Різдво 2024: історія свята та сімейні традиції в Україні

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 25 Грудня 2024
Різдво / фото ілюстративне, Вікіпедія

Різдво Христове — одне з найсвітліших свят року, яке в Україні відзначатимуть 25 грудня за новим церковним календарем. В це свято заведено збиратися біля стола цілими родинами та насолоджуватися домашньою атмосферою. 

Редакція Бахмут IN.UA розповідає про традиції Різдва в Україні.

Різдво: біблійна історія свята

Різдво Христове — найважливіше в році християнське свято, присвячене народженню Ісуса Христа у Віфлеємі. Його матір’ю стала Марія, яка зачала сина від Святого Духа. Жінка майже все життя мешкала у місті Назарет разом зі своїм чоловіком Йосипом. Проте, вже на останніх місяцях вагітності, їм довелося їхати до Вифлеєму на перепис населення.

Вже на місці, вони зіштовхнулися з проблемою — у Вифлеємі було дуже багато людей, через що пара не змогла знайти кімнату для відпочинку. Вони були змушені шукати інший тимчасовий прихисток, яким стала невелика печера, де пастухи часто ховалися від негоди. Саме в ній народився син, якому судилося стати Месією.

Згодом до маленького Сина Божого прийшли пастухи, яким ангел розповів про народження Ісуса. Вони першими поклонилися пастухам. Слідом за ними прийшли волхви (мудреці), які принесли Ісусу Христу різноманітні дари, серед яких були миро, ладан та золото.

Різдво в Україні

У 2024 році українці святкуватимуть Різдво Христове 25 грудня, раніше Різдво відзначали 7 січня.

Це свято в Україні вважається родинним, а тому більшість традиційних обрядів проводилися у сімейному колі. Воно розпочиналося 24 грудня, у Святвечір, коли на небі з’являлася перша зірка. За повір’ям, на столі в цей момент обов’язково повинно стояти 12 пісних страв, головною з яких вважається кутя — каша із вареної пшениці, додаючи мед і мак. Вона символізує жертву Богові, мучеництво.

Від Святвечора на 12 днів заборонялася будь-яка фізична праця. Під це табу не підпадали лише хатні справи, а саме готування їжі чи догляд за худобою.

Вже на саме Різдво прийнято було ходити колядувати, переодягаючись в різноманітних персонажів. Пісні та вірші, які розповідали колядники були присвячені народженню Ісуса. Вони ж і сповіщали світ про те, що Син Божий побачив світ.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Ароматний та корисний: 3 найкращі рецепти безалкогольного глінтвейну

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:00, 13 Грудня 2024
Глінтвейн / фото ілюстративне, iStock

Глінтвейн — ароматний напій, який вважається невіддільною частиною холодної пори року через свої зігріваючі властивості. В основному, для його приготування використовують вишукане червоне вино. Утім, його можна легко замінити на сік, що дозволить насолоджуватися глінтвейном навіть дітям.

Редакція Бахмут IN.UA зібрала добірку з трьох цікавих рецептів домашнього безалкогольного глінтвейну, який зможе приготувати кожен.

Користь глінтвейну

Келих смачного глінтвейну добре зігріває морозного дня. І на цьому користь солодкого напою не завершується, адже він дозволяє отримати величезну кількість вітамінів та мікроелементів зі всіх складників: соку, прянощів та фруктів. До того ж глінтвейн підтримує імунітет завдяки антиоксидантній дії, цілюще впливає на нервову систему та навіть стає профілактикою простудних захворювань у зимову пору.

Більш конкретна користь гарячого напою залежить від обраних інгредієнтів, особливо спецій, фруктів та ягід. Наприклад:

  • кориця містить коричні альдегіди, які підтримують серцево-судинну систему;
  • в апельсинах і лимонах, які додають до глінтвейну, є вітамін С — хороший антиоксидант;
  • імбир, який діє як блокатор кальцію, розслабляє судини та розширює їх;
  • гвоздика містить евгенол, що запобігає утворенню ракових клітин.

Безалкогольний глінтвейн на виноградному соку з апельсином, лимоном та журавлиною

Важливою складовою глінтвейну є апельсин / фото ілюстративне, iStock

Смачний та корисний напій на основі виноградного соку — основи для створення вина. Його можна вживати як дорослим, так і дітям. 

