Як бахмутські майстрині відновлювали унікальні орнаменти з Чорнобиля: згадуємо події

Семаковська Тетяна 14:00, 26 Квітня 2024
Чорнобильська АЕС / ілюстрація Бахмут IN.UA

26 квітня 1986 року відбулася Чорнобильська катастрофа. Ця аварія на Чорнобильській АЕС забрала життя тисячі людей і завдала непоправної шкоди екології Європи. З того часу, дата трагедії стала днем, коли в Україні вшановують усіх людей, хто загинув чи постраждав від цієї катастрофи, а також тих, хто ліквідовував наслідки аварії.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з майстрами вишивки з Бахмута, які відновили автентичні орнаменти сіл з Чорнобильської зони.

Культура Чорнобильської зони

174611726 1903279623181893 2888837259515622825 n fe886
Орнамент / фото Людмили Огнєвої

За словами дослідниці Людмили Огнєвої, зазвичай ми розглядаємо Чорнобильську трагедію, як втрату аварію, яка несла загрозу для фізичного життя людей. Однак, разом з цим ми втрачаємо культурні традиції, які були характерні для району.

Це трагедія не тільки техногенна, не тільки екологічна, а й культурна. Полісся — найстаріша частина України відокремлена лісами, там збереглися старовинні народні традиції та це був заповідний у культурному розумінні край. І це все згоріло у вогні Чорнобилю,

Людмила Огнєва // дослідниця

Зберегти спадщину вдалося завдяки небайдужим, які самостійно ходили та збирали по покинутих хатах те, що там лишилося.

Аналогічний процес проходив й з орнаментами цього краю. Знайдені матеріали відправляли до Львова, де професорка Раїса Захарчук-Чугай на основі зібраних даних відтворила на комп’ютері орнаменти з рушників. Вперше за цими схемами створили колекцію у 80 робіт (пари семплер та хоругва), ще у 2010 році до 25 річниці Чорнобильської трагедії. Колекцію передали громадській організації “Чорнобиль-Допомога”. На базі громадської організації її засновник Віктор Топілко створив музей “Смолоскип”. Цю виставку презентували у Парижі, Мюнхені, Тирасполі, Ризі та Києві. Після 2014, подальша доля робіт невідома, адже вони залишилися в Донецьку.

176476487 1903279836515205 9166763111997128165 n ababd
Майстрині працювали за малюнками та схемами, щоб відновити точні орнаменти та техніку вишивання на семплерах / фото Людмили Огнєвої

Відновлення колекції

У 2020 році до Людмили Огнєвої звернулася бахмутська вишивальниця із творчої майстерні “Оберіг” Світлана Кравченко із пропозицією відновити втрачену колекцію.

У 2010 році над відтворенням орнаментів з Чорнобиля працювали 25 майстринь із Бахмута і Слов’янська, а також до Донецького клубу вишивальниць, осередку на Київщині, до якого належала і Людмила. Своєю чергою, до підготовки відновленої колекції у 2021 році на 35-ту річницю аварії долучилася бахмутська майстриня “Оберегу” Лариса Комісарова. За збереженими на комп’ютері схемами орнаментів їй вдалося вишити заново 14 робіт із 80.

До колекції додали ще кілька об’ємних семплерів та схеми орнаментів рушників із Чорнобильської зони, які дослідниця передала майстриням Слов’янська.

176773593 1903278709848651 901157441776793150 n ce4fb
Семплери квадратні картини із зображенням композиції орнаментів, до них ще вишили хоругви / фото Людмили Огнєвої
Яскрава культурна спадщина / фото Людмили Огнєвої
Автентичні орнаменти / фото Людмили Огнєвої

Значення орнаментів

На кожне село був свій семплер та назва орнаменту, як його називали місцеві жителі. Квадрат символізував землю. Вписана у нього восьмипроменева зірка та вільне місце між зіркою та квадратом — орнамент, що нагадує колючий дріт. В середині зірки — хрест, тому що більшість орнаментів саме хрести.

