В Бахмуті лобіюють питання виділення коштів на ремонти в селищних радах (Відео)

Семаковська Тетяна 19:37, 8 Серпня 2017

Бахмут мав би стати центром об’єднаної територіальної громади півтора роки тому. Щось заважає цьому процесу – технічні помилки в документах, а може й відсутність політичної волі. Не зважаючи на це, і місто, і сільради готуються до об’єднання – розробляють проекти, ремонтують приміщення соціальних закладів. Які найперші зміни відчують мешканці громади після об’єднання читайте далі у нашому матеріалі «Децентралізація в деталях».

До складу Бахмутської об’єднаної територіальної громади, відповідно до Перспективного плану, повинні увійти п’ять сільських рад з 17-ма населеними пунктами – Опитненська, Іванівська, Клинівська, Покровська, Зайцівська сільські ради. Світлана Кудрявих, начальник відділу внутрішньої політики Бахмутської міської ради, розповіла, що позитивні рішення від всіх сільських громад вже давно є, зі складу Бахмутської міськради виведені міста районного призначення Часів Яр і Соледар, узгоджені всі документи з виводом із складу ради території Красної гори. Але на нову громаду та призначення в неї місцевих виборів люди очікують майже два роки – Бахмут розпочав активну участь в процесі децентралізації ще наприкінці 2015 року.

«Спочатку в 2015, потім, в-друге, у 2017 році ЦВК відмовило у проведенні виборів у Бахмутській громаді. Бахмутська міськрада не виправила помилок, які були зазначені у Постанові ЦВК. Необхідно повторно приймати рішення про об’єднання, бо вперше воно приймалось ще по Артемівську, а зараз вже Бахмут. Такі помилки торкаються й деяких сільрад, які теж перейменувались. До того ж відбулась зміна адміністративного рівня селища Красна Гора» – роз’яснює ситуацію по утворенню громади та проведення виборів Ірина Фролова, начальник відділу з питань впровадження реформ та децентралізації Департаменту інформації та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації.

Ірина Фролова відмічає, що після виправлення помилок, всю процедуру можна зробити в прискорені терміни, за три місяці.

«Ми очікуємо відповідей від обласної адміністрації, Мінюста, Комітету Верховної Ради України, ЦВК. Поки не вирішиться питання по Красній Горі, немає сенсу подавати знов документи, бо їх повернуть назад. А так ми готові, протягом місяця провести збори у 17-ти населених пунктах, у нашому місті, прийняті всі необхідні рішення. Я думаю, що у цьому році це відбудеться» – вважає Бахмутський міський голова Олексій Рева. цитата

Сільради мають проекти на сорок мільйонів гривень, 15 мільйонів – на ремонт доріг

Громади подали свої проблемні питання ще в процесі переговорів перед згодою на утворення, деякі з них навіть були закриті за цей час. Регулярно в міськраді проходять зустрічі сільських голів з Бахмутським міським головою і апаратом ради. Рева каже, що основне на що націлює сільських керівників – це виготовлення проектно-кошторисної документації.

«Всі п’ять сільських рад мають проекти по три мільйони кожна для ремонту доріг. Зараз я займаюсь цим питанням, та думаю, що зможемо отримати для цього з обласного бюджету 15 мільйонів», – каже Олексій Рева. 

Депутат Бахмутської міської ради Вікторія Мальована бачить у реформі децентралізації також лише позитивні зміни та ще й великі можливості для розвитку сільських територій:

«Якщо подивитись на досвід Німеччини, то об’єднання невеликих сіл надає можливості розвитку самобутності сільських територій, дає змогу ефективніше вирішувати проблеми саме з економічної точки зору. Наприклад, ремонтувати дороги, розвивати інфраструктуру, освітні, культурні заклади».

Ці надії вже почали втілювати. В міськраді є великі плани по ремонту інфраструктури в кожній сільраді. Рева розказав, що Зайцівська сільрада протягом двох місяців закінчує проект по ремонту даху, внутрішніх робіт та тепломодернізації приміщення дитячого садочку. В селі в рамках децентралізації за підтримки Бахмутської міськради відремонтували ФАП. З кар’єру, що буде працювати для заводу «Керамік», в бюджет Зайцівської сільради буде поступати земельний податок у розмірі 2,5 мільйона гривень на рік.

