Чи можуть в українській армії воювати цілі батальйони дівчат?

Семаковська Тетяна 13:44, 13 Березня 2023

335923309 6047533601982717 11639126504752585 n 31d25Наразі у Збройних силах України служать майже 60 тисяч жінок, з них 41 тисяча обіймає саме військові посади і 5 тисяч воюють на передовій. Вони несуть службу у змішаних підрозділах — разом із чоловіками.

Видання Hromadske розповідає, що українські військовослужбовиці й ветеранки пропонують змінити статус-кво і створити бойові підрозділи, які складатимуться винятково з жінок.

«Київські відьми»

Ветеранка Васіліса Мазурчук, започаткувала ідею, створити жіночий підрозділ аеророзвідки.  Ідея виникла після того, як центр підготовки операторів безпілотних літальних апаратів «Крук» запропонував їй шість безплатних курсів навчання. 

Коли їй запропонували безоплатні курси, вона вирішила відіслати на них ветеранок і волонтерок. Сама планувала координувати навчання і збирати кошти для нового жіночого підрозділу. Назвала його «Київські відьми».

Українки завершили частину тренувань. Зараз проходять офіційне оформлення до лав ЗСУ і шукають підрозділ, до якого хотіли би долучитися.

Щоб жінка не вибивала собі посад мінометниці чи кулеметниці

335833926 2206815229502834 393104865091503816 n 887a1

Вишкіл на полігоні. Фото: надане Hromadske

Створити жіночі бойові підрозділи запропонувала і військова морської піхоти Ярина Чорногуз. З одного боку, говорить військовослужбовиця, її фізична підготовка відрізняється від чоловічої — наприклад, вона може бігти повільніше. Жінки в одному підрозділі могли би бути на одному рівні. З іншого, додає Чорногуз, жінці тяжко потрапити до бойової роти.

Не «фотобатальйон із жінок-валькірій»

Коли Ярина Чорногуз написала у Facebook про ідею створення жіночого підрозділу в українській армії, отримала коментарі з критикою як від цивільних, так і від військових. 

Серед небезпек називають боєздатність жіночого батальйону: росіяни, дізнавшись про жіночий підрозділ, намагатимуться прорвати їхню оборону. Саме тому такий підрозділ не може бути штурмовим, вважає екснардеп, військовий 72-ї бригади Ігор Луценко.

Військовий вважає, що жінки могли би працювати з логістикою, радіорозвідкою, радіоелектронною боротьбою:

335770547 216048697636869 3953997587211263047 n a2bac

Вишкіл на полігоні. Фото: надане Hromadske

 «Тоді не треба буде супернавантажень і щоб підрозділ не міг зазнати втрат, бо це буде дуже печальна історія, і вона нам точно не підніме бойовий дух».

Ярина Чорногуз погоджується, що підрозділ не має бути штурмовим, але разом із тим жінки, на її думку, могли би сформувати підрозділ легкої піхоти, аеророзвідки, розвідки, служити саперками, снайперками. Чорногуз переконана, що якщо такий підрозділ буде злагодженим і добре оснащеним, то ризики прориву будуть незначними, а якщо росіяни і справді приділятимуть цій ділянці фронту більше уваги, то інші підрозділи отримають більше можливостей іти на штурм.

Втім, саме існування такого підрозділу поліпшило би імідж України, вважає військовий Ігор Луценко: 

«Це буде яскраво і кінематографічно. Принаймні це буде приводом ще раз показати нашу певну ідеолого-політичну близькість до Заходу».

Саме цього — стати підрозділом на показ — категорично не хотіла би Ярина Чорногуз. Військовослужбовиця погодилася би очолити підрозділ, але лише за однієї умови:

«Показушний фотобатальйон із жінок-валькірій — це фігня. Я таким займатися не буду. Це має бути підрозділ, який виконуватиме завдання в зоні бойових дій», — категорично зазначає Чорногуз.

Військовослужбовиця визнає, що існує ризик того, що Генштаб навіть якби погодився на створення бойового підрозділу, зрештою не пускав би жінок на бойові завдання. Тому участь у бойових діях має стати першою умовою створення жіночого підрозділу.

Фото: Hromadske

Читайте також: Куди звертатись, якщо військовий зник безвісти або потрапив у полон?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 12:35, 2 Травня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У середу, 8 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян у Дніпрі.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом?

Прийом громадян відбудеться в середу, 8 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Нагадаємо, громадяни можуть подавати заяви на отримання грошової компенсації за програмою єВідновлення через будь-який ЦНАП в Україні та нотаріусів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Семаковська Тетяна 13:00, 30 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян в Києві.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 1 травня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 8 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці […]

15:35, 29.04.2024 Скопіч Дмитро

“Можна купити нову тумбу, але зробити цікавіше”: майстриня з Бахмута про переробку меблів

Майже в кожного вдома, в тому числі у тимчасовому житлі, можна знайти старий стільчик, стіл чи шафу. Зазвичай на вигляд ці речі через свій вік […]

children g589d22510 1920 19355

Як батькам жити в постійній тривозі за своїх дітей: поради психологині Ганни Сердюкової

Майже рік Україна страждає від повномасштабної війни, через що багато українців постійно перебувають у стані гострого стресу. Багато хто відчуває втому, апатію, ступор. І це […]