Війна через 79 років: розвінчуємо відомі міфи про деокупацію Бахмута

Семаковська Тетяна 20:53, 5 Вересня 2022

5 головна звільнення річниця c34dcСьогодні, 5 вересня, Бахмут має святкувати день визволення від нацистських окупантів. Так відбувалося щороку: кожен бажаючий міг взяти участь у святкуванні та принести квіти до монумента визволителів. Від проведення заходу відмовилися у 2014 році, зараз же місто знову зазнало щоденних обстрілів, але вже з іншого боку.

Журналісти «Бахмут.IN.UA» розвінчали популярні міфи про ті часи та дізналися, які паралелі можна провести між осінню 1943 та 2022 років. Для цього ми поспілкувалися із завідувачем відділу Бахмутського краєзнавчого музею Ігорем Аркадійовичем Корнацьким.

монумент квіти 1d87c

Як відомо, перед деокупацією Артемівська-Бахмута радянські війська захопили населені пункти на півночі, створивши противнику безпосередню загрозу. Коли загарбників притиснули, ті почали знищувати місто перед відступом. Існує думка, що тоді німці підірвали та спалили понад тисячу споруд, проте в Бахмутському краєзнавчому музеї не мають цьому підтвердження.

«Місто Бахмут, на той час Артемівськ, було звільнено частинами радянської армії. Це були 259 та 266 стрілецькі дивізії, а також танковий корпус під командуванням генерала Пушкіна. Радянські війська увійшли до міста зі східного боку. Спочатку було звільнено Забахмутку, потім центральну частину міста», – ділиться він.

корнацький 3da66

Ігор Корнацький. Фото з соцмереж

Тоді окупанти підготувалися до оборони: на підступах до міста створювалися широкі мінні поля та зводилися протитанкові перешкоди. Перші бої почалися вночі п’ятого вересня, а вже на ранок місто опинилося повністю під контролем тодішніх визволителів.

«Німецькі окупанти заздалегідь вигнали з міста частину місцевого населення у бік Часового Яру, Костянтинівки. Перед відступом окупантів відбувалося руйнування та спалення житлових будинків, промислових підприємств, всіляких установ. Центр міста був зруйнований переважно», – поділився він.

Проводячи паралелі з тим, що місто та його мешканці переживають зараз, Корнацький зазначає, що руйнування інфраструктури тоді не засуджувалися – це було необхідно. Щось подібне ми спостерігаємо й досі. Будинки підпалювали та підривали не лише німці: перед відступом у 1941 році радянська армія здійснила диверсії на промислових підприємствах, щоб ті не залишалися в руках окупантів.

місто в окупації 7008b

Центр Бахмут під час нацистської окупації. Фото з архіву Бахмутського краєзнавчого музею

«Та й під час окупації відбувалося бомбардування міста. Відомо, що бомби, які скидали на Бахмут, випустили з радянських бомбардувальників. Тоді знищили будівлю, в якій мешкали німецькі офіцери. Наразі ця вулиця називається Василя Першина, постраждали й інші об’єкти на території міста», – розповідає історик.

Проте повідомлення про значні руйнування у місті Корнацький спростовує. За його словами, очевидно, що залишити по собі сумнозвісну «випалену землю» – вигідно. Однак більшість будинків все ж або постраждали незначно, або взагалі вистояли цілими. Набагато небезпечнішими були пожежі, які тоді використовували приблизно з тією ж метою.

мапа 5 вересня річниця 07d42

Фрагмент аерофотозйомки Бахмута, зробленої 1943 року льотчиками Вермахта. «Піонерський садок» з 5-кінцевою зіркою, будівля школи №7 та «Совпартшколи» (на її місці пізніше була збудована швейна фабрика ім. 8 березня), стадіон (згодом «Авангард»), залізничний переїзд та вулиця Широка.

«Якусь потужну масовану артилерійську підготовку, яка призвела б до значних руйнувань у Бахмуті, ми не знаходимо у спогадах очевидців. Якщо говорити саме про період визволення міста від окупанта. Натомість розповідається про підпали з боку, як і німців, так і радянської армії перед відступом. Тобто місто мало не згоріло двічі», – додав Корнацький.

