Бахмутяни в евакуації: яке воно життя в райській Греції з європейськими цінами?

Семаковська Тетяна 16:50, 1 Лютого 2023

Screenshot 414 3b375Фотографиня Людмила Лой жила в Торецьку до повномасштабного вторгнення, зараз жінка мешкає в Греції. Якийсь час Людмила жила і працювала в Бахмуті, потім приїжджала на окремі фотосесії. Жінка поділилась як пройшла для неї евакуація та яке життя у Греції в українців.

Останні фотороботи вдома 

До 24-го лютого Людмила професійно займалася фотографією, мала свою невеличку фотостудію в Торецьку, яку відкрили з чоловіком завдяки гранту, який виграли. 

«‎22-го лютого відбулась моя остання зйомка весілля у Лимані. Вже тоді щось недобре відчувалося у повітрі: автобус з Краматорська на Лиман йшов майже порожній. Мене тоді більше здивувало, ніж злякало. Ввечері після роботи я зайшла в кав’ярню і зловила дивне почуття, ніби вся ця мирна атмосфера кав’ярні ось-ось розсипається. 23-го я повернулась в Торецьк, а вже на ранок ми прокинулися від вибухів», – згадує Людмила.

Screenshot 410 892ab

Передостання робота фотографині перед війною. Фото: Фейсбук

Родина жінки жила не в самому місті, а у селищі, за яким останній блокпост нашої армії, а далі “сіра зона” і так назване “ДНР”:

«Вже за 10 днів до війни в нас не було світла й посилились обстріли, через що я відправила сина відвідати бабусю у Харкові. Я була впевнена, що Харків — велике місто, яке у безпеці».

Евакуація з Торецька

325561981 879730943367989 5081562238796690171 n af947

Людмила Лой. Фото: особистий архів героїні

Перший тиждень після початку війни Людмила намагалась знайти варіант, як виїхати сину з бабусею та собакою із Харкова та куди. Потяги йшли переповнені, а на вокзалі було пекло:

«На початку березня син з бабусею виїхав машиною зі знайомими до Львову, а я в той же день відправилась у Краматорськ на евакуаційний потяг. Там було дуже холодно й багато людей. Після важкої ночі на вокзалі зранку нас посадили на інший потяг. У купе було 9 людей та кіт. У тамбурі також були люди. У Львові ми з сином зустрілися і на півтора місяця залишилися у наших друзів, які у всю свою нерухомість прийняли таких як ми. Через деякий час моя мама погодилась виїхати, бо обстріли ставали нестерпні. Спочатку ми розглядали Іспанію, куди поїхала харківська бабуся».

У підсумку Людмила поїхала до Греції, бо якраз починався туристичний сезон. Готелям були потрібні фотографи. Родина зібралася за один день. Їхали автобусом, а далі вирушили паромом на острів.

Життя в Греції

324886861 1931996007140314 6145871183670672439 n c98d3

Людмила Лой. Фото: особистий архів героїні

Людмила Лой наголошує, що якщо переводити ціни у євро в гривні – то жити дорого, хоча є виключення:

«Приведу трохи цін: оренда двокімнатних апартаментів приблизно 300-350 євро + світло та вода. Хліб – 1,20 євро. Зарплата – 900-1200 євро. По рівню життя я не бачу великої різниці з Україною. Криза та локдаун вдарили по багатьох, тож зараз не найкращі часи».

Фотографиня розказала, що звикати до Греції не важко, бо є щось спільне з Україною. З мінусів – важко відкрити рахунок у банку, а щоб потрапити до профільного лікаря, треба чекати місяць або більше.

Ставлення до українців

Screenshot 411 ec8b3

Греція. Фото: особистий архів героїні

«До українців відносяться добре і співчувають. Коли ми приїхали, то відразу отримали дозвіл на роботу та страховку. В головному місті острова — Іракліоні налагоджені обіди для біженців. Єдиний гуманітарний штаб на острові створили самі українці, що давно вже тут живуть. Дуже активна українська спілка збирає ліки для військових, робить свічки, допомагає біженцям з юридичними, мовними питаннями. В штабі можна знайти одяг, посуд, іноді продукти».

Ще один вид допомоги безкоштовні мовні курси. Людмила з листопаду займається онлайн грецькою. 

Повернення в Україну

327936258 1374374879979421 4634592721920264231 n 0a674

Людмила Лой. Фото: особистий архів героїні

Людмила запевнила, що вони не планували їхати на довго, але зараз планувати щось вже не можливо. Жінка додає, що син мріє жити тільки в Україні і каже, що, мабуть, це буде його остання подорож за кордон:

«Важко, бо як може бути інакше, коли твоє місто: його вулиці, рідну школу перетворюють на руїни».

Фото: особистий архів героїні

Читайте також: Бахмутяни в евакуації: чи дійсно Польща стала другою Україною?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Ветеран із Бахмута, який повертає інших до життя: історія Даниїла Ходикіна. Відеорепортаж

Семаковська Тетяна 18:30, 23 Травня 2025

Даниїл Ходикін — бахмутянин, ветеран, працівник Protez Foundation. Чоловік пішов у військо добровольцем у 2021 році, він пройшов бойовий шлях у зенітних бригадах, а після поранення присвятив себе допомозі іншим — військовим і цивільним з ампутаціями.

