Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Семаковська Тетяна 11:00, 21 Квітня 2024
Варення з ягід / ілюстрація Бахмут IN.UA

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, смородини та інших. Приготування смачного варення не потребує багато зусиль, однак може принести багато задоволення усій родині в холодні осінні та зимові місяці.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з Оленою Петренко — господинею з Бахмута, яка розповіла про класичні та незвичайні рецепти смачного варення до млинців, оладків або ж свіжого хліба.

Рецепти смачного варення

Ягідне варення заміняє магазинні солодощі. Крім того, його можна поєднувати із м’ясом чи додавати до плову або й борщу. Загалом, ж варення з ягід — це сезонна справа, яку господині роблять літом або ранньою осінню. Для закруток обирають малину, полуницю чи трускавку.

Класичне полуничне варення

Полуниця чудово смакує не тільки свіжою, але й у вигляді варення / фото ілюстративне

Рецепт полуничного варення вважається один із найпопулярніших, бо робиться він не важко, а смакує чудово. Для його приготування потрібні:

  • 1 кілограм полуниці;
  • цукор (орієнтовно 500 грамів, якщо не любите солодке, якщо ж хочете більш солодкий смак — то пропорція має бути 1:1);
  • сік лимона.

Спосіб приготування:

Полуницю промити, очистити від хвостиків та висушити на паперовому рушничку. Після цього треба розрізати ягоди на частинки й пересипати в каструлю. Поверх полуниці засипати цукор, гарно перемішати й залишити на ніч.

Як варити варення:

Вже зранку треба покласти каструлю на вогонь та варити на слабкому вогні. Якщо мова йде про ягоди, то варто тримати їх на вогні ще 5 хвилин. Потім слід вимкнути вогонь та відкласти каструлю до повного вистигання. Повторити цю процедуру потрібно на ще два наступні дні, після чого можна почати експериментувати. За словами бахмутської господині, до суміші, наприклад, можна додати трішки соку лимона, щоб варення набуло приємної на смак кислинки. В результаті виходить густе полуничне варення, яке можна їсти, як самостійну страву, а можна додавати до млинців, оладок чи каш.

Готовий джем перелийте в сухі, стерилізовані банки та закрутіть. Зберігати варення потрібно в сухому, темному місці. До слова, Олена Петренко радить не тільки робити варення із ягід, але й зберігати їх в замороженому вигляді. 

Ягідний джем

jam g61250b47f 1280 c06e3
Джем з полуниці та малини смакує із млинцями / фото ілюстративне

Щоб приготувати ягідний джем варто використовувати декілька видів ягід одразу. Для цього, наприклад, треба обрати:

  • полуницю;
  • малину;
  • порічку.

Спосіб приготування:

Всі ягоди треба добре промити, відірвати хвостики та просушити. Можна покласти їх на рушник, або ж у звичайний друшляк, щоб вся зайва вода стекла. Далі вже підготовлені ягоди треба перемістити у блендер та збити до однорідності. Отриману суміш покладіть в каструлю на слабкому вогні, дочекайтеся кипіння. Після цього вимкніть газ, зберіть пінку та перелийте у сухі, чисті банки. Джем можна подавати до м’яса, каші, чи смакувати з морозивом.

Варення з малини

raspberry g2ff4cb5b4 1280 06843
Малинове варення / фото ілюстративне

Малина також смачна ягода для консервації. Однак, для цього краще обирати великі та достиглі ягоди. Зверніть увагу, що сорт малини буває різним, є солодші ягоди, є кисліші, тому орієнтуватися потрібно на власні вподобання. Рецепт смачного малинового варення схожий у приготування на полуничний. Для цього потрібні:

  • 1 кілограм малини;
  • 1 кілограм цукру, або собі до смаку.

Спосіб приготування:

Чисті, помиті ягоди перекладіть в каструлю та засипте цукром, перемішайте. Можна залишити їх на ніч, або на 5-6 годин. Після того, як малина пустить сік, покладіть варення на слабкий вогонь, дочекайтеся кипіння й вимкніть після того, як мине 5 хвилин. Дайте суміші повністю вистигнути, повторіть варіння ще два дні. Готову суміш перелийте у чисті, сухі банки. Щоб додати класичному варенню свіжий смак можна використати листочки м’яти, радить бахмутянка.

