Перехід на українську мову: як зробити цей процес менш травматичним

Семаковська Тетяна 14:50, 20 Лютого 2023

331128001 910716643686841 8951459338162108860 n 91f3e21 лютого в світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято запроваджено ЮНЕСКО з метою максимального збереження мов всіх народів планети та шанобливого ставлення до них.

Сьогодні, через агресію росії, багато українців хочуть позбутись всього ворожого, включаючи мову. Як поступово, без стресу, перейти на українську мову російськомовним українцям, розповідає психологиня Центру допомоги врятованим у місті Київ, Шатковська Катерина.

Не має бути «потрібно», має бути «хочу».

Головне, це внутрішня мотивація, не просто треба розмовляти українською, бо зараз війна й це державна мова, має бути особистий мотив. 

«По-перше, треба говорити як вмієте, з помилками, з суржиком. Не соромтесь задавати питання людям, як правильно говорити. Нічого немає страшного, в, тому, що ви помиляєтесь, бо дуже важливо, що ви кладете початок до вивчення», — запевняє пані Катерина. 

Українська має бути довкола 

Читати українською, дивитись фільми, обов’язково переведіть телефон на українську мову, так ваш мозок буде насичуватися звідусіль:

«Знайдіть для себе україномовного персонажа, який викликає у вас позитивні емоції й згадуйте його вирази, запам’ятовуйте стиль мовлення. Якщо ваш мозок буде сприймати українську мову як щось позитивне, то ви краще будете запам’ятовувати нові слова».

Український твір «Кайдашева сім’я» та серіал «Спіймати Кайдаша», це те, з чого можна почати своє знайомство з розмовною українською мовою. Те, як просто й легко розмовляють персонажі, дійсно може змотивувати вас.

Спілкуйтесь вдома та шукайте носіїв мови 

Спілкуйтесь вдома з рідними та близькими українською мовою. Це ті люди, які не будуть вас цькувати за помилки та будуть підтримувати вас. Це буде як репетиція перед розмовами з незнайомими людьми. Якщо є можливість, спілкуйтесь з носіями мови, бо саме вони підкажуть вам усі проблемні слова:

«Треба розуміти що цей процес довгий, якщо через тиждень ви не почали розмовляти чистою українською, це не привід здаватись», — запевняє Катерина. 

Діти — майбутнє нації 

Важливо зараз переходити на українську батькам, у яких новонароджені немовлята. Бо саме вони мають бути новою нацією, яка не буде мати в своїй свідомості нічого російського:

«Якщо ви розмовляєте російською, й не готові перейти на українську, то розмовляйте хоча б з дитиною українськими словами. Називайте предмети українською, читайте казки, грайте в українськомовні ігри».

Російськомовні українці 

«Людей, які не хочуть переходити на українську треба перестати смикати й звинувачувати. Саме через натиск і примушення вони відмовляються робити цей важливий крок. Просто дайте людям вибір, і вони самі зроблять його. Якщо людина буде відчувати в Україні доброзичливий простір, то вона захоче приєднатись до нього через мову».

Фото: Шатковська Катерина

Читайте також: “Шансону й російських новин не було”: як починало працювати “Вільне Радіо”

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Використовується усюди: бахмутянка поділилася рецептом універсального тіста

Семаковська Тетяна 13:00, 22 Вересня 2024
Здобна випічка / фото Ольги Галушко

Основа будь-якої ефектної випічки — це тісто. Використання простих, але вдалих, рецептів здобного тіста для різної випічки може значно спростити приготування страв у духовці як для просунутих кулінарів, так і для початківців.

Бахмутянка Ольга Галушко розповіла редакції Бахмут IN.UA про процес приготування універсального здобного тіста, яке можна при випіканні майже будь-якої випічки.

Як правильно зробити здобне тісто

Здобне тісто у кулінарії — це основа сучасної випічки, склад якого різниться від рецептів. Хтось робить його на молоці, а хтось на сметані. Ольга Галушко з Бахмута ж рекомендує наступний рецепт тіста.

Для його приготування знадобляться такі продукти:

  • мука — 2,6 кілограма;
  • вода — 1 літр;
  • яйця — 5 штук;
  • дріжджі (сухі) — 50 грамів;
  • маргарин — 350 грамів;
  • цукор — 250 грамів;
  • сіль — 30 грамів.
Вироби зі здобного тіста / фото Ольги Галушко

Аби приготувати універсальне здобне дріжджове тісто необхідно виконати наступні дії:

  • Крок 1. Цукор, сіль слід добре розчинити у теплій воді;
  • Крок 2. Додаємо дріжджі, ставимо в тепле місце;
  • Крок 3. Поки опара підходить, до борошна вливаємо розтоплений маргарин;
  • Крок 4. Додаємо яйця;
  • Крок 5. Поміщаємо в тістоміс;
  • Крок 6. Додаємо опару, вимішуємо все до однорідної маси;
  • Крок 7. Виймаємо тісто з тістоміса та ставимо у тепле місце на одну годину.