20747607 1879854398946262 1004139880 o 82968

В селі Клинове планується зробити навчально-виховний комплекс, об’єднавши школу і дитсадочок в одному приміщенні.

Будівлю дитячого садочку в Клиновому, що звільниться, планують відремонтувати і розмістити там керівництво сільради. Зараз сільрада знаходиться в орендованому приміщенні.

«В селище Опитному активний сільський голова. Там ремонтуються дороги, дитячий садочок і зовнішнє освітлення. Залишається поки одна проблема – амбулаторія. Існує проект на суму 7,2 мільйона гривень, але він досі не узгоджений з районної владою» – каже міський голова Олексій Рева.

20727226 1879854405612928 84218534 o ef521

В Іванівському хочуть провести тепломодернізацію приміщення і ремонт амбулаторії.

В селі Іванівському в 2018 році планується відремонтувати амбулаторію. Хоча приміщення, поки що не на балансі сільської громади, але існують домовленості та розроблений проект. Село Покровське менш активне, там майже немає проектів, але існують вільні кошті від податкових надходжень, які можна використовувати на розвиток села.

Оптимізація неминуча: що буде з сільськими ФАПами, школами, садочками?

Журналісти Громадського медіапорталу спілкуючись з мешканцями сільських територій майбутньої громади, визначили важливіше питання, яке їх турбує: «Чи залишаться у селах школи, дитячі садочки, ФАП, клуби відпочинку?». Бо люди очікують від різних реформ, а від децентралізації  особливо, тільки покращень. Вони звикли жити по сформованим звичкам, а якщо щось міняти, то тільки на краще.   

20746724 1879854395612929 746191127 o 3059c

 

В Покровському є відремонтована амбулаторія, але до неї приписано небагато населення, працівники і мешканці побоюються, що амбулаторію закриють і зроблять ФАП, в якому не буде сімейного лікаря.

Заступниця голови Вікторія Точена завірила, що Бахмутська міськрада самостійно рішення про реформування сільської інфраструктури приймати не буде. Спільно з майбутніми старостами, громадою сіл, будуть вирішувати, де залишити школу, де дитячий садочок, а де треба їх переформувати.

«На території кожної сільської ради проводились обговорення, де людям роз’яснювали, що буде відбуватись після об’єднання. Рішення будуть прийматись в залежності  від потреб жителів та можливостей фінансування. Безумовно, спочатку все треба обговорити з людьми по кожному соціальному закладу:  чи то ФАП, чи то школа, чи то клуб. І лише потім будуть прийматись рішення депутатським корпусом» – пояснила Точена.

На сьогоднішній час питання закриття, або скорочення якихось соціальних закладів в сільських територіях, не стоїть.   

Бахмут підвищує рівень комфорту надання адміністративних і освітніх послуг

Те що Бахмутська громада буде спроможною сумнівів не виникає. Від сільських територій громада отримає майже 40 тисяч гектар землі, а це додаткові податкові надходження в загальний бюджет, як слідство громада зможе витрачати більше на розвиток і самого міста, і сільських територій. Також – це можливість привабити інвесторів, а – це збільшення робочих місць, розвиток сільських територій.

Якщо подивитись бюджет міста Бахмута за 2016 рік, то він склав майже 874 мільйона гривень, з них власних надходжень  – 304 мільйона гривень. Питому вагу в податкових надходжень складає податок на доходи фізичних осіб – майже 200 мільйонів гривень.    

бюджет a4105

Снимок 39359

Податок на доходи фізичних осіб за 2016 рік, який сплатили підприємства, зареєстровані на території відповідних сільрад

«Центром об’єднаної громади стане звісно Бахмут. Усі мешканці, особливо з сільських територій повинні відчути це, та користуватись усіма благами міста обласного значення. Тому, зараз по багатьох закладах соціальної сфери, житлово-комунального господарства відбуваються ремонти» – розповідає  Світлана Кудрявих.

