Масштаби руйнувань в Бахмуті: що довелось пережити місту за 2022 рік?

Семаковська Тетяна 13:55, 3 Січня 2023

Screenshot 266 ae9052022 рік для Бахмуту став роком потрясінь та викликів через повномасштабне вторгнення росії. Місто не дивлячись на постійні обстріли та руйнування, продовжувало життя й працювало на благо містян. Міська Рада підводить підсумки року та оприлюднює наслідки обстрілів міста ворогом.

Росія руйнує 

Через постійні обстріли ворога понад чотири місяці наша громада потерпає від руйнувань та пожеж. Станом на 31 січня, 2022 року багатоквартирний житловий фонд по Бахмутські міській територіальній громаді складав 11 гуртожитків та 674 багатоквартирних будинків. В самому Бахмуті 614 будинків. 

Внаслідок постійних обстрілів пошкоджено 4101 житловий будинок з них: 355 багатоквартирних та 3746 приватних.

Магазини, бази, торговельні павільйони, склади будівельних матеріалів та інші об’єкти послуг окупанти щодня  знищують пострілами.

Наразі, повністю зруйновані наступні об’єкти:

  • Магазини та торговельні павільйони розташовані на території ПП «Торгово промисловий комплекс» по вул.Торговій,18.
  • Магазини «Фокстрот» та «Меблі» по вул. Незалежності, 81.
  • Магазин «Калач» по вул. Захисників України,1.
  • Торговельні павільйони по вул. Космонавтів, 5.
  • Торгова база «Реал строй» по вул. Леваневського, 16 б.
  • Торгова база  по вул. Садовій, 66.
  • Станція технічного обслуговування авто по вул. Горбатова, 69.
  • Автозаправки «Гефест» по вул. Горбатова, 80 та вул. Незалежності, 220.
  • Торговий комплекс «Україна» по вул. Горбатова, 27.
  • Магазин  розливу води по вул. Горбатова, 4.
  • Цех із переробки риби та магазин «Азов» по вул. Ростовській, 1.
  • Кафе «Хуторок» по вул. Садовій, 141.
  • Готель «Атлантик» по вул. Свободи, 20 а.
  • Готель «Україна» по вул. Миру, 54.

Загалом, різної міри пошкодження мають близько 300 об’єктів. Відбудова міста для його початкового вигляду (мова йде про вигляд до 24 лютого) може тривати не один рік, зауважують в міськраді.

Зима в Бахмуті 

Ця зима є найважчою в історії нашої незалежності. На сьогодні у громаді повністю відсутнє газо- та водопостачання, немає світла, майже не працює зв’язок, відсутній інтернет. Значних руйнувань зазнала дорожньо-транспортна інфраструктура: дороги, мости, зупинки, парки, вулична мережа.

Водопостачання та водовідведення

Screenshot 262 c98ca

Понівечений Бахмут. Фото: Роман Потапенко для Бахмут.IN.UA

Пошкодження водопровідних мереж у наслідок ворожих обстрілів складає 30 %, на 25 % знищено каналізаційні мережі, є руйнації  будівель на  водозаборах питної води у с. Кліщіївка та  с. Іванівське, на конструктивах резервуарів «Західний» та «Східний», пошкоджено 6 каналізаційних  насосних станцій, від уламків снарядів пошкоджені огорожа, будівлі очисних споруд м. Бахмут. 

Значних ушкоджень зазнала база підприємства: адмінбудівля, двоповерхова будівля служби реалізації, комплекс АЗС, ремонтні  майстерні, котельня, знищено і пошкоджено автомобілі підприємства.

Транспорт

Внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено 12 та зруйновано вщент 12 тролейбусів, 3 тягові підстанції, знищена контактна мережа, на території підприємства пошкоджена адмінбудівля, виробничі корпуси. Загалом, спалено 12 одиниць автотранспорту

Медицина 

За  час російської агресії всі будівлі та приміщення комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я мають пошкодження або повністю зруйновані.

Через активні бойові дії неможливо визначити ступінь руйнувань медичних закладів у населених пунктах: Зайцеве, Клинове, Кліщіївка та Зеленопілля.

В КНП «БЛІЛ м. Бахмут» пошкоджено лікувальні корпуси №1, 2, 3, 4, діагностичний корпус, будівлю пологового відділення, пральні, гараж, харчоблок, що становить 70% від загальної забудови КНП «БЛІЛ м. Бахмут».

Заклади освіти 

Від бомбардувань та обстрілів наявні пошкодження різного ступеня всіх 46 закладів шкільної та дошкільної освіти, а також будівлі комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр м. Бахмут» та Управління освіти. Значних пошкоджень та руйнувань зазнали заклади дошкільної освіти –  «Малятко» (с. Опитне), «Берізка» (с. Зеленопілля), «Івушка» (с. Зайцеве),  «Калинонька» (с. Клинове). У Бахмуті – сім садочків,  п’ять шкіл, НВК №11, а також Зайцівський, Клинівський, Опитненський заклади загальної середньої освіти, Покровський НВК та вщент вигорів Бахмутський міський центр дітей та юнацтва.

Внаслідок активних бойових дій навчальні корпуси та гуртожитки закладів вищої, фахової передвищої та професійно технічної освіти зруйновані або значно пошкоджені. 

Заклади культури

Screenshot 270 55cc2

Бахмутський міський народний дім. Фото: Роман Потапенко для Бахмут.IN.UA

До повномасштабної російської агресії на території Бахмутської громади працювали 28 закладів культури. Через ворожі обстріли зруйновано повністю – 17 (61%) закладів культури, зруйновано частково – 11 (39%), не має жодного вцілілого закладу.