178195184 4146150335437399 8881063482820976334 n 80ac3
Історія ініціативи / фото з відкритих джерел
178415989 4146146335437799 7302911330818583054 n 9523d
Колекцію експонували в різних країнах світу / фото з відкритих джерел

Реставрація згорілих картин присвячених Чорнобилю

Народна майстриня Любов Гольц з Бахмута зараз перебуває в евакуації. Там вона продовжує працювати та допомагати творчій майстерні “Оберіг” відновлювати згорілі внаслідок війни вишивальні роботи. Це була колекція присвячена Чорнобилю, яка виставлялася в Лиман.

За словами майстрині, наразі йде реставрацією вишитих картин, на яких були зображені Чорнобильські пейзажі. Завдяки збереженим схемам та фотографіям жінка хрестик за хрестиком відновлює картину. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Власники квартир в об’єктах культурної спадщини отримають більшу компенсацію

Семаковська Тетяна 14:00, 3 Травня 2024
Розрахунок компенсацій / фото ілюстративне

Нещодавно набрала чинності Постанова Кабміну, яка змінює розмір коефіцієнтів, що впливають на розрахунок компенсації за знищене майно, залежно від року забудови. Для деяких осель коефіцієнт збільшився, а для інших зменшився.

Які саме зміни очікують українців — читайте в матеріалі.

Як розраховується компенсація?

Компенсація за знищене житло розраховується, зокрема за регіональним коефіцієнтом. У Донецькій області він складає 0,5%. Втім також з новими змінами враховується й новий коефіцієнт:

  • для квартир, розташованих в об’єктах культурної спадщини (об’єктах архітектури) він складає 1,22;
  • для квартир, розташованих в будинках, збудованих в період з 1800 до 1917 року, з 1,22 до 0,9 (коефіцієнт зменшено, як й розмір компенсацій);
  • для квартир, розташованих в будинках, збудованих в період з 1918 до 1990 року, з 0,69 до 1 (коефіцієнт збільшено, як й розмір компенсацій).

Яка сума компенсації за знищене житло?

Сума компенсації буде розраховуватися Комісією за відповідними формулами, вони різні для приватних осель та для квартир.

На розмір компенсації також впливатимуть такі фактори:

  • для квартир – регіон розташування, кількість кімнат, рік забудови, площа;
  • для будинків – регіон розташування та площа житлового будинку.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України затвердив порядок обстеження знищеного житла, що розташоване в окупації, методом дистанційного зондування Землі. Згодом люди почнуть отримувати кошти за втрачене майно.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Реконструкція історичного центру та житло для ВПО: у міськраді розповіли над чим працюють

Семаковська Тетяна 13:00, 3 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Минулий місяць представники Бахмутської МВА представляли концепцію відбудови району Ювілейний по різних містах України. Бахмутяни мали змогу не тільки побачити візуалізацію, але й запитати те, що їх хвилює, а зараз це — житло.

Редакція дізнавалась у Олександра Марченка, заступника начальника Бахмутської МВА про те, які кроки роблять для того, щоб відновити Бахмут після деокупації та надати бахмутянам житло зараз в евакуації.

Масштаби руйнування Бахмута та пошук донорів

Олександр Марченко наголошує, що наразі територія Бахмутської громади знаходиться частково в окупації, а частково тут тривають бої. А відтак, масштаби руйнування настільки великі, що жоден з міжнародних донорів не візьме такий великий об’єм роботи в цілому, тому відбувається поетапна візуалізація. Відомо, що історичний центр Бахмута планують реконструювати, для цього шукають архітекторів, які зможуть якісно виконати це завдання.

