Що викликає літню алергію

Pulse Promo 10:01, 21 Серпня 2025

Літо приносить багато приємних моментів, але для алергіків цей сезон може стати справжнім випробуванням. Симптоми можуть суттєво зіпсувати настрій і погіршити якість життя. Розуміння причин та способів лікування в сезон літньої алергії, допоможе вчасно вжити заходів і знизити негативні прояви.

Основні причини стану

У спекотну пору року на організм впливають різні види специфічних алергенів. На що може бути алергія влітку? Частіше за все це:

  • Пилок рослин. У період цвітіння він активно розноситься повітрям, а у чутливих людей стає причиною полінозу, який викликає нежить, нудоту, сльозотечу та кашель. Алергічна висипка – це поширений симптом літньої алергії, який викликає почервоніння і свербіж шкіри.
  • Укуси комах. Бджоли, кліщі, оси активні влітку. Їхні укуси можуть призвести до алергічної реакції від легкого свербежу до небезпечного набряку.
  • Спори грибків і цвіль. Волога і тепло сприяють розмноженню плісняви (спор плісняви), яка викликає алергію, особливо часто це відбувається у людей з ослабленим імунітетом.
  • Дим. Може подразнювати дихальні шляхи та викликати алергічні реакції.
  • Харчові алергени. Вживання сезонних фруктів, овочів, ягід, горіхів та морепродуктів може провокувати алергічні прояви.
  • Побутові алергени. Влітку часто використовують кондиціонери і вентилятори, а відкриті вікна сприяють проникненню в приміщення пилу, пилку та інших алергенів.
  • Хімічні речовини. Контакт або вдихання хімікатів може подразнювати слизові оболонки і викликати алергічні реакції.

Анафілаксія може виникнути влітку через високу активність алергенів. Визначення причин стану допомагає сформувати ефективну стратегію профілактики та лікування, покращити самопочуття.

Як впоратися з літньою алергією

Щоб мінімізувати негативний вплив, варто:

  • Уникати перебування на вулиці в період активного цвітіння рослин, особливо вранці та ввечері, коли пилок найбільш концентрований.
  • Використовувати сонцезахисні окуляри і маски, щоб зменшити контакт із пилком.
  • Регулярно провітрювати приміщення, але уникати відкривання вікон у години максимального пилку.
  • Після укусу комахи треба негайно промити це місце, а при появі ознак алергії варто звернутися до лікаря. Використання репелентів допомагає захиститися від укусів комах, які можуть стати причиною алергічної реакції.
  • Уникати вживання продуктів, які можуть викликати харчову алергію, консультуватися з лікарем щодо необхідних обмежень в раціоні та побуті.
  • Застосовувати призначені лікарем антигістамінні препарати та інші засоби для контролю симптомів.

Ретельне дотримання цих правил дозволить підтримувати якість життя, навіть коли алергія влітку сягає свого піку.

Коли потрібно звернутися до лікаря

Алергічні реакції можуть мати різний ступінь тяжкості. Звернення до лікаря необхідне при:

  • Тривалому або прогресуючому погіршенні симптомів, які не минають або посилюються навіть після прийому ліків.
  • Утрудненому диханні, задишці або свистячому диханні. Ці ознаки можуть вказувати на бронхоспазм або набряк дихальних шляхів, які становлять загрозу для життя.
  • Порушенні свідомості, запамороченні, слабкості кінцівок або труднощах із мовленням, при ознаках неврологічних ускладнень.
  • Раптовому сильному набряку обличчя, губ, язика чи шиї. Це симптоми анафілактичного шоку — критичного стану, що вимагає термінового медичного втручання.

Звернення до лікаря при алергії важливе для точної діагностики та підбору ефективного лікування, яке допоможе контролювати симптоми і запобігти ускладненням. Замовити таблетки від алергії можна онлайн на сайті МедСервіс. Широкий асортимент препаратів різної дії та цінових категорій дозволить підібрати оптимальний засіб для кожного випадку.

Літня алергія – поширена, але контрольована проблема. Розуміння її причин і дотримання простих профілактичних заходів допоможе знизити ризик нападів і покращити якість життя. При появі тривожних симптомів важливо не відкладати візит до лікаря, щоб уникнути серйозних наслідків і швидко повернутися до активного життя.

