Бахмутянам на замітку: вночі Україна переходить на літній час

Семаковська Тетяна 12:07, 25 Березня 2023

годинник 60e20

Завтра вночі, 26 березня, о третій годині за київським часом стрілка годинника переводиться на одну годину вперед.

Про це нагадує Урядовий портал.

Перехід на зимовий і літній час відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13.05.1996 року.

Не забудьте перевести годинник на тих пристроях та приладах, які не роблять це автоматично.

Нагадаємо, щорічно в останню неділю березня о третій годині годинникова стрілка переводиться на одну годину вперед, в останню неділю жовтня – о четвертій годині на одну годину назад. Час, чинний в Україні взимку, є природним для території нашої держави, і відповідає її географічному положенню. Так, з метою ефективного використання світлої частини доби в період з останньої неділі березня по останню неділю жовтня запроваджується літній час.

Запровадження літнього часу є загальноприйнятою міжнародною практикою. В Європейському Союзі діє Директива 2000/84/ЕС Європейського Парламенту і Ради від 19.01.2001 про перехід на літній час. Відповідно до положення в країнах – членах ЄС запроваджено на їх територіях порядок обчислення часу: перехід на літній час з кінця березня і на зимовий в кінці жовтня.

Фото: Публіцист

Читайте також: Бахмутяни за кордоном: історія вчительки та чемпіонки по бодібілдінгу Оксани Каменецкої

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки в Україні

Семаковська Тетяна 14:00, 22 Травня 2024
Центри підтримки у Дніпрі / фото Бахмутська міська рада

Сьогодні через війну бахмутяни розкидані по різних областях України, попри те людям намагаються надавати необхідну підтримку. Для цього організували центри та осередки для ВПО, де вони можуть отримати гумдопомогу та консультації від фахівців.

Про те, де та як працюють Центри підтримки та осередки для бахмутян в Україні, читайте в матеріалі редакції Бахмут IN.UA.

Допомога переселенцям у Києві

Центр підтримки бахмутян у місті Київ та Київській області “#Яповернусь_Бахмут“. Він працює за адресою: вулиця Левка Лук’яненка, 14б.

Центр працює з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 15.00 години. У вихідні дні (субота та неділя) для юних бахмутян проводяться дитячі розважальні та спортивні заходи. Зазначимо, що гумдопомога видається на наявності.

Слідкувати за анонсами подій в цьому центрі можна у Telegram-спільноті за посиланням.

Центр співпрацює з багатьма благодійними фондами, громадськими організаціями щодо підтримки жителів громади. Мешканцям надаються як харчові продукти, так і непродовольчі товари (матраци, ковдри, пледи, подушки, постільну білизну, рушники, термоси, ліхтарі, набори посуду, засоби гігієни). Також наявне дитяче харчування та речі,

Наталя Кисиличина // начальниця відділу пресслужби Бахмутської міської ради

Центр веде реєстр ВПО з Бахмутської громади. При заповненні гугл-форми громадяни вказують свої потреби.

Допомога ВПО у Дніпрі

Центр підтримки бахмутян у Дніпрі та Дніпропетровській області “З Бахмутом у серці” працює з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 16.00 години, у суботу з 10.00 до 14.00 години за адресою: вулиця Макарова 1-Б.

Мешканців громади запрошують на видачу допомоги у порядку черговості заповнених заявок за контактним номером телефону, зазначеному у заявці. У разі видачі допомоги за живою чергою — сповіщення відбувається через Telegram,

повідомлення // пресслужба

Слідкувати за анонсами подій в цьому центрі можна у Telegram-спільноті за посиланням.

Зауважимо, що видача допомоги відбувається у середньому 1 раз на місяць та залежить від категорій вразливості до якої належить людина. Також у міськраді додали, що допомога формується безпосередньо донором. Одна, у разі гострої потреби, вона формується також виходячи з наявної продукції, що надходить до Центру та потреб відвідувачів.

Бахмутяни можуть отримати:

  • харчові продукти;
  • засоби гігієни;
  • засоби першої потреби;
  • дитяче харчування;
  • засоби особистої гігієни (пелюшки, підгузки, інвалідні візки, ходунки).

Про потребу відвідувачі можуть повідомити безпосередньо у Центрі або, звернувшись до адміністратора у Telegram.

Допомога переселенцям у Полтаві

Screenshot 591 e2e2fБахмутяни в Полтаві відвідали музей / фото скриншот

Осередок підтримки бахмутян у місті Полтава та Полтавській області “З Бахмутом у серці” — вулиця В.Козака 3а.