“Наше місто віднесено до історичних міст України, а його центр формує історичний ареал, де знаходиться багато будівель, які мають архітектурну цінність. Їх відбудова буде виключно шляхом реконструкції, і з максимальним збереженням. Остаточну картину стану об’єктів ми зможемо побачити тільки після деокупації. Наразі ми шукаємо будь-яку можливість, щоб залучити ресурс до відбудови громади. Зараз я маю на увазі не кошти, а компанії, які зможуть за це взятися”, — пояснює Марченко.

Та додає, комплексна стратегія відновлення Бахмута будується з окремих блоків, зокрема, з мікрорайонів таких як Ювілейний (на його розробку пішло пів року), а цілісну картинку ми зможемо побачити тоді, коли долучаться компанії, які візьмуться за проєкти. За словами заступника начальника Бахмутської МВА, за таким прикладом створювали стратегію відновлення Маріуполя.

Знищений коледж у Бахмуті
Зруйнована будівля Бахмутського мистецького коледжу / скриншот

Олександр Марченко також називає кілька великих компаній та донорів, до яких зверталися з цим питання від Бахмутської МВА, але наразі відповіді від них не отримано.

“Мабуть, через те, що територія знаходиться у фазі активних бойових дій, партнери неохоче йдуть на виконання таких важких проєктів по відбудові нашої громади”, — говорить співрозмовник.

Раніше міська влада вже повідомляла про першочерговий план дій після деокупації, він містить:

  • розмінювання;
  • ліквідацію наслідків;
  • розчистку територій;
  • відновлення.

Паралельно працюють над тим, аби візуалізувати повний план відновлення Бахмута.

“Зараз вже понад 700 бахмутян взяли участь у презентації. Ми запрошуємо долучатися до обговорення, до пропозицій, які тривають. Багато читаємо в інтернеті, що зараз не на часі витрачати кошти якісь на створення планів. Але ось це і є стратегія відбудови. Отак по шматочку, по мікрорайону. Складаємо все до купи та створюємо стратегію”, — каже Олександр Марченко.

Розмінування Бахмута

Як повідомили у коментарі редакції, Бахмутська МВА має домовленість з організацією, яка займається розмінуванням в країнах Африки, ці землі також постраждали від війн.

“Зараз ми знаходимося на стадії підписання Меморандуму. Я думаю, ми влітку закінчимо роботу підготовчу і почнемо робочою групою працювати над наступним проєктом”, — каже Марченко.

Відомо, що йдеться про реконструкцію району “Цветмет”.

Житло для бахмутян

Бахмут
Знищені будинки в Бахмуті / скриншот

Одне з нагальних питань для бахмутян, це — житло, люди зіштовхнулися з високими цінами на оренду, а компенсація для мешканців окупованих територій лише в планах. Олександр Марченко каже, що такі питання мають вирішуватися на рівні законодавства.

“Це на рівень міської ради, міської військової адміністрації. Ми чекаємо, коли закінчать експеримент з Мелітополем (ред. виплати компенсацій стане можливою завдяки супутниковим знімкам), а потім буде Бахмут, маємо такі попередні домовленості”, — говорить Олександр Марченко.

Також додає, що оскільки в Бахмуті немає свого народного депутата у Верховній Раді, тому інтереси мешканців у ВР не настільки представлені. Додамо, що нардепом від Бахмутської громади, зокрема був скандальний депутат Федір Христенко.

“Він з самого початку не займався і ніяк не представляв інтереси бахмутян в мирний час. І його роботи, яку він повинен виконувати, її зовсім немає. Тобто, представляти інтереси цього округу, який знаходиться в окупації, на жаль, зараз нікому. Ми звертаємось до Кабміну, постійно листуємося, написали 4 листи щодо перегляду коефіцієнта 0,5 для Донеччини”, — пояснює співрозмовник.

Примітка. Регіональний коефіцієнт буде визначити суму компенсації для людей, які втратили житло. Найнижчий показник — це 0,5, наразі встановлений одразу для п’яти областей України, серед яких Донецька та Луганська.