Варення без цукру з аґрусу

agrus zvichayniy 0 2e068
Аґрус смакує з лимоном / фото ілюстративне

Олена Петренко поділилася рецептом незвичного варення з аґрусу. Для нього потрібні:

  • 1 кілограм аґрусу;
  • 1 лимон;
  • 2-3 апельсини.

Спосіб приготування:

Аґрус промити просушити, а лимон та апельсини помити та порізати на. Всі складники покласти в каструлю та перемістити на слабкий вогонь, проварити 20-30 хвилин. В процесі варіння перемішуємо суміш, потім вимикаємо вогонь, розливаємо отриману суміш по банках. 

Це варення готують без цукру, але якщо ви любите більш солодкий смак, то додавати цукор потрібно після того, як ви нарізали всі інгредієнти. В такому випадку слід почекати пару годин, щоб фрукти та аґрус пустили сік, й вже тоді класти на вогонь. 

Варення зі смородини

currants g2a986a652 1280 66b52
Смородину краще поєднувати із цукром, щоб варення не було надто кислим / фото ілюстративне

Смородина досить кисла на смак ягода, тому до неї краще додавати цукор. Класичний рецепт смородинового варення також містить в собі корицю, адже так краще розкривається смак ягоди.

Складники:

  • 1 кілограм смородини (краще обирати ягоди різних сортів, щоб смак варення був багатшим);
  • 1, 5 кілограмів цукру;
  • палочка кориці;
  • кардамон.

Спосіб приготування:

Смородину промити, відкинути на друшляк, засипати цукром. Почекати допоки ягода пустить сік. Перекласти ягоди у каструлю, додати корицю та кардамон. Ввімкніть вогонь, дочекайтеся кипіння, помішуйте дерев’яною ложкою та варіть ще 5 хвилин. Готову суміш розлийте по банках. 

Журавлинове варення

80dbdc 85c4b69009774bf78b2875083e7eb5ad mv2 6c12f
Журавлина / фото ілюстративне

Варення із журавлини гарно смакує із м’ясними стравами. Також цю ягоду часто поєднують із сиром, адже вона підкреслює пряний смак. Для приготування варення вам потрібно:

  • 1 кілограм журавлини;
  • 1 кілограм цукру;
  • 1 апельсин;
  • гілочка м’яти.

Спосіб приготування:

Журавлину помити, висушити. Апельсин помити, протерти та нарізати кубиками. Засипати журавлину та апельсин цукром, додати м’яту. Почекати 3-4 години, суміш перекласти в каструлю й поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння. В процесі варіння перемішувати, вимкнути після 5 хвилин кипіння та розлити по банках.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Смачний пиріг, зігріваючий суп та корисний гарнір з італійськими нотками: три рецепти з моркви, які мають вишуканий смак

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 8 Листопада 2024
Морква на кухні / фото ілюстративне, Unsplash

Морква — унікальний овоч, який регулярно використовують майже в кожній сім’ї. Утім, він настільки універсальний, що може стати гарною основою у багатьох рецептах. До того ж він смачний та дуже корисний для організму.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох рецептів, які допоможуть розкрити моркву з нової сторони.

Користь моркви

Про користь моркви, мабуть, кожен чув із самого дитинства. І це правда, адже цей хрусткий овоч з яскравим зовнішнім виглядом — це справжній скарб, який містить безліч вітамінів та корисних речовин. Наприклад, це:

  • вітаміни групи А, В6, С, К;
  • фолієва кислота;
  • калій;
  • залізо;
  • мідь;
  • марганець;
  • клітковину;
  • бета-каротин.

Загалом, морква підтримує здоров’я очей, захищає шкіру, покращує роботу шлунку, зміцнює імунну систему, запобігає розвитку проблем із серцево-судинною системою та багато чого іншого. До того ж вона здатна виконувати задачу натурального заспокійливого засобу, адже знижує загальний рівень стресу та підвищує стійкість до стресів.

Морквяний пиріг

Морквяний пиріг / фото ілюстративне, pinterest

Вам однозначно варто спробувати морквяний пиріг, якщо ви віддаєте перевагу смачній, корисній та легкій в приготуванні випічці.

