семаковська Тетяна 18:32, 27 Березня 2023

e0e62c170454a880 88ca9В соцмережах шириться відео, на якому нібито люди у формі ЗСУ, обстріляли машину, всередині якої була жінка з дитиною. Пояснюємо прості факти, які змусять читача замислитися над правдивістю цього ролика.

Звідки все почалося?

Пропагандистський ролик почали поширювати через телеграм-канали 27 березня, їх одразу підхопив канал «Соловйова» та інші мережі спрямовані на дискредитацію ЗСУ. У ролику люди у формі ЗСУ показово обстріляли начебто машину із матір’ю та дитиною всередині й демонстративно наголосили, щоб вона не розмовляла її «свинячою мовою», маючи на увазі російську, якою розмовляла жінка. 

Показово, що саме на такому ґрунті роблять конфлікт, адже росіяни впевнені, що саме мова є головним наріжним каменем для сварок в Україні, тим самим намагаючись видати це відео за правдиве. Ідентифікувати місце зйомки цього відео неможливо, не вказано ні місцевості, ні області. На відео помітно, що місто не поблизу фронтової лінії, адже не чутно вибухів.

Військові не могли б так легко відкрити вогонь у мирному місті, адже поруч могли б проходити люди чи проїжджати інші авто. На додаток, це привернуло б увагу місцевих і у мережі точно б набула розголосу ситуація з незрозумілими пострілами посеред дня. Однак є й винятки, це місце могло бути окуповане росіянами, й вони влаштували там показові зйомки відео.

Людина у формі ЗСУ підходить до машини, де начебто є жінка з дитиною. Фото: Скріншот

На що слід звернути увагу?

Перше на що слід звернути увагу — відеореєстратор. Річ у тому, що на час воєнного стану в Україні водіям заборонили користуватися відеореєстраторами, оскільки дані з них можуть бути використані росіянами для коригування вогню. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі єдиного марафону новин. 

Відповідно, невідому чому авторка відео використовує відеореєстратор їдучи дорогою, по якій за сюжетом відео проїжджає військова техніка, тобто тут його використання зовсім недоцільне за законом. 

До того, ж уважний слухач помітить, що у відео в машині демонструють двох людей – жінку та немовля, проте на 00:16 секунді чутно чиєсь чітке дихання, в цей час водійка говорить, а немовля плаче, тобто це не вони. Не чутно цієї третьої особи й під час звуків пострілів, яких лякається жінка із дитиною, тобто цієї людини немає насправді. Тож, ймовірно, що частково окупанти погано змонтували ролик, вставивши чиєсь перелякане дихання.

Зверніть увагу, що особа у формі ЗСУ не звертає жодну увагу на відеореєстратор, хоча не помітити його вкрай важко, якщо він там справді є, як видно на відео. Крім того, людина, яка носить форму ЗСУ наголошує, що жінка обігнала його колону, проте моменту обгону немає на відео, і сам відеореєстратор вмикається тільки тоді, коли жінка зупиняється перед машиною людей у формі ЗСУ. 

Обличчя військових та машина

Розгледіти обличчя військового неможливо. Фото: скріншот

Особа у формі ЗСУ вимагає у жінки з дитиною документи, далі показово починає лаятися. Обличчя військових закриті, в одного воно ледь помітне, в іншого повністю прикрите. Показовою є й машина, яка відрізняється ідеальною чистотою коліс та шин, автівка візуально схожа на нову.

Машина на відео, на якій начебто їдуть військові ідеально чиста, наче тільки із-заводу в той час, як машини ЗСУ після бойових задач виглядають далеко не так ідеально. 

Крім того, наразі українці на машинах в регіонах, де активно рухається військова техніка, стараються не кататися по дорогах. А там, де закликають евакуюватися, це роблять не поодинці, як жінка на відео, а організовуються через місцеву владу.

Чоловік у формі ЗСУ не стріляє в машину, його кут нахилу зброї інший. Фото: скріншот

Слід звернути увагу й на мову, людина, яка навіть не представилася, а тільки одягнена у форму ЗСУ з акцентом вимовляє слово «калону». А вже наприкінці відео чітко чутно, яка начебто військовий говорить «міняй паварот» з російським акцентом. Якщо ця людина україномовна такого б не мало бути, якщо ж російськомовна, то не вимагала б у такий агресивний спосіб у жінки розмовляти українською. 

