Як позбутися шкідливих звичок, що заважають схуднути

Семаковська Тетяна 11:30, 12 Березня 2024
Приклад здорового харчування / фото з відкритих джерел

Змінити свій раціон з понеділка, відмовитися від шкідливих продуктів або почати більше пити води — скільки разів ми подумки ухвалюємо такі рішення, але не закріплюємо ці корисні звички. Втім, це дуже важливо для нормальної життєдіяльності.

Про те, які звички здорового харчування варто практикувати кожного дня, дізнавайтесь в матеріалі Бахмут IN.UA.

Здорове харчування в Україні

За даними ВООЗ, здоров’я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань по типу діабету, які можуть суттєво знизити якість життя. Як повідомляє МОЗ, саме проблема неправильного харчування — це головний виклик для системи охорони здоров’я в Україні. Саме діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей українських громадян. Тож, якщо людина почне контролювати, що вона кладе у свою тарілку, автоматично візьме контроль над своїм здоров’ям.

Ще у 2017 році МОЗ разом із Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами презентували національні рекомендації зі здорового харчування та визначили найважливіші групи продуктів, які повинні входити до щоденного раціону людини.

В якості моделі здорового харчування тоді також визначили й Тарілку здорового харчування. Основою цієї тарілки є рослинні продукти — ¾ та тваринні продукти складають ¼. Більше  рекомендацій можна подивитися на ресурсі МОЗ Проздорове.

Інсулінорезистентність та яку шкоду воно несе

изображение viber 2020 10 16 11 30 06 06fa9
Тетяна Ходаковська / фото з особистого архіву героїні

Про те, які корисні звички треба виховати в собі на шляху до здорового харчування, ми поговорили з тренеркою з фітнесу Тетяною Ходаковською. Вона не лише займається фізичною активністю, але вивчає дієтологію для того, щоб поглибити свої знання і мати можливість передати їх іншим, Жінка проводить марафони здорового харчування, де допомагає учасникам отримати й закріпити корисні звички.

Тетяна Ходаковська пояснює, що основна причина, чому не виходить скинути вагу — це інсулінорезистентність. Часті прийняття їжі, а також вживання багатої кількості цукровмісних продуктів і простих вуглеводів викликає високий рівень цукру в крові.

Інсулінорезистентність — це коли клітини втрачають чутливість до інсуліну, бо його занадто багато і він часто викидається в кров. Закрита від інсуліну клітина перестає бачити не тільки глюкозу, але й амінокислоти, вітаміни й мінерали, які циркулюють по крові. І клітина починає голодувати. А інсулін в надлишку запускає запальні процеси та запасає жир. У результаті тіло товстішає, відчуваючи сильний голод.

Цукор / фото з відкритих джерел

Коли кількість цукру у крові зростає, виділяється інсулін, який розподіляє глюкозу по організму, балансує його. Чим швидше переносяться у кров вуглеводи, тим більше стрибок інсулін. Якщо цукор різко піднявся, організм виробляє велику кількість інсуліну, і рівень цукру різко падає, з’являється головний біль, втома, відчуття голоду. Якщо інсулін перебуває в досить високому рівні тривалий час, то це веде до діабету і збільшення ваги.

Незалежно скільки ви з’їли, хоч відкусили шматочок яблука, викидається у кров інсулін, і час його розпаду, тобто коли він повернеться в базовий рівень — 40 хвилин. Глюкоза від шматочка яблука розійдеться по крові за 10-20 хвилин, а решту 30-20 хвилин інсулін буде продовжувати гуляти по крові, знижуючи показники цукру в організмі. До мозку надходить сигнал, цукор падає, треба щось робити. У цей час ви не можете зосередитися на роботі, вам хочеться ще щось з’їсти. Тому, якщо ми кожні 30-40 хвилин жуємо, інсулін високий і не встигає опускатися до базового рівня.