Для приготування знадобляться:

  • туга та соковита морква — 400 грамів;
  • яйця курячі — 4 штуки;
  • цукор — 250 грамів;
  • олія — 220 мілілітрів;
  • борошно пшеничне — 380 грамів;
  • розпушувач — 1 столова ложка без гірки;
  • сіль — щіпка;
  • ванільний цукор — 1 чайна ложка;
  • порошок кориці — 1 чайна ложка.

Приготування розпочинається з очищення моркви та її натирання на тертці з середнім діаметром. 

Далі потрібно яйця, цукор та ванільний цукор покласти в окрему посудину та збити міксером на великій швидкості до стану повітряної піни. Вливаємо олію та збиваємо ще 2 хвилини. Додаємо просіяне борошно, розпушувач, корицю та сіль. Перемішуємо все до однорідної маси та слідкуємо, щоб в тісті не було борошняних грудочок.

Наступним кроком стає додавання до тіста натертої моркви. Ці дві суміші необхідно перемішати на найнижчій швидкості міксера.

Готуємо форму для випікання, застеливши пергаментом дно, замастивши його рослинним або вершковим маслом. Далі вливаємо заготівлю і розрівнюємо поверхню. Форму з тістом ставимо в попередньо розігріту духовку до 180 ºC та випікаємо близько 50 хвилин. Готовність варто перевіряти шпажкою.

Діставши пиріг з духовки, даємо йому охолонути до теплого стану в формі. Вже після його можна їсти.

Крем-суп з моркви та імбира

Зігріваючий крем-суп / фото ілюстративне, myfirstmeals

Смачний морквяний суп з імбиром поєднує в собі приємний смак, велику користь для організму та легкість в приготуванні. 

Для створення цієї страви потрібні:

  • морква —  500 грамів; 
  • цибуля — 2 штуки;
  • імбир (розміром з великий палець) — 1 штука; 
  • куркума — 1 столових ложок.
  • овочевий бульйонний кубик  — 1 штука.

Приготування розпочинаємо з увімкнення духовки на 200 °C.

Далі додайте моркву, цибулю та імбир на велике деко, вистелене пергаментом. Зверху все полити трошки олією, додати спеції, перемішати та накрити фольгою. Це все поставити в духовку на одну годину. 

Вже готові овочі потрібно додати в кухонний комбайн разом із бульйонним кубиком і невеликою кількістю води, після чого збити все до однорідності. 

Готову суміш вилити у каструлю з 500 мілілітрами води та довести до слабкого кипіння.

Запечена морква з часником і пармезаном

Запечена морква / фото ілюстративне, Depositphotos

Запечена морква з часником і пармезаном — це проста та вишукана страва з італійськими нотками, яка може стати улюбленим гарніром у сім’ї.

Для приготування цієї страви знадобиться:

  • морква —  500 грамів; 
  • пармезан — 60 грамів;
  • зубчик часнику — 3 штуки;
  • вершкове масло, 73% — 4 столових ложки;
  • олія — 1 столова ложка
  • сіль — 1/2 чайної ложки;
  • перець та сушене орегано за смаком.

Спершу треба ретельно промити та прочистити моркву та часник, а потім не на довго відправляємо їх у духовку. Випікаємо до того моменту, поки морква не стане м’якою.

Вже готову моркву потрібно порізати впоперек, щоб вийшли невеличкі циліндри. Їхня кількість залежить від довжини морквини. Далі викладаємо все в миску.

Наступним кроком потрібно розтопити на водяній бані (мисці встановленій над каструлею з водою) або в мікрохвильовці 4 столові ложки вершкового масла. Далі чавимо часник та змішуємо його з маслом, сіллю та спеціями. Усе ретельно перемішуємо.

Готову суміш вливаємо на моркву та знову перемішуємо. Сир потрібно протерти на дрібній терці, після чого додати його до моркви. Переміщуємо. 