Для приготування глінтвейну за цим рецептом потрібно:

  • 1 літр червоного виноградного соку;
  • 1 апельсин;
  • 1 шматочок імбиру;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 зірочка бадьяна;
  • 6 бутончиків гвоздики;
  • 2 кружечки лимона;
  • жменю свіжих або заморожених журавлин;
  • 1 столова ложка меду або 1/2 столової ложки цукру.

Приготування потрібно розпочати з вливання виноградного соку в невелику каструлю. Апельсин і очищений імбир наріжте кружальцями, після чого додавайте до соку.

Наступним кроком стане додавання до суміші кориці, бадьяна, гвоздики, лимона, журавлини та меду чи цукру. Якщо використовуєте мед, кладіть його в готовий глінтвейн або в келихи з розлитим напоєм.

Суміш потрібно далі поставити на повільний вогонь та довести до кипіння, після чого зняти з плити та дати настоятися під кришкою 30 хвилин. Для того, щоб температура напою не знижувалася, можна додатково закутати каструлю чимось теплим.

Готовий глінтвейн треба процідити через сито та подавати гарячим.

Безалкогольний глінтвейн на журавлинному, апельсиновому, та яблучному соку

Вишуканий глінтвейн може зігріти навіть в холодну пору / фото ілюстративне, iStock

Вишуканий та солодкий напій з терпким смаком, в основі якого журавлинний апельсиновий, та яблучний сік, стане ідеальним доповненням до столу. Для його приготування потрібні:

  • 600 мілілітри журавлинного соку;
  • 250 мілілітри яблучного соку;
  • 150 мілілітри апельсинового соку;
  • 50 грамів цукру;
  • 10 бутончиків гвоздики;
  • 5 коробочок кардамону;
  • 2–3 кружечки апельсина;
  • 2 палички кориці;
  • 2 зірочки бадьяна;
  • 2 сушених лаврових листків;
  • 2 чайні ложки меду;
  • трохи дрібно натертої апельсинової цедри;
  • мелений імбир та щіпка меленого мускатного горіха — до свого смаку.

У невеликій каструлі змішайте апельсиновий сік та цукор. Цю суміш потрібно варити на повільному вогні поки суміш не стане сиропом та не загусне. При цьому її потрібно помішувати.

Далі потрібно влити журавлинний та яблучний сік. До них додайте апельсин, корицю, бадьян, гвоздику, лаврові листки, імбир, цедру, мускатний горіх та кардамон. Доведіть напій до кипіння. 

Потім зніміть глінтвейн з вогню та залиште під кришкою на 30 хвилин або довше. Можна додатково укутати каструлю чимось теплим. Перш ніж подавати, процідити через сито.

До готового напою можна додати мед або вже в самі келихи з гарячим напоєм, що вже розлитий.

Безалкогольний глінтвейн на гранатовому чи вишневому соку з яблуком, апельсином та лимоном

Приготування глінтвейну / фото ілюстративне, iStock

Ароматний безалкогольний глінтвейн, в основі якого яскраві гранатові чи вишневі нотки, зданий закріпити приємну зимову атмосферу в колі друзів чи сім’ї. Для його приготування потрібні:

  • 800 мілілітри гранатового чи вишневого соку;
  • 200 мілілітри води;
  • 3 бутончики гвоздики;
  • 2 палички кориці;
  • 1 яблуко;
  • ½ апельсина;
  • ½ чайної ложки меленого мускатного горіха;
  • ½ лимона;
  • невеликий шматочок імбиру;
  • мед — до свого смаку.

Наріжте очищений імбир кружальцями, а апельсин напівкруглими скибочками. З яблука видаліть серцевину і наріжте.

У невеликій каструлі закип’ятіть воду та викладіть туди корицю, гвоздику, імбир та мускатний горіх. Прокип’ятіть хвилину. Додайте яблуко, апельсин і вичавлений з лимона сік. Перемішайте та влийте гранатовий або вишневий нектар. 