На запитання журналіста про справжність знаменитої у Бахмуті легенди про безцінну пляшку самогону Ігор Аркадійович відповідає ствердно. Йдеться про випадок, коли перед відступом німців і, відповідно, руйнуванням стратегічно важливих будівель, за допомогою удачі та кмітливості вдалося врятувати одну з найкрасивіших дореволюційних будівель Бахмута – колишній Азовсько-Донський банк.

«Є історія у спогадах колишнього працівника банку, на прізвище Корзун, який на той момент був охоронцем банку. Коли палії пересувалися містом, він зміг підкупити їх пляшкою самогонки. Таким чином вони справді оминули будівлю банку стороною», – резюмував Корнацький.

банк 270ecФото: Wikimedia

Збір для тата: як допомогти захиснику Бахмутського напрямку

Семаковська Тетяна 13:35, 2 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Щодня наші читачі бачать зведення з фронту, за останній час бої на Бахмутському напрямку активізувалися. Ви можете допомогти нашим військовим боротися з окупантами не виходячи з дому, а просто задонативши на збір. Харків’янка Софія, вчителька музики, дівчина викладає в школі, поки її батько захищає країну. Татові Софії та його побратимам потрібен позашляховик для військових завдань.

Редакція публікує збір на автівку для військовослужбовця з Бахмутського напрямку.

Збір на авто Бахмутський напрямок

Ціль: позашляховик вартістю 200 тисяч гривень;

Зібрано: 35 467 гривень;

Посилання на монобанкуhttps://send.monobank.ua/jar/9vqnANr3VV, номер карти банки
5375 4112 1504 8831;

ПриватБанк — 4149499348655885.

PayPal: [email protected].

Батько Софії мобілізувався до лав Нацгвардії, тривалий час захищав Донеччину, саме Бахмутський напрямок, а після недовгої перерви він знову повертатиметься туди ж. Чоловік разом з побратимами виконує військові задачі, але в тих умовах, які є сьогодні — без автівки не обійтися. Нею підвозитимуть боєприпаси, харчі тощо.

Софія з батьком до повномасштабної війни жили в Харкові, попри те, що в її тата поганий зір, він служить в Нацгвардії, у 5 слобожанській бригаді. Софія в цей час продовжує викладати музику для дітей в місцевій школі. Через постійні обстріли Харкова навчання дітям дається важко, останній тиждень доводиться викладати в онлайн-режимі. Втім дівчина налаштована оптимістично, вона закликає доєднуватися до допомоги війську навіть найменшими сумами.

Це не перший збір, який донька організовує для батька та його побратимів. Раніше Софії вже вдавалося назбирати на каски, аптечки та інші потреби. На автівку для підрозділу харків’янка збирає вперше й сподівається, що вдасться допомогти тату.

Примітка. Редакція перевірила достовірність збору та закликає читачів доєднуватися до допомоги нашому війську.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 12:35, 2 Травня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У середу, 8 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян у Дніпрі.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом?

Прийом громадян відбудеться в середу, 8 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Нагадаємо, громадяни можуть подавати заяви на отримання грошової компенсації за програмою єВідновлення через будь-який ЦНАП в Україні та нотаріусів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмут збір на авто
Збір триває

Збір для тата: як допомогти захиснику Бахмутського напрямку

Щодня наші читачі бачать зведення з фронту, за останній час бої на Бахмутському напрямку активізувалися. Ви можете допомогти нашим військовим боротися з окупантами не виходячи […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 8 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутяни у Дніпрі можуть отримати допомогу від МОМ: деталі

Осередок підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці” у Дніпрі оголосив про початок збору заявок для отримання допомоги від Міжнародної організації з міграції (МОМ). Термін подачі […]

Ботсад Гришка

Переселенці у Києві можуть безплатно отримати квиток у ботсад

Переселенці можуть безплатно відвідати Національний ботанічний сад імені Гришка у Києві. Адміністрація саду надала 50 безкоштовних квитків для ВПО. Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян […]

Часів Яр

Росіяни квапляться перекинути додаткові дивізії у напрямку Часів Яру

Армія рф може спробувати перекинути частини 76-ї або 7-ї дивізії ПДВ, або обидві дивізії на схід України для підтримки штурмів в Донецькій області, та таким […]