Все. Тісто готове для випікання. Воно підходить для пиріжків, розтягаїв (ред. печений пиріжок напівзакритого типу), ватрушок, піц, сосисок у тісті, котлет у тісті. Одним словом — універсальне“, — поділилася Ольга Галушко.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи можуть студенти денної форми навчання отримувати пенсію по втраті годувальника: пояснення юристів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 22 Вересня 2024
Пенсія по втраті годувальника / фото ілюстративне

Студенти денної форми навчання, яким виповнилось 18 років, можуть отримувати державну пенсію по втраті годувальника. Така можливість гарантована їм статтею 38 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Про це повідомили на сторінці Юридичний порадник ВПО в Facebook.

Пенсія по втраті годувальника для студентів денної форми навчання

За статтею 38 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, пенсію у зв’язку з втратою годувальника призначають на весь період, протягом якого член сім’ї непрацездатним. Такими вважаються:

  • діти (у тому числі й ті, хто народився до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років;
  • діти старше 18 років, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення цього віку;
  • діти-сироти до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;
  • діти, які за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах до закінчення ними навчання, але не довше ніж до досягнення ними 23 років. Зазначається, що в цю категорію також входить  період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує 4 місяців.

Куди звертатися за пенсією

Для оформлення пенсії по втраті годувальника треба звертатися до ПФУ / фото ілюстративне

Для оформлення пенсії по втраті годувальника потрібно звернутися до територіального органу Пенсійного фонду України або отримати аналогічну послугу через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду.

Перелік документів для отримання пенсії

  • заява;
  • документи про місце проживання (реєстрації);
  • індивідуальні відомості про застраховану особу за період з 01 липня 2000 року;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування особи, якій призначається пенсія, та померлого годувальника. Останній потрібне в тому разі, якщо особа, яка звернулася із заявою про призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, має такі документи;
  • свідоцтво про народження або паспорт особи, якій призначається пенсія;
  • довідку про склад сім’ї померлого годувальника (за наявності);
  • копії документів, що засвідчують родинні стосунки члена сім’ї з померлим годувальником (за наявності);
  • свідоцтво про смерть годувальника, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім чи оголошення його померлим, або витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт внесення до цього реєстру інформації про безвісне зникнення особи, або інформація з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Також потрібно додати

  • документи про вік померлого годувальника сім’ї за відсутності таких даних у свідоцтві про смерть чи рішенні суду про визнання годувальника безвісно відсутнім або оголошення його померлим;
  • довідки загальноосвітніх навчальних закладів системи загальної середньої освіти, професійно-технічних, вищих навчальних закладів про навчання за денною формою навчання;
  • довідку про те, що чоловік (дружина), а в разі їх відсутності — один з батьків, дідусі, бабусі, брат чи сестра померлого годувальника незалежно від віку і працездатності не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років;
  • документ про перебування членів сім’ї (крім дітей) на утриманні померлого годувальника;
  • за наявності, експертний висновок про встановлення причинного зв’язку смерті годувальника з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (крім дружин (чоловіків), які втратили годувальника з-поміж учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, та звернулися за призначенням пенсії у зв’язку з втратою годувальника);
  • документ, одержаний від військової частини або районного (міського) військового комісаріату чи іншої військової установи, що засвідчує дату та причину смерті військовослужбовця, або документ про визнання військовослужбовця безвісно відсутнім або оголошення його померлим;
  • документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637.

Пенсію призначають протягом 10 днів з моменту подання заявки та документів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Випічка 0fbee

Використовується усюди: бахмутянка поділилася рецептом універсального тіста

Основа будь-якої ефектної випічки — це тісто. Використання простих, але вдалих, рецептів здобного тіста для різної випічки може значно спростити приготування страв у духовці як […]

Чи можуть студенти денної форми навчання отримувати пенсію по втраті годувальника: пояснення юристів

Студенти денної форми навчання, яким виповнилось 18 років, можуть отримувати державну пенсію по втраті годувальника. Така можливість гарантована їм статтею 38 Закону України “Про загальнообов’язкове […]

11:00, 22.09.2024 Скопіч Дмитро
Фотосток 6ba4c

Як сімʼям безвісти зниклих отримати пільги: пояснення юристів

Закон України “Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” передбачає пільги, зокрема і для членів сімей безвісти зниклих. Однак, на практиці родина […]

Осіння казка починається: куди поїхати на вихідні неподалік Києва

Відпочинок, це те чого ми чекаємо після важких робочих днів. Інколи хочеться вирватися з метушні великого міста та відпочити на природі чи насолодитися новими враженнями? […]

15:00, 20.09.2024 Скопіч Дмитро

Чи можуть батьки отримати допомогу на дитину, народжену за кордоном: пояснення

Через війну багато громадян України переїхали в інші країни світу, де вже встигли осісти та почати народжувати дітей. У новоспечених батьків одразу ж виникає питання: […]

12:00, 20.09.2024 Скопіч Дмитро