Що робити, якщо родич помер за кордоном: інструкція

Семаковська Тетяна 15:30, 20 Березня 2024
Гроб в катафалку / фото ілюстративне

Через війну мільйони людей з України евакуювалися за кордон. Сьогодні українців можна знайти майже в кожній точці планети, де вони намагаються будувати нове життя попри всі проблеми вимушеної еміграції. Часто з цими нюансами доводиться розбиратися й родичам, які залишилися в Україні, зокрема й з питанням смерті.

Видання The Village розказує, що робити якщо родич помер за кордоном, скільки коштує транспортування тіла з Європи та чи можна розраховувати на допомогу держави в цьому питані.

Що робити у випадку смерті за кордоном

Нізар Бадр — директор ритуальної служби Memory. Фахівець зазначає, що насамперед, коли люди звертаються до них із подібним запитом, то необхідно з’ясувати, що сталося. Важливо знати причину смерті: ДТП, інциденти на виробництвах тощо. 

Далі рідні мають зібрати пакет документів. Працівникам ритуальної сфери потрібен дозвіл на місце поховання й заява до консульства країни, у якій сталася смерть. Далі складають доручення, ксерокопії паспортів та документи на тіло згідно з чинним законодавством країни, де людини не стало.

56947219 173412493653082 4636589445695406080 n 63b25
Машина ритуальної служби Memory в Гамбурзі / фото з Facebook

Після отримання всіх необхідних документів організовують транспортне перевезення спеціальним автом ритуальної служби, яке обладнане термоустановками та рефрижераторами. Важливо розуміти, що тіло рідного не віддадуть, якщо раптом хтось надумає власноруч приїхати забрати його своїм звичайним транспортом, запевняє Нізар Бадр. Авто направляють до потрібної країни, де шукають місце перебування небіжчика й отримують лікарське свідоцтво про смерть. Після цього, ритуальна служба збирає всі необхідні документи, їде до консульства та отримує дозвіл на перетин кордону й повертається до України з небіжчиком.

Труднощі в цій роботі залежать виключно від обставин смерті. Наприклад, якщо це ДТП чи вбивство, то треба вичекати певний проміжок часу, поки триває слідство, це займає ще якийсь період часу. Сама ж доставка тіла займає день-два, не більше. Є історії, коли похоронні фірми можуть доставляти тіло півтора-два тижні. Це абсурд. Зазвичай це відбувається через те, що перевізники довантажують інші тіла на своєму шляху туди або назад, щоб не їхати лише з одним тілом, “у холосту”.

 

Нізар Бадр // директор ритуальної служби Memory

Скільки коштує перевезення тіла до України

multirefrizherator 187dd
Рефрижератор / фото з відкритих джерел

Щоб доставити тіло небіжчика до України слід закласти у витрати ціну за послуги автомобіля із рефрижератором. Станом на 2023 рік, маршрут розраховували в діапазоні 20 гривень за кілометр. Фірма Нізара працює в межах Європи, а особливо популярними напрямками роботи стала Польща, Чехія й Німеччина. Ціни вказані нижче є приблизними:

  • Польща — Україна (захід країни) до 63 000 гривень;
  • Чехія — Україна (захід країни) до 72 000 гривень;
  • Німеччина — Україна (захід країни) до 120 000 гривень.

Транспортування тіла з-за океану

За словами, директора ритуальної служби, якщо людина померла за океаном, то її тіло можуть зустріти в аеропорту. Зазвичай для транспортування використовують багажний відсік звичайних пасажирських літаків. 

Для цього попередньо забальзамоване тіло поміщають у герметичну цинкову труну, а її — у спеціальний чохол. Можемо припустити, що кожен третій пасажирський літак перевозить такий вантаж,

Нізар Бадр // директор ритуальної служби Memory

Пояснення від МЗС України

В МЗС повідомили, що, в разі отримання інформації щодо смерті громадянина України за кордоном, родичам померлого передусім потрібно звернутися до найближчого консульства України в країні, де стався смертельний випадок. Таким чином можна отримати підтвердження факту смерті й додаткову інформацію щодо порядку дій для перевезення тіла померлого в Україну.

Актуальні контакти закордонних дипломатичних установ України можна знайти на вебсайті МЗС.

Якщо у рідних померлого немає можливості виїхати до країни, де стався смертельний випадок, необхідно звернутися до нотаріуса й оформити та надіслати до відповідного посольства або консульства України нотаріально засвідчену заяву про волевиявлення щодо способу й місця поховання померлого.

Якщо виникли затримки з перевезенням тіла померлого громадянина або інші перешкоди організаційно-логістичного чи бюрократичного характеру під час репатріації, причетні посольства або консульства вживають відповідні заходи реагування для розв’язання проблемних питань.