За словами Марченка, Бахмутська влада пропонувала змінити цей коефіцієнт, нещодавно вони отримали відповідь, де було вказано про збільшення саме оціночної вартості квадратного метра, вона збільшилась +- на 500 гривень. Втім, це не той результат, на який очікували, кажуть у міськраді. Марченко додає, що ОМС продовжують лобіювати питання компенсацій та перегляду коефіцієнта для Бахмута.

Житло в евакуації

Ми також запитали Олександра Марченка, чи має Бахмутська МВА можливість забезпечити бахмутян житлом в евакуації або збудувати його. За його словами, ведуться перемовини з представниками обласних міських органів влади, у тих містах, де є бахмутяни. Остання така зустріч була у Вінниці, тож вже є попередня домовленість про організацію місць для тимчасового проживання бахмутян, а також про соціальне житло, де люди можуть перебувати більш тривалий період:

“Домовленість є, зустрічі проводимо, але донори, які є на території України, для реалізації таких проєктів потребують вже готовий проєкт, будівництво або реконструкцію існуючого гуртожитку. Чекаємо, як ми можемо подолати цей рубіж, або взяти за приклад вже готові проєкти, коштують вони немалих грошей”.

Щодо ремонту Бахмутською владою вже наявних будівель, як от гуртожитків, які можуть слугувати житлом для бахмутян, то цей досвід теж вивчають на прикладі інших міст.

“Ми в тому році знаходили гуртожитки, які можливо взяти під реконструкцію, але потрібен проєкт. Домовленості були такі, що ми беремо об’єкт і поки працюємо над ним, ми повинні сплачувати оренду за приміщення, і оренду за земельну ділянку. Тобто це затрати там майже рік будуть йти, щоб просто отримати цей об’єкт, аби він був у нашому розпорядженні. Поки що ми таких коштів не маємо, щоб можна було дати тільки на оренду і нічого там не робити”, — каже Олександр Марченко.

Додамо, що влада планує презентувати концепцію відбудови ще в кількох містах, це Одеса, Львів, ймовірно Харків, якщо будуть дозволяти безпекові умови, Полтава та Кам’янець-Подільськ.

Заступник начальника Бахмутської МВА, закликає бахмутян приходити, ставити питання, які цікавлять, й не тільки щодо відбудови, але й про компенсації, медицину, допомогу тощо.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як отримати компенсацію на житло?

Власники квартир в об’єктах культурної спадщини отримають більшу компенсацію

Нещодавно набрала чинності Постанова Кабміну, яка змінює розмір коефіцієнтів, що впливають на розрахунок компенсації за знищене майно, залежно від року забудови. Для деяких осель коефіцієнт […]

Відбудова України

Реконструкція історичного центру та житло для ВПО: у міськраді розповіли над чим працюють

Минулий місяць представники Бахмутської МВА представляли концепцію відбудови району Ювілейний по різних містах України. Бахмутяни мали змогу не тільки побачити візуалізацію, але й запитати те, […]

Торецьк евакуація

Евакуація з Торецька: нова дата

У понеділок, 6 травня, з міста Торецьк організують безоплатну евакуацію до Дніпра. Про це повідомляє Торецька військова адміністрація. Евакуація з Донеччини Триває обов’язкова евакуація цивільних […]

Навчально-тренувальний центр тактичної медицини “КоЛеСо”

Тампонувати рани та зупиняти кровотечі: де навчитися цивільним

В умовах повномасштабної війни, в якій Україна перебуває вже понад два роки, цивільним людям необхідно мати навички домедичної допомоги та вміти їх застосовувати в умовах […]

11:35, 03.05.2024 Марія Лященко
Вадим Скібіцький

Окупація Часів Яру та “перемога до 9 травня”: головне з інтерв’ю Скібіцького для The Economist

Квітень та травень 2024 — важкі місяці для України, на фронті окупанти практично щодня мають просування. В той час, наші війська не мають достатньо зброї. […]