Чому корупційні скандали в Україні не привід зменшувати підтримку ЗСУ?

Семаковська Тетяна 17:09, 31 Липня 2023

Українська волонтерська спільнота, зокрема Сергій Притула та Антон Ходза, помітили коментарі, як схожі на чергову російську інформаційно-психологічну операцію. В таких коментарях люди закликають перестати донатити гроші на армію та довірити питання забезпечення ЗСУ державі. На фоні зменшення обсягів фінансової підтримки волонтерів, такі меседжі можуть бути небезпечними для обороноздатності України.

росіяни використовують проти українців багато методів інформаційного впливу. Ще в радянському союзі практика використання інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) застосовувалася владою на постійній основі. Зараз рф використовує соціальні мережі, як найбільш ефективний спосіб поширення шкідливих наративів. Колись українцям було смішно від фраз на кшталт «немає сечі терпіти ці пекельні борошна», але не треба знецінювати потужності ворога у цій сфері. росіяни здатні проводити роботу над помилками та більш ефективно мімікрувати в український сегмент інтернету. 

росіяни використовують ІПСО, щоб зменшити рівень фінансової підтримки ЗСУ. Джерело: відкриті джерела

Що сталося

Нещодавно на Facebook та у Telegram каналах стали з’являтися повідомлення з обуренням про те, що поки влада краде, громадяни з особистих коштів надсилають гроші на ЗСУ і що це несправедливо. Питання боротьби з корупцією на всіх рівнях влади в державі гостро стоїть вже багато років. Втім, часто такі повідомлення не просто висловлюють незадоволення, а ще й намагаються підштовхнути до думки, що не варто донатити гроші на армію, адже це задача держави. 

Джерело: Знімки екрана з прикладами коментарів

«Он як грошики дєрєбаняться, а ви люди не пийте каву, а скидайтесь по 10 грн на автівки для військових…» – написала одна із дописувачок у Telegram під новиною про начальника одеського військкомату. 

«Нажаль, після ремонту доріг, барабанів, одеських воєнкомів, рука вже не піднімається донатить. Просто морально важко, ти маєш допомагати країні і кожна гривня потрібна, а навколо таке, руки опускаються», – написав користувач Facebook під постом про збір на потреби армії від Сергія Притули.

«Краще на серіали збирай. А на військову техніку най влада дає. Бо вже соромно іноземцям в очі дивитися», – написав користувач Facebook під постом про збір на потреби армії від Сергія Притули.

Читайте також: Зараз ми пишемо для росії вирок: громадська діячка Галина Калініна розповіла, як документують російські військові злочини

В цьому випадку важливо розуміти, що зараз ми маємо війну не влади рф проти влади України, а війну, в рамках якої росія хоче знищити Україну, як державу, а українців, як націю. Безперечно важливо працювати над антикорупційними заходами, моніторити діяльність органів державної та місцевої влади, поширювати інформацію про порушення та вимагати покарання за корупційні дії.

Водночас зупиняти підтримку нашої армії через недоброчесність чиновників не є ефективною стратегією. Адже від боєздатності ЗСУ залежать не тільки життя наших воїнів, але й майбутнє України. Подібні заклики ймовірно покликані знизити фінансову підтримку волонтерських ініціатив з боку громадян. Крім того, ці меседжі схожі на чергову російську ІПСО. Саме волонтери, а не держава, надають армії такі необхідні на війні дрони та закривають термінові потреби. Без фінансової підтримки благодійників це буде неможливо. Відповідно, це буде ослаблювати обороноздатність України. 

«Є значно гірші, небезпечніші вороги. Це не боти, а люди, які мають ім’я, прізвище 1 обличчя. Вони розмовляють виключно українською і демонструють українську символіку. Вони запевняють, що мріють про перемогу у війні, але, увага – “над ворогом зовнішнім і внутрішнім» – написала на своїй сторінці у Facebook військовослужбовиця ЗСУ, офіцерка, снайперка, у цивільному житті – журналістка  Олена Білозерська

Знімок екрана із дописом Олени Білозерської на Facebook

Що говорять волонтери

Волонтерка Громадської Організації «Бахмут Український» Наталя Вишнивецька та лідерка групи «Блукаючих волонтерів(Київ-Бахмут)» Олена Березуцька є бахмутськими волонтерками, які вже довгий час збирають гроші та допомагають ЗСУ. Вони розповіли нашій редакції про те, як змінилася підтримка армії за час повномасштабної війни, чому важливо продовжувати донатити гроші та що вони думають про вищеописаний наратив.

Важливо зауважити, що обидві волонтерки відмітили зменшення обсягів фінансової підтримки з боку населення. 