Чи можлива оплата за кошт держави

Screenshot 570 2e3c1
Гроші / фото ілюстративне

Якщо в родичів небіжчика не мають коштів для репатріації (перевезення) труни з тілом чи урни з прахом померлого громадянина, то вони можуть звернутися до посольства чи консульства щодо оплати вартості таких послуг за кошт державного бюджету. 

Оплата вартості ритуальних послуг, включно з перевезенням тіла, за кошт держави здійснюється виключно в разі документально підтвердженої неспроможності родичів загиблих громадян оплатити вартість таких послуг за власний кошт і за умови відсутності альтернативних джерел фінансування (страхових компаній, роботодавців, перевізників тощо).

Рішення про оплату вартості послуг іноземних ритуальних служб, пов’язаних з оформленням документів і репатріацією в Україну тіл померлих громадян України, приймає керівник відповідної закордонної дипломатичної установи України за погодженням з Міністерством закордонних справ України за умови подання:

  • документів, що підтверджують смерть чи загибель громадянина України за кордоном;
  • заяви родичів померлого/загиблого на ім’я керівника зазначеної установи про оплату таких послуг за кошт державного бюджету;
  • документів про склад сім’ї померлого/загиблого;
  • документів, що підтверджують родинний зв’язок заявників з померлою / загиблою особою;
  • документів, виданих уповноваженими органами й установами України, про розмір доходів найближчих родичів (дружина/чоловік, батьки, повнолітні діти, рідні брати / сестри), що підтверджують неспроможність заявників здійснити оплату вартості відповідних послуг за власний кошт.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Окуповане Покровське: уральські танкісти та волонтери — “захисники мирного неба росії”

Марія Лященко 18:07, 2 Травня 2024
В’їзд у Покровське / фото з відкритих джерел

Від Бахмута до села Покровське 10 кілометрів у бік Попасної. До повномасштабної війни село налічувало понад тисячу жителів. Після руйнувань та окупації росіянами влітку 2022 року інформації  про те, як нині виглядає Покровське, чи про жителів, що там перебували, майже не було. 

Нещодавно у російських соцмережах журналісти Бахмут IN.UA натрапили на фото російського військового з мешканкою Покровського, яка, за словами місцевих, одна з небагатьох жителів, які попри все залишилися у селі під час бойових дій та подальшої окупації.

Завдяки російським соцмережам нам вдалося трохи більше дізнатися про стан села після приходу росіян. Детальніше про це у матеріалі. 

“Волонтер” і уральські танкісти

“Військовий” рф з жителькою Покровського, жовтень 2023 / фото росджерела

Чоловік у військовій формі виявився не військовослужбовцем. Це —  максим сотніченко, підприємець та за сумісництвом волонтер із російського єманжелінська, челябінської області. Разом з дружиною вони мають бізнес вдома — ставлять вікна у рідному місті та завдяки підтримці земляків збирають все необхідне для фронту, де російські військові продовжують нищити наші міста й села та вбивати українців.

На окупованих територіях Донеччини та Луганщини сотніченко частий гість. Зокрема й у селі Покровське. Періодично “волонтер” долає майже 2,5 тисячі кілометрів у дорозі аби привезти російським військовим-землякам гуманітарну допомогу та автівки у їхні місця дислокації.

Шлях “волонтера” окупованою Луганщиною / фото росджерела

 Як ось до військових 239 гвардійського танкового полку, які облаштувалися у цій будівлі. Її жителі села вже можуть з першого погляду і не впізнати. Проте це сільський магазин, поруч зупинка та фермерське господарство.

Військові рф у сільському магазині Покровського / фото росджерела
Магазин біля його військові рф / фото росджерела
Вигляд на вулицю та фермерські господарства / фото росджерела
Окупанти показують свої будні / фото росджерела
Зруйноване селище / фото росджерела
 Російський танк т-80 у Покровському та єманжелінський “волонтер” / росджерела

Це фото зроблене навпроти вже згаданого магазину, дорога направо — це колишня вулиця Чапаєва — виїзд із Покровського.

Ймовірно, це вулиця Садова, радше те, що від неї лишилося.
Ймовірно, це вулиця Садова, радше те, що від неї лишилося / фото росджерела
 тут росіяни, що нині перебувають у селі разом з “волонтером” йдуть вулицею Садова, поблизу “Артеміди” і вказують на наслідки своїх руйнувань.
 Окупанти йдуть вулицею Садова, поблизу “Артеміди” і вказують на наслідки своїх руйнувань / фото росджерела
Це — траса в бік Світлодарська.
Це — траса в бік Світлодарська / фото росджерела
Траса в бік Бахмута
Траса в бік Бахмута / фото росджерела
Виїзд у бік Попасної
Виїзд у бік Попасної / фото росджерела
Виїзд у бік Попасної
Знак “Покровське” / фото росджерела

Стара зупинка на цьому фото була на шляху у бік Бахмута. Знак знаходився на самій зупинці, проте, ймовірно під час обстрілів зупинку зруйнували, як і більшість будинків, а знак впав. Його почепили на руїни.

