Як донеччанам отримати компенсацію за працевлаштованих ВПО

Семаковська Тетяна 14:30, 24 Травня 2023

kompensaciya za pracevlashtyvannya VPO 543f7

Після початку повномасштабної війни Уряд запровадив програму надання компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Вона регулюється Постановою КМУ № 331 від 20 березня 2022 року.

Про це інформує Донецький обласний центр зайнятості.

Проєкт націлений на стимулювання підприємців брати на роботу ВПО і пришвидшення адаптації та зайнятості людей, які переїхали з небезпечних регіонів. Програма продовжує діяти і в поточному році.

Розмір компенсації

Сума компенсації роботодавцю дорівнює розміру мінімальної заробітної плати — 6700 гривень. Ці кошти держава виплачує за кожну працевлаштовану внутрішньо переміщену особу впродовж двох місяців.

Як скористатися послугою?

Для отримання компенсації через центр зайнятості необхідно подати:

  • заяву про компенсацію витрат, форма якої затверджена Державним центром зайнятості;
  • копію наказу про працевлаштування особи;
  • документ що підтверджує працевлаштування на умовах, передбачених Порядком;
  • відомості про працівників, які є застрахованими особами;
  • копію довідки про взяття на облік ВПО.

Контактні телефони та електронні адреси центрів зайнятості Донецької області можна переглянути за посиланням.

Як скористатися послугою онлайн?

Для подання заяви в електронній формі через «Портал Дія» необхідно:

  • створити особистий електронний кабінет користувача на порталі, пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію;
  • заповнити, підписати та подати заяву, яка формується засобами «Портал Дія».

Читайте також: Як у Вільногірській громаді дбають про ВПО та їхній комфорт в евакуації?: дослідження ГО «Бахмутська фортеця»

За даними Донецького обласного центру зайнятості, з початку 2023 року компенсацію отримали 76 роботодавців регіону за працевлаштування 174 переселенців.

Потрібна консультація щодо отримання компенсації?

Якщо у Вас виникли питання або потрібна детальна консультація щодо отримання компенсації, телефонуйте до call-центру Донецької обласної служби зайнятості за номером: 0 800 33 61 67.

Раніше ми писали, про те, де та як працюють Центри підтримки та осередки для бахмутян в Україні.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Максимальний розмір компенсації за пошкоджене та знищене житло в 2024: що варто знати

Микола Ситник 12:10, 20 Березня 2024
Будинок у Бахмуті
Пошкоджений будинок у Бахмуті / фото Бахмут IN.UA

В Україні встановлені максимальні розміри компенсації за пошкоджене житло. Так, залежно від пошкоджень, фінансова допомога громадянам може скласти від 200 до 500 тисяч гривень. Водночас держава обмежила суму компенсації за зруйновану нерухомість.

Фахівці “Юридичного порадника для ВПО” пояснили, в чому полягає різниця між визначенням розміру компенсації за знищене та за пошкоджене житло, а також яким може бути максимальний розмір компенсації.

Скільки виплачують за пошкоджене житло?

Комісія з розгляду питань, пов’язаних із наданням грошової компенсації постраждалим, розраховує розмір компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна на підставі відповідних документів (наприклад, акта комісійного обстеження та / або звіту з технічного обстеження), проведеного огляду та відповідно до заповненого чек-листа.

Водночас залежно від розрахованої в чек-листі суми компенсації ремонтні роботи, необхідні для відновлення пошкодженого житла, поділяються на:

  • ремонт категорії А — розрахована сума компенсації не перевищує 200 тисяч гривень;
  • ремонт категорії Б — розрахована сума компенсації становить:
  • від 200 тисяч гривень до 350 тисяч гривень — для квартир (житлових приміщень) у багатоквартирному будинку;
  • від 200 тисяч гривень до 500 тисяч гривень — для одноквартирних будинків, зокрема відокремлених житлових будинків садибного типу, зблокованих будинків з окремими квартирами, що мають власний вхід з вулиці, котеджів та будинків одноквартирних підвищеної комфортності, будинків садибного типу, дачних та садових.

Так, максимальний розмір компенсації за пошкоджену квартиру — 350 тисяч гривень, за будинок — 500 тисяч гривень.

Яка компенсація за зруйноване житло?

Комісія розраховує розмір компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна за встановленою законодавством формулою, окремо виведеною для будинків і окремо для квартир.

При розрахунку до уваги беруть:

  • показник вартості 1 квадратного метра житла на вторинному ринку в цілому по Україні;
  • регіональний коефіцієнт;
  • кількість кімнат;
  • рік забудови;
  • площа обʼєкта нерухомості та інші показники.