Слідкувати за анонсами подій в цьому центрі можна у Telegram-спільноті за посиланням. Крім того, в осередку ведуть реєстр ВПО з Бахмутської громади. При заповненні гугл-форми у Telegram бахмутяни вказують свої потреби.

В осередку також проводять культурні заходи для бахмутян.

Допомога переселенцям у Харкові

Осередок підтримки бахмутян у місті Харків та Харківській області “З Бахмутом у серці” розташований за адресою: вулиця Лермонтовська, 9. Він працює з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 16.00 години.

Слідкувати за анонсами подій в цьому центрі можна у Telegram-спільноті за посиланням.

Запит на потреби бахмутяни можуть надати особисто в осередок підтримки, або при заповненні гугл-форми у Telegram.

Допомога переселенцям Жовті Води

Осередок підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці” у місті Жовті Води, що в Дніпропетровській області, розташований за адресою: бульвар Свободи, 5б

Осередок підтримки працює з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 14.00 години.

Слідкувати за анонсами подій у Telegram-спільноті за посиланням.

Гуманітарна допомога надається жителям 2 рази на місяць. Списки на отримання формуються від потреб мешканців, які пройшли реєстрацію в осередку підтримки та від можливостей міжнародних організацій, волонтерів, які надають допомогу. Крім видачі гумдопомоги, представниками осередку здійснюється організація творчих заходів для бахмутян, які тимчасово проживають на території міста.

Допомога переселенцям у Кривому Розі

Осередок підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці” у Кривий Ріг розташований за адресою: вулиця Космонавтів, 3.

Бахмутяни в Кривому Розі

Юні бахмутяни в Кривому Розі / скриншот

Осередок працює з 10:00 до 16:00 години. У вихідні дні, суботу та неділю для юних бахмутян проводяться дитячі розважальні та освітні заходи.

Слідкувати за анонсами можна через Telegram-спільноту.

Видача гумдопомоги здійснюється по мірі надходження гуманітарної допомоги від донорів. До гуманітарної допомоги для бахмутян входять: продуктові набори, гігієнічні набори, непродовольчі товари, речі першої необхідності,

пресслужба // Бахмутської міської ради

Запит на потреби бахмутяни можуть надати особисто в осередок підтримки, за номером телефону або ж під час заповнення реєстраційної гугл-форми у Telegram.

Допомога переселенцям Одеса

Осередок підтримки бахмутян у місті Одеса та Одеській області “З Бахмутом у серці” розташований за адресою: вулиця Канатна, 71. Наразі це тимчасове місце для організації роботи осередку, яке використовується для видачі гуманітарної допомоги, пояснюють у міськраді.

339443473 2315883048584801 7914531665997668787 n 3e199
Бахмутяни в Одесі / фото Бахмутська міська рада

Наразі це тимчасове місце для організації роботи осередку, яке використовується для видачі гуманітарної допомоги, пояснюють у міськраді.

Мешканців громади запрошують на видачу допомоги у порядку черговості заповнених заявок за контактним номером телефону, який зазначено під час заповнення реєстраційної гугл-форми у Telegram.

Інформування жителів відбувається через Telegram-спільноту.

У вихідні дні (субота та неділя) представниками осередку здійснюється організація культурних заходів для бахмутян, які тимчасово проживають на території Одеси та Одеській області.

Допомога переселенцям у Костянтинівці

Осередок підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці” у місті Костянтинівка працює за адресою: вулиця О. Невського, 84.

330781710 1333173880584005 2131825940812413682 n 8b6e6
Бахмутяни в Костянтинівці / фото Бахмутська міська рада

Осередок працює з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 12:00 години.

Слідкувати за анонсами можна через Telegram-спільноту. Видача здійснюється в міру надходження гуманітарної допомоги.  Бахмутяни можуть отримати продуктові набори, гігієнічні набори та непродовольчі товари. Запит на потреби жителі можуть надати особисто в осередок підтримки, або ж під час заповнення реєстраційної гугл-форми у Telegram.

Допомога переселенцям у Чернігові

Осередок підтримки бахмутян у Чернігові розташований за адресою: вулиця Дмитра Самоквасова, 8. Бахмутяни, які проживають у Чернігові та області, але ще не зареєструвалися, можуть зробити це, заповнивши форму.

Контактний телефон: +38 (093) 549 31 29.

За актуальними подіями для бахмутян у Чернігові можна стежити за посиланням.