Кілька слів про “жертв путінського режиму”

Тези про “захист” жителів Донбасу, якими росіяни виправдовували початок повномасштабної війни, звучать все рідше. Їм на зміну приходять: “оберігати мирне небо росії”. 

Вже згаданий нами волонтер, до прикладу, привозить на Донбас не лише автівки.

Збір гуманітарної допомоги для військових рф
Збір гуманітарної допомоги для військових рф / росджерела

На заклик “волонтера” про допомогу військовим-єманжелінцям охоче приходять небайдужі до війни проти України пересічні росіяни — жителі міста й області, які збирають все необхідне, підтримуючи таку важливу, на їхню думку, ініціативу. 

Коментарі під зборами та звітами про поїздку на окуповані території України отримують підтримку й схвалення від жителів регіону: 

Коментарі “жертв режиму” / скриншот
Коментарі жертв режиму / скриншот

Крім потреб у тушонці й окопних свічках, не забувають “заручники диктатури” й про ідеологічну складову: мотивацію російських військових продовжувати вбивати українців та нищити наші території. Листи від дітей із закликами здобувати побєду, захищати мирне небо — що може бути потужніше: 

Окупант читає лист
Окупант читає лист / фото росджерела

 Небо того ж єманжелінська знаходиться за кілька тисяч кілометрів від Покровського, Донбасу загалом чи й всієї території України, проте уявна загроза, що висить десь “за лєнточкой”, куди росіяни охоче шлють своїх військових, а за ними їдуть і самі, аби допомогти, “помоліться за мальчіков” чи привезти “письмо ребьонка” на фронт бойцу, ох як манить. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Де цивільним та військовим отримати безплатну реабілітацію в Україні

Валентина Славінська Славінська Валентина 16:54, 2 Травня 2024

Військовий на протезах / фото Суспільне Львів

Центр “Superhumans” у Львівській області надає безкоштовну допомогу українцям, які втратили кінцівки або отримали інші серйозні травми внаслідок війни. Центр пропонує протезування, реконструктивну хірургію, реабілітацію та психологічну підтримку.

Про деталі отримання послуг — читайте в матеріалі

“Superhumans”: допомога

“Superhumans” став справжньою опорою для тих, хто опинився у скруті. Тут не лише дають шанс на відновлення втрачених функцій, але й допомагають людям повернутися до повноцінного життя.

Цивільні та військові особи можуть отримати безплатне протезування чи реабілітацію у Центрі “Superhumans”

За рік роботи центр значно розширив спектр послуг. Окрім протезування, тут проводять складні реконструктивні операції, співпрацюючи з французькими хірургами. Також започатковано новий напрямок — відновлення слуху.

Важливу роль у відновленні пацієнтів відіграє психологічна підтримка. З ними працюють кваліфіковані психологи, які допомагають впоратися з травмою та емоційними наслідками війни.

Як отримати допомогу?

Щоб отримати допомогу в центрі “Superhumans”, необхідно заповнити анкету на сайті. Після цього з вами зв’яжуться фахівці центру та запросять на консультацію та первинний огляд. У зв’язку із високим попитом на послуги, очікування в цій черзі може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Протезування та лікування для людей, які постраждали через війну, є безплатним.

Через високий попит на послуги центру “Superhumans”, очікування в черзі може тривати від кількох тижнів до кількох місяців.

Протезування та лікування для людей, які постраждали через війну, є безкоштовним.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В'їзд у Покровське / 2017

Окуповане Покровське: уральські танкісти та волонтери — “захисники мирного неба росії”

Від Бахмута до села Покровське 10 кілометрів у бік Попасної. До повномасштабної війни село налічувало понад тисячу жителів. Після руйнувань та окупації росіянами влітку 2022 року […]

18:07, 02.05.2024 Марія Лященко

Де цивільним та військовим отримати безплатну реабілітацію в Україні

У Львові працює унікальний реабілітаційний центр “Superhumans”, який безкоштовно надає послуги з протезування, реконструктивної хірургії, відновлювальної реабілітації та психологічної допомоги цивільним та військовим, постраждалим внаслідок […]

Посилки турботи: як отримати допомогу бахмутянам

Бахмутяни можуть отримати посилки від Центрів підтримки, вже 231 особам відправили адресну допомогу. Пріоритет мають пенсіонери, багатодітні та особи з інвалідністю.

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 8 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]