Найчастіші афери під час війни: як вберегтися

Семаковська Тетяна 12:29, 25 Серпня 2022

pexels 8f9a1Редакція «Бахмут.IN.UA» дослідила найпоширеніші схеми шахраїв, що намагаються нажитися на людському горі; розсекретила «потенційного переселенця з Бахмута», а також дізналася, чи існує профілактика від аферистів. Про це – у нашому матеріалі.

До нас звернувся Руслан Мельников – представник однієї з церков, яка постачає українцям гуманітарну допомогу, організовує евакуацію та допомагає з розселенням. Чоловік розповів, що йому написав Микола з Бахмута з проханням відправити 200 доларів США. За словами потребуючого, місто окуповане, а виїхати можна лише за допомогою перевізника, який вимагає 400 доларів. Але половина суми у Миколи та його родини є. Під родиною він мав на увазі дружину і дві доньки.

SmartSelect 20220810 014111 Viber ddf0d

Примітно, що бахмутянин просив переказати кошти саме за допомогою Western Union. Здійснити платіж можна, знаючи лише номер телефону одержувача, а дані в його обліковому записі можуть не відповідати паспортним. Руслан Мельников насторожився через повідомлення про окупацію Бахмута, також його збентежив той факт, що місто написане з помилкою. Крім свого номера Микола дав і телефон перевізника.

Читайте також: Бізнес на війні або як заробляють відрізані від світу бахмутяни

За допомогою популярного додатка Getcontact нам вдалося дізнатися, що перевізник Олексій – насправді жінка під псевдонімом Аня Ройк. В одного зі своїх контактів вона підписана під прізвищем Скварцова, в іншого – Петрівна. Не виключено, що автор Микола вказав перший ліпший номер з інтернету або якогось оголошення.

ройк d8978

Перевіривши таким самим чином самого автора звернення до волонтерів, дізнаємося багато цікавого. По-перше, звуть його не Микола, а Іван. По-друге, можливо він назвався ім’ям батька чи когось зі знайомих, оскільки часто згадується як «Колін». Те саме і з ім’ям «Віра», яка, мабуть, є його сестрою. Його прізвище Валушкін, а мешкає він у Краматорську. Зокрема, в районі автобусної зупинки «Красногірка».

валушкин 9e44a

298362510 425100696244379 8624508682047678740 n 13cbc

298786830 5520850904641682 3650713769121817227 n 9179d

Судячи з підписів «Маг», «Гадалка», «Цигани Красногірка», та особливої вимови шахрай має відношення до ромської нацменшини. Якщо спиратись на підпис «Україна», можна припустити, що у процесі обдурювання людей чоловік дзвонив і за кордон.

298880443 1212794455970399 2997245549434832455 n 12bcc

299244147 1217788195665764 3753465342177795064 n a7eb1

Журналісти «Бахмут.IN.UA» зателефонували Івану Валушкіну під прикриттям представників організації, яка нібито має намір перерахувати йому кошти. Під час уточнення даних журналіст назвав його фейкове ім’я та реальне прізвище. Аферист здивувався і завис на кілька секунд, проте підтвердив інформацію, нічого не запідозривши.

На запитання про те, в якому районі Бахмута знаходиться «Микола», той відповів, що вони з родиною переїхали до міста перед війною, тому він поки що погано орієнтується. На уточнення простіше про те, в якій частині міста воно знаходиться, Валушкін заявив, що на півдні. Потім ми сказали йому, що Бахмут не окупований. Фактично це означає, що шахрай відчув загрозу викриття, тому змінив легенду: тепер місто не знаходиться в окупації, але в ньому дуже важка ситуація. Надалі чоловік використовував це формулювання ще кілька разів. Однак якщо окупації немає, то і виїхати можна без проблем. За що тоді платити такі гроші?

photo 5204241589898165941 y af7f5

Фото: Нацполіція

«Тут складна ситуація, воно (ред. – місто) не зовсім окуповане. Тобто трохи ще залишилося. Але тут жах взагалі твориться. Гуманітарні коридори не заїжджають та не виїжджають. Тобто можна сказати, що це повноцінна окупація. Дехто пробивається, але дуже складно виїхати. Це дуже небезпечно. А водій каже, що має якийсь безпечний маршрут», – сказав він під час розмови.

Шахрай до останнього намагався наполягати на тому, що скористатися послугами неіснуючого перевізника – єдиний спосіб виїхати з міста. Проте ми зателефонували активісту громадської організації «Янголи спасіння» В’ячеславу Балагурі. Волонтер спростував заяви навіть про часткову окупацію Бахмута.