Далі змащуємо олією деко, викладаємо на нього моркву та ставимо в духовку на 200 °C.. Випікайте 20 хвилин. На 10-й хвилині перевертаємо шматочки, щоби пропеклися рівномірно. Перевіряємо готовність зубочисткою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Зимова підтримка від благодійників: на яку допомогу можуть розраховувати українці в холодну пору

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:20, 6 Листопада 2024
Опалення дровами / фото ілюстративне, Pexels

Зима — сувора пора року, тим паче в умовах війни. Це особливо відчувають представники різноманітних вразливих категорій населення в Україні, зокрема переселенці та переселенки. Саме для таких осіб працюють різноманітні державні програми та благодійники. Їх допомога дозволить легше пережити зиму.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає, які програми допомоги на зимовий період вже діють в Україні та на що можна розраховувати.

Зимова допомога для українців

Вразливим групам населення допомагатимуть підготуватися до зими. Таку роль на себе взяла держава, великі донори та різноманітні благодійники з гуманітарних організацій. 

Зокрема, держава планує допомагати українцям з вразливих категорій житловими субсидіями та пільгами, на що вже, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля передбачено 42 мільярди гривень. Своєю чергою, благодійники планують допомагати домогосподарствам харчовими продуктами, твердим паливом та навіть грошима.

Зимова допомога від держави

Держава пропонує пільги та субсидії українцям / фото з відкритих джерел

Держава планує запустити широку програму зимової підтримки для українців, яка дозволить великій кількості громадян пережити холодну пору року з комфортом. 

Уряд 2,8 млн українських родин отримають житлові субсидії та пільги. У бюджеті на прийдешній рік на це передбачено 42 мільярди гривень. Також варто очікувати спрощення механізмів оформлення субсидій та інших житлово-комунальних пільг для військових. 

Ще близько 500 тисяч домогосподарств отримають спеціальні виплати на купівлю твердого палива, зокрема дров та вугілля.

Інше, що варто виділити — це допомога для переселенців. Для них держава планує запустити програму субсидіювання на орендоване житло, що дозволить ВПО отримувати компенсацію за оплату квартир чи будинків. Йдеться про родини, які витрачають на оренду понад 30% своїх доходів.

Не останню роль також відіграє програма зимової “єПідтримки”, яка дозволить кожному громадянину країни отримати 1 000 гривень. Українці зможуть витратити на придбання виробів українського виробництва, а також на оплату житлово-комунальних витрат. Детальніше про те, як її отримати, можна дізнатися в матеріалі Бахмут IN.UA за посиланням.

Допомога від “Карітас”

Благодійники також розуміють складність зимового сезону 2024-2025 років для українців, а тому запустили широкий спектр різноманітної допомоги. Так, представники фонду “Карітас Україна” реалізовують проєкт допомоги вразливим групам населення.

Українці з вразливих груп населення можуть розраховувати на таку допомогу:

  • у Дніпрі “Карітас Донецьк” видаватиме тверде паливо та грошову допомогу на сплату комунальних послуг;
  • “Карітас Краматорськ” і “Карітас Одеса” забезпечуватиме людей твердим паливом; 
  • “Карітас Запоріжжя” видаватиме тверде паливо та грошову допомогу на сплату комунальних послуг. Також у Запорізькій області проводитимуть ремонти в місцях тимчасового перебування. Понад десяток таких закладів отримають допомогу для комфортного зимування; 
  • “Карітас Івано-Франківськ”, “Карітас Надвірна” та “Карітас Дрогобич” допомагатимуть з твердим паливом та системою опалення в сімох місцях тимчасового перебування; 
  • “Карітас Коломия” забезпечить твердим паливом мешканців трьох місць тимчасового перебування; 
  • “Карітас Стрий” надасть тверде паливо двом місцям тимчасового перебування;
  • “Карітас Сокаль” допоможе з системою опалення мешканцям одного місця тимчасового перебування. 

Зимову допомогу видаватимуть переселенцям і місцевим мешканцям громад. На підтримку можуть розраховувати люди, які втратили роботу, та родини, чий дохід становить 6 318 гривень на одну людину. Також будуть враховувати інші критерії вразливості.

Детальніше про те, чи може людина отримати допомогу на зимування, дізнавайтеся за телефоном: 0 800 336 734. Дзвінки приймають у будні з 09:30 до 16:00.

Допомога від Червоного Хреста

Допомога від Червоного Хреста / фото Червоний Хрест

Зимову підтримку населенню обіцяють й представники Червоного Хреста. Вони надаватимуть найбільш вразливим верствам населення у віддалених сільських і напівсільських районах вздовж лінії зіткнення або на прикордонних територіях наступні види допомоги:

  • 25 000 гривень;
  • дрова;
  • паливні брикети;
  • будівельні матеріали для проведення ремонтних робіт до зими.