Також не чути жодних звуків вибухів чи перестрілок, тож можна сказати, що ситуація відбувається не у прифронтовій території. Під описом відео пропагандисти пишуть, що «ЗСУ обстріляли машину», але якщо приглянутися у відео, то можна побачити, як чоловік тримає зброю, він не намагався вцілити в машину. Мета цього відео — вкотре дискредитувати ЗСУ, як це було у випадку з Кораном.

Редакція «Бахмут. IN. UA», спираючись на всі вище описані факти, вважає це відео фейком.

До слова, 28 березня Головне управління розвідки Міністерства оборони України офіційно спростувало правдивість поширюваного напередодні відео. В ГУР зазначили, що ролик є примітивним російським фейком.

Фото: Defense Express

Читайте також: Австралійське медіа “ABC” поставило російського посла у незручне становище

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Весняна красуня Бахмута або Що не так зі шкільними конкурсами краси

Семаковська Тетяна 18:00, 6 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

В кінці березня 2024 року управління освіти Бахмутської міської ради опублікували результати конкурсу “Весняна красуня-2024”. Участь у заході взяли 18 конкурсанток з молодшої, середньої та старшої вікової категорії. У результаті було визначено переможниць. Однак, чи співмірні такі конкурси зі Стратегію впровадження гендерної рівності в сфері освіти? Під цю Стратегію власне й підпадають здобувачки і здобувачі освіти. Чи справді можна визначити “рівень дівочої краси” дитини та як такі конкурси впливають на самооцінку тих дітей, які не виграли?

Редакція дізнавалась офіційну відповідь від Бахмутського управління освіти, а також поспілкувалася з журналісткою Олександрою Козловою, яка досліджувала питання шкільних конкурсів краси.

Весняна красуня Бахмута:2024

25 березня 2024 року на сторінці управління освіти Бахмутської міськради опублікували результати конкурсу  “Весняна красуня Бахмута-2024” з таким підписом:

“Весну часто порівнюють із юною дівчиною, яка втілює в собі красу, чарівність і ніжність. Її усмішка — промінь сонця, що розтоплює сніг і пробуджує природу, вона розносить запах квітів, її голос — це спів солов’я. Саме тому в перший місяць весни, четвертий рік поспіль, за ініціативи Управління освіти Бахмутської міської ради проведено конкурс дівочої краси “Весняна красуня-2024!”.

 У конкурсі взяли участь 18 учениць закладів загальної середньої освіти. Дівчата готували візитівку,  у якій розказали про себе; створили фотоколажі в різноманітних образах “Дівоча врода – багатство України!”, продемонстрували свої таланти “Я Українка”.

Переглядаючи виступи учасниць, члени журі переконалися в тому, що бахмутські дівчата дуже багатогранні, розумні, талановиті, стильні. Незважаючи на війну вони не втрачають оптимізм, надію, блиск в очах, турбуються про власне здоров’я,  розуміючи, що воно є запорукою справжньої природної краси і вірять в перемогу!”, — пишуть на сторінці управління освіти.

Редакція звернулась безпосередньо до управління, щоб нам пояснили, яку цінність несе цей конкурс, та за якими критеріями визначали переможницю.

Що кажуть в управлінні освіти?

У відповіді нам повідомили, що конкурс організували та провели згідно плану роботи Бахмутського міського центру дітей та юнацтва, який зараз працює в евакуації, а метою конкурсу визначили наступне: 

  • підтримка обдарованої талановитої молоді; 
  • збереження, відродження та популяризація традицій, української культури; 
  • набуття цілісного сприйняття образу весняної краси;
  • виховання духовних, морально-етичних цінностей, любові до України та рідного краю.

Участь у конкурсі брали дівчатка (1-4 класи), (5-9 класи) та  (10-11) класи. Учасниці, які набрали найбільшу кількість балів у 3-х турах, отримали дипломи Бахмутського МЦДЮ, а решта – отримали дипломи учасниць та титули.

Як визначали “весняну красуню Бахмута”?