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Семаковська Тетяна 11:00, 21 Квітня 2024
Варення з ягід / ілюстрація Бахмут IN.UA

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, смородини та інших. Приготування смачного варення не потребує багато зусиль, однак може принести багато задоволення усій родині в холодні осінні та зимові місяці.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з Оленою Петренко — господинею з Бахмута, яка розповіла про класичні та незвичайні рецепти смачного варення до млинців, оладків або ж свіжого хліба.

Рецепти смачного варення

Ягідне варення заміняє магазинні солодощі. Крім того, його можна поєднувати із м’ясом чи додавати до плову або й борщу. Загалом, ж варення з ягід — це сезонна справа, яку господині роблять літом або ранньою осінню. Для закруток обирають малину, полуницю чи трускавку.

Класичне полуничне варення

Полуниця чудово смакує не тільки свіжою, але й у вигляді варення / фото ілюстративне

Рецепт полуничного варення вважається один із найпопулярніших, бо робиться він не важко, а смакує чудово. Для його приготування потрібні:

  • 1 кілограм полуниці;
  • цукор (орієнтовно 500 грамів, якщо не любите солодке, якщо ж хочете більш солодкий смак — то пропорція має бути 1:1);
  • сік лимона.

Спосіб приготування:

Полуницю промити, очистити від хвостиків та висушити на паперовому рушничку. Після цього треба розрізати ягоди на частинки й пересипати в каструлю. Поверх полуниці засипати цукор, гарно перемішати й залишити на ніч.

Як варити варення:

Вже зранку треба покласти каструлю на вогонь та варити на слабкому вогні. Якщо мова йде про ягоди, то варто тримати їх на вогні ще 5 хвилин. Потім слід вимкнути вогонь та відкласти каструлю до повного вистигання. Повторити цю процедуру потрібно на ще два наступні дні, після чого можна почати експериментувати. За словами бахмутської господині, до суміші, наприклад, можна додати трішки соку лимона, щоб варення набуло приємної на смак кислинки. В результаті виходить густе полуничне варення, яке можна їсти, як самостійну страву, а можна додавати до млинців, оладок чи каш.

Готовий джем перелийте в сухі, стерилізовані банки та закрутіть. Зберігати варення потрібно в сухому, темному місці. До слова, Олена Петренко радить не тільки робити варення із ягід, але й зберігати їх в замороженому вигляді. 

Ягідний джем

jam g61250b47f 1280 c06e3
Джем з полуниці та малини смакує із млинцями / фото ілюстративне

Щоб приготувати ягідний джем варто використовувати декілька видів ягід одразу. Для цього, наприклад, треба обрати:

  • полуницю;
  • малину;
  • порічку.

Спосіб приготування:

Всі ягоди треба добре промити, відірвати хвостики та просушити. Можна покласти їх на рушник, або ж у звичайний друшляк, щоб вся зайва вода стекла. Далі вже підготовлені ягоди треба перемістити у блендер та збити до однорідності. Отриману суміш покладіть в каструлю на слабкому вогні, дочекайтеся кипіння. Після цього вимкніть газ, зберіть пінку та перелийте у сухі, чисті банки. Джем можна подавати до м’яса, каші, чи смакувати з морозивом.

Варення з малини

raspberry g2ff4cb5b4 1280 06843
Малинове варення / фото ілюстративне

Малина також смачна ягода для консервації. Однак, для цього краще обирати великі та достиглі ягоди. Зверніть увагу, що сорт малини буває різним, є солодші ягоди, є кисліші, тому орієнтуватися потрібно на власні вподобання. Рецепт смачного малинового варення схожий у приготування на полуничний. Для цього потрібні:

  • 1 кілограм малини;
  • 1 кілограм цукру, або собі до смаку.

Спосіб приготування:

Чисті, помиті ягоди перекладіть в каструлю та засипте цукром, перемішайте. Можна залишити їх на ніч, або на 5-6 годин. Після того, як малина пустить сік, покладіть варення на слабкий вогонь, дочекайтеся кипіння й вимкніть після того, як мине 5 хвилин. Дайте суміші повністю вистигнути, повторіть варіння ще два дні. Готову суміш перелийте у чисті, сухі банки. Щоб додати класичному варенню свіжий смак можна використати листочки м’яти, радить бахмутянка.