Грійте напій, не доводячи до кипіння. Вимкніть вогонь та залиште під кришкою мінімум на пів години. Напій можна укутати чимось теплим, щоб зберегти високу температуру.

Готовий глінтвейн процідіть через сито та подавайте гарячим, додавши мед.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що робити, якщо не прийшла субсидія: корисний алгоритм дій

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:10, 13 Грудня 2024
Грошова субсидія / фото ілюстративне, Depositphotos

В Україні бувають випадки, коли людям, які від держави, не приходять гроші в межах цієї програми. Це може бути пов’язано з великою кількістю проблемних питань, серед яких і проблеми з документацією, і наявність боргів. 

Редакція Бахмут IN.UA розповідає, що робити, якщо не прийшла субсидія.

Житлова субсидія 2024-2025

Субсидія — особливий вид соціальних виплат, який покриває певну частину витрат домогосподарства на оплату житлово-комунальних послуг. Вона розраховується індивідуально для кожної сім’ї.

У 2024-2025 роках загальний розмір субсидій буде перерахований в автоматичному порядку, адже жодних змін у процедурі їх призначення не відбувалось. Це означає, що більшості українців, яким призначали субсидію, не потрібно нікуди додатково звертатися з приводу її продовження. Водночас звернутися за призначення субсидій потрібно:

  • громадянам, які раніше не одержували допомоги від держави та планує вперше оформити субсидію ;
  • тим, кому не була призначена субсидія у попередньому періоді через наявну заборгованість, проте її вдалося погасити;
  • громадянам, які отримували допомогу, але в сім’ях яких відбулися зміни у майновому стані чи складі, змінився соціальний статус чи перелік житлово-комунальних послуг, потрібно подати інформацію про такі зміни упродовж 30 днів.

Що робити, якщо не прийшла допомога у 2024-2025

Головною причиною, через яку можуть відмовити в наданні відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг, є знайдена помилка у документаціях. Якщо громадянин зіштовхнувся з подібною проблемою, то у нього є 14 днів на те, щоб доповнити або виправити дані з офіційних джерел інформації. 

Вже після оновлення документів, представники Пенсійного фонду Україні (ПФУ) можуть призначити виплати, повідомивши про нове рішення.

Іншою проблемою, через яку субсидія може не прийти — це наявність боргу. Для того, щоб вирішити цю ситуацію, потрібно поступово його погасити, регулярно сплачуючи борг і не пропускаючи поточні платежі. У такому разі можна розраховувати на державну пільгу. Тоді під час звернення за субсидією потрібно буде додати копію договору про реструктуризацію з надавачем послуги.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Святкова атмосфера в Бахмуті: як проходив фестиваль “Різдвяні піснеспіви” у 2018 році

У 2018 році у Бахмуті відбувся п’ятий фестиваль різдвяних коляд, який отримав назву “Різдвяні піснеспіви”. Він подарував мешканцям міста можливість почути живі виступи місцевих колективів […]

12:00, 25.12.2024 Скопіч Дмитро

Щедрик, щедрик, щедрівочка: як з’явилася одна з найвідоміших різдвяних пісень у світі

“Щедрик” — це українська народна пісня, музику до якої написав композитор Микола Леонтович на початку XX століття. Наразі вона вважається однією з найпопулярніших різдвяних пісень, […]

11:00, 25.12.2024 Скопіч Дмитро

День святого Миколая: коли відзначимо за новим стилем

День святого Миколая — особливе свято, коли заведено вшановувати пам’ять Миколая Мирлікійського (Чудотворця) — християнського святого, який за життя прославився щедрістю і добрими справами. В […]

18:00, 25.11.2024 Скопіч Дмитро

“Чорні дошки” та золото в обмін на хліб: як Донеччина переживала Голодомор

Голодомор забрав життя багатьох невинних людей в різні часи існування СРСР. Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових […]

13:15, 15.11.2024 Безмен Микита

Ностальгічний Покровськ: добірка місць, які полюбляли покровчани

Наразі місто Покровськ знаходиться майже на лінії фронту, що дозволяє ворогу вести майже постійні обстріли інфраструктурних об’єктів. Проте, до війни Покровськ був популярною туристичною локацією, […]

16:00, 01.11.2024 Скопіч Дмитро