В управлінні освіти кажуть, що під час оцінювання члени журі керувалися критеріями, які визначені в Умовах проведення Конкурсу, однак які саме це критерії нам не повідомили ні в письмовій відповіді, ні вже пізніше в усній, коли ми телефонували до Вікторії Кальченко, представниці управління освіти. 

Конкурси краси поширюють стереотипи про “жіночу красу” / фото ілюстративне

“Кожна учасниця продемонструвала вміння презентувати себе, працювати з електронним ресурсами, демонструвати різний стиль одягу, свої таланти. До оцінювання залучалися як дорослі-педагоги, так і представники учнівського самоврядування. Досвід, який набувається в ході різноманітних конкурсів та змагань, — надзвичайно важливий для подальшого життя здобувачів освіти. У результаті участі дитина формує власне уявлення про свої можливості та самостверджується, адже кожна дитина унікальна і багатогранна”, — зазначають в управлінні освіти Бахмутської міської ради.

На питання чи співвідносяться Умови Конкурсу зі Стратегію впровадження гендерної рівності в сфері освіти до 2030 року та операційним планом заходів на 2022-2024 роки, затвердженими розпорядженням Кабміну — відповідають ствердно. 

Та додають, що діти набували навичок публічних виступів, досвіду самостійної роботи, розширили світогляд, творчі та інтелектуальні здібності. Що думає про такі конкурси краси журналістка Олександра Козлова?

Конкурси краси: потреба чи застаріла парадигма?

Олександра Козлова, журналістка, вона також досліджувала питання шкільних конкурсів краси. Вона зауважує, що подібні змагання проводять в більшості саме серед дівчат, а от юнаків залучають рідше. Та й у інформпросторі частіше можна знайти новини саме про титуловану Міс, ніж про Містера. Адже хлопчикам не насаджують з дитинства думки про те, що вони повинні бути красивими. Натомість це стає “привілеєм” дівчат.

Конкурси краси можуть розвивати коплекси, адже вони ідеалізують “стандартизовану красу” / фото з відкритих джерел

Попри те, що суспільство намагається відійти від стереотипів, що “дівчина повинна бути красивою” й на цьому її цілі закінчуються — конкурси краси не зменшують своєї популярності, у школах їх проводять досить часто. 

Втім самі назви таких заходів трансформуються, підкреслює фахівчиня, маючи на увазі, що саму назву “конкурс краси” заміняють на поняття “весняна красуня”, “міс ніжність”, “міс лагідність” тощо.

“Тобто, все-таки існує цей план про проведення конкурсів, але їх намагаються найменувати інакше, хоча суть від цього не міняється. Є такі конкурси, в яких акцент робиться на дефіле, чи на інших речах, які мають на меті продемонструвати лише зовнішність дівчинки, на яку часто дитина не може повпливати. Я чула про конкурс, де переможницю обирали за найдовшим волоссям, тобто, якщо дівчина не має довгої коси, то вона не красива виходить?”, — розмірковує фахівчиня про доречність таких заходів.

У відповіді управління освіти нам повідомили, що діти на конкурсі “Весняна красуня Бахмута-2024” могли сформувати адекватну самооцінку, втім, якщо дитина не перемогла — то чи не стане це навпаки для неї травмою?

“Я спілкувалася з дівчатами, які не вигравали конкурси краси, пам’ятаю, що вони були дуже-дуже засмучені, що перемогла інша конкурсантка. Тобто, таким чином нав’язується якась така думка, що ти маєш конкурувати з іншими дівчатами, тому що це базується на критеріях конкурсу”, — каже Олександра Козловська.

Які конкурси можуть допомогти дітям розкрити свої таланти?

Пані Олександра зауважує, що здорова конкуренція має бути в житті дитини, але аж ніяк не повинна ґрунтуватися на її вимірюванні “рівня краси”. 

Коли дитина свідомо йде на конкурс, де оцінюють зовнішність, то вона не може відповідати певним критеріям краси, цим стереотипним критеріям, й це насправді дуже сумно та розчаровує”, — говорить Олександра Козлова.