Спорт 

Спортивна інфраструктура міста зазнала значних руйнувань, пошкодження деяких об’єктів сягають 100%.  Внаслідок ворожих обстрілів постраждали спортивні та адміністративні споруди, гордість нашого міста база олімпійської та паралімпійської підготовки спортсменів легкоатлетичного комплексу СК «Металург». Також є незначні ушкодження спортивного майданчика по вул. Ювілейна, 81А.

Фото: Роман Потапенко для Бахмут.IN.UA

Читайте також: Тенденції 2022: що стало з Бахмутом і бахмутянами

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

“Сталева Мрія Бахмута”: як у Кропивницькому представляли відбудову міста-фортеці

Семаковська Тетяна 18:30, 19 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Днями у Кропивницькому відбулася презентація відбудови одного з районів міста Бахмут. Універсальна концепція під назвою “Сталева Мрія Бахмут” охоплює мікрорайон Бахмута в межах вулиць: Чайковського-Захисників України-Декабристів-Ювілейна (до межі селища Хромове). У цьому кварталі зможуть проживати близько 18 тисяч мешканців.

Відеооператор Бахмут IN.UA Роман Потапенко побував на заході.

Відбудова Бахмута

У межах ініціативи відновлення міста Бахмута після деокупації міська влада разом з архітекторами розробляла проєкт відбудови району Ювілейний. Тепер презентацію показують бахмутянам у різних містах, її вже побачили у Києві, Дніпрі, Вінниці, а також Кропивницькому. На захід зібралося кілька десятків бахмутян.

Більше дивіться у відеосюжеті Романа Потапенка:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

З бахмутянами обговорять відбудову міста: реєстрація на презентацію у Вінниці

Микола Ситник 14:30, 14 Квітня 2024
Обговорення проєкту "Сталева Мрія Бахмут" у Дніпрі
Обговорення проєкту “Сталева Мрія Бахмут” / фото Бахмутська міська рада

Бахмутян, які тимчасово мешкають у Вінниці, запрошують взяти участь у презентації та обговоренні універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Зустріч відбудеться 23 квітня. Поспішайте зареєструватись, адже кількість місць обмежена.

Про це інформує Бахмутська міська рада.

Відбудова Бахмута: обговорення концепції

Універсальна концепція та план післявоєнної відбудови “Сталева Мрія Бахмут” охоплює мікрорайон Бахмута в межах вулиць Чайковського-Захисників України-Декабристів-Ювілейна (до межі селища Хромове). У цьому кварталі зможуть проживати близько 18 тисяч мешканців.

Презентація проєкту відбудеться у вівторок, 23 квітня 2024 року о 13:00 у Вінниці. Долучитися до обговорення можна, заповнивши форму за цим посиланням. З міркувань безпеки кількість учасників обмежена. Інформацію про місце проведення заходу буде надіслано на номер телефону, вказаний при реєстрації.

Бахмутська міська військова адміністрація запрошує на зустріч:

  • мешканців усієї громади;
  • усіх небайдужих до процесу відбудови (відновлення);
  • фахівців у сфері просторового планування, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства;
  • тих, хто цікавиться даною концепцією або готовий долучитися до робочої групи по вдосконаленню. 

Також 23 квітня бахмутяни у Вінниці зможуть отримати консультації лікарів, послуги фахівців ЦНАПу та КП “Бахмутське БТІ”.

Проєкт відбудови Бахмута
Концепція післявоєнної відбудови Бахмута / фото Метінвест-СМЦ

Нагадаємо, 16 квітня відбудеться презентація та обговорення універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу в Бахмуті для мешканців нашої громади, які проживають у Кропивницькому.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмут відбудова

“Сталева Мрія Бахмута”: як у Кропивницькому представляли відбудову міста-фортеці

Днями у Кропивницькому відбулася презентація відбудови одного з районів міста Бахмут. Універсальна концепція під назвою “Сталева Мрія Бахмут” охоплює мікрорайон Бахмута в межах вулиць: Чайковського-Захисників […]

Обговорення проєкту "Сталева Мрія Бахмут" у Дніпрі

З бахмутянами обговорять відбудову міста: реєстрація на презентацію у Вінниці

Бахмутян, які тимчасово мешкають у Вінниці, запрошують взяти участь у презентації та обговоренні універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Зустріч відбудеться 23 квітня. […]

14:30, 14.04.2024 Микола Ситник
Реєстрація

У Кропивницькому з бахмутянами обговорять відбудову міста-фортеці: як долучитися

Бахмутян, які тимчасово мешкають у Кропивницькому, запрошують взяти участь у презентації та обговоренні універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Зустріч відбудеться 16 квітня. […]

11:30, 07.04.2024 Микола Ситник
Відбудова міста-фортеці

Бахмутян запрошують обговорити відбудову міста: триває реєстрація на захід у Дніпрі

Наступної суботи, 13 квітня, для бахмутян, які мешкають у Дніпрі, відбудеться презентація та обговорення універсальної концепції післявоєнної відбудови кварталу “Сталева Мрія Бахмут”. Йдеться про район […]

13:00, 06.04.2024 Микола Ситник
Марія Грищенко

Діалоги з владою: соціологиня Марія Грищенко про залучення громади до відбудови Бахмута

Дискусія про відбудову Бахмута вже активно ведеться на різних рівнях, в тому числі й на міжнародному. Утім, зараз бахмутяни хочуть бачити активні кроки від міської […]