Водночас грошова компенсація за зруйноване житло надається лише в межах граничних квадратних метрів:

  • не більше 150 квадратних метрів — для квартир;
  • не більше 200 квадратних метрів — для будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

Юристи зауважують, що максимальний розмір компенсації за знищене житло законодавством не встановлений, але компенсація можлива в межах граничних кадратних метрів відповідного типу житла. До слова, Закон про компенсацію фактично вступив у дію в травні 2023 року.

Нагадаємо, українцям, чия домівка постраждала від російської агресії, доступна збільшена компенсація 2024 та допомога на капітальний ремонт. Йдеться про 500 тисяч гривень для відновлення приватного будинку та 350 тисяч гривень — для квартири.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Постраждалі від сексуального насильства з боку рф українці отримають репарації

Микола Ситник 13:42, 5 Березня 2024
Учасники заходу
Презентація проєкту в Києві / фото ОП

В Україні запрацював пілотний проєкт з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни. У межах ініціативи одноразові проміжні компенсації в розмірі 3 тисяч євро зможуть отримати 500 осіб.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Репарації для постраждалих від сексуального насильства

Пілотний проєкт презентувала міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час конференції “Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки”.

“З самого початку повномасштабної війни ми почали отримувати інформацію щодо випадків злочинів сексуального насильства та застосування тортур до українського населення з боку російських військовослужбовців. Ми обʼєдналися всередині країни та з нашими міжнародними партнерами й почали діяти на користь постраждалих. Ми розгорнули Центри допомоги врятованим по всій країні, аби кожен зміг отримати необхідну допомогу. Але ми розуміємо, що цього недостатньо. Відтак, ми запускаємо пілотний проект з виплати невідкладних проміжних репарацій. Це допоможе відновити права постраждалих”, — зазначила Ольга Стефанішина.

За її словами, ініціатива є першим подібним випадком в історії репараційних заходів, коли держава спільно з громадянським суспільством та недержавними організаціями під час війни напрацьовує кроки з виплати невідкладних проміжних репарацій. 

Ми розробили систему формування таких репарацій, яка передбачає виявлення постраждалих, ідентифікацію кейсів, ухвалення рішень про відповідність критеріїв, і виплату проміжних компенсацій. Сьогодні ми формуємо дуже серйозну базу для подальшого відновлення справедливості та понесення російською федерацією, як агресора, відповідальності за злочини,

підкреслила // Ольга Стефанішина

Проект передбачає: 

  • виявлення та ідентифікацію постраждалих від сексуального насильства;
  • визначення відповідності кожного окремого випадку критеріям сексуального насильства;
  • безпосередню виплату проміжних компенсацій ідентифікованим постраждалим.

Так, протягом 2024 року 500 постраждалих зможуть отримати одноразову виплату в розмірі 3 тисяч євро на умовах повної конфіденційності. Вже у березні 40 людей пройдуть необхідні процедури для того, щоб отримати відповідні статуси та перші проміжні репарації.

Примітка. Невідкладні проміжні репарації — вид компенсації для постраждалих, коли не треба чекати поки країна-агресор компенсує збитки людям і країні, на яку вона напала. Станом на 4 березня Офіс генерального прокурора України розслідує 274 факти сексуального насильства, пов’язаного з війною.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Будинок у Бахмуті

Максимальний розмір компенсації за пошкоджене та знищене житло в 2024: що варто знати

В Україні встановлені максимальні розміри компенсації за пошкоджене житло. Так, залежно від пошкоджень, фінансова допомога громадянам може скласти від 200 до 500 тисяч гривень. Водночас […]

12:10, 20.03.2024 Микола Ситник
Учасники заходу

Постраждалі від сексуального насильства з боку рф українці отримають репарації

В Україні запрацював пілотний проєкт з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни. У межах ініціативи одноразові проміжні компенсації в розмірі […]

13:42, 05.03.2024 Микола Ситник
Павло Фролов

У Раді хочуть визначити категорії людей, які першими отримають компенсації за знищене житло

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф проти України […]

10:50, 21.02.2024 Микола Ситник
Зруйноване житло

Жителі Бахмута зможуть отримати компенсацію від рф без доведення руйнувань

Українцям, чиї будинки або квартири були розташовані у вщент зруйнованих внаслідок російського вторгнення населених пунктах, для отримання компенсації від рф не потрібно буде доводити пошкодження […]

14:06, 16.02.2024 Микола Ситник
IMG 1935 15778

Компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло у 2024 році: що потрібно знати

Війна несе з собою руйнацію не тільки життів, але й нерухомого майна у вигляді житла. Саме тому в Україні прийняли закон, який дозволяє отримувати компенсацію […]