Тому школи мають організовувати конкурси, які відповідають освітньому процесу, а не об’єктивують і не сексуалізують дівчат. Це можуть бути конкурси, які показують вміння дітей, які можна відточити: музика, спів, танці, наука, креативність тощо. Тобто, вчителі та навчальні заклади поступово мають відходити від потреби проводити конкурси краси, які лише підкріпляють стереотипні маркери щодо жінок.

“Зовнішність цілком може бути частиною ідентичності дівчат, але просто це не має перетворюватися на об’єктивацію і нездорову конкуренцію, яка нав’язується суспільством”, — резюмує пані Олександра.

Матеріал створено у співпраці з Волинським прес-клубом

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Стартувала програма оздоровлення дітей від Покровської МВА: як і хто може подати заяву

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 6 Травня 2024
Діти в дитячому таборі / фото ілюстративне

Управління соціального захисту населення Покровської міської військової адміністрації розпочало прийом заяв для оздоровлення дітей пільгових категорій та дітей із сімей, що не отримують пільг. Кошти на оздоровлення виділять з обласного та місцевого бюджету.

Про це повідомляє Покровська МВА

Скільки коштів виділено на безкоштовне оздоровлення дітей у 2024 році?

У межах програми оздоровлення дітей УСЗН Покровської громади отримає субвенцію в розмірі 2 мільйонів 300 тисяч гривень. Така ж сума коштів виділяється з бюджету Покровської міської військової адміністрації.

Хто може оздоровитися безкоштовно?

  • Діти з 19 пільгових категорій: діти з інвалідністю, діти ВПО, діти-сироти, діти з прийомних сімей та інші;
  • діти з непільгових сімей за умови оплати частини вартості путівки батьками/профспілками/благодійниками.

Також право на оздоровлення мають і діти, які не мають пільг. Управління соціального захисту населення забезпечує виділення одного прожиткового мінімуму з місцевого та обласного бюджетів, що становить 6 392 гривні.

Решту вартості путівки повинні відшкодувати батьки.

Як подати заяву?

Батькам, які бажають оздоровити своїх дітей, необхідно подати заяву до громадської приймальні УСЗН у Покровську. Батьки мають заповнити заяву, а також додати до неї:

  • копію документа, що посвідчує одного з батьків або законного представника дитини;
  • копію документа, що посвідчує особу дитини (свідоцтво про народження або паспорт);
  • копію облікової картки платника податків;
  • копії документів, які підтверджують належність дитини до зазначеної пільгової категорії;
  • довідку з навчального закладу або органу соціального захисту за фактичним місцем перебування дитини про невикористання пільговою путівкою придбаною коштом бюджетних коштів у поточному році;
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо перемішеної особи (у разі наявності статусу ВПО).

Під час подання копій документів, батьки особисто надають їх оригінали для огляду спеціалісту.

За додатковими питаннями звертайтеся за номером телефону +380 (95) 399 9055 або на електронну скриньку [email protected]

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Шкільні конкурси краси

Весняна красуня Бахмута або Що не так зі шкільними конкурсами краси

В кінці березня 2024 року управління освіти Бахмутської міської ради опублікували результати конкурсу “Весняна красуня-2024”. Участь у заході взяли 18 конкурсанток з молодшої, середньої та […]

Стартувала програма оздоровлення дітей від Покровської МВА: як і хто може подати заяву

Управління соціального захисту населення Покровської міської військової адміністрації розпочало прийом заяв для оздоровлення дітей пільгових категорій та дітей із сімей, що не отримують пільг. Кошти […]

Виплати військовим: як вирахувати онлайн

Міністерство оборони України запустило новий сайт соціального забезпечення та підтримки військовослужбовців і членів їхніх сімей. Головною функцією ресурсу є онлайн-калькулятор, який дозволяє розрахувати грошове забезпечення […]

Як самотнім матерями отримати допомогу: інструкція

Уряд оновив правила та розміри грошової допомоги для одиноких матерів, одиноких батьків та усиновлювачів. Тепер подати заяву на отримання виплат можна не лише в органах […]

Бахмутка та Набережна

Найгарніше місто і природа: як виглядав мирний Бахмут навесні

Весною Бахмут ставав особливо мальовничим містом. Після пробудження природи його мешканці милувалися квітучими каштанами, вишнями, жасмином і тюльпанами. Будинки, вулички, парки — все в Бахмуті […]