Тетяна Ходаковська каже, що інсулінорезистентністі можна позбутися, головне мати рішучість і слідувати правилам:

Усі процеси зворотні та за допомогою харчування можна підтримувати нормальний рівень цукру та позбутися Інсулінорезистентністі. Перше, що необхідно зробити, це максимально скоротити вживання цукру і простих вуглеводів. Друге, це дотримуватися проміжку між прийняттями їжі, як мінімум 4-6 годин. Практикуйте голод та інтервальне голодування 8/16 (8 годин їмо, 16 годин це зі сном не їмо). Не обов’язково відразу переходити на такий режим. Поступово, коли переможете голод. А голод легко перемогти, коли харчуєтеся корисними жирами, непісним білком і клітковиною у вигляді овочів і зелені,

Тетяна Ходаковська // тренерка з фітнесу

Як вибудувати нові корисні звички

Для того, щоб вибудувати сприятливу систему для змін, важливо зрозуміти, як влаштована петля звички. Усі звички формуються і працюють за одною простою схемою: Тригер/Сигнал-Дія-Винагорода.

Тригер — це річ, яка нагадує задоволення та яке підштовхує до нього і запускає виділення гормону дофаміну. Дофамін як мотиватор, він привертає до дії й закріплює нашу поведінку.

До прикладу, ви побачили мотиваційне фото в соцмережах (тригер), дофамін піднімається і спонукає (дія) знайти своє класне фото і теж викласти в соцмережах. Ми отримуємо нагороду — нас лайкають і дія закріплюється. Петля полягає в тому, що цей цикл не може бути завершений, тому що в соцмережах ви знаходите купу класних фото. Петлі створюються штучно, змушуючи порівнювати себе з іншими та заслуговувати любов і визнання.

З їжею так само. Наприклад, ми йдемо засмучені з роботи повз булочної, почули ароматний запах випічки, а миттєве зростання дофаміну спонукає нас купити її. При поїданні солодкого і жирного нервова система заспокоюється, ми отримуємо нагороду у вигляді полегшення, дія закріпилася. Наступний раз, відчуваючи розчарування, нам буде хотітися з’їсти пиріжок. Залежність формується тоді, коли ви побачили соковитий пиріжок і вам захотілося його з’їсти, навіть якщо ви не голодні. Тут ми не відчуваємо фізіологічного насичення і петля закручується,

Тетяна Ходаковська // тренерка з фітнесу

Петля звички працює з їжею / фото ілюстративне

Що потрібно, щоб вибудувати нові корисні звички

Для того, щоб в житті людини з’явилися нові звички, потрібні:

  • час. Цей елемент є найпоширенішим способом запускання звички. Ранкове пробудження запускає лавину звичок: сходити в туалет, душ, випити води, одягнутися. Коли ви розумієте причину, через яку небажані звички з’являються в один і той же час кожен день, то вам простіше знайти нову звичку, щоб замінити порожнечу. Погані звички замінюються, а не знищуються. Наприклад, пізно ввечері перед сном, я не сиджу в соцмережах, а вимикаю всі гаджети та 20 хвилин прогулююся у дворі на свіжому повітрі.
  • локація. Ми часто, заходячи на кухню, побачивши на тарілці печиво, автоматично беремо та їмо просто тому, що воно там лежить. Розкладіть в легкодоступних місцях корисну їжу (фрукти, горішки).
  • інші люди. Якщо ваші співробітниці кожну годину на роботі п’ють чай з печивом, швидше за все, ви теж так робите. Ми середньоарифметичне тих людей, з якими проводимо більшу частину часу. Оточіть себе такими людьми, у присутності яких буде недоречно обговорювати рецепти пиріжків і серіали.
  • емоційний стан. Люди кажуть, коли я приходжу з роботи засмучена або засмучений, то з’їдаю солодощі/випиваю келих вина і розслабляюся. Чому б наступного разу, коли вас засмучують на роботі не піти у фітнес зал або на пробіжку.

Головна проблема у тому, що наш розум прагне все зробити автоматизмом. Іноді це корисна навичка. Але часто, ми спочатку автоматично з’їли, а потім усвідомили, що з’їли щось шкідливе, відчуваємо провину і перестаємо довіряти собі. Нам важливо тренувати протилежну здатність розуму — це усвідомленість.