Допомога переселенцям у Вінниці

Осередок підтримки для бахмутян у Вінниці працює за адресою: проспект Космонавтів, 30, прозорий офіс 412. Прийом громадян відбувається з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 15:00. Номер телефон: + 38 (099) 137 51 75. Слідкувати за актуальними новинами можна за посиланням.

Допомога переселенцям у Львові

Осередок підтримки для бахмутян у Львові працює за адресою: проспект В. Черновола, 45а, корпус 6. Осередок підтримки працює з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 17.00.

Реєстрація здійснюється за номером: +380 (99) 195 2156 по буднях з 10.00 до 17.00, окрім вихідних.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як підтримувати рідних, які залишаються на прифронтових територіях: пояснення психологів

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:00, 22 Травня 2024
Поради
Поради від психолога / фото з відкритих джерел

Під час війни багато українців опинилися у ситуації, коли їхні близькі люди свідомо вирішили залишитися у рідних містах та селах на прифронтових територіях. 

Психологи проєкту “Ти як” пояснили, як зберегти емоційний зв’язок і правильно спілкуватися з рідними в таких обставинах.

Як підтримати родичів на прифронтових територіях

Перебування в зоні бойових дій спричиняє величезний психологічний тиск, стрес та напругу. Підтримка сім’ї та друзів допомагає впоратися з цими викликами, зберегти емоційний зв’язок та віру в майбутнє. Навіть на відстані ви можете стати джерелом сили для своїх рідних, продемонструвавши розуміння їхнього вибору та готовність вислухати й підтримати.

Не тисніть, а підтримуйте вибір

Фахівці радять не намагатися переконати близьких покинути небезпечні райони, адже це їх свідомий вибір. Краще запропонувати допомогу на випадок, якщо вони змінять думку.

Вислухайте аргументи

Розмова по телефону / фото ілюстративне

Важливо вислухати причини, через які рідні вирішили залишитися, і спробувати їх зрозуміти. Використовуйте “Я-повідомлення” для конструктивного діалогу.

Встановіть правила спілкування

Проговоріть наперед теми, які можна обговорювати, а які краще оминати, щоб не створювати додаткового стресу. Домовтеся відверто повідомляти, коли розмова стає неприємною.

Цікавтеся життям, але не вимагайте

Ставтеся з розумінням до того, що в умовах постійного стресу в близьких може бракувати ресурсу на спілкування. Не примушуйте їх відповідати під час повітряних тривог.

Уникайте тривожних новин

Пдтримка / фото ілюстративне

Ваша роль — не нагнітати ситуацію додатковими негативними повідомленнями чи паніку через відсутність зв’язку. Люди на місці й так обізнані про ризики.

Пам’ятайте про цінності

Ви не можете нести повну відповідальність за життя інших, але здатні продовжувати підтримувати зв’язок і розділяти спільні цінності попри відстань.

Читайте також:

  • Психолог безкоштовно: допомога бахмутянам у подоланні тривог та стресу
  • Безплатна психологічна допомога постраждалим від сексуального насильства російських військових: як отримати
  • Сімейні та групові: де переселенцям у столиці отримати безплатні консультації психолога

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

339483709 923291838876579 5901588776248601492 n 30eed

Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки в Україні

Сьогодні через війну бахмутяни розкидані по різних областях України, попри те людям намагаються надавати необхідну підтримку. Для цього організували центри та осередки для ВПО, де […]

Поради

Як підтримувати рідних, які залишаються на прифронтових територіях: пояснення психологів

Під час війни багато українців опинилися у ситуації, коли їхні близькі люди свідомо вирішили залишитися у рідних містах та селах на прифронтових територіях. 

Безплатний чат-бот “Юридичний порадник для ВПО” допомагає з житловими питаннями

В Україні працює безоплатний чат-бот “Юридичний порадник для ВПО”. Він цілодобово надає актуальну інформацію ВПО та консультує їх з питань, які пов’язані із житлом.

Студентам пропонують швидше почати навчальний рік та вчитися по суботах — МОН

У зв’язку з продовженням повномасштабної війни в Україні Міністерство освіти і науки розробило низку рекомендацій для закладів освіти щодо організації навчального процесу в 2024/2025 навчальному […]

ВПО можуть безплатно вакцинувати домашніх улюбленців у Києві

Для внутрішньо переміщених осіб у Києві запроваджено безкоштовну вакцинацію від сказу та чипування домашніх тварин. Ця ініціатива триватиме до 10 червня і дозволить ВПО зберегти […]