«Активність людей зменшилася в рази. На початку повномасштабного вторгнення народ закидували допомогою. Зараз залишилися ті донатори, котрі з нами співпрацюють упродовж 9 років. Кількість нових людей мінімальна. Збори коштів стали мінімальними», – сказала Олена Березуцька.

«Так. Відчуваю (ред. – зменшення підтримки). Повʼязую це з погіршенням фінансового стану українців, до якого призвела війна та руйнування економіки країни. До того ж основними благодійниками для нашої організації були бахмутяни: як пересічні громадяни, так і підприємці. Зараз усі бахмутяни ВПО, які втратили все. Усі знаходяться на межі виживання, тому не мають фінансової можливості підтримувати Армію. Але люди не лишаються байдужими: допомагають інформаційно. Роблять поширення наших публікацій, плетуть маскувальні сітки у тих громадах, де проживають зараз», – розповіла Наталя Вишневецька.

Спад економіки, нестабільна ситуація на ринку праці та зниження купівельної спроможності населення активно впливають на кількість донатів. Волонтерам зараз складніше зібрати необхідні суму для закриття потреб ЗСУ. Втім, їм це досі вдається. Оскільки така допомога та об’єднання суспільства є невигідною для росії, логічно припустити, що подібними меседжами про небажання донатити через корупцію, росіяни намагаються ослабити українську армію. Втім, в масштабах великої війни державі складно забезпечити всі потреби ЗСУ.

«З 2014 року і перший рік повномасштабного вторгнення наш штаб дислокувався в Бахмуті. На складі тримали все: від їжі та постілі, до запчастин на авто та бензопил. Зараз наш центр переїхав у Дніпро. Потреби Армії змінилися. Держава закриває основні потреби: зброю, одяг, амуніцію,  харчування, паливно-мастильні матеріали тощо. Ми допомагаємо Силам Оборони України тактичною медициною, ліками, гігієною, амуніцією, ремонтуємо авто, купуємо дрони та тепловізори. Волонтери не можуть замінити державу, але можуть оперативно закрити потреби, які виникають сезонно або через якісь штучні обмеження (наприклад, проблеми з розмитненням, оподаткуванням тощо). На жаль, держава є неповороткою. Кожне питання потребує багато узгоджень. У волонтерів з цим простіше: придбав і передав на фронт», – розповіла Наталя Вишневецька.

Приклад діяльності ГО Бахмут Український. Знімок екрана з Facebook сторінки організації

«Наша група займається технічним забезпеченням бойових підрозділів, а не особисто когось з бійців. Це комплекси ударних дронів-камікадзе, автівки, ремонт авто, придбання тепловізорів, прицілів, далекомірів, старлінків, оптика, харчування підрозділів по запиту, квадрокоптери, обладнання до квадрокоптерів, рації тощо. Список великий», – говорить Олена Березуцька.

Читайте також: Парламент звільнив від оподаткування тепловізори та антидронові рушниці для ЗСУ

Приклад діяльності групи «Блукаючих волонтерів(Київ-Бахмут)». Знімок екрана з Facebook сторінки героїні

Волонтери мають можливість закрити їх швидше, ніж держава. Часто можна почути, що навіть донат у кілька гривень може допомогти закрити збір.

Це зовсім не значить, що треба толерувати корупцію в країні. Навпаки, важливо працювати й над цією проблемою. Проте, корупція чиновника не може стати приводом відмовитися від допомоги армії. Поширюючи зворотне твердження люди свідомо або ні допомагають ворогу. Не треба забувати, що Україна воює з країною-терористом, яка в рази переважає по чисельності населення та за кількістю зброї. Тому для перемоги нам потрібно акумулювати максимальну кількість ресурсів. 

«Ми бачимо, що держава не забезпечує підрозділи в необхідному обʼємі. Тому частину забезпечення беремо на себе. Це і відновлення підрозділів після бойових дій, під час бойових тощо. Все, що можливо, ми робимо для цього. Нажаль, державу це не тривожить. Тоді хто, як не волонтери?» – говорить Олена Березуцька

«Гнівні дописи зустрічала. Багато з них справедливі. Є люди в МО та в інших державних структурах, які працюють неефективно. Тому громадянське суспільство та самі військові повинні виявляти випадки недбальства та вимагати звільнення та покарання таких осіб. Під час війни це неприпустимо 

Але нас захищають наші чоловіки та дружини, батьки та діти, брати та сестри. Ми не маємо морального права позбавити їх допомоги. Допомагали 9 років. І будемо допомагати стільки, скільки треба. До повної ПЕРЕМОГИ над ворогом» – каже Наталя Вишневецька

Віримо у ЗСУ та продовжуємо донатити! Джерело: Олександр Грехов

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

ВПО можуть безплатно вакцинувати домашніх улюбленців у Києві

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:30, 20 Травня 2024
Ветеренарна допомога / фото ілюстративне
Ветеренарна допомога / фото ілюстративне

Для внутрішньо переміщених осіб у Києві запроваджено безкоштовну вакцинацію від сказу та чипування домашніх тварин. Ця ініціатива триватиме до 10 червня і дозволить ВПО зберегти здоров’я своїх улюбленців.