Даниїл розповідає про реалії життя після війни, бар’єри в міському середовищі, важливість щирості в комунікації з ветеранами та про пам’ять, яка живе разом із ним — про Бахмут, про втрати і про тишу, яка тепер має зовсім інший сенс.

Дивіться повний відеосюжет про Даниїла на каналі “Донеччина в евакуації”

https://youtu.be/pPzf2V2Lfbk?si=qgCYloBfQbzvmRdE

До теми:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Власна справа після переїзду: як переселенка з Костянтинівки запустила виробництво сублімованої їжі

Валентина Твердохліб 11:50, 14 Травня 2025
сублімованої

Олена Хатмулліна — підприємиця з міста Костянтинівка Донецької області. Тут вона мала власний бізнес з чотирма напрямками виробництва. Через війну жінка евакуювалась на Тернопільщину, куди перевезла й виробничі потужності. В новій громаді підприємиця започаткувала власну справу — виготовлення сублімованої їжі.

Про свій переїзд, відкриття нової справи і плани на майбутнє Олена Хатмулліна розповіла редакції Бахмут IN.UA.

Життя до війни і евакуація на Тернопільщину

Олена Хатмулліна родом з Костянтинівки. Тут вона займалася підприємництвом за різними виробничими напрямками: санітарно-гігієнічна продукція, миючі засоби, виготовлення мікрозелені та сублімованих овочів і фруктів.

Костянтинівка / фото Вікіпедія

Початок повномасштабного вторгнення не змусив жінку опустити руки і вона відкрила ще один напрямок роботи — перепелину ферму. Та коли безпекова ситуація почала погіршуватись, вона вирішила евакуюватись і вивезти виробничі потужності.

“Коли почалась повномасштабна війна, ми ще довго продовжували працювати на Донеччині. Я ще й започаткувала там невеличку перепелину ферму, тому що співробітники залишались і треба було якось їх підтримувати. Наприкінці 2022 року я вирішила евакуюватись, виїхала у Тернопільську область, місто Шумськ. З собою я забрала деяке обладнання, але остаточно ми релокувалися в жовтні 2024 року. Таке рішення ухвалила, коли остаточно зрозуміла, що навряд чи ми найближчим часом повернемось, і в Костянтинівці стало досить небезпечно”, — розповідає Олена Хатмулліна.

Більшість робіт з релокації бізнесу підприємиця робила власним коштом.

Початок власної справи у новій громаді

Евакуювавшись на Тернопільщину, підприємиця змінила напрямок роботи, адже змінилась місцевість для роботи. Тому жінка вирішила шукати нові можливості для започаткування власної справи.

“Відновити власну справу і ті напрямки, які були раніше, мені не вдалося, тому що, на жаль, те, що було перспективно в нашому регіоні, нікому не потрібно тут, у західній частині України. В цих регіонів різний виробничий потенціал. Коли я все порахувала, то побачила, що просто немає сенсу відновлювати, краще і простіше започаткувати щось нове. Я почала шукати “родзинку” тут, у Тернопільській області. Шумськ — це маленьке містечко, і поблизу є багато сіл. Тому тут переважає сільське господарство, люди вирощують овочі і фрукти. Тому я подумала, що треба щось на цьому робити, тому що іншої промислової переваги я не бачила. Це було єдине, на що я могла опиратись”, — розповідає підприємиця.

Олена Хатмулліна на власному виробництві / фото Олена Хатмулліна

Маючи деяке обладнання для сублімації овочів і фруктів, Олена Хатмулліна вирішила запустити виробництво сублімованої їжі. Але не просто фруктів чи овочів, а вже готових страв. Мотивацію жінці дав її брат-військовий, який розповів про потребу у швидкій гарячій їжі.

“Мій брат — військовий. І він постійно казав: “Придумай щось таке, щоб можна було швидко готувати, і щоб воно було смачне, як вдома, щоб можна було їсти військовим”. Так я почала експериментувати, а побратими з підрозділу мого брата стали моїми дегустаторами. Отак у мене і виник перший напрямок, який започаткувала вже на новому місці — це сублімована їжа швидкого приготування.

Цілий рік я працювала над цим напрямком. Коли я зрозуміла, саму технологію як воно має робитись і як готуватись, коли відточила всі страви, то потім почала робити документи, технічні умови, лабораторні випробування на безпечність харчових продуктів. Щоб мій продукт був безпечний. Потім я залучала грантові кошти, за які я придбала велике обладнання, що дозволило виготовляти цю продукцію в більшому об’ємі”, — розповідає Олена Хатмулліна.

Сублімовані страви / фото Олена Хатмулліна

Робота над продуктом тривала майже рік, і в березні 2024 року його випустили в широке виробництво. Велику увагу приділили питанню безпеки продукції і лабораторним дослідженням.