П’єте вранці чай, зробіть перші 2-3 ковтки уважно. З’їжте першу ложку ретельно пережовуючи, спостерігаючи за температурою, текстурою і смаком їжі. Виходячи на вулицю, зробіть перші 10 кроків усвідомлено. Завдяки свідомості у нас збільшується прозір між стимулом і реакцією, і ми можемо вибрати дію, спираючись не на миттєве задоволення, а на довгострокові цілі й цінності. Саме в цьому і полягає свобода волі. Саме тоді та починає змінюватися наше життя на краще,

Тетяна Ходаковська // тренерка з фітнесу

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Хто з українців може отримати кредит на доступне житло

Семаковська Тетяна 16:20, 25 Квітня 2024
Новобудова 9bc56
Новобудова / фото dom.ria.com

В Україні працює програма іпотечного кредитування єОселя, яка дозволяє громадянам отримати житло. Скористатися послугою мають право ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не мають власного житла.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Хто може придбати житло за програмою єОселя

Подати заявку на участь зможуть:

  • ветерани війни та члени їх сімей; 
  • учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • військовослужбовці за контрактом;
  • медичні працівники;
  • педагогічні працівники;
  • наукові та науково-педагогічні працівники;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 м² для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 м² — на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

Які умови кредитування

Зазначені категорії громадян зможуть взяти участь у програмі єОселя на таких умовах:

  • фіксована річна ставка у гривні — 7%;
  • перший внесок — від 20%;
  • термін кредитування — до 20 років;
  • придбати можна квартиру у будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору. 

Своєю чергою, банками-партнерами єОселі є:

  • Ощадбан;
  • Приватбанк;
  • Укргазбанк;
  • Глобус банк;
  • Sky Bank.

Як зазначають в Мінекономіки, якщо людина захоче придбати житло, що будується, вона зможе це зробити лише у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. У рамках єОселі допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту. Така модель роботи забезпечує захист прав позичальників єОселі при купівлі квартири на первинному ринку в об’єктах, що будуються. Акредитація забудовників банками у програмі буде доступна лише для тих забудовників, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва.

Розрахунок кредиту / інфографіка Дії

Подання заявки

Подати заявку на доступне житло можна за посиланням. Це займає 5 хвилин, послуга безоплатна. Чекати відповідь потрібно до трьох робочих днів.

Зміни у програмі

В ухваленому в серпні 2023 року рішенні Уряду також передбачаються наступні зміни до програми доступного іпотечного кредитування єОселя:

  • збільшено перелік територій, на які розповсюджується програма. Відтепер вона буде доступна на тих територіях Харківської, Запорізької та Херсонської областей, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії;
  • до категорії військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти іпотеку під 3% річних, додали детективів і старших детективів Національного антикорупційного бюро, осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективів та осіб начальницького складу Бюро економічної безпеки;
  • для тих військових та силовиків, які внаслідок поранення під час бойових завдань, отримали І-II групу інвалідності та втратили свою посаду, зберігається право на компенсацію % ставки коштом держави до рівня 3% річних;
  • по моделях фінансування будівництва житла виключено «попередні» договори та договори, по яких не відбувається “реальний” перехід майнових прав до покупців.

Хто може взяти участь у програмі

Громадяни України, які:

  • старші за 18 років на дату оформлення кредиту;
  • не старші 70 років на дату погашення;
  • платоспроможні;
  • не мають власного житла зовсім (або воно менше ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї додатково; розташоване в районі бойових дій або на тимчасово окупованій території);
  • не фігурують у санкційних списках;
  • не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Микола Ситник 14:10, 25 Квітня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу у прийомі заяв до КП “Бахмутське БТІ” щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом?

Прийом громадян відбудеться в середу, 1 травня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть на прийом з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Також у понеділок, 15 квітня, з 09:00 до 16:00 адміністратор ЦНАПу надасть консультації за всіма видами послуг (без прийому документів).

Нагадаємо, громадяни можуть подавати заяви на отримання грошової компенсації за програмою єВідновлення через будь-який ЦНАП в Україні та нотаріусів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Новобудова 9bc56

Хто з українців може отримати кредит на доступне житло

В Україні працює програма іпотечного кредитування єОселя, яка дозволяє громадянам отримати житло. Скористатися послугою мають право ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

14:10, 25.04.2024 Микола Ситник
Виплати впо з 2014 року

ВПО “першої хвилі”: хто з переселенців 2014 року має право на виплати

Переселенці, які мають такий статус з 2014 року, так само як й переселенці 2022 року, мають право на автоматичне продовження виплат, або продовження виплат за […]

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, […]

16:00, 24.04.2024 Скопіч Дмитро
Заупівлі 2024

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в […]

13:00, 24.04.2024 Марія Лященко