Варення без цукру з аґрусу

agrus zvichayniy 0 2e068
Аґрус смакує з лимоном / фото ілюстративне

Олена Петренко поділилася рецептом незвичного варення з аґрусу. Для нього потрібні:

  • 1 кілограм аґрусу;
  • 1 лимон;
  • 2-3 апельсини.

Спосіб приготування:

Аґрус промити просушити, а лимон та апельсини помити та порізати на. Всі складники покласти в каструлю та перемістити на слабкий вогонь, проварити 20-30 хвилин. В процесі варіння перемішуємо суміш, потім вимикаємо вогонь, розливаємо отриману суміш по банках. 

Це варення готують без цукру, але якщо ви любите більш солодкий смак, то додавати цукор потрібно після того, як ви нарізали всі інгредієнти. В такому випадку слід почекати пару годин, щоб фрукти та аґрус пустили сік, й вже тоді класти на вогонь. 

Варення зі смородини

currants g2a986a652 1280 66b52
Смородину краще поєднувати із цукром, щоб варення не було надто кислим / фото ілюстративне

Смородина досить кисла на смак ягода, тому до неї краще додавати цукор. Класичний рецепт смородинового варення також містить в собі корицю, адже так краще розкривається смак ягоди.

Складники:

  • 1 кілограм смородини (краще обирати ягоди різних сортів, щоб смак варення був багатшим);
  • 1, 5 кілограмів цукру;
  • палочка кориці;
  • кардамон.

Спосіб приготування:

Смородину промити, відкинути на друшляк, засипати цукром. Почекати допоки ягода пустить сік. Перекласти ягоди у каструлю, додати корицю та кардамон. Ввімкніть вогонь, дочекайтеся кипіння, помішуйте дерев’яною ложкою та варіть ще 5 хвилин. Готову суміш розлийте по банках. 

Журавлинове варення

80dbdc 85c4b69009774bf78b2875083e7eb5ad mv2 6c12f
Журавлина / фото ілюстративне

Варення із журавлини гарно смакує із м’ясними стравами. Також цю ягоду часто поєднують із сиром, адже вона підкреслює пряний смак. Для приготування варення вам потрібно:

  • 1 кілограм журавлини;
  • 1 кілограм цукру;
  • 1 апельсин;
  • гілочка м’яти.

Спосіб приготування:

Журавлину помити, висушити. Апельсин помити, протерти та нарізати кубиками. Засипати журавлину та апельсин цукром, додати м’яту. Почекати 3-4 години, суміш перекласти в каструлю й поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння. В процесі варіння перемішувати, вимкнути після 5 хвилин кипіння та розлити по банках.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сучасні тенденції у спортивному жіночому одязі

Спортивний одяг для жінок за останні роки значно змінився: тепер він поєднує в собі функціональність, стиль і комфорт. Сучасні тканини дозволяють відводити вологу, підтримувати оптимальну […]

15:25, 18.08.2025 Pulse Promo

Як сформувати власний стиль

Формування власного стилю полягає у пошуку того, що здається справжнім, добре виглядає на вас і відповідає вашому стилю життя. Чи вам більше пасуватиме Doucals, чи […]

23:35, 15.08.2025 Pulse Promo

Чому двошарові стакани популярні серед любителів кави?

Чи любите Ви насолоджуватися ароматною гарячою кавою на ходу, дорогою на роботу або під час прогулянки? Тоді Ви напевно стикалися з ситуацією, коли звичайний паперовий […]

14:09, 11.08.2025 Pulse Promo

Стиль і послання: друк на футболках Київ як спосіб комунікації

У столиці друк на футболках київ набуває популярності як серед бізнесу, так і серед приватних клієнтів. Це не просто спосіб прикрасити одяг — це інструмент для вираження […]

13:52, 11.08.2025 Pulse Promo
команди

HBs антитіла

Аналіз на антитіла до HBs (поверхневий антиген вірусу гепатиту B) – це серологічний тест, який виконується за зразком венозної крові для оцінки перебігу гепатиту В. […]

12:23, 11.08.2025 Pulse Promo