Читайте також: Іноземні ЗМІ показали окупацію Бахмута: що відомо на цей час

За словами Балагури, виїхати з міста можна як за допомогою приватних перевізників, так і на машинах волонтерів. Наприклад, мікроавтобус «Янголів» безкоштовно евакуює бахмутян щодня під будинком міськвиконкому. Завжди у різний час, але приїжджає кожного дня. Ми запропонували аферистові скористатися цим шляхом евакуації, проте він довго наполягав на тому, що спочатку треба обговорити питання з перевізником. Найімовірніше, це був просто спосіб припинити розмову, коли «Микола» зрозумів, що перераховувати гроші йому не будуть.

photo 5456506545568333700 w d59af

Однак, щоб не руйнувати легенду остаточно, він зображував зацікавленість у пропозиції та навіть погодився переслати фото свого паспорта нібито для підтвердження особи під час посадки в автобус та перетину КПП. Однак після отримання даних волонтерів шахрай не став показувати паспорт, а вигадав нову історію: нібито з’явилася ймовірність, що друг провезе його машиною.

Чому шахраїв побільшало?

Нестача робочих місць, падіння рівня життя, поганий інвестиційний клімат – це наслідки війни з росією. Перелічені вище фактори призвели до закономірного зростання кількості різноманітних шахраїв як прояву криміналітету в епоху технологій.

В інфляційному звіті за липень цього року Національний банк України спрогнозував спад ВВП на 33,4%. За оцінками аналітиків, наступного року внутрішній валовий продукт має різко почати зростати аж до 5,5%, а 2024-го – до 4,9%. Це можливо завдяки зниженню інфляції у наступному році. Цього року інфляцію оцінюють у 31%. Через рік очікують вже 20,7%, а у 2024 – 9,4%.

акцент 4f00b

Фото: Акцент

«У базовий сценарій закладається повноцінне поновлення роботи чорноморських портів України з початку 2023 року. Загалом у 2023-2024 роках ризики безпеки суттєво знизяться, але залишатимуться актуальними, що призведе до низької схильності до інвестицій з боку внутрішніх та зовнішніх приватних інвесторів», – зазначено у повідомленні.

Проте, вже 19 серпня перший віцепрем’єр-міністр з економіки Юлія Свириденко заявила, що реальний ВВП України до кінця 2022 року може впасти на 35-40%. Врятувати ситуацію зможе підтримка підприємств у прифронтових регіонах, для цього розробили програму «5-7-9». Проєкт передбачає, що виробництва, активи яких постраждали у зв’язку з війною, зможуть взяти кредит на пільгових умовах і продовжувати роботу. Допомагати будуть підприємствам, які вже працюють, мають штат і ринки збуту і змогли перебудуватися за останні шість місяців. 

Читайте також: Підприємців з Бахмута запрошують переїхати в Черкаси

Також ми вже розбирали тему працевлаштування в Україні за умов війни. У матеріалі можна ознайомитися з даними Центру зайнятості та реальною ситуацією на основі звіту найпопулярніших сайтів для пошуку роботи.

Як частіше дурять українців? 

Чудово знаючи запити багатьох українців щодо потреби у працевлаштуванні, аферисти не гребують красти навіть під час співбесіди у телефонному режимі. 

Платні телефонні розмови під час співбесіди

Для цього шахраї розміщують на спеціалізованих сайтах та в соцмережах оголошення про найм на некваліфіковану роботу. 

Розраховують на те що, охочих буде більше через брак робочих місць та високий попит на подібну роботу. Крім того, під час найму для виконання нескладних обов’язків часто достатньо поговорити телефоном, не надсилаючи резюме або тестове завдання.

Отже, претендент дзвонить за номером, не знаючи, що за кожну хвилину розмови з його рахунку списують кошти. Під час обговорення неіснуючої вакансії «роботодавець» ставить уточнюючі питання щодо роботи та особистого життя, місця проживання, докладно описує умови тощо. Все, щоб той, хто дзвонить, залишався на лінії якомога довше. Рано чи пізно дзвінок обривається через брак грошей на рахунку, після чого номер претендента моментально блокується.

photo 5204241589898165938 y e1208Багато кваліфікованих фахівців змушені влаштовуватися на будь-яку роботу для виживання, а шукати цей заробіток готові будь-яким способом. Тому, на жаль, способів перестрахуватися від такого шахрайства немає. Однак є й зворотний бік: через брак роботи деякі українці зі зниженими моральними принципами влаштовуються у подібні підозрілі компанії, через що спаму стає дедалі більше.

«Нема чого їсти – допоможіть, люди добрі»

Також у всіляких чатах та на платформах для оголошень можна зустріти десятки прохань про допомогу від людей в окупації, сиріт, людей з інвалідністю, багатодітних матерів в евакуації, українців у прифронтових регіонах тощо. Примітно, що вони знаходяться не в тому регіоні, до мешканців якого звертаються, а просять завжди саме гроші.

photo 5204241589898165932 y 00a85

Це робиться для того, щоб жалісливі користувачі інтернету не змогли приїхати особисто, перевірити слова автора повідомлення та привезти, наприклад, продукти. Якщо поставити таким громадянам навідні питання або запропонувати натуральну допомогу, вони знайдуть причину відмови. Оскільки у таких шахраїв немає базових моральних принципів, вони часто видають себе за військових, родичів солдатів ЗСУ і так далі.