Турбота про тварин ВПО

Київська влада вирішила долучитися до підтримки внутрішньо переміщених осіб і їхніх домашніх улюбленців. До 10 червня в столиці діятиме програма безкоштовної вакцинації та чипування тварин для переселенців.

Безоплатні послуги для ВПО діють у ветеринарній клініці “Ветпланета” за адресою вулиця Радистів, 23, власники тварин з-поміж ВПО можуть абсолютно безкоштовно:

  • вакцинувати своїх улюбленців від сказу та вірусних захворювань;
  • чипувати домашніх тварин для ідентифікації.

Обмежень на кількість тварин від одного відвідувача немає. Однак при великому попиті пріоритет надаватиметься тваринам ВПО.

Для отримання послуг необхідно пред’явити документ, що засвідчує статус ВПО

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ЮНІСЕФ виплатить 54 тис. грн мешканцям 2 областей: деталі

Валентина Славінська Славінська Валентина 17:00, 20 Травня 2024
Можливості для ВПО виплати
Допомога людям / фото ілюстративне

Міністерство соціальної політики спільно з ЮНІСЕФ ініціювало виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень на кожного члена сім’ї для вразливих категорій населення, які змушені евакуюватися з прифронтових територій Харківської та Сумської областей через постійні обстріли.

Про це повідомляє Мінсоцполітики

Грошова допомога ЮНІСЕФ

Додаткова фінансова підтримка від ЮНІСЕФ передбачена для сімей з дітьми чи особами з інвалідністю, а також багатодітним та малозабезпеченим родинам. Нова грошова допомога 2024 допоможе подолати труднощі, пов’язані з вимушеною евакуацією з зони бойових дій.

Хто може отримати 54 тисячі гривень від ЮНІСЕФ

Допомогу в розмірі 10 800 гривень на одну особу отримають сім’ї, що підлягають обов’язковій евакуації з 1 травня 2024 року та належать до однієї з таких категорій:

  • родини з дітьми/особами з інвалідністю віком до 18 років;
  • багатодітні сім’ї з дітьми до 18 років;
  • сім’ї, де дітей виховує одинока мати/батько;
  • малозабезпечені сім’ї з дітьми до 18 років.

Максимальну суму 54 000 гривень отримають багатодітні малозабезпечені сім’ї з 5 осіб, що евакуюються з Харківщини чи Сумщини.

Якщо евакуацію організовує ОВА, виплата буде зарахована автоматично. В іншому випадку слід звернутися до управління соцзахисту за новим місцем проживання з заявою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО можуть безплатно вакцинувати домашніх улюбленців у Києві

Для внутрішньо переміщених осіб у Києві запроваджено безкоштовну вакцинацію від сказу та чипування домашніх тварин. Ця ініціатива триватиме до 10 червня і дозволить ВПО зберегти […]

Можливості для ВПО виплати

ЮНІСЕФ виплатить 54 тис. грн мешканцям 2 областей: деталі

Міністерство соціальної політики спільно з ЮНІСЕФ ініціювало виплату одноразової грошової допомоги у розмірі 10 800 гривень на кожного члена сім’ї для вразливих категорій населення, які […]

підтримка родин загиблих

Психолог безкоштовно: допомога бахмутянам у подоланні тривог та стресу

Жителі Бахмута, які потребують психологічної підтримки, можуть отримати безплатні консультації у Центрі підтримки Бахмутян щосереди з 10:00 до 13:00.

Як обрати натуральний камінь для будівництва та ландшафтного дизайну

Декоративний камінь — це досить незвичний матеріал, який широко використовується не тільки в будівництві, але й у ландшафтному дизайні та навіть в створенні інтер’єру приміщення. […]

12:15, 20.05.2024 Скопіч Дмитро

У Чернігові відкрилася виставка “Скорботний шлях Бахмута”: деталі

16 травня у Чернігові в Художньому музеї Галагана відкрили виставку “Скорботний шлях Бахмута”. Цей проєкт, покликаний продемонструвати унікальну культуру міста Бахмут та її стійкість в […]