Для проходження реєстрації на цю допомогу потрібно звернутися в соціальну службу за місцем проживання. Додаткову консультацію можна отримати на гарячій лінії Червоного Хреста за номером 0 800 300 155.

Грошова допомога від УВКБ ООН

Українці також можуть отримати грошову допомогу від УВКБ ООН, яку видають у партнерстві з БФ “Право на захист” в різних регіонах України. Для цього ВПО потрібно відповідати критеріям вразливостей та мати дохід менший за 5 400 гривень на особу.

Для реєстрації потрібно звернутися до офісу БФ “Право на життя” або до мобільних груп. Детальніше про адреси, а також допомогу, можна дізнатися за посиланням або звернувшись на гарячу лінію УВКБ ООН за номером — 0 800 307 711.

Нова грошова допомога від Естонської ради

Грошова допомога від Естонської ради / фото ілюстративне, pixabay.com

Естонська рада у справах біженців продовжує допомагати українцям в підготовці до холодної пори року. Нещодавно її представники запустили нову реєстрацію на отримання грошової допомоги, яку можна витратити на придбання твердого палива, такого як вугілля чи дрова, а також оплати газового опалення.

Скористатися програмою можуть домогосподарства, які проживають у сільській місцевості та мають труднощі з покриттям своїх потреб в опаленні в зимовий період. Пріоритет надаватиметься тим, хто має низький рівень доходу та проживає у наступних областях:

  • Запорізькій;
  • Херсонській;
  • Луганській;
  • Донецькій.

Важливою умовою є належність до наступних категорій вразливості:

  • домогосподарства з дітьми, очолювані одинокою матір’ю / одиноким батьком;
  • домогосподарства, в яких жінка виступає єдиним годувальником;
  • домогосподарства з вагітними жінками;
  • домогосподарства з 3 і більше дітьми до 18 років;
  • домогосподарства з дітьми до 2 років;
  • домогосподарства з особами з інвалідністю 1 або 2 групи;
  • домогосподарства з особами, які мають тяжкі захворювання та потребують дорого лікування;
  • домогосподарства, які складаються з людей похилого віку (60+);
  • домогосподарства, в яких повністю або частково зруйноване житло;
  • домогосподарства, члени яких отримали поранення або загинули внаслідок активних бойових дій.

Реєстрація здійснюється за посиланням на офіційному сайті Естонської ради у справах біженців.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Смачний пиріг, зігріваючий суп та корисний гарнір з італійськими нотками: три рецепти з моркви, які мають вишуканий смак

Морква — унікальний овоч, який регулярно використовують майже в кожній сім’ї. Утім, він настільки універсальний, що може стати гарною основою у багатьох рецептах. До того […]

13:00, 08.11.2024 Скопіч Дмитро

Зимова підтримка від благодійників: на яку допомогу можуть розраховувати українці в холодну пору

Зима — сувора пора року, тим паче в умовах війни. Це особливо відчувають представники різноманітних вразливих категорій населення в Україні, зокрема переселенці та переселенки. Саме […]

12:20, 06.11.2024 Скопіч Дмитро

Естонська рада анонсувала нову реєстрацію на грошову допомогу

Естонська рада у справах біженців анонсувала відкриття нової реєстрації на отримання грошової допомоги з опаленням для тих людей, які мають труднощі з покриттям власних потреб […]

12:00, 03.11.2024 Скопіч Дмитро

FlixBus запускає новий рейс з України до Мюнхена: деталі та розклад

Автобусний оператор FlixBus, який виконує рейси між Україною й девʼятьма країнами ЄС, запустив новий маршрут. На цей раз об’єднають Київ та Мюнхен. Про це повідомили […]

11:00, 03.11.2024 Скопіч Дмитро

Як отримати виплати ВПО від держави: роз’яснення для нових переселенців

Переселенці, які були змушені переїхати у більш безпечні регіони країни, можуть отримувати регулярні виплати від держави. Утім, для цього потрібно оформити спеціальну довідку. Редакція Бахмут […]

17:40, 31.10.2024 Скопіч Дмитро