Бахмутська міськрада активно приймає участь в різних міжнародних проектах. Так, згідно надзвичайної програми по відновленню України, у місті будуть реконструйовані 11 об’єктів соціальної інфраструктури – і заклади освіти, і заклади охорони здоров’я, і гуртожитки.  

Опорною школою стане ЗОШ №12, розглядаються можливості створення філіалів у таких селах, як Зайцеве, Клинове, Покровське.

«Лише після об’єднання можна чітко говорити про філіали опорної школи в селах. Де вони будуть розміщуватись, скільки вчителів буде в них працювати, на яку кількість учнів розраховані» – прокоментувала Точена.

Також в планах керівництва Бахмутської міськради придбання мобільного офісу, який буде в селах надавати адміністративні послуги. Будівництво Центру адміністративних послуг на 90 робочих місць. 

Можливості для запровадження комунального транспорту поки відсутні

На сьогодні транспортне сполучення між містом та селом не вдовольняє мешканців сільрад. В деяких населених пунктах автобусне сполучення не регулярне, або взагалі відсутнє. Селяни сподіваються, що в громаді ситуація зміниться. Які плани на це мають в Бахмуті ми запитали Надію Трофімову, т.в.о начальника Управління розвитку міського господарства та капітального будівництва Бахмутської міськради.

«Зараз працюють маршрути за якими проводила конкурс обласна адміністрація, і поки договір буде дійсним вони залишаться. Перед тим, як проводити конкурси на нові маршрути, нам треба буде вивчити питання: «На скільки такі маршрути потрібні?». Приватні перевізники також будуть рахувати на скільки маршрути для них будуть рентабельні. Можливості впровадити на маршрути комунальний транспорт поки немає» – каже Трофимова.

Питання щодо впровадження комунального транспорту між Бахмутом та сільрадами залишається відкритим. А можливість роботи комерційних перевізників – на розсуді у власників бізнесу. цитата

20707164 1879848388946863 1681098368 o 99525

 

 

Мобільні амбулаторії – запорука кваліфікованих медичних послуг для мешканців віддалених сільських територій

«Не один мешканець не залишиться без медичної допомоги. Для цього ми придбали дві мобільні амбулаторії. Вони мають необхідне обладнання для надання якісної медичної  допомоги, там де немає стаціонарних закладів» – розповідає Світлана Шабаліна, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги.

В Бахмутській міськраді працює робоча група: збирають проблеми сільрад, готують проект статуту майбутньої громади

На підставі розпорядження міського голови утворена робоча група, яка займається розробкою статуту майбутньої громади. До неї увійшли представники усіх п’яти сільських рад, громадські організації та керівники структурних відділів Бахмутського виконкому. Робоча група, за працює за методичною та консультативною  підтримкою від ПРООН, відповідно до узгодженого плану.

«Навіть, якщо виборний процес затягнеться, робоча група повинна до січня 2018 року закінчити розробку статуту громади та надати його для громадського обговорення. Громада допоможе нам зрозуміти, що ми не врахували. Бо статут включає в себе купу окремих додатків, які надають можливість та регулюють участь людей у місцевому самоврядуванні» – відмічає начальник відділу внутрішньої політики Бахмутської міської ради Світлана Кудрявих.

Бахмутська громада з великим потенціалом для розвитку чекає на своє народження. Юридично, громади ще немає. Фактично сільські території мають всебічну підтримку Бахмутської міської ради. Можливо, тривалий старт зіграє на руку новій громаді: складемо статут з усіма прописаними інструментами демократії, навчимось якісно писати проекти для отримання грантових коштів від вітчизняних та міжнародних донорів, відремонтуємо інфраструктуру міста та сіл, розважливо поміркуємо над кандидатурами у міськраду, які зможуть гідно представляли інтереси усіх мешканців, та з таким суттєвим багажем увійдемо в нове життя. Довготривала підготовка допоможе уникнути багатьох проблем, які спіткали новостворені громади. 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]