Морква — унікальний овоч, який регулярно використовують майже в кожній сім’ї. Утім, він настільки універсальний, що може стати гарною основою у багатьох рецептах. До того ж він смачний та дуже корисний для організму.
Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох рецептів, які допоможуть розкрити моркву з нової сторони.
Користь моркви
Про користь моркви, мабуть, кожен чув із самого дитинства. І це правда, адже цей хрусткий овоч з яскравим зовнішнім виглядом — це справжній скарб, який містить безліч вітамінів та корисних речовин. Наприклад, це:
- вітаміни групи А, В6, С, К;
- фолієва кислота;
- калій;
- залізо;
- мідь;
- марганець;
- клітковину;
- бета-каротин.
Загалом, морква підтримує здоров’я очей, захищає шкіру, покращує роботу шлунку, зміцнює імунну систему, запобігає розвитку проблем із серцево-судинною системою та багато чого іншого. До того ж вона здатна виконувати задачу натурального заспокійливого засобу, адже знижує загальний рівень стресу та підвищує стійкість до стресів.
Морквяний пиріг
Вам однозначно варто спробувати морквяний пиріг, якщо ви віддаєте перевагу смачній, корисній та легкій в приготуванні випічці.
Для приготування знадобляться:
- туга та соковита морква — 400 грамів;
- яйця курячі — 4 штуки;
- цукор — 250 грамів;
- олія — 220 мілілітрів;
- борошно пшеничне — 380 грамів;
- розпушувач — 1 столова ложка без гірки;
- сіль — щіпка;
- ванільний цукор — 1 чайна ложка;
- порошок кориці — 1 чайна ложка.
Приготування розпочинається з очищення моркви та її натирання на тертці з середнім діаметром.
Далі потрібно яйця, цукор та ванільний цукор покласти в окрему посудину та збити міксером на великій швидкості до стану повітряної піни. Вливаємо олію та збиваємо ще 2 хвилини. Додаємо просіяне борошно, розпушувач, корицю та сіль. Перемішуємо все до однорідної маси та слідкуємо, щоб в тісті не було борошняних грудочок.
Наступним кроком стає додавання до тіста натертої моркви. Ці дві суміші необхідно перемішати на найнижчій швидкості міксера.
Готуємо форму для випікання, застеливши пергаментом дно, замастивши його рослинним або вершковим маслом. Далі вливаємо заготівлю і розрівнюємо поверхню. Форму з тістом ставимо в попередньо розігріту духовку до 180 ºC та випікаємо близько 50 хвилин. Готовність варто перевіряти шпажкою.
Діставши пиріг з духовки, даємо йому охолонути до теплого стану в формі. Вже після його можна їсти.
Крем-суп з моркви та імбира
Смачний морквяний суп з імбиром поєднує в собі приємний смак, велику користь для організму та легкість в приготуванні.
Для створення цієї страви потрібні:
- морква — 500 грамів;
- цибуля — 2 штуки;
- імбир (розміром з великий палець) — 1 штука;
- куркума — 1 столових ложок.
- овочевий бульйонний кубик — 1 штука.
Приготування розпочинаємо з увімкнення духовки на 200 °C.
Далі додайте моркву, цибулю та імбир на велике деко, вистелене пергаментом. Зверху все полити трошки олією, додати спеції, перемішати та накрити фольгою. Це все поставити в духовку на одну годину.
Вже готові овочі потрібно додати в кухонний комбайн разом із бульйонним кубиком і невеликою кількістю води, після чого збити все до однорідності.
Готову суміш вилити у каструлю з 500 мілілітрами води та довести до слабкого кипіння.
Запечена морква з часником і пармезаном
Запечена морква з часником і пармезаном — це проста та вишукана страва з італійськими нотками, яка може стати улюбленим гарніром у сім’ї.
Для приготування цієї страви знадобиться:
- морква — 500 грамів;
- пармезан — 60 грамів;
- зубчик часнику — 3 штуки;
- вершкове масло, 73% — 4 столових ложки;
- олія — 1 столова ложка
- сіль — 1/2 чайної ложки;
- перець та сушене орегано за смаком.
Спершу треба ретельно промити та прочистити моркву та часник, а потім не на довго відправляємо їх у духовку. Випікаємо до того моменту, поки морква не стане м’якою.
Вже готову моркву потрібно порізати впоперек, щоб вийшли невеличкі циліндри. Їхня кількість залежить від довжини морквини. Далі викладаємо все в миску.
Наступним кроком потрібно розтопити на водяній бані (мисці встановленій над каструлею з водою) або в мікрохвильовці 4 столові ложки вершкового масла. Далі чавимо часник та змішуємо його з маслом, сіллю та спеціями. Усе ретельно перемішуємо.
Готову суміш вливаємо на моркву та знову перемішуємо. Сир потрібно протерти на дрібній терці, після чого додати його до моркви. Переміщуємо.
Далі змащуємо олією деко, викладаємо на нього моркву та ставимо в духовку на 200 °C.. Випікайте 20 хвилин. На 10-й хвилині перевертаємо шматочки, щоби пропеклися рівномірно. Перевіряємо готовність зубочисткою.
Читайте також:
- Універсальний фрукт з вишуканим смаком: три рецепти зі слив, які зможе приготувати кожен
- Смачні страви до Гелловіну: три рецепти з гарбузом, від яких не відірватися
- Що смачного можна зробити з яблук: три рецепти, які запам’ятаються надовго
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!