Обіцяють виплати, а крадуть дані карток

Найпопулярніший зараз спосіб крадіжки даних банківських карток – фішингові посилання. Найчастіше аферисти публікують новину про нову виплату для українців (за аналогією з державними виплатами для переселенців, програмою від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Норвезької ради у справах біженців (NRC), продуктовою програмою UNICEF тощо).

photo 5204241589898165931 y d8bcf

У тексті є уточнення, що оформити отримання коштів можна, перейшовши за посиланням. Посилання та сайт банку – підробка. Ввівши дані карти, можна попрощатися з грошима або ще гірше – потрапити до бази даних інших шахраїв. Нерідко в такий спосіб виманюють і фото з паспортом, щоб потім прикриватися «обличчями» довірливих людей в інших схемах.

Липові волонтери 

Також дуже поширені методи виманювання коштів нібито на ЗСУ, для поранених, обладнання, каски, їжу, зброю тощо. Побачити таке можна як онлайн, так і на вулицях міст. Наприклад, напередодні з’явилася інформація з посиланням на Нацполіцію, що такого збирача затримали в Черкасах. Чоловік ходив вулицею з коробкою, на якій з помилками написано мету збору. Проте місцева територіальна оборона спростувала зв’язок із затриманим.

черкаси e7d3f

черкаси1 96e97

Фото: Нацполіція

За даними МВС України, не надто чесні українці видають себе за волонтерів, збирають кошти нібито на ЗСУ та допомогу переселенцям, а також продають гуманітарну допомогу найчастіше у Києві та Львівській області. На третьому та четвертому місці Харківщина та Кіровоградщина відповідно. Про це розповів міністр МВС Денис Монастирський в ефірі телеканалу «Рада».

Найчастіше шахраї збирають кошти на придбання автомобілів високої прохідності для поставки на фронт, а потім продають їх за ринковою ціною або й зовсім витрачають гроші на власний розсуд. Також ділки збирають гуманітарку у вигляді різних товарів, а потім використовують її самі або продають нижче за ринкової вартості.

photo 5204241589898165935 x eb573

Станом на кінець липня, коли Нацполіція опублікувала останній звіт, було відкрито 320 кримінальних проваджень. При цьому оголосити про підозру вдалося лише 43 шахраям. Правоохоронці зазначають, що для збору коштів аферисти часто створюють спеціальні Telegram-канали, залучаючи до роботи хакерів з росії. Ще одна схема – це збирання великих сум на псевдоевакуаційні маршрути.

Читайте також: «До смерті бояться напружуватись»: чому бахмутяни не вивозять дітей з-під обстрілів

Окрім того, до редакції «Бахмут.IN.UA» звернувся менеджер з грантів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) Костянтин Михайличенко. Йому написали представники Єврокомісії, попереджаючи про розсилку листів під їх ім’ям від шахраїв. Прикриваючись репутацією відомої організації, аферисти намагаються виманити особисті дані. Як вони використовуватимуть їх надалі, невідомо. 

скам обрезать 9d56b

«Одна з громадських організацій повідомила про фішингові листи з темою «Фонд персоналу ЄС за справедливе та стійке майбутнє» (EU Staff Fund for a Fair and Sustainable Future) щодо можливості підтримки громадських організацій з посиланням на фейкову сторінку організації. Будь ласка, будьте пильними щодо таких листів, не надавайте будь-яких своїх персональних даних та в разі необхідності, вживайте відповідні заходи безпеки щодо персональної та банківської інформації», – застеріг Михайличенко. 

Як убезпечитись від шахраїв?

Благодійний фонд Ріната Ахметова випустив добірку правил, яким потрібно слідувати, щоб не стати жертвою шахраїв. Зокрема, як не потрапити на гачок аферистів, котрі пропонують отримати гроші, чи під час перерахування коштів на благодійність.

Щоб не стати жертвою схеми, волонтери радять наступні кроки:

  • Довіряти лише інформації з офіційних джерел;
  •  Не заповнювати реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих сайтах;
  • Уважно перевіряти URL-адресу сайту. Один непомітний символ може означати, що людина потрапила на фішинговий ресурс;
  • Негайно блокувати картку у разі, якщо її дані було розкрито стороннім особам;
  • Не повідомляти нікому пін-код, CVV (три цифри на звороті картки), одноразові паролі банків та мобільних операторів.

photo 5204241589898165943 y 78665

Якщо ж уникнути неприємної долі жертви шахраїв не вдалося, слід негайно звернутися до правоохоронних органів. Щодо перерахування коштів на благодійність, краще робити це через великі фонди та добре знайомих людей.

А тих, кому допомога справді необхідна, закликаємо: звертайтеся до спеціалізованих організацій, а не до сторонніх українців. Якщо писати про свої потреби незнайомцям, створюються умови, де шахраїв легко переплутати з нужденними. Тому потрібно сприяти очищенню інформаційного простору й тим самим допомагати співвітчизникам одразу виявляти аферистів.

Головне фото: pexels

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]