“Робота над цим продуктом тривала майже рік, тому що це харчові продукти і їх потрібно було тестувати. Найважливішим було протестувати термін зберігання, щоб страви не псувалися і залишались якісними. Потім проводили лабораторні дослідження на макро- і мікробіологію, це теж був серйозний процес. І вже на початку 2024 року ми запустили інтернет-магазин і продаж через соцмережі”, — розповідає Олена Хатмулліна.

Допомогу в розвитку бізнесу надала і Шумська громада. У 2023-2024 роках Олена Хатмулліна орендувала кухню у приватному кафе. Та коли виробництво почало розширюватись, на кухні не вистачало місця. До того ж приміщення виставили на продаж і в підприємиці не було гарантій, що вона зможе там лишитись.

Тоді пані Олена звернулась за допомогою в міськраду, де їй допомогли. Жінці надали в оренду кухню в закритому сільському дитсадку. В січні 2025 року підприємство переїхало туди і облаштувало кухню за стандартами.

Тренд на здорову їжу

Наразі в асортименті бренду “Пожива” є 22 страви швидкого приготування. Це перші та другі страви і лінійка веганського меню. Власниця бізнесу розповідає, що її клієнтами є переважно мандрівники та офісні працівники. Також ця продукція популярна серед військових. Їм надають знижку на придбання страв.

“Переважно це люди, які ведуть активний спосіб життя, живуть у великих містах, люди, які багато їздять у відрядження чи подорожують. Тобто ті, в яких немає часу готувати їжу. Також це офісні працівники з великих міст, які витрачають багато часу на дорогу до роботи і не хочуть витрачати багато часу для приготування їжі вдома. Також це одинокі чоловіки або жінки, які не хочуть готувати. І, звісно, військові. Для них у нас діє 20% знижки на всі страви”, — розповідає підприємиця.

Сублімовані страви частко замовляють туристи, які ходять в гори / фото Олена Хатмулліна

Наразі мета Олени Хатмулліної — зруйнувати стереотип про те, що швидка їжа це некорисно. Навпаки, сублімовані страви підтримують тренд на здорове харчування. Їх можна вживати і дітям до року.

“Сублюмована їжа — це напрямок здорового харчування, який я популяризую. Вона не містить ні консервантів, ні хімічних домішок, ні ГМО. Тут повністю природні компоненти, так, як ви готуєте вдома. Просто вона висушена в особливий спосіб за допомогою вакууму. Зі страв випаровується волога, і коли ви додаєте окріп, вона повністю відновлює свою структуру і смакові якості. Сам спосіб приготування і метод сублімації дозволяє залишати 95% корисних речовин у страві. Наразі в суспільстві панує стереотип, що швидка їжа — це некорисна їжа. Тому ми зараз ламаємо думки, які були зацементовані роками, що швидке харчування порівнюють з “мівіною” і що це дуже небезпечно для здоров’я”, — каже Олена Хатмулліна.

Окрім готових страв, пані Олена виготовляє ще й корисні смаколики — пастилу. А в майбутньому також планує запустити лінійку дієтичного харчування на основі перепелиних продуктів.

Фруктова пастила / фото Олена Хатмулліна

“З Костянтинівки ми забрали обладнання з перепелиної ферми, а також закупили нове за грантові кошти. Завдяки цьому в лютому 2025 року я запустила невеличку перепелину ферму на півтори тисячі перепілок. Зараз я маю на мети популяризувати перепелині продукти, тому що, як я помітила, в західних регіонах вони не такі популярні, як були у нас на сході”, — поділилась планами підприємиця.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Ветеран із Бахмута, який повертає інших до життя: історія Даниїла Ходикіна. Відеорепортаж

Даниїл Ходикін — бахмутянин, ветеран, працівник Protez Foundation. Чоловік пішов у військо добровольцем у 2021 році, він пройшов бойовий шлях у зенітних бригадах, а після […]

Власна справа після переїзду: як переселенка з Костянтинівки запустила виробництво сублімованої їжі

Олена Хатмулліна — підприємиця з міста Костянтинівка Донецької області. Тут вона мала власний бізнес з чотирма напрямками виробництва. Через війну жінка евакуювалась на Тернопільщину, куди […]

“Життя йде, а ми сидимо?”: як троє бахмутянок на Полтавщині будують усе з нуля

Три жінки, три долі, один зруйнований дім Бахмут — і однакове рішення: не зламатися. Вони були змушені залишити рідне місто. Але Олена, Оксана та Євгенія […]

театр моди

Створила театр моди на Донеччині, а нині підтримує переселенок у Луцьку: історія Аліни Андрєєвої з Часів Яру

Аліна Андрєєва — відома культурна діячка в Часів Ярі. З 2000 року жінка започаткувала театр моди Sharm, який був відомий не лише в Часів Ярі, […]

“Найважче — це приїздити на місця обстрілів, де є загиблі”: інспекторка групи “Білий Янгол” Валерія Білінець про свою роботу

Валерія Білінець з Краматорського управління поліції отримала міжнародну відзнаку від Асоціації жінок-поліцейських. Дівчина каже — не очікувала і була приємно вражена. На її думку, вона […]